Z HERCA SA STAL ZAUJÍMAVÝ REŽISÉR - THE TOWN

Z HERCA SA STAL ZAUJÍMAVÝ REŽISÉR - THE TOWN

článok



V Bostone každoročne prepadnú asi 300 bánk. V tesnom susedstve Bostonu zvanom Charlestown je viac zlodejov zameraných na prepady bánk a pancierované vozy ako kdekoľvek inde v Spojených Štátoch. 

Jedným z nich je Doug MacRay (Ben Affleck), ktorý sa však zo skupiny vymyká. Na rozdiel od iných mal príležitosť na úspech, šancu uniknúť nasledovaniu kriminálnych chodníčkov jeho otca. Namiesto toho sa stal vodcom skupiny bezohľadných bankových lupičov, ktorí sa pýšia tým, že si vezmú čo chcú a nič sa im pritom nestane. Dougovou jedinou rodinou sú jeho zločineckí partneri, najmä Jem (Jeremy Renner), ktorý je i napriek svojej nebezpečne vznetlivej povahe takmer ako Dougov brat.

Všetko sa však zmení vo chvíli, keď na poslednom záťahu Jem bez rozmýšľania vezme rukojemníčku: bankovú manažérku Claire Keesey (Rebecca Hall). Keď zistia, že žije v Charlestowne, Jem znervóznie a snaží sa zistiť, čo všetko mohla vidieť. Keďže Doug vie, čoho je Jem schopný, rozhodne sa túto záležitosť prebrať do vlastných rúk. Prvým krokom je vyhľadať ju. Claire netuší, že ich stretnutie nie je náhodné, respektíve, že tento šarmantný cudzinec je jedným z mužov, ktorí ju len pred pár dňami terorizovali.

Vzťah Claire a Douga sa začne prehlbovať do vášnivej romance. Doug túži zmeniť svoj život a mesto opustiť.

Zrazu im však po krku ide FBI vedená Agentom Frawleym (Jon Hamm) a Jem spochybňuje jeho lojalitu. Doug si uvedomuje, že dostať sa z toho všetkého von nebude vôbec jednoduché, a čo je ešte horšie, že Claire tým môže dostať do nezávideniahodnej situácie. Všetky možnosti, ktoré kedysi mal sa zúžili už len na jednu: buď zradí svojich priateľov alebo stratí ženu, ktorú miluje.
      

 
O VÝROBE

Charlestown, Massachusetts: dedičstvo mestečka rozprestierajúceho sa len na jednej štvorcovej míle je omnoho väčšie ako jeho geografická plocha. Jeho impozantný pamätník – Bunker Hill Monument pripomína slávnu bitku Americkej revolúcie. Súčasné vojny sa v meste odohrávajú medzi policajtmi a zlodejmi.

Práve v tomto prostredí je film "Mesto" zasadený. Ben Affleck film režíroval, bol jeho spoluscenáristom a dokonca si v ňom aj zahral hlavnú úlohu Douga MacRaya. Hovorí, "Je to zaujímavé, pretože na prvý pohľad to pôsobí ako lúpežný film, no vo svojom srdci je to príbeh o chlapíkovi, ktorý sa chce vyrovnať s tým, že uviazol na mieste, kde už viac nechce byť a chce zmeniť svoj život. Táto časť je pre mňa neskutočne podmanivá. Je to o tom, nakoľko ste zakorenení a ako ste vyrástli a tiež o deťoch, ktoré platia za hriechy svojich rodičov. Myslím, že sa s tým dokáže stotožniť mnoho ľudí, aj keď nie bezpodmienečne s tou časťou o kriminalite."

Z herca sa stal zaujímavý režisér - The Town Z herca sa stal zaujímavý režisér - The Town

"Mesto"  je založené na románe Prince of Thieves, ktorý napísal Chuck Hogan.  Hogan, pochádzajúci z Massachusetts túto kriminálnu drámu situoval do Charlestownu z dobrého dôvodu: toto mestečko susediace s Bostonom má na svedomí viac prepadov bánk a pancierových áut, ako akékoľvek iné územie jednej štvorcovej míle na svete. Semienko tejto ´výnimočnosti´ bolo pravdepodobne zasiate v dobe, kedy bol Charlestown miestom s najlepšie stráženým väzením, čo viedlo k vytvoreniu kriminálnej enklávy. Affleck hovorí, "Fungovalo to ako turniket. Ľudia išli do väzenia a ich rodiny sa tam presťahovali. Keď sa dostali na slobodu, ostali v komunite, ktorá sa tam vytvorila. Bolo to načrtnuté v knihe a my sme to zobrazili aj vo filme – vykrádanie bánk sa stalo živnosťou, ktorá prechádzala z otcov na synov."

Jeremy Renner, ktorý stvárnil rolu Dougovho spolupáchateľa a najlepšieho priateľa Jema dodáva, "V tejto maličkej spletitej komunite sa vytvoril prísny zákon mlčanlivosti. Všetci všetko vedia, no nikto o tom nerozpráva. Tým pádom nemá toto povolanie žiadne prekážky."

Román Prince of Thieves vydaný v roku 2004 získal od International Association of Crime Writers Hammett Prize a zaujal aj producenta Grahama Kinga. "Celá atmosféra knihy s kriminálnikmi a policajtmi bola presne podľa môjho gusta," hovorí King. "Páčili sa mi však aj ostatné roviny príbehu – priateľstvo týchto chlapov, ktorí sa spolu zabávajú aj pracujú, bez ohľadu na ich zamestnanie. A potom Doug, ktorý sa zamiluje do tejto ženy, ktorú zobrali ako rukojemníčku a musí urobiť ťažké rozhodnutie, ktoré ich všetkých ovplyvní. Je to zaujímavý mix."

Z herca sa stal zaujímavý režisér - The Town Z herca sa stal zaujímavý režisér - The Town

Rebecca Hall, ktorá stvárnila Claire, ženu, do ktorej sa Doug zamiluje poznamenáva, "Čo sa týka napätia a akcie, je to pravý thriller. No má aj romantickú stránku, ktorá vás niekoľkokrát prekvapí. Je to veľmi dobre vyrozprávané."

Producent Basil Iwanyk súhlasí. "Ten príbeh má množstvo vrstiev. Sú tam vzťahy dlhoročných charlestownských priateľov, ktorí v podstate robia zlé veci, a napriek tomu sa o nich zaujímate. Upútalo ma, koľko majú títo ľudia energie. Okamžite ma dostal aj ten neobyčajný ľúbostný príbeh."

Scenárista Peter Craig hovorí, že pri adaptovaní Hoganovho románu boli preňho spletité vzťahy príbehu prioritou. "Každý jeden z tých vzťahov je komplexný. V jeho srdci je ľúbostný príbeh, no je tam aj spojenie medzi Dougom a Jemom, jeho otcom, Jemovou sestrou a ostatnými členmi skupiny, ktoré sú pre príbeh rovnako dôležité. Cieľom adaptácie knihy bolo zachovanie histórie a hĺbky týchto vzťahov."

King poslal Affleckovi prvú verziu scenára po tom, ako videl jeho režijný debut ´Gone Baby Gone´.  "Ben odviedol na tom filme skvelú prácu, a preto sme sa nesmierne tešili, keď ho tento materiál zaujal," vyhlasuje King. "Okrem toho, pochádza z Bostonu a pozná ho ako chrbát svojej ruky."

Z herca sa stal zaujímavý režisér - The Town Z herca sa stal zaujímavý režisér - The Town

A predsa Affleck a jeho spoluscenárista Aaron Stockar čoskoro prišli na to, že napriek blízkosti k ich rodnému mestu je Charlestown celkom iný svet. "Ben aj ja sme vyrástli v Cambridge, čo je od Charlestownu naozaj kúsok, no zistili sme, že toho o ňom veľa nevieme," hovorí Stockard, ktorý spolupracoval aj na Affleckovom scenári k filmu ´Gone Baby Gone.´ "Jeho reputáciu sme síce poznali, ale boli sme presvedčení, že je to celé nafúknuté. Ukázalo sa však, že to, čo sme pokladali za Charlestownský mýtus bola skutočnosť a to nás na príbehu ešte viac upútalo."

"Robili sme si prieskum," spomína Affleck. "Chodili sme do väzení a rozprávali sa s bývalými vykrádačmi bánk a tiež sme sa stretli s ľuďmi z FBI, ktorí boli kontrapunktom k Agentovi Frawleymu, ktorého stvárnil Jon Hamm. To čo sme sa dozvedeli sme sa snažili do príbehu včleniť, aby bol čo najuveriteľnejší."

"Benova príprava na oboch stranách kamery bola neuveriteľná. Myslel na každý moment tohto filmu," hovorí Iwanyk. "Má schopnosť obklopiť sa skvelými hercami a štábom a vytvoriť tak na pľaci kreatívnu atmosféru. Vždy bol otvorený akýmkoľvek podnetom."

Aby bola autenticita príbehu naozaj zachovaná, tvorcovia filmu "Mesto" nakrúcali takmer celý čas v Bostone a jeho okolí, samozrejme v Charlestowne ako aj na North End, v Cambridge a Fenway Parku. Vo filme sa objaví aj niekoľko miestnych ľudí, ktorí stvárnili malé postavy, vrátane niekoľkých ex-policajtov aj ex-kriminálnikov.


autor press kit 19.10.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.