VIETE, ČO SA DEJE OKOLO VÁS, KEĎ SPÍTE?

VIETE, ČO SA DEJE OKOLO VÁS, KEĎ SPÍTE?

článok



Hlavnými postavami filmu sú Katie a Micah, mladý pár, ktorý sa nasťahoval do nového domu v San Diegu. Úplne obyčajný pár v úplne obyčajnom dome.

Katie sa časom začne zdať, že v dome nie sú sami. Všetko nasvedčuje tomu, že to tak naozaj je. Veci sa hýbu, niektoré sa premiestňujú. Micah možnosť, že niekto v dome je, absolútne spochybňuje a celkom dobre sa na jej hystérii zabáva. Aby Katie dokázal, že pravdepodobne halucinuje, nainštaluje do spálne videokameru.

Veľká chyba! Niečo nehmatateľné v dome naozaj je. Vedia to už obaja. Teror niečoho nevysvetliteľného začína silnieť. Jeho intenzita sa zvyšuje a mladý pár privádza do úplného šialenstva. Hlavne Katie. Zaspať si jednoducho nemôžu dovoliť. To sa však nedá. Hrôza prichádza temer každú noc a hra „niečoho“ je zakaždým šialenejšia.

 

Horor Paranormal Activity už niekoľko týždňov privádza svojou hrôzou do šialenstva divákov po celom svete. A nie je vôbec potrebné, aby tiekla krv. Nervy každého jednoducho ničí iba „niečo“,.... čo sa prebúdza v noci, keď ľudia zaspia...a zabáva sa...na ich nekonečnom strachu.

Film je nakrútený na obyčajnú ručnú kameru a stál smiešnych 11 tisíc dolárov. Tieto sa tvorcom vrátili počas prvého víkendu. Za 13 dní od jeho uvedenia v kinách, sa tržby vyšplhali nad 1 milión dolárov.

V Paramount Pictures sa rozhodli vyhovieť fanúšikom a 9. októbra nasadili film v ďalších 40 amerických teritóriách. Pridali tak ďalších 160 kín. Po troch týždňoch od premiéry film trhá rekordy a na konte má už viac ako 36 miliónov dolárov. Je tak na treťom mieste v tabuľke návštevnosti. Vďaka obrovskému záujmu fanúšikov, je film uvedený v kinách celosvetovo. Prostredníctvom webovej stránky www.paranormalmovie.com si ho vyžiadalo milión ľudí, toto číslo bolo podmienkou k spusteniu celosvetovej distribúcie.

Ide tak o prvú priamu žiadosť potenciálnych divákov na distribúciu konkrétneho filmu v histórii. Na Slovensku si môžu diváci film vyžiadať priamo do svojich miest na stránke paranormalactivity.sk

Film Paranormal Activity sa nakrúcal na jar 2006, v prenajatom dome režiséra Peliho sedem dní. Pri castingu a produkcii mu pomáhali traja ľudia – dvaja kamaráti a bývalá priateľka.

Peli, ktorého meno v hebrejčine znamená zázrak sa narodil v Izraeli. Po skončení školy si vo svojich 16-tich otvoril softwareovu spoločnosť. Tá mu však nestačila na to, aby sa mohol dostatočne rozvíjať a tak aj s kamarátom „emigroval“ do USA, kde tri roky vyvíjal animáciu a programy pre video hry. Časom si našiel priateľku a rozhodol sa, že sa usadí. Začali tak hľadať dom.

Viete, čo sa deje okolo vás, keď spíte? Viete, čo sa deje okolo vás, keď spíte?

Oren Peli: „Prešli sme veľa domov, ale keď sme našli tento, tak sme neváhali, dali sme ponuku a bol náš. Bolo to po prvý krát keď som začal bývať v dome. Celý život som si prenajímal väčšinou malé byty a vždy v tichých štvrtiach. Veľmi rýchlo som zistil, že dom si žije vlastným životom, že vydáva svojské zvuky, ktoré som pred tým v bytoch nepočul. Cez deň sa človek na zvuky až tak nesústredí, ale v noci je všetko počuť oveľa zreteľnejšie.“

„V dome, a okolo neho sa veci tak trochu pohybovali, občas spadol z poličky uterák. Netvrdím, že by sa s ním hral dáky duch, alebo niečo podobné, ale naozaj sa to dialo tak pár krát do mesiaca. Boli to vlastne maličkosti, na ktoré som nebol zvyknutý. Napadlo mi, že umiestnim v dome kameru, ktorá by mohla tieto „paranormálne javy“ nasnímať.  A takto postupne vlastne prišiel nápad natočiť film."

Peli sa netají tým, že je veľkým fanúšikom filmu Blair Witch a vždy túžil niečo podobné natočiť. V novom dome, prišiel na nápad ako niečo podobné vytvoriť. Odcestoval do Hollywoodu, kde absolvoval casting so 150 uchádzačmi, medzi ktorými našiel Katie Featherston a Micaha Sloata.

Oren Peli: „Na natáčanie som sa pripravoval niekoľko mesiacov. Hral som sa so svetlom. Potreboval som, aby nič, nepôsobilo umelo. Všetko muselo byť absolútne prirodzené. Tak ako to bolo pri Blair Witch a Open Water chcel som spraviť horor, ktorý by človeka držal v stálom napätí a strachu. Bez toho, aby musela tiecť krv potokom. Vo filme je veľa scén, ktoré prebiehajú v absolútnom tichu. Prirodzene sa tak vyžaduje od diváka, aby takmer nedýchal, aby bol pozorný a sledoval každý najmenší pohyb a každý aj najslabší zvuk.“

„To, že pracujem na filme som nepovedal nikomu, ani svojim rodičom. Musel som tak urobiť až vtedy, keď sa k nám ohlásili na návštevu. Dom bol hore nohami a ich momentálna návšteva bola jednoducho nereálna. O príprave filmu tak vedelo naozaj iba pár ľudí a navyše, celé to trvalo iba sedem dní.“

Peli prihlásil svoj film na štyri alebo päť festivalov. Projekciu mu potvrdil iba jeden. Screamfest. Festival hororu, ktorý sa koná každoročne v októbri v centre Hollywoodu, priamo na Hollywood Boulevard v legendárnom Chinese Theatre.

Po projekcii sa začalo o film zaujímať viacero ľudí. Zakladateľka festivalu Rachel Belofsky „pritlačila“ Peliho, aby poslal film redaktorovi populárnej hororovej webovej stránky Dread Central Stevovi Bartonovi. Ten nešetril chválou. Tu sa začala ročná snaha uviesť film do širšej distribúcie.

Oren Peli: „Vidieť Paranormal Activity v kine medzi divákmi, ktorí si zaplatili vstupné a sledovať ich ako si zakrývajú oči a kričia od strachu bol zážitok, na ktorý nezabudnem do konca života.“

Viete, čo sa deje okolo vás, keď spíte? Viete, čo sa deje okolo vás, keď spíte?

Po prvom verejnom premietaní sa Pelimu začalo ozývať množstvo ľudí. Muži, ženy, všetkých možných vekových kategórií, ktorí mu vraveli alebo písali, že po vzhliadnutí filmu mali alebo stále majú problémy zaspať.

Oren Peli: “Spočiatku som si myslel, že sa len snažia podporiť ma, že sú milí ale pozitívnych reakcií prichádzalo stále viac. Pochopil som, že ľuďom sa film naozaj páčil. Začali doslova zúrivo blogovať a na našu webovú stránku prichádzalo stále viac a viac dotazov, otázok a komentárov. Chceli vedieť, v ktorých kinách si môžu film pozrieť. A my sme nemali žiadnu odpoveď. Bolo to doslova surreálne. Videl som naozaj veľké množstvo filmov, ale nikdy pri žiadnom som nevidel takúto reakciu. Začal som intenzívnejšie premýšľať nad pokusom dostať film do kín.“

Pelimu sa podarilo nájsť agenta, ktorý jeho film predstavil v spoločnosti Paramount Pictures a DreamWorks. Medzitým vyšli pozitívne kritiky v Los Angeles Times a Variety. Spoločnosť DreamWorks ponúkla, že z filmu spravia veľkorozpočtový re-make so známym obsadením, ktorý by mohol režírovať sám Peli. Prišlo však nečakané rozdelenie oboch spoločností. Na film sa zabudlo a zostal uložený v archíve.

Nie však na dlho. Iba pred pár mesiacmi oznámilo štúdio Paramount, že film bude premietnutý na Austin´s Fantastic Fest, 24. septembra a neskôr na niekoľkých testovacích projekciách, na základe ktorých by sa rozhodlo, či pôjde film do širšej distribúcie. Spravili tak menší test. Vytvorili webovú stránku, na ktorej si mohli diváci film vyžiadať do svojich kín. Podmienkou spoločnosti však bolo číslo 1 000 000, teda 1 000 000 vyžiadaní. To, že bude dosiahnuté za niekoľko dní nečakal nikto.

Diváci tak po prvý krát v histórii rozhodli o celoštátnej, a tým aj o celosvetovej distribúcii filmu. Svetové distribučné práva  sa predali za jeden deň. Podobne ako pri Blair Witch, po ktorom mali ľudia strach stanovať v lese a Open Water, po ktorom mali strach plávať v oceáne, majú mnohí po vzhliadnutí Paranormal Activity strach zhasnúť a pokojne zaspať....

Dobrú noc.


autor press kit 28.10.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Horror/Triler
Minutáż˝: 86 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007

Premiéra: 16.10. 2009
Premiéra SK: 19.11. 2009
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.