THE HUNT FOR GOLLUM - FANÚŠIKOVSKÉ PREKVAPENIE

THE HUNT FOR GOLLUM - FANÚŠIKOVSKÉ PREKVAPENIE

článok



Neviete sa dočkať, kedy Peter Jackson a Guillermo del Toro prinesú na plátna dlho očakávaného Hobita? Čo tak skrátiť si čakanie fanúšikovskými filmami zo sveta Stredozeme? Prvý z nich - The Hunt For Gollum je už online (TU)

A teraz nie je reč o uletených “ošvédovaných” amatérskych produkciách, ale vážne sa tváriacom nezávislom diele, ktoré sa pýši (aj legislatívne poisťuje) tým, že je od fanúšikov pre fanúšikov. Na filme spolupracovali telentovaní študenti, fanatickí vyrábači rekvizít a kostýmov, skupinka šikovných 3D grafikov a pár neznámych hercov. Celú produkciu zastrešoval režisér Chris Bouchard s jeho spoločnosťou Independent Online Cinema a rozpočet neprevýšil 3.000 Libier.


 

Chris Bouchard nakrútil (podobne ako kedysi Peter Jackson) pár nechutných hororových kraťasov. Správne však zacítil šancu dostať svoju prácu do širkej základne fanúšikov Pána prsteňov na internete. A tak oprášil dodatok z Tolkienovho Návratu kráľa a napísal scenár v ktorom ukazuje Chodcovo (Aragornovo) prenasledovanie Gluma, ktorý vie o tom, že Prsteň moci má hobit Bilbo. Aragornov cieľ je chytiť Gluma skôr, ako sa dostane do rúk nepriateľa a prezradí mu to. Príbeh odohrávajúci sa pred udalosťami opísanými v Pánovi prsteňov, jednoduchý, no ideálny na 40 minútový projekt pri ktorom si samotní tvorcovia chcú vyskúšať, čo dokážu. Autori zakladajú na tom, že divák je v hlavnom príbehu zorientovaný a servírujú mu len dezert. A tak sledujeme putovanie hlavného hrdinu, pár stretnutí s Gandalfom, boj s Orkami, či stretnutie s Arwen, ktoré akoby z oka vypadli svojmu staršiemu a profesionálnemu bratovi. Je trochu na škodu, že nebola ambícia príbeh lepšie dramaticky vystavať, prípadne sa trochu odviazať a pokúsiť sa o originálne nápady, prípadne o to, čo si Jackson vo svojom mamutom projekte nemohol dovoliť.

The Hunt For Gollum - fanúšikovské prekvapenie The Hunt For Gollum - fanúšikovské prekvapenie The Hunt For Gollum - fanúšikovské prekvapenie

Na nízkorozpočtový fanúšikovský film je tu ale takmer neuveriteľné formálne spracovanie. Farebné ladenie, komponovanie záberov, strih, tempo a každý detail sú dôkladne napozerané z pôvodnej trilógie. Tam, kde by bolo náročné a nákladné nakrúcanie v exteriéri, si režisér pomohol digitálnymi technológiami - miestami sú skutočne výborné (elfské mesto, panoráma ponad hory, samotný Glum) a miestami pôsobia umelo. Stredozem na Britských ostrovoch však nepôsobí o nič horšie, ako tá novozélandská.

Pochvalu si zaslúžia aj herci. Chodec v podaní je Adriana Webstera je tajomný a odhodlaný, Gandalf Patricka O’Connora je takmer rovnako charizmatický ako Ian McKellen. A Glum je digitálny ako jeho brat - vo filme sa objavuje a predvádza sa v rámci svojich (a animátorských) možností. Na vysokej úrovni sú aj masky, kostýmy a rekvizity. Samostatnú zmienku si zaslúžia výborne namaskovaní Orkovia s britským akcentom a hlavná bojová scéna s výbornou choreografiou a efektmi. Aj množstvo profesionálov by sa z nej mohlo poučiť - je až neuveriteľné, koľko muziky sa dá spraviť za málo peňazí. Trochu ale zamrzí zvuk - hlavne Glum, na ktorom je počuť, že jeho hlas nezapadá do prostredia a bol nahrávaný dodatočne. Hudobné motívy, ktoré sú inšpirované Howardom Shoreom, to však vyvažujú.

The Hunt For Gollum - fanúšikovské prekvapenie The Hunt For Gollum - fanúšikovské prekvapenie The Hunt For Gollum - fanúšikovské prekvapenie

Bude zaujímavé v budúcnosti sledovať tento trend. Len v Británii sa momentálne pripravuje niekoľko zaujímavých fanúšikovských projektov. Digitálna technológia a možnosť dosiahnuť takmer profesionálne výsledky v amatérskych podmienkach a s veľmi malým rozpočtom prilákala k filmu vlnu nadšencov, ktorí sú ochotní vzdať sa honorárov a vložiť do projektov aj vlastné peniaze. Internet sa ukazuje ako veľmi efektívna distribučná cesta s možnosťou propagácie a komunikácie s fanúšikmi. Aj pre The Hunt For Gollum bol štáb viac-menej verbovaný cez internet a spolupráca zašla dokonca tak ďaleko, že nadšenci zo zámoria vyrábali rekvizity a posielali ich poštou. Know-how z projektu a množstvo kostýmov, či masiek sa využije pri sesterskom filme Born of hope (www.bornofhope.com). Ten vyzerá ešte ambicióznejšie a podľa prvého traileru sa máme na čo tešiť...


The Hunt For Gollum (VB, 2009, 38 min.)
Réžia a scenár: Chris Bouchard. Kamera: Mike Ritchie, Stein Stie, John Paul Frazer, Neill Phillips, Chris Child. Strih: Lewis Albrow. Hudba: Adam Langston, Andrew Skrabutenas. Hrajú: Adrian Webster, Arrin Alldridge, Patrick O’Connor, Rita Ramnani.


autor Branislav Lengyel 5.5.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.