10. MFF BRATISLAVA UVÍTA HVIEZDY - SKVELÉ FILMY

10. MFF BRATISLAVA UVÍTA HVIEZDY - SKVELÉ FILMY

článok



Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov
Peter Nágel, zostavovateľ sekcie
Do výberu hlavnej sekcie sa podarilo aj tentoraz získať filmy, ktoré sa hrdia rôznymi oceneniami zo slávnych festivalov. Guatemalský film Benzín (Gasolina) je čerstvým držiteľom ocenenia Najlepší juhoamerický debut, ktoré mu bol udelené na nedávnom festivale v San Sebastiane. Po dvoch rokoch sa do Bratislavy vráti výrazný talent mexickej kinematografie Amat Escalante (Cena pre najlepšieho režiséra MFF Bratislava 2006), aby predstavil svoj druhý film Bastardi (Los Bastardos), ktorý sa do svetovej distribúcie dostane až v budúcom roku. V súťaži sa objaví aj 59(!)-ročný debutant z Talianska Gianni Di Gregorio, inak uznávaný scenárista, ktorého režijná prvotina Augustový sviatočný obed (Pranzo Di Ferragosto) spôsobila senzáciu na poslednom festivale v Benátkach. Vtipný, pôvabný, hlboko ľudský, a pritom jednoduchý príbeh nielenže získal tri ceny (vrátane najlepšieho debutu), ale následne sa stal vyhľadávaným diváckym hitom v Taliansku.

10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy 10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy 10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy

Made in Europe
Peter Nágel, zostavovateľ sekcie

Sekcia venovaná európskemu filmu bude mať v tomto roku najpočetnejšie zastúpenie. Talianska kinematografia na seba upozorní tromi snímkami. Najväčšiu pozornosť na seba nepochybne sústredí Gomorra - desivý obraz pôsobenia neapolskej mafie, ktorého autor Roberto Saviano je nútený už druhý rok sa skrývať, keďže „krstní otcovia“ nad ním vyhlásili rozsudok smrti. Po 17 rokoch sa k hranej réžii vrátil klasik Jerzy Skolimowski a jeho najnovšie dielo Štyri noci s Annou (Cztery noce z Anna) ho zastihlo v majstrovskej forme. Z iných slávnych mien sa môžu diváci tešiť aj na Wima Wendersa Palermo Shooting, Richarda Eyreho Iný muž (The Other Man), Emira Kusturicu Závet (Zavet) alebo ostatný film belgických bratov Dardennovcov Mlčanie Lorny (Le Silence De Lorna), ocenený na festivale v Cannes za scenár. Z tohto najprestížnejšieho filmového festivalu nebude chýbať ani Trieda (Entre Le Murs) francúzskeho tvorcu Laurenta Canteta, ocenená najvyššou Zlatou palmou. Vyhľadávanou lahôdkou, a nielen pre fajnšmekrov, bude určite Tokio! (Tokyo!), trojsegmentový opus, kde sa stretli Leos Carax, Michel Gondry a Joon-ho Bong z Kórei.

10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy 10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy 10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy

Proti prúdu
Martin Ciel, zostavovateľ sekcie

Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sa programová sekcia Proti prúdu sústreďuje na inováciu a originalitu. Na postupy, ktoré vybočujú zo stredného prúdu bežnej, komerčne orientovanej kinematografie. Takéto postupy či javy sú špecifické tým, že ignorujú banalitu a klišé, odmietajú zjednodušené konvenčné schémy filmového rozprávania. A to v obsahu alebo  formálnom spracovaní. Tento rok sekcia obsahuje vyše desať pozoruhodných filmov, z ktorých si divák môže urobiť pomerne slušný obraz o tom, čo sa v súčasnej svetovej kinematografii deje – teda v tej kinematografii, ktorá nie je ovplyvnená tradičnou hollywoodskou dramaturgiou á la: začiatok – zauzlenie – riešenie – peripetia – happy end.

Ale nevyhýba sa ani tzv. žánrovým filmom, pravdaže len v tom prípade, keď svoj žáner dokážu inovovať a nie iba variovať. Jedným z nich je mrazivý škandinávsky horor, desivá upírska historka z prostredia zasnežených švédskych panelákov osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Volá sa Vpustiť toho pravého (Lat den rätte komma in) a to je aj základná otázka filmu: vpustíte si do bytu upíra? A ak áno, za akú cenu?

Žáner komédie zastupuje “dokumentárna” veselohra Veľa šťastia! (Bahrtaló!) o sedmohradskom Rómovi, ktorý pašuje cez Európu šteňa nemeckého ovčiaka pre egyptského šejka. Niečo pre fanúšikov Borata – i keď Bahrtaló! je na rozdiel od Borata oveľa autentickejším filmom.  Dobrodružný ruský Kremeň (Kremen) zase mapuje hranou formou hlbiny korupčnej moskovskej polície včítane divokých prestreliek, portrétov prostitútiek a potokov vodky. Na druhej strane sú tu kontemplatívne filmy orientované na perfekcionizmus výrazových prostriedkov a výtvarnej zložky, s neokázalým dejom, na základe ktorého si divák môže interpretovať svoj vlastný príbeh. Alebo rekonštruovať myšlienky, ktoré mu autor chce odovzdať. Magické Prekrásne mesto (Wonderfull Town) je emocionálne silnou drámou o krehkom vzťahu na zničených thajských plážach. Nebo, zem a dážď (El cielo, la tierre y la lluvia) je meditatívne elegantným portrétom niekoľkých zvláštnych osudov na upršanom čílskom ostrove. A nový film Radu Munteana Boogie, jedného z predstaviteľov preslávenej rumunskej novej vlny, o miere zodpovednosti súčasných tridsiatnikov…

A uvidíte ešte veľa ďalších filmov vrátane úchvatného a zároveň strašného archívneho filmu Predstavenie (Predstavlenije) jedného z najvýznamnejších súčasných dokumentaristov Sergeja Loznicu, nemecký dokument o detskom väzení na Urale Sám medzi štyrmi múrmi (Allein in vier wanden) či 10 minútovú experimentálnu vizuálnu symfóniu NightStill… 

10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy 10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy 10. MFF Bratislava uvíta hviezdy - skvelé filmy

Svetový čas
Peter Nágel, zostavovateľ sekcie

Amerika versus Ázia. Takto lakonicky by sme mohli vyjadriť prevahu titulov v tomto výbere. Japonský obojživelník Takeshi Kitano je pravidelným tvorcom, ktorý sa objavuje v programe bratislavského festivalu. Nebude chýbať ani na jubilejnom ročníku, ktorý predstaví jeho nový film Achiles a korytnačka (Akires to Kame), kde okrem réžie vytvoril aj hlavnú úlohu. Po dlhšom čase uvedieme film z ďalekých Filipín, kde vznikol Jay, veľmi aktuálny príspevok do témy brutálneho ataku rôznych reality show. Zaujímavou konfrontáciou pre divákov budú zrejme ostatné diela klasikov svetového filmu Clinta Eastwooda Výmena (Changeling), Atoma Egoyana Zbožňovanie (Adoration) a Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. A chuťovkou sa môže stať divoko akčná Pekelná jazda (Hell Ride), ktorej realizáciu osobne zaštítil Quentin Tarantino.


Focus : Hudba a film
Miro Ulman, zostavovateľ sekcie

Táto programová sekcia je súčasťou MFF Bratislava od roku 2003. Každý rok sa snaží prinášať to najzaujímavejšie čo vzniklo spojením hudby a filmu počas posledných rokov. Rovnako to bude i tentoraz. Môžete sa tešiť napríklad na skvelý dokument o kapele Joy Division, film Gogol Bordello Non-stop, islandských postrockerov v Sigur Rós: Heima, či legendárneho jamajského muzikanta Lee „Scratch“ Perryho, ktorý spolupracoval s Bobom Marleym, Paulom McCartneym i The Clash. Zábavný dokument The Upsetter vám ukáže iný pohľad na vznik reggae a rozvoj hudobného priemyslu na Jamajke.

             

Azyl – krátkometrážna tvorba
Maroš Hečko, zostavovateľ sekcie

Na festivale minútových a päťminútových filmov Azyl 2008 prišlo k niekoľkým zmenám. Nie sú príliš výrazné, ale jednoznačne ešte viac zatraktívnili celú súťaž. V rámci sekcií, cien a dĺžky filmov sa nezmenilo nič. Zmenil sa však spôsob oceňovania prihlásených filmov. Hlasovanie na internete prebiehalo na webovej stránke denníka SME a komisia v novom ročníku nenominovala, ale vyhodnocovala nominované filmy a udelila hlavnú cenu festivalu Azyl. Znamená to, že celkové poradie v minútových a 5 minútových filmoch určili diváci, aj odborná komisia. Výsledky sa pred slávnostným večerom na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava nepublikujú, takže premietanie v kinosále bude o to zaujímavejšie. Dozvieme sa víťazov, odovzdáme ceny a vyhlásime novú súťaž Reklama na život: Sme otvorená spoločnosť a jej podmienky, aby režiséri mali motiváciu o filme premýšľať počas dlhých zimných večerov. Vybrané filmy z minútovej sekcie budú reprezentovať Slovensko celkovo na 12 festivaloch po celom svete a dúfame, že tak ako sa to podarilo dvom režisérom a dostali sa v tomto ročníku do finálovej nominácie najprestížnejšieho festivalu minútových filmov v Londýne, sa bude dariť aj ďalším režisérom s ich novými filmami, ktoré majú v ročníku Azyl 2008 naozaj vysokú úroveň.


Slovenské filmy 2008
Miro Ulman, zostavovateľ sekcie

Sekcia ponúka výber toho najlepšieho, čo vzniklo na Slovensku v roku 2008. A to nielen filmy určené pre kiná, ako napríklad Slepé lásky Juraja Lehotského, ktoré získali ocenenie v Cannes a úspešne putujú z festivalu na festival, ale i televízne diela, medzi ktorými je napríklad i novinka Dušana Trančíka Optimista o Ľudovítovi Winterovi - geniálnom podnikateľovi, ktorý vybudoval moderné svetoznáme kúpele v Piešťanoch.

Nezabudli sme ani na študentské filmy. Nájdete medzi nimi napríklad animovaný About Socks and Love, dokument Jano, alebo hraný film Mlyn. Nebudú chýbať novinky Pala Barabáša a ako prekvapenie bude v premiére uvedený ultra nízkorozpočtový dlhometrážny hraný film Veľký rešpekt režiséra Viktora Csudaia.


Zvláštne uvedenie
Peter Nágel, zostavovateľ sekcie

Osobnosti. V sekcii uvádzame viaceré celovečerné dokumenty, z ktorých hneď tri ukážu výrazné osobnosti svetovej kultúry inak, ako o nich píšu a predstavujú bulvárne médiá. Ikona svetovej módy Valentino, vždy neuveriteľne nekonvenčná fotografka Annie Leibovitz alebo geniálny ruský filmár Andrej Tarkovskij – všetci v obrazoch a slovách originálnych výpovedí. Predstaví sa aj Madonna, len v úzadí, ale s patričným očakávaním – ako debutujúca režisérka snímkou s príznačným názvom Hnus a múdrosť  (Filth and Wisdom). A ešte jedna osobnosť, hoci nie tak slávna, sa predstaví v programe 10. MFF Bratislava. René, povolaním permanentný recidivista a talentovaný spisovateľ, ktorého viac ako 20 rokov svojím objektívom sledovala významná česká dokumentaristka Helena Třeštíková.

             


Kinema Filmy roka 2008
Portál Kinema.sk, zostavovateľ sekcie

Už po tretí raz sa na pôde bratislavského festivalu bude konať slávnostný večer najčítanejšieho slovenského filmového magazínu Kinema.sk, spojený s vyhlásením výsledkov a odovzdávaním cien Kinema Film roka 2008. Počas slávnostného ceremoniálu, ktorý bude korunovaný projekciou víťazného filmu v kategórii Film roka 2008, sa budú udeľovať ocenenia v celkovo desiatich kategóriách. Súčasťou spojenia MFF Bratislava a portálu Kinema.sk je aj prezentácia trojice najlepších filmov roka v rámci papučovej noci z piatka (5.12.) na sobotu. Zároveň sa výber filmov portálu Kinema.sk dostane aj do programu Košického (Cinemax) a Bystrického mutliplexu (Europa Cinemas), kde sa odpremietajú samostatné bloky MFF Bratislava.


videoART
Ingrid Višňovská, zostavovateľka sekcie

10. ročník Medzinárodneho filmového festivalu Bratislava je pre Vysokú školu výtvarných umení 3. ročníkom vzájomnej spolupráce. Projekt artON!, ktorý zastrešuje VŠVU a ktorý sa stal súčasťou IFF Bratislava pod rovnomenným názvom v roku 2007, pokračuje vďaka podpore MK SR aj tento rok. artON! zahŕňa prehliadku študentského videoartu v rámci samostatnej festivalovej sekcie pod názvom VideoART a prezentáciu výtvarného projektu EYE to EYE. Sekcia videoART predstaví vyše hodinový blok najzaujímavejších videí 3 umeleckých vysokých škôl na Slovensku, ktoré boli vytvorené počas štúdia na rôznych katedrách VŠVU, na Katedre Intermediálnej a Audiovizuálnej tvorby Akadémie umení v Banskej Bystrici a Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach.

Tento rok sme prehliadku študentských videí rozšírili aj o „hosťa“ z Českej republiky- tvorbu poslucháčov Ůstavu Umění a Dizajnu /UUD/ pri Západočeskej univerzite v Plzni, ktorá bude bezpochyby zaujímavým rozšírením prezentácie aktuálneho študentského videoartu a počiatkom medzinárodnej spolupráce. Prezentovaná tvorba ponúkne vzorku rôznych autorských a umeleckých postupov pri tvorbe tohto druhu súčasného výtvarného umenia, ktoré budú prezentované v  spoločnom bloku, a zároveň zaradené do tematických okruhov, ktoré z vybraných videí vyplynuli. Tento spôsob projekcie sa v rámci sekcie osvedčil aj pri uvedení prvého ročníka videoArtu a pokračujeme v ňom práve preto, že aj  napriek tomu, že videá vznikli na rôznych vysokých školách a pod vedením rôznych pedagógov, témy či problematiku, ktoré si autori pre svoje videá volia, sa spájajú v akomsi spoločnom bode – realite, ktorá určuje zoradenie prezentovaných videí do ideových blokov.

Aj tento rok sa uskutoční divácke hlasovanie o najzaujímavejšie video, pričom autor víťazného videa získa cenu  artON! MFF 2008. Súčasťou projektu artON! bude prezentácia výtvarného projektu „EYE to EYE“ vo festivalovej uličke a  priestoroch Palace Cinemas. Autorkou projektu je Ingrid Višňovská, doktorandka VŠVU Bratislava, ktorá je zároveň  koordinátorkou projektu artON!


autor press kit 10.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.