IRON MAN - PREVIEW

IRON MAN - PREVIEW

článok



Filmová adaptácia ďalšieho marvelovského komiksu o super hrdinovi v oceľovom obleku odštartovala 14. apríla v austrálskom Sydney. Príbeh priemyselného miliardára Tonyho Starka začína v Afganistane, kde ho unesie teroristická skupina, aby obohatil ich arzenál o nové zbrane. Miesto toho si excentrický vedec vyrobí obrnený kostým a za veľkého rachotu ubzikne na slobodu. Netrvá dlho a teroristické komploty globálneho charakteru majú nového protivníka.

                              

Komiksový Iron Man sa narodil na začiatku 60. rokov a jeho autorom nie je nik iný ako legendárny Stan Lee. Zrod filmového muža z ocele trval celých 16 rokov. Od roku 1990 sa pre projekt nadchlo a následne ho zavrhlo niekoľko filmových štúdií. O rolu Iron Mana sa zaujímal Nicolas Cage i Tom Cruise, ba dokonca v októbri 1999 vstúpil do hry ako režisér Quentin Tarantino. Príbeh však príbeh nabral reálne kontúry až pred dvoma rokmi, keď sa práva vrátili späť Marvelu a na režisérsku stoličku zasadol Jon Favreau, ktorého možno poznáte lepšie ako herca (Daredevil, Rozchod), než režiséra (Zathura – vesmírne dobrodružstvo). Favreau sa hneď na začiatku začal byť do pŕs, že jeho poňatie komiksového hrdinu bude mať nezávislý nádych a megalomanský rozpočet 135 miliónov na tom nič nezmení: „Nechal som sa inšpirovať temnotou Nolanovho Batmana. Predstavte si, akoby asi vyzeral Altmanov Superman. Spojte to dohromady a máte celkom jasno v tom, čo vás pri Iron Manovi čaká. “

Iron Man - Preview Iron Man - Preview Iron Man - Preview

Tony Stark nie je prototypom bezúhonného hrdinu. Iste, je geniálnym vedcom a v konečnom dôsledku dokáže rozoznať dobré od zlého, ale jeho oborom sú ničivé zbrane a tiež si rád vypije. Iron Man je skrátka iný a taký je aj jeho predstaviteľ, hollywoodsky rebelant, ktorý popri rôznorodej hereckej kariére stihol absolvovať i niekoľko protialkoholických liečení. Robert Downey Jr nadšene prikývol na preňho netypickú rolu, keď sa dozvedel, že pred kamerou ho bude dirigovať Favreau: „Jon je národný poklad a možnosť pracovať s ním na niečom takomto sa jednoducho neodmieta.“ Favreau pritom plánoval, že červeno-zlaté brnenie si natiahne, niekto úplne neznámy, ale keď sa na zozname kandidátov objavil Downey, bolo rozhodnuté.

A ako to už v komiksoch býva, k hrdinovi patrí ten správny zloduch. Tu nastal mierny rozpor, nakoľko úhlavným nepriateľom Iron Mana na stránkach grafických predlôh je Mandarin – čínsky vedec s obľubou vystreľujúci ľadové ostrie z prsteňov na rukách. Tento antihrdina však nezapadal do Favreauovej „realistickej“ vízie, a preto ho nahradil obyčajným smrteľníkom. Na stranu zla a do čela Starkovej korporácie (po jeho zmiznutí v Afganistane) sa postaví Obadiah Stane (Jeff Bridges) alias Iron Monger. Favreau si komunistického Mandarina necháva v zálohe pre možné pokračovania: „Mandarin je niečo ako Sauron v Pánovi prsteňov. Nezdalo sa mi vhodné pustiť ho na plátno hneď v prvom filme. Diváci, ktorí nepatria k znalcom Iron Mana, by mohli reagovať negatívne. Naopak fanúšikovia komiksu sa budú mať načo tešiť.“ Ústrednú dvojicu ďalej dopĺňajú nemenej zaujímavé mená: Gwyneth Paltrow v úlohe Starkovej spoľahlivej sekretárky a Terrence Howard ako jeho najbližší priateľ, ktorý má na správanie bohatého excentrika vždy vlastný názor a nemá najmenší problém ho povedať, i napriek tomu (alebo práve preto), Starkovi vďačí za svoj život.

Iron Man - Preview Iron Man - Preview Iron Man - Preview

Dejová línia má teda zaujímavý charakterový základ, ale všetci vieme (nech sa Favreau trebárs postaví na hlavu), že hovoríme o veľmi drahom filme, ktorého podstatou je akcia a tú nevyhnutne od Iron Mana očakávame. Dočkáme sa, a okrem finálneho duelu plecháčov (Iron Man vs Iron Monger) budeme svedkami veľkolepej naháňačky lietajúceho Starka a stíhačiek, dominujúcej pútavému traileru. Počítačový mágovia strávili stovky hodín štúdiom voľného pádu parašutistov, aby čo najvernejšie zobrazili Iron Manove vzdušné akrobacie. Pancierový oblek sa dočkal troch reálne skonštruovaných podobizní, ktorých autorom nie je nik iný, ako dizajnér oceľového skeletonu Terminátora, supervízor špeciálnych efektov Stan Winston.

Favreau sebavedomo plánuje hneď dva ďalšie filmy o Iron Manovi, kde by rád predstavil spomínaného Mandarina, prebudil v Terrencovi Howardovi ďalšieho superčlena Iron Manovej „rodiny“ – War Machine a zavŕtal hlbšie do Starkových problémov s alkoholom. Stále otvorenejšie sa tiež hovorí o stretnutí marvelovských hrdinov v jednom filme (The Avengers). V komiksovom svete bežná záležitosť, ale predstavte si ten rachot, ak by naozaj došlo k fúzii Hulka, Iron Mana, Kapitána America, Thora atď. Prvé, opatrné kroky smerom k spoločnej snímke sa už uskutočnili (Downey sa mihne ako Stark v novom Hulkovi), a tak dúfajme, že Favreauove plány nezhatí prípadná nízka návštevnosť. Konieckoncov osud filmových superhrdinov je v našich rukách.              


autor Rado Torda 22.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.