FOREST WHITAKER

FOREST WHITAKER

článok



Pred necelými štyridsiatimi siedmimi rokmi sa v Texase v pätnásty júlový deň narodil vtedy ešte malý, neznámy Forest Steven Whitaker. Jeho rodina nebola s umením nijako profesijne spojená, možno s výnimkou starého otca Foresta, po ktorom zdedil krstné meno. Ten sa venoval písaniu noviel. Otec (tiež)  Forest Whitaker, Sr. sa venoval poisťovníctvu a mama Laura Francis sa starala o deti nielen doma, ale aj v škole ako učiteľka. Bola to veľmi húževnatá a pracovitá žena, pretože popri starostlivosti o Foresta, jeho staršiu sestru Deborah a mladších bratov Kenna a Damona, si dokázala nájsť čas a vyštudovala dve vysoké školy.

Keď mal Forest štyri roky, presťahovali sa Whitakerovci z Longview v Texase do slnečného Los Angeles. To už dávalo lepšie predpoklady na začatie hereckej kariéry Foresta i jeho dvoch bratov.

Navštevoval strednú školu Palisades High, na ktorej  po prvý raz pričuchol k hereckému umeniu. Konkrétne si zahral v školskom predstavení hry Dylana Thomasa Under Milk Wood.

Forest Whitaker Forest Whitaker

Herectvo však v tom čase bolo pre neho skôr hobby, nie priorita. Tou bol americký futbal. Bol jedným z obrovitých (meria necelé dva metre) obrancov svojho stredoškolského tímu a hral tak dobre, až sa mu vďaka futbalu podarilo získať štipendium na vysokej škole.

Život a osudy mnohých formujú aj náhody či nehody. Forest si zranil chrbát a s futbalovou kariérou to prestalo vyzerať nádejne. Musel hľadať iné východisko pre svoju budúcnosť a tak našiel poklad vo svojom hrdle. Forest tak zmenil štipendium, odbor aj školu. Vďaka opernému štipendiu začal študovať na Hudobnom Konzervatóriu Univerzity Južnej Kalifornie (USC). Po ukončení konzervatória mu bolo poskytnuté ďalšie štipendium na Berkeley v hereckom odbore.

Prvá filmová úloha mu pripomenula časy futbalovej slávy. Vo filme Zašlé časy na Ridgemont High (1982) si zahral hráča amerického futbalu. Objavili sa v ňom aj ďalšie herecké mená budúcnosti ako Nicolas Cage či Sean Penn. Pre presvedčivý výkon a svoju fyzickú stavbu si strihol postavu športovca aj v ďalšom filme Vision Quest.

Okrem strieborného plátna sa objavoval aj na televíznej obrazovke v rôznych epizódnych úlohách. Jedným zo zaujímavejších projektov, v ktorých sa objavil bola televízna adaptácia vojny severu proti juhu v mini sérii Sever a Juh s Patrickom Swayzem v hlavnej úlohe. 

Forest Whitaker Forest Whitaker

V roku 1986 sa objavil v oscarovom (dostal ho Paul Newman ako herec v hlavnej úlohe) filme Marina Scorseseho Farba peňazí.V tom istom roku si stihol zahrať aj vo filme Olivera Stonea Čata. Tomu boli udelené dokonca Oscary štyri (okrem iného aj za najlepší film a réžiu). Film autenticky zobrazuje nielen vojnu (konkrétne pre americkú kinematografiu veľmi vďačnú vojnu s Vietnamom), ale aj vzťahy a život plynúci vo vnútri čaty. Na všetko sa pozeráme pohľadom nováčikov (idealista Charlie Sheen). Okrem bojov s vietnamskými vojakmi sledujeme aj súboj dvoch „kohútov na jednom smetisku“(Tom Berenger, Willem Dafoe). Forest Whitaker stvárňuje rolu Veľkého Harolda.

V téme vojnou zmietaného Vietnamu pokračoval aj v roku 1987 v emotívnom filme Barryho Levinsona Dobré ráno Vietnam!, kde si zahral spolu s Robinom Williamsom.

Významným filmom a zlomom v kariére pre Foresta Whitakera bol režisérsky počin Clinta Eastwooda Bird. V ňom si totiž zahral hlavnú úlohu a všimli si ho nielen diváci, ale aj kritici. Dokonca bol nominovaný na Zlatý Glóbus a v Cannes mu udelili cenu pre najlepšieho herca. Samotný film sa môže pochváliť Zlatým Glóbusom za réžiu a Oscarom za zvuk. Film rozpráva životný príbeh muzikanta, saxofonistu Charlieho Parkera (Forest Whitaker), ktorý začiatkom 40-tych rokov prišiel do New Yorku, aby tu našiel slávu, lásku, no i drogy. Nasledoval Fešák Johnny, kde si zahral s podľa neho najzaujímavejším hercom Mickey Rourkeom. Podľa vlastných slov sa od neho naučil, že naozaj dobrý herec nemusí vysloviť žiadne slová, aby niečo povedal.

Vo filme Hra na plač Neila Jordana sa ako britský vojak zapletie s IRA, čo sa mu stane osudným. Komédiou Pret-a-Porter sa režisér Robert Altman snaží priblížiť módny týždeň v Paríži. V roku 1994 bol pre neho významný film Blown Away, ale nie z kariérneho hľadiska, išlo o súkromný život. Práve pri filmovaní tohto trileru stretol svoju súčasnú manželku Keishu. Zosobášili sa v roku 1996 a odvtedy sú spolu a vychovávajú štyri deti (dve spoločné). Tie majú podobne ako ich otec krstné mená inšpirované prírodou, či skutočnými vecami napr.: Sonnet Noel, True Isabella Summer, Ocean, Autumn. Vraj preto, aby im pomohli nájsť ich skrytú identitu. Celkovo je Forest spirituálne založený človek, vegetarián a svoju slávu sa snažil využiť na propagáciu organizácie Peta (People for ethical treatment of animals). Vzťah k zvieratám nadobudol ešte počas detstva, keďže každé letné prázdniny trávil u starých rodičov na farme. 

Forest Whitaker Forest Whitaker

Okrem týchto mimo filmových aktivít sa stále vracia aj k seriálom. Veľmi úspešné bolo jeho účinkovanie v seriáli Pohotovosť, za ktoré bol nominovaný na cenu Emmy. Čas si vždy nájde aj na nezávislé filmy. Tie, ako vraví, sú pre neho veľmi dôležité. V roku 1999 si v jednom takom aj zahral, šlo o Ghost Dog – Cesta samuraja Jima Jarmuscha. Rola nájomného vraha, bojovníka riadiaceho sa samurajským kódexom podľa mnohých patrí k jeho najlepším. Nie všetky filmy, v ktorých sa ocitne sú však korunované úspechom. K (jemne povedané) neúspešným predstaviteľom sa radí aj Bojisko Zem nakrútené podľa knihy L. Rona Hubbarda so scientológom Johnom Travoltom v hlavnej úlohe.

V zaujímavých i keď trochu klaustrofobických filmoch si zahral v roku 2002. Najprv to bol Úkryt Davida Finchera, v ktorom sa čerstvo nasťahovaná Jodie Foster s dcérou diabetičkou ukrýva vo svojom dome pred kriminálnikmi. Jedným z nich je aj Forest Whitaker. Potom prišla do kín Schumacherova Telefónna búdka. V tomto prípade ide takmer o „one man show“ neverníka Colina Farrela, s ktorým sa rozhodol porátať akýsi nebezpečný hlas na druhom konci telefónnej linky.

Najväčší (doteraz) herecký úspech Foresta Whitakera je bezpochyby Posledný škótsky kráľ. Bola to úloha, na ktorú sa pripravoval extrémne poctivo. Odišiel do Ugandy, učil sa svahilský jazyk, stretával ľudí, ktorí poznali obávaného diktátora Idiho Amina, rozprával sa s jeho bratom i bývalými generálmi. Každá spomienka, maličkosť mu dodala kúsok do mozaiky tejto komplikovanej osoby a vo výsledku pomohla k nesmiernej autenticite na striebornom plátne. Jeho snaha a skvelý výkon boli aj patrične ocenené. A to Baftou, Zlatým Glóbusom i Oscarom. Čo sa týka hereckého umenia, dosiahol tie najvyššie méty. Jeho ale okrem toho láka aj režisérska stolička. Tú si prvý raz vyskúšal v roku 1993 filmom Strapped, odvtedy má na konte štyri ďalšie pokusy, posledný, First Daughter je z roku 2004 s Katie Holmes v hlavnej úlohe.

Momentálne do slovenských kín prichádza jeho ostatný herecký počin Uhol pohľadu. V ňom nám režisér Pete Travis porozpráva príbeh o atentáte na prezidenta z perspektív ôsmych rôznych ľudí.


autor Lucia Mitrova 24.3.2008
  • Uhol pohľadu (27.03.2008 11:48:53)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.