KEĎ TEČIE ČIERNA KRV ...

KEĎ TEČIE ČIERNA KRV ...

článok



Thomas Paul Anderson dospieval na priedomí Hollywoodu, na predmestí Los Angeles známom ako The Valley. Filmársku DNA získal od svojho otca – príležitostného televízneho herca. Mladý Anderson sa však za filmovým umením vydal trochu odlišnou cestou a už ako 18 – ročný predstavil amatérsky dokument o kedysi oslavovanom porno hercovi. Rovnakou tematikou je nasiaknutá i Andersonova dráma z roku 1997 Hriešne noci, v ktorej sa okrem Marka Wahlberga objavil napr. aj William H. Macy a Julianne Moore. Tí si spoluprácu s talentovaným režisérom a scenáristom nenechali ujsť ani pri prelomovej Magnólii (1999). Anderson získal niekoľko prestížnych cien a zapísal sa medzi nemasových hollywoodskych tvorcov. Poslednou inšpiráciou sa pre 37 ročného filmára stala novela Uptona Sinclaira – Petrolej.

                              

Anderson mal v pláne napísať scenár o nevraživosti medzi dvoma rodinami. Keďže si očakávaná múza dávala načas, otvoril 150 stránkovú knihu o jednom z prvých amerických ropných magnátov a doslova sa od nej nedokázal odtrhnúť. Okamžite sa mu v hlave začal rodiť príbeh Daniela Plainviewa, ktorý pri hľadaní striebra narazí na iný poklad – ropu. Ťažba čierneho zlata sa na prelome 19. a 20. storočia stala výnosným obchodom. Dôležitou súčasťou honby za zbohatnutím bolo odkupovanie ropou nasiaknutej pôdy od kalifornských farmárov. Plainview dostane tip na zapadnuté mestečko Little Boston, a tak sa spolu so svojim adoptívnym synom a spoločníkom v jednej osobe vydáva do osady, aby odkúpil pozemok od Abela Sundaya a jeho synov – dvojčiat Eliho a Paula. Synovia však tušia koľko je hodná ich pôda, a tak strojnásobia výšku Plainviewovej ponuky. Hľadač ropy súhlasí, netušiac, že kúpa je začiatkom zničujúceho vzťahu medzi ním a bratmi, ktorého dôsledky – strata syna, dôstojnosti a svedomia, zmenia súťaživého obchodníka na zúfalca, ktorý svoju dušu utopil v paranoji, alkohole a čiernej rope.

Počas prác na postave Plainviewa mal režisér v hlave jediného herca – Daniela Day-Lewisa: „Vlastne som tohto hrdinu vytvoril priamo pre Daniela a poviem vám, že mi nebolo všetko jedno, keď som mu poslal nedokončený scenár. Trochu mi odľahlo, keď sa ku mne doniesla správa, že jedným z Danielových obľúbených filmov je Opití láskou (Andersonova komédia z 2002). A o pár dní nato mi zavolal a chcel vedieť, či už mám koniec. Bolo to akoby ste našli najdôležitejšiu časť puzzle hneď na samotnom začiatku skladania a teraz vám už ostáva len popripájať tie ostatné.“ 

Keď tečie Čierna krv ... Keď tečie Čierna krv ... Keď tečie Čierna krv ...

Dvojrola Eliho a Paula Sundayovcov bola po troch týždňoch nakrúcania pridelená mladému Paulovi Danovi. Dano nahradil iného mladíka a všetky „sundayovské“ scény sa museli realizovať nanovo. O jeho odchode z hereckého zásobníka Čiernej krvi sa šepká, že nezvládal Lewisove nasadenie, v ktorom často zotrvával i po vypnutí kamier. Naopak Dano bol na Lewisov prístup zvyknutý, nakoľko to bol už ich druhý spoločný projekt po Ostrove samoty (The Ballad of Jack and Rose, 2005): „Ja som Daniela poznal už predtým a viem, že je to jeden z najmilších chlapíkov akých kedy stretnete. Ale keď sa jeho postava v priebehu natáčania menila a strácala akékoľvek pozitívne rysy, mal som z neho strach. Hrôza, ktorá sa mi zračí na tvári v poslednej scéne filmu, kde ma Daniel opakovane atakuje, nie je hraná,“ usmieva sa Dano.

Trojmesačné nakrúcanie začalo v júni 2006 na ranči Marfa v Texase, kde vznikla väčšina vonkajších scén. „Pokúšali sme sa vytvoriť čo najvierohodnejšie kulisy. Ale pravdou ostáva, že ozajstné cestovanie v čase zabezpečili herci sami. Daniel študoval životopisy prvých priekopníkov amerického ropného priemyslu a veľa krát zmenil navrhnutú scénu podľa nadobudnutých informácií,“ spomína Anderson. Interiéry boli vystavané v štúdiách neďaleko Beverly Hills. „Nebolo jednoduché získať podporu štúdia pre film, ktorý nemal mainstreamový základ a v konečnom dôsledku nepredstavoval rentabilný projekt.“ Skromný rozpočet 25 miliónov dolárov nakoniec pokryli v rámci svojej druhej spolupráce Paramount Vantage a Miramax, ktorí predtým spojili sily pri inom Oscarovom favoritovi – Táto zem nie je pre starých

Keď tečie Čierna krv ... Keď tečie Čierna krv ... Keď tečie Čierna krv ...

Čierna krv zaznamenala viac ako pozitívne ohlasy kritikov a zozbierala množstvo nominácií a cien na medzinárodných festivaloch po celom svete. O pár dní sa dozvieme, koľko z 8 nominácií (okrem iných za najlepšiu réžiu, najlepší adaptovaný scenár i najlepší film) sa podarí projektu premeniť na tohtoročnom udeľovaní cien akadémie.      
 
Už teraz je však jasné, že spolupráca Thomasa Paula Andersona a Daniela Day Lewisa priniesla ovocie: „Thomas je geniálny spisovateľ. Vidí hlboko do duší svojich postáv a takmer bez akéhokoľvek usmerňovania dostane z vášho hereckého potenciálu to najlepšie. Má celkom jasnú predstavu, ako sa má príbeh rozvíjať, ale neodmieta iný pohľad a vždy z toho vyťaží akúsi dokonalú rovnováhu. Thomas ma dotlačil k môjmu životnému výkonu a som si istý, že on o mne povie to isté,“ spomína na vzájomnú spoluprácu Lewis.


autor Rado Torda 18.2.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.