PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Matt Damon a druhé pokračovanie špionážneho filmu o „agentovi bez minulosti“ Jasonovi Bourneovi - The Bourne Ultimatum - sa postarali o prekvapenie víkendu, Simpsonovci klesli o 66 percent a Superpes zachránil Ameriku. Prvý augustový víkend roku 2007 vyzeral takto.

TOP 3.8. 2007 - 5.8. 2007
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Bourne Ultimatum Universal 1. týždeň 69,2 mil    69,2 mil
2. The Simpsons Movie Fox 2. týždeň 25,1 mil  128,0 mil
3. Underdog Buena Vista 1. týždeň 11,5 mil    11,5 mil
4. I Now Pronounce You Chuck and Larry Universal 3. týždeň 10,6 mil    91,7 mil
5. Harry Potter and the Order of the Phoenix Warner Bros. 4. týždeň  9,5 mil  261,0 mil
6. Hairspray New Line 3. týždeň  9,2 mil    78,8 mil
7. No Reservations Warner Bros. 2. týždeň  6,5 mil    24,1 mil
8.

Transformers

Paramount/DW

5. týždeň

 6,0 mil

 296,3 mil
9. Hot Rod Paramount 1. týždeň  5,3 mil     5,3 mil
10. Bratz Lions Gate 1. týždeň  4,2 mil     4,2 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Bourne Ultimatum (Bournovo ultimátum)
Elitný tajný agent Jason Bourne stojí na prahu riešenia osobnej životnej hádanky. Náročnú cestu za poznaním seba samého mu prakticky od začiatku komplikovalo množstvo nájomných zabijakov, ktorí na ňom pracovali z poverenia jeho bývalých zamestnávateľov. Tí sa totiž usilujú o pravý opak toho, po čom túži Bourne. Teda aby si na všetko spomenul. Tak, ako sa čoraz väčšmi blíži k odhaleniu pravdy, zosilňuje sa ich nervozita a aktivity nimi najatých vrahov. Agent Jason Bourne pred nimi uteká cez Moskvu, Paríž, Londýn a marocký prístav Tanger až do New Yorku, kde sa pokúsi definitívne dohnať vlastnú minulosť, aby sa mohol začať pozerať do budúcnosti. Nebude to mať ľahké, pretože okrem ostrostrelcov z podsvetia ho tu, snáď okrem armády, prenasledujú všetky ozbrojené americké zložky.

Réžia: Paul Greengrass
Hrajú: Matt Damon, Joan Allen, Julia Stiles, David Strathairn, Scott Glenn
Premiéra na Slovensku: 30. 8. 2007

Druhé filmové pokračovanie špionážneho filmu o agentovi Jasonovi Bourneovi podľa rovnomenného románu Roberta Ludluma sa premietalo v 3660 kinách, kde za prvé tri dni premietania tento film zarobil 69,3 milióna dolárov. Spomedzi filmov o agentovi ide o najvyšší zárobok počas premiérového víkendu. Prvý film, ktorý uviedol na scénu agenta, ktorý sa snaží vypátrať kým je, Agent bez minulosti, prišiel do kín v roku 2002, počas prvých troch dní zarobil 27,1 milióna dolárov a celkovo až 121,6 miliónov dolárov pri 60 miliónovom rozpočte. Vo svete prvý diel zarobil 92,2 miliónov. Druhý diel s názvom Bournov mýtus už mal rozpočet 75 miliónov, otvárací víkend 52,5 miliónov a v amerických kinách zarobil 176,2 miliónov dolárov a v ostatnom svete 112,2 miliónov. Bournovo ultimátum už má rozpočet 110 miliónov dolárov, výborný ohlas u kritiky a podľa prvého víkendu už možno hovoriť o tom, že tretí film bude najúspešnejší zo série.

69,3 milióna dolárov, ktoré Bournovo ultimátum zarobilo nie je len najlepším otváracím víkendom pre Matta Damona a Paula Greengrassa, ale ide aj o najziskovejšiu augustovú premiéru. Damon tak z prvého miesta zosadil Chana a Tuckera s Rušnou hodinou 2, ktorá v roku 2001 zarobila 67,4 milióna dolárov. Bournovo ultimátum je aj druhým najziskovejším filmom štúdia Universal, hneď po fenomenálnom prvovíkendovom zárobku 72,1 miliónov dolárov, ktoré zarobil Stratený svet v roku 1997.

V porovnaní s inými pokračovaniami je Bournovo ultimátum jasným víťazom. Mission: Impossible III zarobilo 47,7 miliónov, čo je o 10 miliónov menej ako Mission: Impossible II. Posledný Bond Casino Royale mal minulý rok otvárací víkend len vo výške 40,8 miliónov dolárov. Na celkový zárobok by ešte mohla mať vplyv komédia Rušná hodina 3, ktorá sa začne premietať už budúci víkend.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 94%, imdb.com – 8,8/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – A-

Trailer
Oficiálna stránka

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Simpsons Movie (Simpsonovci vo filme)
Homer Simpson musí zachrániť svet pred katastrofou, ktorú zapríčinil on sám. Všetko to začalo prasaťom a deravým silom plným exkrementov, ktoré rozpúta pohromu, akú Springfield ešte nezažil. Pohroma, za ktorou stojí Homer, upúta pozornosť prezidenta USA Schwarzeneggera a Agentúru pre ochranu životného prostredia EPA. Osud Springfieldu je neistý a Homer sa pustí do osobnej Odysey spásy. Hľadá odpustenie u Marge, chce zjednotiť roztrieštenú rodinu a zachrániť jeho rodné mesto.

Réžia: David Silverman
Hovoria: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Yeardley Smith, Nancy Cartwright, Hank Azaria
Hovoria v českom dabingu: Vlastimil Zavřel, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Helena Štáchová
Premiéra na Slovensku: 26. 7. 2007

66 percentný pokles Simpsonovcov vo filme len tak niekto nečakal. 25,1 miliónov dolárov počas druhého víkendu je ešte stále dobrý výsledok a 128 miliónov za desať dní by nejeden prázdninový film závidel, ale s tak veľkým poklesom žltá rodinka určite nepočítala. Celkový zárobok z Amerických kín neprekročí 200 miliónovú hranicu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 89%, imdb.com – 8,5/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Underdog
Počas pokusu v laboratóriu šialeného vedca Dr. Barsinistera dôjde k nehode, vďaka ktorej je dovtedy obyčajný poľovnícky pes obdarený neuveriteľnými schopnosťami, okrem iného schopnosťou rozprávať. Vybavený kostýmom super hrdinu, ktorý mu prepožičiava ďalšie výhody, Superpes prisahá, že bude pred Dr. Barsinisterom ochraňovať obyvateľov Capitol City, špeciálne krásnu fenku kokeršpaniela Polly...

Réžia: Frederik Du Chau
Hovoria: Jason Lee, Peter Dinklage, James Belushi, Patrick Warburton, Alex Neuberger
Premiéra na Slovensku: 14. 2. 2008

„Niet sa čoho báť, Superpes je tu!“ hovorí oficiálna stránka filmu Superpes. Hraný film kombinovaný s počítačovou animáciou a  špeciálnymi efektmi od Disneyho však divákov príliš nezaujal. Zárobok z 3 013 kín je 11,5 miliónov dolárov. Napriek veľkej reklamnej kampani stroskotal film hlavne v rukách kritikov, ktorí si na ňom doslova zgustli.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 14%, imdb.com – 4,4/10, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – C+

Trailer
Oficiálna stránka

             

I Now Pronounce You Chuck and Larry (Keď si Chuck bral Larryho)
Chuck Levine a Larry Valentine sú pýchou ich požiarnej stanice. Títo dvaja chlapi stoja vždy pri sebe a sú ochotní  urobiť pre toho druhého čokoľvek. Vdovec Larry chce jedinú vec: chrániť jeho rodinu. Jeho kamarát Chuck chce tiež len jednu vec: tešiť sa zo slobodného stavu. Chuck raz zachránil Larrymu jeho život pri hasičskom zásahu, a Larry by teraz potreboval od Chucka vrátiť dlh, pretože ho štát chce pripraviť o deti. Chuck a Larry teda začnú predstierať, že sú partnermi, aby oklamali Americký sociálny systém.

Réžia: Dennis Dugan
Hrajú: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Steve Buscemi, Ving Rhames
Premiéra na Slovensku: 13. 9. 2007

V treťom víkende klesla komédia Keď si Chuck bral Larryho o ďalších 44 percent, na 11,5 miliónov. Celkový zárobok sa zastavil pred 100 miliónovou hranicou na čísle 91,7 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 14%, imdb.com – 6,6/10, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

             

Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter a Fénixov rád)
Harry sa vracia do Rokfortu, aby začal piaty ročník štúdia. Zistí, že väčšina čarodejníckej komunity si myslí, že jeho príbeh o stretnutí s Lordom Voldemortom je len lož a pochybujú o jeho čestnosti. A čo je ešte horšie, Minister Mágie, Cornelius Fudge, vymenoval novú učiteľku Obrany proti čiernej mágii, pokryteckú profesorku Dolores Umbridgeovú. Jej "Ministerstvom schválené" kurzy obrannej mágie však mladých čarodejníkov neučia nič o boji so skutočnými Temnými silami, ktoré ich ohrozujú. Takže na podnet svojich priateľov Hermiony a Rona vezme Harry veci do vlastných rúk. Tajne sa stretne s malou skupinou študentov, ktorí si dajú meno "Dumbledorova armáda". Harry ich začne učiť, ako sa majú brániť proti Čiernej mágii a pripravuje odvážnych mladých čarodejníkov na mimoriadne náročný a nebezpečný súboj.

Réžia: David Yates
Hrajú: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith
Premiéra na Slovensku: 12. 7. 2007

Blokbaster Harry Potter a Fénixov rád zarobil v štvrtom víkende 9,5 milióna dolárov. Na konte má piaty Potter 261 miliónov z Amerických kín a ďalších 510 miliónov z iných kútov sveta. Celosvetový zárobok filme je teda 771 miliónov dolárov, čo z piateho Pottera robí tretí najziskovejší film roku 2007. Prvým sú Piráti Karibiku: Na konci sveta s 951,8 miliónmi, strieborné miesto okupuje Spider-Man 3 s 889,8 miliónmi.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 77%, imdb.com – 8,1/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Recenzia 
Oficiálna stránka

Mimo prvej päťky skončili dve komédie Hot RodBratz. Andy Samberg, komik z úspešného programu Saturday Night Live, dopomohol filmu Hot Rod len k 5,3 miliónom. Prvú desiatku filmov opustila Pixarovka Ratatouille so 188 miliónmi na konte. V limitovanom počte kín bola nasadená novinka Miramaxu Becoming Jane, s výbornými recenziami, ktorá v stovke kín dokázala zarobiť necelý milión dolárov. Počet kín sa bude zvyšovať.

Júl 2007 sa stal historickým mesiacom s najvyššími tržbami. 1 303 489 143 dolárov zaplatili počas uplynulého mesiaca diváci na vstupnom do kín. Zásluhu na tomto obrovskom čísle majú hlavne filmy Transformers, Harry Potter, Simpsonovci, Smrtonosná pasca, ale aj komédia I Now Pronounce You Chuck and Larry, či Pixarovka Ratatouille.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 164,6 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

 4.8.- 6.8. 2006

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby   47,0 mil
 5.8.- 7.8. 2005 The Dukes of Hazzard   30,7 mil
 6.8.- 8.8. 2004 Collateral   24,7 mil

Keďže sa tretí Bourne postaral o najlepšiu augustovú premiéru, bude sa Jackie Chan a Chris Tucker v akčnej komédií Rušná hodina 3 snažiť získať prvenstvo opäť na svoju stranu a k dispozícii bude maž viac ako 3000 kín. Prekvapujúco dobre by mohol skončiť aj otvárací víkend dobrodružnej fantasy Stardust s Claire Danesovou. Trojicu veľkých premiér ešte dopĺňa komédia Daddy Day Camp s Cuba Gooding Jr. v hlavnej úlohe.


autor Matej Oravec 7.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.