ZATVORTE OČI A VSTÚPTE DO SVETA FANTÁZIE

ZATVORTE OČI A VSTÚPTE DO SVETA FANTÁZIE

článok



Jess Aarons je outsiderom v škole i doma. Celé leto trénoval, aby sa stal v škole tým najrýchlejším bežcom, ale jeho cieľ neočakávane zmarí nové dievča Leslie Burkeová, ktorá súťaží len v „chlapčenských kategóriách“ a vyhráva. Napriek ich nepríjemnému zoznámeniu sa tí dvaja rýchlo stanú najlepšími kamarátmi. Leslie rada rozpráva príbehy plné fantázie a kúziel. Jess ich rád kreslí. Leslie otvorí Jessovi nový svet predstáv a spolu vytvoria utajenú krajinu Terabithia, čarovné miesto, do ktorého je možné vstúpiť iba tak, že sa človek prehupne na starom lane cez potok v lesoch blízko ich domova. Tam obaja vládnu, bojujú proti zlu a spriadajú intrigy proti školským bitkárom. Vďaka priateľstvu s Leslie sa Jess mení k lepšiemu.

Svet Terabithie – plný úžasných a záhadných stvorení, palácov a prekrásnych lesov – bol natočený podľa svetoznámej knihy Most do krajiny Terabithia spisovateľky Katherine Patersonovej.

O knihe

V roku 1976 inšpirovala talentovanú spisovateľku Katherine Patersonovú na napísanie Mostu do krajiny Terabithia jedna tragická udalosť – smrť blízkeho kamaráta jej syna Davida. Chcela tak synovi pomôcť vyrovnať sa s takým veľkým žiaľom. Postupne potom napísala rozsiahlu sériu fantasy príbehov pre deti s čarovným svetom mytologických bytostí, ktoré vedú impozantný boj proti zlu.

Kniha vyšla po prvý raz v roku 1977 a v roku 1978 získala cenu Newbery Medal. Most do krajiny Terabithia hlboko zasiahol mladých čitateľov po celom svete a stal sa súčasťou školskej výuky  a domácich knižníc. Dosiaľ sa predali vyše 2 milióny výtlačkov tejto knihy a jej obľuba stále pretrváva.

Pani Patersonová je autorkou 14 románov, mnohých náučných kníh a esejí pre deti a mládež vrátane Mostu do krajiny Terabithia a Jacob Have I Loved – obe knihy získali prestížne ocenenia Newbery Medal. Od roku 1978 sa predalo vyše 5 miliónov jej kníh a stále sa vydávajú v mnohých svetových jazykoch.

Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie

Tvorba čarovného kráľovstva

Leslie nazvala ich tajnú krajinu Terabithiou a Jessovi požičala všetky svoje knižky o Narnii, aby sa dozvedel, ako to chodí v čarovnom kráľovstve – ako sa musia zvieratá a stromy chrániť a ako si musí počínať vládca.“

Úryvok z knihy Most do krajiny Terabithia

Walden Media a Walt Disney Pictures uvádzajú Most do krajiny Terabithia, celovečernú adaptáciu obľúbeného rodinného románu spisovateľky Katherine Patersonovej.

Most do krajiny Terabithia je jedným z najvzácnejších klasických románov americkej literatúry konca 20. storočia. Kniha robí radosť čitateľom po celom svete už po viac než dve generácie. Tento čarovný príbeh o dobrodružstve, statočnosti, priateľstve, strate a láske sa však začal formovať do podoby scenára až v priebehu roku 2006. Hoci kniha má už tri desaťročia, tón a prostredie filmu museli zodpovedať súčasnosti.

Hybnou silou Terabithie bola britská producentka Lauren Levinová.  Knihu si po prvý raz prečítala na odporúčanie svojich priateľov, ktorí majú deti vo veku 10 a 12 rokov.

Lauren Levinová hovorí: „Prečítala som si Most do krajiny Terabithia a okamžite som sa s týmto príbehom stotožnila! Hovorila som s mnohými americkými kamarátmi a netrvalo dlho, aby som zistila, že táto kniha je v Amerike hitom.“ Lauren vyrastala vo Veľkej Británii a o knihe nemala ani tušenia, ale tento príbeh ju zlákal natoľko, že začala pátrať po majiteľovi práv. Pátranie ju zaviedlo k autorkinmu synovi Davidovi Patersonovi. Obaja sa rýchlo dohodli na spolupráci a vybrali si štúdio Walden Media.

Lauren verila, že tento príbeh je pre Walden tým pravým: „Vďaka snímke Vyslobodenie som mala možnosť spolupracovať s Walden Media a bolo to úžasné. Javilo sa to vtedy ako ideálne spojenie a Cary Granat (predseda predstavenstva Walden Media) bol nadšený a veľmi nám pomohol v procese tvorby scenára.“

Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie

Cary Granat hovorí: „Most do krajiny Terabithia je filmom typickým pre Walden Media: vychádza z knihy odmenenej cenou Newbery Medal, je od uznávanej spisovateľky Katherine Patersonovej a podstatný je aj dôvod, prečo túto knihu napísala. Vo Walden Media, kde kladieme veľký dôraz na knižnú predlohu, sme starostlivo dávali pozor na to, aby sme jej zostali verní. Spisovateľka Katherine Patersonová a jej syn David sa zapojili do celého procesu tvorby scenára. Film sa tak bude deťom prihovárať veľmi skutočným hlasom. Nesnaží sa ich prekričať, nevnucuje sa a ani nie je povrchný. Tento film im hovorí čo najotvorenejšie o skutočných problémoch, ktorým čelia, ako je napríklad šikanovanie alebo vzťahy s rodičmi.“

Producenti vedeli, že na to, aby urobili z Mostu do krajiny Terabithia živý filmový príbeh, potrebujú neobvykle tvorivého režiséra, ktorý by vytvoril skutočný svet a súčasne aj imaginárne kráľovstvo neobyčajných rozmerov tak, aby bolo všetko autentické a emocionálne silné. Ich hľadanie ich zaviedlo až ku Gaborovi Csupovi.

Cary Granat hovorí: „Mali sme šťastie, že sme mohli spolupracovať s Gaborom. Už predtým sa objavilo niekoľko animátorov, ako napríklad Andrew Adamson (Narnia), a teraz tu je Gabor Csupo, filmár v pravom zmysle slova. Má neuveriteľný pohľad na vec, veľmi bohatú a prístupnú predstavivosť a zároveň je tu veľká poctivosť filmára. Gabor presne vie, čo chcú ľudia vidieť, a to aj vložil do nášho projektu.“

Gabor dodal filmu výrazný rozprávačský štýl, udržiavajúci v rovnováhe príbeh zo „skutočného života“ a spôsob, akým deti prekonávajú svoje občasné problémy. Producent Hal Lieberman hovorí: „Páči sa mi Gaborova práca; on je veľmi talentovaný a má jedinečného ducha. Aj keď je to dospelý muž, má vrodenú schopnosť vžiť sa do pocitov detí a vidieť svet okolo seba ich očami; má pre to skutočný cit, jeho postavy sú naozaj čarovné.“

Gabor Csupo hovorí: „Keď vidíme zábery z Terabithie, je to viac než len únik od povinností, ktorým hlavní hrdinovia každodenne čelia. Oni popustia uzdu fantázii a snažia sa bojovať s problémami bežného života. Toto je jediný spôsob, ako môžu jeden druhému prejaviť svoje pocity a priateľstvo. Most je vlastne len metaforou, predstavuje spojenie medzi skutočným životom a svetom fantázie.“

Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie Zatvorte oči a vstúpte do sveta fantázie

Fantazijné prvky sú vo filme oveľa väčšie než v knihe, lebo producenti si boli dobre vedomí faktu, že filmoví diváci vyžadujú iný spôsob rozprávania príbehu než čitatelia kníh. Je to „skutočný“ príbeh rozprávaný „fantasticky“.

Moste do krajiny Terabithia sa príbeh točí okolo dvoch mladých postáv – Jessa Aaronsa a Leslie Burkeovej, ktorí spoločne vytvoria krajinu Terabithia, imaginárne kráľovstvo plné najrôznejších druhov čarovných bytostí. Kým skutočný svet rodiny a školy môže byť plný prekážok a úloh, v Terabithii vládnu Jess a Leslie ako Kráľ a Kráľovná.

Jessa Aaronsa hrá Josh Hutcherson, Leslie Burkeovú AnnaSophia Robbová. Hviezdne herecké obsadenie dopĺňajú Zooey Deschanelová ako slečna Edmundsová, učiteľka hudby, a Robert Patrick ako Jessov otec Jack.

Kráľovstvo Terabithia plné fantastických tvorov, palácov a nádherných lesov oživil koordinátor vizuálnych efektov Matt Aitken so svojím tímom kreatívnych kúzelníkov v štúdiu Weta Digital vo Wellingtone na Novom Zélande. Weta Digital má na svojom konte efekty k oscarovej trilógii Pán prsteňov, k Letopisom Narnie a King Kongovi.

Pri vytváraní tejto pozoruhodnej krajiny Csupo ďalej spolupracoval s kameramanom Michaelom Chapmanom, vedúcim výpravy Robertom Gilliesom a kostýmovou výtvarníčkou Barbarou Darraghovou. Námet filmu napísal autorkin syn David Paterson, ktorý sa podieľal aj na scenári spolu s Jeffom Stockwellom. Produkciu filmu zabezpečili Hal Lieberman, Lauren Levinová a David Paterson.

Most do krajiny Terabithia sa natáčal v okolí Aucklandu na Novom Zélande od 24. januára do 12. apríla 2006. Natáčalo sa v niekoľkých lokáciách vrátane základnej školy v Riverheade. Temné stromy lesa Woodhill severozápadne od Aucklandu sa stali lesnou pevnosťou a horizontom pre čarovný svet Terabithie. Farma blízko oblasti Wainui bola využitá ako lesná tôňa a tá strana mosta, ktorá vedie do Terabithie. Interiéry boli natočené v ateliéroch Hobsonville vo West Aucklande. Na základe zvláštneho povolenia mohli filmári natočiť aj výstavu strojov Leonarda da Vinci, ktorú vo filme navštívi slečna Edmundsová a Jess Aarons, v Auckland Memorial Museum.


autor press kit 5.2.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dobrodružný/Rodinný
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 22.2. 2007
Premiéra SK: 16.2. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.