KOMIKS NA PLÁTNACH V ROKU 2007

KOMIKS NA PLÁTNACH V ROKU 2007

článok



Komiksové adaptácie patria naďalej k najobľúbenejším témam dnešnej hollywoodskej produkcie, a preto nikoho neprekvapí, že nám aj nový rok prinesie hneď niekoľko pokusov o oživenie kreslených políčok. Pozitívnym úkazom je odvaha producentov siahať po kvalitných, ale nie práve ľahko stráviteľných dielach košatej komiksovej produkcie. Sfilmovania sa po mega-úspechu Sin City dočkajú preto aj také klasiky žánru ako 300 či (na budúci rok) Watchmen. Vedľa stálic filmového plátna (Spider-Man) si budeme môcť užiť aj pokračovania už spomínaného Sin City či Fantastic Four alebo návrat Ninja korytnačiek. Určite sa máme v novom roku na čo tešiť ...

Komiks na plátnach v roku 2007 Komiks na plátnach v roku 2007

GHOST RIDER
Premiéra USA:
16.2.2007
Premiéra SK: 1.3.2007
Trailer
Domáca stránka

O čo ide? Motorkársky kaskadér Johnny Blaze (Nicholas Cage) v snahe zachrániť svojho umierajúceho otca upíše svoju dušu Mefistofelovi a stane sa nositeľom ducha pomsty, ktorý sa manifestuje v noci v podobe Ghost Ridera – kostlivca s horiacou lebkou, jazdiaceho na motorke. Po rokoch sa Johnny stretáva nielen s Roxannou (Eva Mendes), jeho starou láskou, ktorú musel kvôli svojmu prekliatiu opustiť, ale aj s Mefistofelom. Ten mu ponúkne jeho dušu späť, ak Johnny použije Ghost Ridera na boj proti Blackheartovi, ktorý chce na zemi vytvoriť nové peklo.

Čo čakáme? Dosť veľký prepadák. Zdá sa, že Cageova láska ku komiksom ho konečne dostala do riadnej šlamastiky, ktorá by mohla znamenať koniec jeho kariéry. Ale čo môžeme čakať od muža, ktorý svojho prvorodeného syna nazve Kal El, že? Ghost Rider postráda ako kvalitného režiséra – Mark Steven Johnson sa doteraz vyznamenal iba filmami ako DareDevil či Elektra – tak dobré efekty či veľké hviezdy (teda okrem Cagea).

Prvý trailer začína nádejne, s dobrou a vážnou hudbou, kvalitným stuntom a sľubným pátosom, ale potom veľmi rýchlo zmutuje na exhibíciu príšerných špeciálnych efektov a nezmyselností, ktoré zničia akýkoľvek záujem film vidieť. Na druhej strane asi existujú hranice, ako reálne sa dá horiaca kostra vytvoriť a v konečnom dôsledku musí postava Ghost Ridera vo filme vyzerať komicky, či chce alebo nie.


300
Premiéra USA:
9.3.2007
Premiéra SK: 29.3.2007
Trailer
Domáca stránka

O čo ide? Sfilmovanie rovnomenného komiksu Franka Millera (Sin City), veľmi štylizovane zobrazujúceho bitku pri Termopylách v ktorej tristo Sparťanov zadržalo postupujúcu perzskú armádu a tak vydobylo čas na zjednotenie väčšiny Gréckych štátov v obrane proti invázii.

Čo čakáme? Podobnú „pecku“ ako Sin City. Aj keď komiksové predlohy nemôžu byť rozdielnejšie, silná štylizácia z nich robí nielen výnimočné a zaujímavé diela v rámci žánru, ale hlavne núti filmové adaptácie používať veľa tzv. „blue screen“-ov. Preto podobne ako Sin City bol aj 300 nakrútený kompletne v štúdiu a všetko okrem hercov a pár rekvizít bolo vygenerované počítačom. Výsledkom je vizuálne netradičný film, ktorý sa podobá, ale aj veľmi líši od Sin City – a my dúfame, že len v dobrom.

Réžie adaptácie 88-stranového komiksu sa ujal Zack Snyder, ktorý doteraz nakrútil len veľmi pozitívne prijatý Úsvit Mŕtvych. Štúdiu Warner Brothers sa jeho práca už teraz zapáčila natoľko, že ho hneď poverilo ďalšou komiksovou adaptáciou – tentoraz najväčším a najstráženejším pokladom komiksových fanúšikov, revolučnej novely Watchmen. Súdiac podľa traileru bude 300 fantastickým vizuálnym zážitkom a tak ostáva iba dúfať, že „vernej“ adaptácii nedôjde v polovičke filmu dych, keďže osemdesiat osem strán je na dvojhodinový film naozaj málo.

Komiks na plátnach v roku 2007 Komiks na plátnach v roku 2007

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES
Premiéra USA: 23.3.2007
Premiéra SK: 14.6.2007
Trailer
Domáca stránka

O čo ide? Návrat (nevalne) slávnych ninja korytnačiek je pravdepodobne nočnou morou väčšiny dospelých a vysnívaným momentom všetkých ich detí – priznajme si, kto nebol fanúšikom Leonarda, Donnatela, Michelangela a Raffaela, keď bol malý? Ninja korytnačky sú späť, tento krát plne animované v počítači, a spolu s majstrom Splinterom budú po smrti Shreddera v hranom filme bojovať proti Maxovi Wintersovi. Ten sa pomocou armády antických príšer chce pomstiť nielen svojmu zamestnávateľovi ale celému svetu a iba naši hrdinovia mu v tom môžu zabrániť.

Čo čakáme? Ťažko povedať ako TMNT dopadne. Kvalitný a dobre prevedený film o Ninja korytnačkách by bol samozrejme super – na podobný prvý kontakt s menami veľkých talianskych umelcov sa nikdy nezabúda. Avšak korytnačkám sa vždy darilo najlepšie v kreslenej, dvoj-dimenzionálnej forme. Hrané filmy skončili katastrofálne a aspoň z traileru zreteľná animácia neohuruje. Navyše sa zdá, že starý známy nepriatelia ako Shredder a pod. sa vo filme ani neobjavia, čo je večná škoda. Obchádza ma pocit, že som z tohto štýlu zábavy už dávno vyrástol a neviem, či dnešná generácia detí štyri zmutované korytnačky vôbec pozná ...


SPIDER-MAN 3
Premiéra USA:
4.5.2007
Premiéra SK: 3.5.2007
Trailer
Domáca stránka

O čo ide? Spider-Man, alias Peter Parker (Tobey Maguire) je späť. MJ (Kirsten Dunst) síce pozná jeho tajomstvo, ale to ich vysnívaný spoločný život nezjednodušuje. Najskôr sa na scéne objaví Gwen Stacy (Bryce Dallas Howard) ako Peterova prvá láska, potom zloduch Sandman (Thomas Haden Church) ako skutočný vrah strýka Bena a nakoniec je Peter posadnutý neznámou čiernou entitou, ktorá mu znásobí schopnosti ale urobí z neho tmavého Spider-Mana. A keby to všetko ešte nestačilo, tak si mladý Harry Osborn osvojí všetko, čo z jeho otca robilo tak dobrého protivníka, a bude sa snažiť pomstiť jeho smrť, aj cez mŕtvolu svojho priateľa.

Čo čakáme? Geniálny akčný film, minimálne tak kvalitný ako Spider-Man 2, ak nie viac. Príbeh je až po vrch naplnený zaujímavými charaktermi a nepriateľmi a obsahuje scény, po ktorých fanúšikovia už dávno túžili. Okrem Sandmana ako aj Venoma, ktorí predstavujú fascinujúcich protivníkov, sa dočkáme aj konfrontácie medzi Peterom a Harrym, na ktorú sme čakali jeden a pol filmu. A vďaka Gwen Stacy dostane aj MJ vhodný príbeh a Kirsten Dunst môže (konečne) predviesť niečo zo svojho hereckého umenia.

Prvý trailer jasne ukazuje, že sa ročná pre-produkcia vyplatila a okrem dych berúcich akčných scén sa Sam Raimi vytiahol aj na fronte estetických záberov hodných zarámovania. Ostáva už iba dúfať, že si vďaka nadmiernej saturácii scenára Spider-Man 3 odpustí nezmyselné scény ako zastavovanie vlaku z dvojky a vráti sa k tomu, čo vie najlepšie – zobrazovať dopad života superhrdinu na jeho „alter ego“. 

Komiks na plátnach v roku 2007 Komiks na plátnach v roku 2007

FANTASTIC FOUR: RISE OF THE SILVER SURFER
Premiéra USA: 15.6.2007
Premiéra SK: ?
Trailer
Domáca stránka

O čo ide? Silver Surfer je poslom entity zvanej Galactus, ktorá je „pojedačom planét“ – Norrin Radd, pôvodom z planéty Zenn-La, sa stal Silver Surferom výmenou za ušetrenie jeho planéty od hrozného osudu. A teraz ho jeho služba zaviedla na Zem, práve počas svadby Reeda Richardsa (Ioan Gruffudd) a Susan Storm (Jessica Alba). Fantastic Four zrazu zistia, že nie sú jediné bytosti univerza so zvláštnymi schopnosťami, a musia po Dr. Doom-ovi čeliť ďalšiemu silnému nepriateľovi a bojovať o záchranu sveta.

Čo čakáme? Áno, viem. Jednotka bola odpad, a to dokonalý. Jediná dobrá scéna, zachytávajúca ideu Fantastic Four, bola posledná bitka, trvajúca spolu dve minúty. A napriek tomu, že sa nič nezmenilo na vlažnom obsadení (Human Torch a Thing vynikajúci, Mr. Fantastic a Invisible Woman nemožný) alebo strašnom režisérovi (Tim Story nás bude trápiť aj naďalej), je prvý trailer priam geniálny. Kvitujem nielen nápad nenastrihať spleť nadupaných akčných sekvencií s techno hudbou v divokom tempe ale ukázať v podstate celú jednu scénu, a žasnem hlavne nad priam vynikajúcou gradáciou a atmosférou zobrazeného.

Ak nič iné, tak ma ten trailer prinútil premyslieť môj odmietavý postoj k tomuto, v mojich očiach nepotrebnému, pokračovaniu. Silver Surfer patrí k najobľúbenejším postavám komiksového sveta a aj keď sa príbeh nebude zaoberať jeho prerodom na hrdinu, on sľubuje byť aspoň kvalitným antagonistom. A ak trailerová scéna neostane jedinou dobrou scénou celého filmu (čoho sa bojím), Tim Story nepomrví postavu nepriateľa ako u Dr. Doom-a a podarí sa mu v duchu traileru gradovať celý film, mohlo by sa zrodiť prekvapenie tohto leta.


SIN CITY 2
Premiéra USA:
9.11.2007 ?
Premiéra SK: 4.10.2007 ?
Trailer (nedostupný)
Domáca stránka (nedostupná)

O čo ide? Pokračovanie úspešného Sin City je adaptáciou novely A Dame To Kill For, v ktorej sa Dwight (Clive Owen) chce pomstiť svojej bývalej láske Ave Lord (Angelina Jolie). Tá ho opustila pre bohatšieho muža, len aby sa roky neskôr vrátila a prosila ho o pomoc. Okrem tohto príbehu Frank Miller, ktorý je zase spolurežisérom a spoluautorom filmu s Robertom Rodriguezom, sľubuje aj druhú, úplne novú a v novelách nezverejnenú dejovú líniu zaoberajúcu sa Nancy Callahan (Jessica Alba), ktorá nám má odhaliť úplne novú stránku jej postavy ...

Čo čakáme? Návrat väčšiny hviezd prvej časti – áno, aj tých mŕtvych – eskalujúci počet celebrít na milimeter štvorcový filmového plátna vďaka prítomnosti Angeliny Jolie ale aj staré, dobré a predovšetkým brutálne vizuály, ktoré pretromfnú príbeh a postavy. Myslím, že sa dá ľahko očakávať, že fanúšikovia prvého filmu budú nadšení, kým jeho odporcovia budú ešte viac znechutení.

Jediným problémom ostáva dátum premiéry, ktorý mal byť pôvodne v lete 2006. Nakrúcanie sa ale muselo niekoľko krát preložiť (nielen pre tehotenstvo Angeliny) a momentálny stav produkcie a plánovaná premiéra nie sú isté. Slovenský distribútor má film odvážne zaradený na október, IMDB zase tvrdí, že premiéra bude v Taliansku 9. novembra a v USA až v roku 2008. Nechajme sa prekvapiť.

Neistým Sin City 2 končí výpočet komiksových adaptácií nového roku – len pár z nich má skutočný potenciál, zvyšok je len prázdnou slamou, výplňou do roku 2008, kedy sa dočkáme skutočných skvostov v podobe ďalších pokračovaní BatmanaSupermana. Či Spider-Man 3 alebo 300 splnia čo čakáme, a či Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer prekvapí, to sa ako vždy dozviete z recenzií na vašom obľúbenom webe Kinema.sk


autor Marek Vojtko 8.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.