KLUBOVÉ TIPY 7.6. - 12.6. 2006

KLUBOVÉ TIPY 7.6. - 12.6. 2006

článok



7. 6.
STREDA

Bratislava

Taking off (r. M. Forman, USA, 1971, 93 min.)
FK Nostalgia 20:00
Prvý americký film Miloša Formana, podľa niektorých dokonca jeho vôbec najlepší film rieši konflikty a vzájomné strety mladej a starej generácie. Pomerne zaznávaný film, ktorý si však určite zaslúži pozornosť. A príjemne sa zabavíte (okrem iného) na scéne »riadeného fajčenia marihuany« rodičmi...

Utajený (Caché; r. M. Haneke, Franc., 2005, 117 min.)
Artkino Za zrkadlom 20:06
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

Košice

Siedma pečať (Det sjunde Inseglet; r. I. Bergman, Švéd., 1957, 94 min.)
FK Cinefil 19:19
Stredoveký rytier Antonius Block dostane »odklad« smrti, počas ktorého s ňou zohrá šachovú partiu. Filmové podobenstvo Ingmara Bergmana, ktoré napriek svojmu špecifickému historickému kontextu je aktuálne aj dnes, vyjadruje sa k otázkam zmyslu života.

Trenčín

Nedokončená skladba (Neokončennaja piesa dľa mechaničeskogo pianino; r. N. Michalkov, Rus., 1976, 96 min.)
Artkino Metro 19:00
Vo výstižne vykreslenom prostredí panského domu na ruskom vidieku v polovici 19. storočia defilujú postavy, ktoré sa v námesačnej nude rozoznievajú tirádami, exaltovane sa bičujú a premožené nemohúcnosťou trpne skláňajú hlavy pred neprekonateľnou silou okolností. Na poslednú chvíľu vytvoril režisér postavu malého chlapca, ktorý mučivé vzťahy sveta dospelých nevníma. Takmer statická kamera sa sústreďuje na detaily (slnečné škvrny, chvejúce sa na starých stenách domu, povievanie záclon, tváre hercov). Režisér Michalkov hrá doktora Trileckého, za ktorého žartovnou pózou sa skrýva rozčarovaný človek, sklamaný sám sebou. V kľúčovej noci, odhaľujúcej toľko skrytých drám, práve on priznáva: „Je hrozná hanba žiť... žiť takto zbytočne. A najhoršie je vedieť, že nič iného už nebude. “ V r. 1987 mala triumfálny úspech Michalkovova a Adabašjanova divadelná podoba s Mastroiannim v úlohe Platonova.

Trnava

Boží zásah (Yadon ilaheyya/Intervention Divine, Franc./Nem./Maroko/Hol./USA, 2002, 94 min.)
FK Naoko 18:00
V ťaživých teplotách blízkovýchodných páľav sa odohrávajú žabomyšie susedské spory okolo odpadkov, či nadmerného hluku, ulicou sa mihne nahlúpla turistka a vypytuje sa na cestu. Prekvapený policajt vyťahuje z antona polapeného a káže zablúdenej pomôcť. So zákazmi a príkazmi kontrolovaných území má do činenia milenecká dvojica, vojaci, strážiaci akýsi diaľničný priechod sú bizarne konfrontovaní s obrovským balónom. Usmieva sa na nich gambatá Arafatová tvár. Záver ústi do parodickej prestrelky á la Hollywood, do ktorej zasahuje vznášajúca sa figúra, pripomínajúca Spasiteľa...

Klubové Tipy 7.6. - 12.6. 2006 Klubové Tipy 7.6. - 12.6. 2006

8. 6.
ŠTVRTOK

Bratislava

Majstri (Mistři; M. Najbrt, ČR, 2004, 85 min.)
Charlie 17:30
Film nadväzujúci tak trochu na poetiku Divokých včiel a Nudy v Brne je ironickým príbehom zo zapadnutej súčasnej dediny v Sudetoch o novodobých národných mýtoch, hokeji, ale i o ilúziách, láske a nezamestnanosti. A tiež o ľuďoch, ktorí po niečom túžia, milujú sa a podvádzajú a občas uveria nezmyslom. Situácia, v ktorej sa nachádzajú im však nebráni upnúť všetky nádeje na urputné boje českej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta.
Film plný sarkastického humoru s vynikajúcimi hereckými výkonmi.

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
Kino Mladosť 18:00
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine? Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.


9. 6.
PIATOK

Bratislava

Frida (r. J. Taymor, USA/Kanada, 2002, 123 min.)
Charlie 17:15
Strhujúci životný príbeh slávnej extravagantnej mexickej maliarky Fridy Kahlo. Salma Hayek vo svojej životnej úlohe - vo filme, ktorého vznik si sama vybojovala a teraz sa stretáva so zaslúženým úspechom. Frida Kahlo prežila búrlivý život, škandálne milostné vzťahy i osudovú lásku s manželom Diegom Riverom. Zapísala sa do dejín nielen ako skvelá umelkyňa, ale vďaka svojej južanskej horkokrvnosti aj ako revolucionárka v oblasti politiky i sexu.

Old Boy (r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
Kino Tatra 18:00
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma, v ktorej sa nakoniec odhalia fatálne vzťahy medzi Dä-suom a Mido, je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu. 
 
Trenčín

Sokoli (Fálkar/Falcons; r. F. T. Fridriksson Island/Nem./VB/Nór., 2002, far., 97')
Artkino Metro 19:00
Jednoduché podobenstvo o slobode symbolizovanej sokolom, ktorý sa v ľudských rukách mení na Tovar a nadobúda tržnú cenu, osloví milovníkov drsných severských končín, ctiteľov mĺkvych a čistých ľudských vzťahov. Produktom islandského naturelu je Dúa, neter starca, dožívajúceho v miestnej nemocnici, zatiaľ čo ona sa stará o jeho dom, psov i mladého sokola. Starec ho našiel na ceste so zlomeným krídlom. Do mestečka prichádza cudzinec, Američan Simon (Keith Carradine), ktorý sa sem vracia po tridsiatich rokoch. Náhlej náklonnosti k Dúe sa však bráni, čosi mu našepkáva, že by mohlo ísť o jeho dcéru. Do hry vstupuje ešte frustrovaný policajt. Ten definitívne vyprovokuje odchod dvojice s klietkou z ostrova. Namieria si to do Nemecka. Simon stále verí, že sa mu i napriek Dúinmu nesúhlasu s predajom podarí zarobiť veľké peniaze…

Klubové Tipy 7.6. - 12.6. 2006 Klubové Tipy 7.6. - 12.6. 2006

10. 6.
SOBOTA

Bratislava

Stratený v La Mancha (Lost in La Mancha; r. K. Fulton, L. Pepe, VB, 2002, 89 min.)
Charlie 18:15
Film o filme, ktorý nikdy nebol. Režisér Terry Gilliam prizval k natáčaniu svojho vysnívaného projektu o Don Quixotovi dvoch mladých filmárov, ktorý mali robiť film o filme. Nakrúcanie samotného Gilliamovho projektu sa však zastavilo a odložilo na neurčito. Čo však ostalo, bol materiál, ktorý nakrútili Fulton a Pepe a ten sa dostal do kín a celovečerný pseudo-dokument. 

Zlomené kvety (Broken Flowers; r. J. Jarmusch, USA/Franc., 2005, 105 min.)
Artkino Za zrkadlom 20:00
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých tvorcov Jima Jarmuscha vytvára Bili Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií. Stelesňuje Dona Johns tona, klasického muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa z anonymného listu dozvedá, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Na podnet suseda, považujúceho sa za detektíva-amatéra, začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by mohla byť matkou jeho dieťaťa...


11. 6.
NEDEĽA

Bratislava

HIT týždňa
Český sen
(r. V. Klusák, F. Remunda, ČR, 2004, 95 min.)
Charlie 19:45
Škandál, ktorý otriasol Českou republikou. V roku 2003 skupina mladých ľudí na zelenej lúke postavila priečelie falošného hypermarketu Český sen. Urobili obrovskú kampaň, ktorá ovládla všetky české média. V ponuke bol televízor za 500,-Kč, mlieko za 7,80 Kč, pivo za 6,50, Kč ... jednoducho za ceny, ktorým nikto nevedel odolať. Nalákali tisíce ľudí a natočili pre Vás prvú filmovú reality show – Český sen, v ktorej všetci „obelhaný“ vystupujú ako konzumné monštrum podliehajúce nástrahám trhu. Dostali by aj Vás ?

Povinné pozeranie
Zväčšenina
(Blowup; r. M. Antonioni, Tal./VB, 1966, 111 min.)
Charlie 20:15
Divácky najúspešnejší Antonioniho film vznikol v Londýne na motívy novely Julia Cortazára. Aj napriek atraktivite námetu, zahŕňajúceho autenticky pôsobivú hudbu Herbieho Hancocka a kapely The Yardbirds, atmosféru pop-artu, drogovej kultúry i voľného sexu ide o svojbytnú psychologickú štúdiu moderného človeka s jeho vnútornou neistotou a zmätkami. Antonioni rozpráva záhadný a rozhodne vzrušujúci príbeh jedného dňa v živote londýnskeho fotografa Thomasa. 

Klubové Tipy 7.6. - 12.6. 2006 Klubové Tipy 7.6. - 12.6. 2006

12. 6.
PONDELOK

Bratislava

Slávici v klietke (Les Choristes; r. Ch. Barratier, Fran./Švajč., 2003, 90 min.)
Charlie 17:45
Dirigent Pierre Morhange sa spolu so svojím niekdajším spolužiakom vracajú v spomienkach do neľahkého detstva v »internátnej škole« prostredníctvom denníka ich bývalého učiteľa hudby. Citlivý príbeh, ktorý je rozprávaný miestami príliš násilne po lopate.

Zúriaci býk (Raging Bull; r. M. Scorsese, USA, 1980, 129 min.)
Charlie 20:15
Slávny životopisný film Martina Scorseseho rozpráva príbeh boxera Jaka La Mottu (Robert De Niro). Vo filme sa objavia aj mimoriadne pútavo nakrútené boxerské scény, ale film nie je LEN o nich, skôr naopak. Sledujeme Mottove úspechy a pády ako v ringu, ale hlavne mimo neho, ktorých bolo naozaj dosť.
 
Košice

Povinné pozeranie
Metropolis
(r. F. Lang, Nem., 1927, 119 min.)
FK Cinefil 19:19
Sci – fi? V európskom kontexte radšej spoločensko – kritická metafora  v podaní vtedajšieho prominenta Fritza Langa. Ide o technicky najnáročnejší film známych ateliérov UFA pred finančným krachom. Herecká kreácia Brigitte Helm (vedľa Luisy Brooks asi najvýraznejšej ženskej predstaviteľky nemeckého expresionizmu) poskytuje zložitú dvojrolu v náročných podmienkach nemého filmu. Ako pre väčšinu expresionistických filmov, tak aj pre Metropolis je príznačné technické novátorstvo vrátane revolučných trikov s použitím veľkých zrkadiel nazývaným Schuftanov proces. Kontroverzne vyznieva nepravdepodobný záver filmu so symbolickým potrasením si ruky zástupcu robotníkov s kapitalistom. Toto gesto ovplyvnilo predovšetkým kladné prijatie snímky v radách nacizmu.





autor Michal Michalovič 6.6.2006
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 6/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
25.4 |
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
hodnotenie 7/10
2.5 |
2.5 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|ROAD HOUSE
0
hodnotenie 5/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.