VEĽKÝ TEST DVD MÉDII

VEĽKÝ TEST DVD MÉDII

článok



Testovanie kvality médií DVD je veľmi neprebádaná pôda. Aj keď sa nám na internete podarilo nájsť návod na výrobu atómovej bomby, seriózny test DVD médií sme napriek intenzívnemu pátraniu nenašli (s výnimkou veľmi dobrých "pokusov" na www.cdr.cz), a to bola pre nás veľká výzva. Vďaka spoločnosti Sky Media sme sa pred rokom mohli zúčastniť na seminári o testovaní médií s odborníkmi na túto problematiku, ktorí sa venujú testovaniu profesionálne. To nám pomohlo získať potrebné teoretické vedomosti o danej problematike a aj vďaka nim sme sa mohli pustiť do prvého "serióznejšieho" testovania médií DVD...

Videli ste už test diskov?

Ak niekedy uvidíte test CD či DVD médií, pozrite sa najprv ako sa testovalo. V prípade, že jeho autori skúšali napálené dáta, nejde o "skutočný" test médií, ale o test kvality záznamu a ten je vo veľkej miere závislý od použitej mechaniky a stratégie záznamu. My sme testovali aj čisté médiá a všímali sme si aj ich "fyzické" vlastnosti, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú nielen životnosť a kvalitu záznamu, ale aj kompatibilitu média s ďalšími mechanikami a odporúčanú rýchlosť záznamu.

Špecifikácia DVD podľa DVD Forum určuje ako má disk vyzerať, aká má byť hrúbka, aká hĺbka a šírka drážky, ako vyzerá špirála, aké je médium veľké, aký má priemer stredový otvor a podobne. Tých parametrov, ktoré určujú samotné médium je viac ako dosť, ale špecifikácia predsa povoľuje aj istú toleranciu odchýlky, ktorá je "v norme". Médiá sa totiž neklonujú, ale vyrábajú, a preto pri ich výrobe môže dôjsť aj k istej odchýlke od špecifikácie spôsobenej iným nastavením strojov. Drobné odchýlky dokážu spracovať (skorigovať) takmer všetky mechaniky, no nie všetky majú certifikát DVD Forum, a preto sa môže stať, že aj keď je odchýlka nepatrná, mechanika môže mať s médiom veľké problémy.

DVD Forum (www.dvdforum.org) a jej pridružená skupina DVD FLLC (DVD Format/Logo Licensing Corporation www.dvdfllc.co.jp) sú totiž jediné inštitúcie, ktoré môžu vydávať osvedčenie o certifikácii a povoľovať používanie loga DVD. Dnes toto logo nájdete na každej mechanike, médiu či softvéri, no väčšina z nich je označená logom DVD protiprávne. Keďže certifikácia a testovanie v laboratóriách DVD Forum stoja tisíce dolárov, len máloktorá firma si dovolí tak vysokú investíciu a potom je trh zaplavený necertifikovaným tovarom s logami, ktoré nemajú právo používať. Pri takýchto výrobkoch je vysoké riziko, že niektorý parameter je mimo špecifikácie a príslušnej tolerancie, pretože by prípadné problémy boli ihneď odhalené pri certifikácii.

A toto je podľa nás aj dôvod prečo sa môže stať, že "vaša mechanika nedokáže pracovať s niektorými médiami". Buď je "mimo" mechanika alebo je "mimo" disk alebo sú obe zariadenia mimo tolerancie určenej organizáciou DVD Forum a tento rozdiel spôsobuje problémy. Samozrejme, toto sa stáva najmä pri lacných "neznačkových" DVD prevažne z Číny či Mexika.

Veľký test DVD médii

Filozofia testu:

Je hlúposť otestovať jeden či dva disky a povedať, že je táto značka dobrá alebo zlá. Samozrejme ak je značka dobrá, nemala by vypustiť žiadny "nepodarok", lenže uvedomte si, že jedna výrobná linka vyprodukuje desaťtisíce médií denne, státisíce týždenne a v každej továrni je niekoľko takýchto liniek, takže sa nedajú úplne vylúčiť menej kvalitné médiá.

Aby sme zabezpečili čo najvyššiu objektivitu testu, rozhodli sme sa pre časovo veľmi náročné riešenie. Pretestovali sme viacero médií od každej značky v teste, pričom každý mesiac sme zbierali minimálne dve nové vzorky, ktoré sme priebežne testovali.

Testovať sme začali už v novembri 2004, čo znamená, že sme médiá testovali viac ako 8 mesiacov! Len pre zaujímavosť – otestovať jedno médium zaberie asi 2-3 hodiny, takže si môžete spočítať koľko médií a ako dlho sme testovali. Okrem médií od výrobcov a veľkododávateľov sme si dva razy v priebehu testov urobili sami "kontrolný" nákup vzoriek v bežných obchodoch, čím sme si chceli overiť, či náhodou nedostávame len "predtestované lepšie" médiá.

Na testovanie sme použili tri DVD napaľovačky s upravenými firmware a tým aj rozšírenými možnosťami pri testovaní – Plextor PX-716 (www.servodata.sk), BenQ 1620PRO (www.benq.cz) a LiteOn 1673/1693 (www.liteonit.com). Testy prebiehali súbežne na štyroch PC, pričom sme si občas vypomáhali aj notebookom (čítanie informácií z ATIPu).

Samozrejme, médiá sme testovali v prvom rade nenapálené, pretože takto testujeme skutočne médium a nie kvalitu záznamu, čiže schopnosti mechaniky napaľovať korektne na dané médium. Preverovali sme však aj kvalitu médií "po zázname". Na disky sme napálili rovnaké kontrolné dáta (na troch mechanikách) a overovali sme výskyt digitálnych chýb. V tomto prípade sme použili poslednú oficiálnu verziu firmware napaľovačiek priamo od výrobcov.

Merania sme realizovali pomocou špeciálnych testovacích softvérov, pričom sme si všímali práve vlastnosti popisované v článku. Softvér dostupný na "domáce" testy nájdete na CD prílohe v tomto čísle. Upozorňujeme, že na testovanie potrebujete okrem programov aj hardvérovú podporu v mechanike, takže si najprv prečítajte, či je vaša mechanika v zozname vhodných pre daný softvér.

Pre zjednodušené vyhodnotenie sme si stanovili vlastný päť bodový systém hodnotenia kvality. U každej značky sme vyradili z testu médium, ktoré dosiahlo najlepší a médium s najhorším výsledkom. Týmto spôsobom hodnotenia sa výrazne znižuje štatistická chyba. Zvyšné výsledky testov (hodnotení) sme spriemerovali, a tak sme získali výsledné hodnotenie médií v jednotlivých testoch. Výsledky nájdete zhrnuté v záverečnej prehľadovej tabuľke.

Aby sme médium zaradili do testu, museli sme mať minimálne 2× 3 vzorky nazbierané minimálne za 5 mesiacov. Niektoré značky sa k nám totiž dostali od dodávateľov len pár týždňov pred uzávierkou testu, a preto sme ich (kvôli objektivite) do tohto testu nezaradili. V budúcnosti sa však plánujeme k testom vrátiť. Stále totiž zbierame nové a nové vzorky, ktoré naďalej priebežne testujeme. Výsledky budeme postupne zverejňovať v našej databáze DVD médií na www.dvdspace.sk.

Článok je prevzatý z portálu dvdspace.sk


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.