PREČO NEVYCHÁDZAJÚ SLOVENSKÉ DVD?

PREČO NEVYCHÁDZAJÚ SLOVENSKÉ DVD?

článok



S touto otázkou sme oslovili niekoľkých našich producentov filmov a DVD authoringové štúdia. Všetci nám svorne potvrdili, že je to v prvom rade problém peňazí. Aby ste zaplatili všetky náklady súvisiace s výrobou DVD, museli by ste predať asi 4.000 diskov pri maloobchodnej cene okolo 500-600 korún, s nižšou cenou ešte viac. Reálne sa vám ale podarí na Slovensku predať iba tak 1.500 až 2.000 kusov, nakoľko u nás originály príliš neletia. Len výnimočne sa predá viac. Výroba DVD vyžaduje dobrých sponzorov. Ušetriť sa dá napríklad na prepise filmu (pri digitalizácii pre TV vysielanie), na nižšej cene za práva alebo na authoringu.

Okrem nákladnej a "stratovej" výroby je problémom aj distribúcia diskov do predaja. Veľké distribučné spoločnosti nemajú príliš záujem o distribúciu domácich DVD filmov keďže ide väčšinou o zahraničné spoločnosti zastupujúce veľké filmové štúdiá, ktoré majú sami problémy prežiť a domáce disky predstavujú pre ne určitú konkurenciu. Na Slovensku máme vybudovanú nedostatočnú predajnú sieť pre DVD. Obchodov predávajúcich DVD disky je tu veľmi málo a ich ponuka je ešte menšia. V podstate jediná väčšia šanca ako kúpiť DVD disk je vyhľadať ho v niektorom z hypermarketov, lenže umiestniť tovar do hypermarketu je často ťažšie ako vybudovať si vlastnú obchodnú sieť.

Šancou by bol napríklad predaj cez novinové stánky s časopismi, ale časopisy okrem investícií do výroby musia počítať aj s remitendou (nepredané výtlačky – ich cena sa započítava do celkovej ceny) a navyše s nákladmi na distribúciu, ktoré napríklad pri šírení prostredníctvom novinových stánkov tvoria až 43% celkovej ceny! Ak teda stojí časopis 100 korún, redakcia zaň dostane iba 57 korún a 43 korún ostáva v distribučnej spoločnosti, ktorá neznáša žiadne riziká, ale keďže má na Slovensku monopolné postavenie, môže si účtovať takto nekresťanskú maržu. 

Prečo nevychádzajú slovenské DVD?

Časopis s DVD sa preto stane nerentabilným až nepredajným. V susedných štátoch je počet obyvateľov vyšší, teda aj vyššia šanca predať viac výtlačkov. Český časopis DiViDi napríklad predal aj viac ako 10.000 výtlačkov s DVD prílohou, zatiaľ čo u nás by bolo veľkým úspechom 2.000 predaných kusov. České DVD časopisy sa dajú kúpiť aj u nás. Ich výrobná cena je nižšia (vyrábajú sa vo vyššom náklade), pultová cena vyššia (obvykle keď si prepočítate kurz vychádza 1 Czk = 1,50 Sk) a nie je pre ne rozhodujúca remitenda. To čo sa dostáva na náš trh sú totiž často práve výtlačky nepredané v ČR. Môžete si ich často kúpiť s asi dvojmesačným oneskorením.

Peniaze a zlá distribúcia - to sú podľa nás pravé dôvody brzdiace rozvoj slovenskej DVD produkcie...

Koľko stojí výroba DVD-video?

Aby sme mohli zodpovedať na túto otázku, musíme sa pozrieť na celý proces prípravy filmového DVD disku. Väčšina ľudí má totiž skreslené predstavy o nákladoch na výrobu a vidí iba cenu lisovania, ktorá je zlomkom z celkovej ceny disku. Príprava disku DVD-Video je však oveľa náročnejšia...

Ako sa dostane film z pásu na DVD? V prvom kroku je nutné obraz zdigitalizovať, čiže zosnímať (zoskenovať) políčko po políčku, upraviť farebnosť, kontrast a jas, opraviť chromatickú chybu a samozrejme skomprimovať obrazové dáta do formátu MPEG-2, zosnímať aj zvuk a synchronizovať obraz so zvukom. Cena za digitalizáciu sa pohybuje okolo 8.000 Sk za minútu, čo pri bežnej dĺžke filmu 100 minút predstavuje 800.000 korún za film. Vysoká cena je určená špeciálnym veľmi nákladným zariadením a veľmi náročným postupom pri následných úpravách. Samozrejme ak už je film prepísaný napríklad na digitálnom páse BETACAM (pre potreby TV vysielania) je jednoduchšie a lacnejšie spracovať ho pre potreby DVD.

Pri starších filmoch je nutná rekonštrukcia obrazu, filtrovanie a odstránenie rušivých elementov (škrabance, prach a pod.) a samozrejme aj oprava zvuku. Za rekonštrukciu filmu treba pripísať podľa náročnosti od 80 Euro do 80.000 Sk za minútu čo pri 100 minútovom filme predstavuje ďalšie náklady v rozpätí okolo 2 až 8 miliónov.

Nevyhnutnou položkou je Authoring DVD, čiže príprava interaktívneho menu a ďalších vecí nevyhnutných pre výrobu DVD. Cena authoringu sa určuje podľa náročnosti a podľa rozsahu doplnkových bonusových materiálov. Za stredne náročný authoring zaplatíte 100 až 140.000 korún, pričom ten najjednoduchší authoring, pri ktorom sa vyrobí iba jednoduché jednovrstvové DVD bez bonusov zaplatíte 60 až 80.000 korún. Cena je opäť daná potrebou drahej video techniky a drahého softvéru (jeho cena sa počíta na státisíce až milióny korún). 

Prečo nevychádzajú slovenské DVD?

Samozrejme môžete si Authoring vyrobiť aj na bežne výkonnom počítači, napríklad prepisom pomocou kvalitnejšieho DVD rekordéru trebárs z videokazety a následným spracovaním v jednoduchšom domácom authoringovom programe. Takto sa napríklad robia niektoré lacné "garážové" DVD v susedných štátoch, ale kvalita takýchto diskov nezodpovedá štandardom DVD.

Keďže sa u nás filmy vo veľkom šíria ako pirátske kópie, je nutné filmy kódovať ich a chrániť tak proti kopírovaniu rôznymi ochrannými mechanizmami, čím si doslova vynútite vyšší predaj (to čo neskopírujete si musíte iba kúpiť). V celkovej sume to predstavuje len minimálne náklady pretože za minútu videa sa platí približne 6 korún, ale nesmieme a to zabudnúť.

Príprava bonusových materiálov je takmer rovnako náročná ako príprava filmu. Pri bonusoch si však môžete dovoliť trochu nižšiu kvalitu záznamu a ušetríte značne aj na právach, pretože sa môžete dohodnúť na výrazne nižšej cene ako zaplatíte za film. Cena za autorské práva predstavuje položku niekoľko stotisíc korún podľa úspechu filmu v kinách (atraktívnejšie tituly sú pochopiteľne najdrahšie). Lisovňa si pred vydaním nalisovaných diskov vyžiada potvrdenie o vysporiadaní práv, takže až po zaplatení a súhlase autora sa môžete sa pustiť do lisovania a distribúcie.

Výroba jedného DVD stojí pri niekoľkotisícovom náklade asi 20 až 50 korún plus ďalších asi 40 korún za plastový obal a papierový booklet. Vyrobiť treba minimálne 3.000 kusov, pretože pri menšom počte dramaticky rastú náklady na výrobu. Všetky vstupy sa samozrejme premietajú do ceny disku. Čím drahšie vyrobíte DVD, tým menej kusov predáte a preto je dôležité nájsť tú správnu hranicu pri ktorej sa predá dostatočné množstvo kusov, aby sa zaplatili všetky vstupy.

To je zároveň odpoveď na otázku "Prečo nevychádzajú na DVD slovenské tituly?". Keď sa pozriete na potrebné náklady, zistíte že na výrobu DVD s filmom potrebujete pri tom najlacnejšom variante viac ako 300.000 korún plus peniaze na nákup autorských práv a náklady na distribúciu. Priemerne vybavené DVD vás vyjde okolo milióna a samozrejme staršie tituly, kde je nutné reštaurovať pôvodný záznam, ešte niekoľkonásobne viac. 

Prečo nevychádzajú slovenské DVD?

DVD u nás môžete vydať len s veľkými investíciami a za aktívnej pomoci sponzorov pretože predajom sa vám veľmi komplikovane vráti len menej ako 50% vstupných nákladov. Situácia je veľmi podobná samotnému filmovaniu, kedy tiež musia producenti dať dokopy balík peňazí s vedomím, že sa návratnosť investícií bude pohybovať v záporných číslach. Tých pár návštevníkov v našich kinách nikoho nevytrhne z biedy a ani nepomôže tomu, aby sa vytvoril nejaký fond na produkciu ďalších filmov.

Všetko sa skutočne točí iba okolo peňazí. Aj na Slovensku sa stále točia filmy, ale akosi sa o nich málo vie. Ak sa totiž objaví nejaký film je problém umiestniť ho do kín. Väčšinu kín vlastnia americké spoločnosti a tie nemajú záujem robiť u nás "charitu". Naše filmy nezarábajú tak ako hollywoodske kasové trháky a ich nasadzovanie do kín je často veľmi stratové. To isté platí aj o televíziách. Tie sa bránia vyhláseniami, že je pre ne domáca tvorba drahšia ako tá zahraničná.

Práve formát DVD by mohol pomôcť ich masovejšiemu rozšíreniu medzi našich divákov. Kino má stále svoje čaro, ale vďaka projektorom, DVD a kvalitnému priestorovému ozvučeniu si ho môžete kedykoľvek urobiť aj doma. Osobne tiež dávam prednosť pohodliu domova pred návštevou kina. Penetrácia DVD prehrávačov na Slovensku zaznamenala tento rok rekordný nárast a DVD je už neoddeliteľnou súčasťou nejednej obývačky.

Vždy keď vyjde nový slovenský disk je to pre mňa sviatok. Ako si môžete všimnúť aj ich producenti a výrobcovia zatiaľ pristupujú k DVD premiéram veľmi zodpovedne a snažia sa pripraviť v rámci možnosti čo najzaujímavejší doplnkový obsah.

Väčšina diskov, ktorá u nás zatiaľ vznikla, má napríklad v porovnaní s tými čo sú vydávané v susednej ČR dosť nadštandardné prevedenie. Staršie tituly majú vyčistený obraz a aj ich bonusová výbava je často bohatšia. Pritom cena nášho disku je o nejakú stovku nižšia. Ono je totiž takmer nemožné preniknúť zo slovenskou tvorbou na český trh, nehovoriac o tom že mnohé filmy sú v ČR distribuované prostredníctvom špecializovaných časopisov s DVD prílohou, pri domácej tvorbe aj s aktívnou podporou štátu a tomu je naozaj u nás veľmi ťažké konkurovať...

Text prevzatý z internetového magazínu www.dvdspace.sk


Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.