PETER JACKSON'S KING KONG

PETER JACKSON'S KING KONG

8.0

článok



Neustále počujeme, ako sa hry nebezpečne približujú filmom, ako sa tieto dve odvetvia popkultúry navzájom prelínajú, ako sa dopĺňajú a ako každá hra postavená na licencii filmu prepadá až na dno hernej žumpy (česť výnimkám). Medzi hráčmi sa prirodzene vytvoril odpor a každým ďalším pokusom averzia voči hrám inšpirovaných filmom silnela. Nech už problém týchto titulov spočíval kdekoľvek, hráča viacej frustrovali ako bavili.

A teraz, filmová licencia nebola nikdy tak blízko hry. Ešte nikdy nedošlo k tak dokonalej symbióze, že hráč mal pocit, že prežíva svoje najväčšie dobrodružstvo, tak ako si ho vychutnáva na plátne. Ešte nikdy nedošlo k takmer úplnému zmazaniu hraníc, tak ako práve teraz. S veľkým hukotom sa otriasajú kinosály a s ešte väčším rozdupáva King Kong herné platformy.

Peter Jackson's King Kong má hneď niekoľko prvenstiev. Nielen že sa môže pochváliť jedným z najdlhších názvov (K uvedenému si ešte pridajte The Official Game of the Movie), ale vystupuje v nej najväčšia opica, ktorá sa kedy v hre objavila. Meno slávneho režiséra trilógie Pána Prsteňov nie je v názve náhodou. Veľmi úzka spolupráca s Michelom Ancelom a celým tímom okolo tohto herného génia Ubisoftu (tvorca Raymana, Beyond the Good and Evil a Prince of Persia), vyústila do skutočného emotívneho a nutno povedať, že aj silného kinematografického zážitku.

Peter Jackson's King Kong Peter Jackson's King Kong Peter Jackson's King Kong

Hra sa opiera o filmovú predlohu a tá zase o pôvodnú snímku z roku 1933. Majú veľa spoločných čŕt, tím Ubisoft Montreal však nemal príliš silno zviazané ruky scenárom. Do hry sa dostali mnohé scény (niektoré úplne vypadli) a hlavne sa to odrazilo na živšej džungli a sérii potvor, ktoré sa do filmu z artworkov nedostali.

King Kong vás zavedie na Skull Island, kam ľudská noha z dobrého dôvodu nešliape po tráve. A nie je to z dôvodu ostrých skalných previsov, neprístupného terénu a búrlivého mora. Na toto bohom opustené miesto prichádza skrachovaný režisér natočiť svoje veľké dielo. Členom filmového štábu ste bohužiaľ aj vy. Ste totiž Jack Driscoll, scenárista Denhamovho filmu, ktorý mu má zachrániť kariéru. Nikto však nečakal, aké nebezpečia ležia pred nimi. Krehká blondýnka Ann Darrow je unesená miestnymi domorodcami a ponúknutá ako obeta veľkému tvorovi, ktorého rukot ohýba kmene stromov. Cesta za záchranou Ann je rovnako samovražedná ako plná vzrušenia.

Ako už isto viete, v hre preberiete nielen postavu Jacka Driscolla, ale aj samotného Konga. Oba charaktery majú túžbu ochrániť svoju chránenkyňu za každú cenu. Každý to však rieši svojím spôsobom. Na ostrove Lebiek platí zákon džungle. Zatiaľ čo Jack sa nachádza poriadne nízko na potravinovom reťazci, musí sa spoliehať na svoj zdravý rozum. Hra v tomto prípade inklinuje k FPS akcii s adventure prvkami. Kong na druhej strane dokazuje všetkým naokolo, že je kráľom a hra má najbližšie k akčnej adventúre. Odlišný prístup k hraniu a striedanie žánrov má za to, že sa hráč ani na chvíľu nenudí.

Najviac času strávite v koži Jacka, ktorý sa stáva právoplatným vodcom skupiny filmového štábu a námorníkov. Počiatočné kochanie dychberúcou scenériou, tvorenou prevažne zo strmých skalných previsov, ruín opevnení a tajuplných jaskýň, vystrieda prvá konfrontácia s nebezpečím džungle. Je totiž plná tvorov prahnúcich po krvi. Nábojov však nikdy nie je dosť a obozretnosť tu dostáva nový rozmer. Bezhlavé pobehovanie a zabíjanie prevažne zvieracích protivníkov vás dostane do úzkych hlavne vo vypätých chvíľach. S chladnou hlavou si však môžete aj s tými najsilnejšími s trochou racionálneho zmýšľania elegantne poradiť.

Veľkí netvory si nevyberajú, stačí ak sa im na jedálničku objaví stráviteľný kus mäsa a ten im môžete priamo naservírovať. Na prerastených kraboch si pochutnajú obrovské netopiere, na ich blanité krídla si brúsi zuby svorka velociraptorov, no a všetky monštrá sa tešia na vašu pečienku. Vašimi najobľúbenejšími (a najčastejšie používanými) zbraňami budú oštepy a oheň. Improvizovaným kusom kosti (nachádzajú sa prakticky na každom kroku a nemožno ich vyčerpať) zrazíte k zemi netopiera, pricupitá svorka jašterov. Zoberiete druhý oštep zapálite ho a vrhnete ho do suchej trávy, kde si mäsožravci pochutnávajú na večeri. Tráva okamžite vzbĺkne a uväzní ich v horúcom objatí.

Boje vo veľkej miere možno takýmto (adventúrnym) spôsobom vyriešiť, priamej konfrontácii sa ale nevyhnete. Nálety netopierov, zákerné útoky z vysokej trávy zo strany jašterov, krabov alebo nechutných stonožiek vám poriadne rozpumpujú adrenalín v krvi. Ruky sa roztrasú, zásobníky sa vyprázdňujú a oštepy míňajú cieľ. Veľkú mieru na tom má absencia zameriavača a informácií o počte nábojov (Jeden tip: tieto dodatočné informácie sú štandardne vypnuté, ale v žiadnom prípade ich v options nezapínajte a nekazte si filmový zážitok!!!) Konvenčné zbrane nachádzate v debnách, ktoré zhadzuje sondujúci dvojplošník. Vždy možno niesť iba jednu zbraň naraz a medzi postavami si jednotlivé palné zbrane možno vymieňať. Na kontrolu zásobníkov slúži pre to vyhradené tlačítko a Jack vás okamžite informuje o stave zásob (Two magazines on back up, almost dry a pod.)

Peter Jackson's King Kong Peter Jackson's King Kong Peter Jackson's King Kong

Tento systém funguje dokonale a ešte viacej vás vťahuje do hry. Dopĺňanie života je takisto riešené efektne. Ak váš život visí na vlásku, obraz zčervená, gamepad sa roztrasie pod tlkotom srdca a zaľahne vám v ušiach, aby vynikla anjelská lahodná hudba smrti. To sú signály, kedy treba nájsť bezpečné miesto a počkať, kým sa život sám doplní. Podobný princíp používa aj Call of Duty 2. Ale v tejto hre funguje na jednotku. V tom zmätku, kedy vám dýcha praveký jašter na krk, nebudete vedieť, kde je sever. Napätie je druhé meno King Konga a v hre prežijete jedny z najpamätnejších chvíľ s kamarátom V-Rexom (tak nazval T-Rexa Peter Jackson).

Ochutnávačku v podobe úteku pred týmto degustátorom mäsokombinátov ste možno už prežili v hrateľnej ukážke. Prvý kontakt, kedy sa snažíte odlákať V-Rexa od spoločníkov, zatiaľ čo oni otvárajú ťažké drevené dvere, je slabým odvarom divokého splavu na plti. Táto scéna atakuje tak silne chuťové bunky, že po prvýkrát sa necháte zožrať. Párik jašterov vás po oboch stranách brehu prenasleduje a s cerením ostrých zubov pravidelne kontroluje svoju korisť. Rovnaký efekt na vás zanechá aj boj o oheň pod nohami stáda brontosaurov.

Na nezabudnuteľné scény sa budete pozerať aj očami Konga. Tu sa autori nechali inšpirovať akrobaciou princa z Perzie a tak s opicou budete skákať, hompáľať sa na výstupkoch, alebo po nich bežať. Zdolávanie nástrah nekončí iba pri lození. Sem-tam rozbijete obrovské dvere, s ladnosťou odhodíte ťažké stĺpy a budete obraňovať Ann pred domorodcami, zatiaľ čo ona uvoľní cestu ďalej. Kongovu silu využijete hlavne pri bojoch s jaštermi. Doterných velociraptorov rýchlo pozametáte kmeňom stromu, ale s takým V-Rexom si to budete musieť vybaviť ručne stručne.

Silné údery, striedajú skoky a lámanie V-Rexa v pol. Kongovi dočasne zvyšuje silu búchanie do pŕs sprevádzané ohlušujúcim ručaním. Obraz týmto získa žltý nádych a vám sa dostane príležitosti rýchlejšie sa vysporiadať aj s dvojicou jašterov. Úplným vyvrcholením a lahôdkou je záverečné (brutálne) zlomenie čeľuste protivníka.

Herný King Kong má rovnaký efekt ako špičkový veľkofilm. Pohltí a vypľuje až po záverečných titulkoch, kedy sa spamätávate zo scén, efektov alebo príbehu. Kong ide radikálne po atmosfére a hráča v nej doslova utopí. Zanecháva hlboké stopy, ale iba v prípade, ak ste na to patrične vybavení. Veľká obrazovka tvorí iba polovicou z výpravného dobrodružstva. Tou druhou je dobré audio, najlepšie s veľkým subwooferom a piatimi reproduktormi okolo vás. Keď vám do obrazovky ukáže zubnú protézu V-Rex, rev doslova roztrasie miestnosť a spolu s dažďom vám ošľahá tvár.

Peter Jackson's King Kong Peter Jackson's King Kong Peter Jackson's King Kong

Produkčná hodnota je na veľmi vysokej úrovni, od základného menu, ktoré je spracované animovanými prechodmi ako pri DVD tituloch (teoreticky žiadny loading), cez použitie podôb hercov, až po hviezdne ozvučenie. Exceluje nielen dabing, ale hlavne okolité (živé) zvuky džungle. Jack sa pri behu zadýcha, spoločníci počas kooperácie po sebe kričia, oblohu pretne hrmot motora dvojplošníka, neustále zhadzujúceho zásoby a znenazdajky sa strháva búrka. Dážď bičuje obrazovku a blesky s hlasným zahrmením osvetľujú aj tie najtemnejšie kúty ostrova.

Po technickej stránke najhoršie dopadla PS2 verzia, Kong na Xboxe netrpí poklesom frameratu a PC verzia je priamym portom z tejto konzoly, čo sa odrazilo na nie zrovna detailných modeloch a prostredí. Ubisoft vie, čo robí a pre väčšie zisky ponúka cez distribučný systém Direct 2 Drive rozšírenú HD verziu, na ktorú musíte mať skutočne rýchly počítač. Minimálne požiadavky sú: CPU 3 GHz, 2 GB RAM a 256 MB VGA s podporou PS 3.0.

Aby sme nelietali v oblakoch a neoháňali sa iba superlatívmi, je na čase vybehnúť s nedostatkami. Najviac kritizovaná je herná doba (cca 6-8 hodín). Počkať, ale aká hracia doba? Strhujúco filmová a audiovizuálne pohlcujúca. Osobne tu nevidím problém, ten je skôr v opakujúcich prostrediach s blížiacim sa koncom a hlavne v New Yorku, kde sa Kong nestihne ani poriadne pohrať s policajnými autami a už musí skončiť na Empire State Building. Tu mohli autori pridať naháňačku na taxíku, čím by sme si NY vychutnali aj z pohľadu Jacka.

No a potom je tu kontroverzný bonusový obsah. Pri rozpočte filmu mohla byť pridaná hodnota rozhodne väčšia a nemusela by sa neobmedzovať iba na artworky, trailer a dva videorozhovory. Hráči by iste uvítali video denníky alebo komentár od Michela Ancela. Navyše po dohraní sa neodomknú všetky bonusy, ale iba malá časť. Tie najcennejšie si musíte vybojovať druhým hraním (je bodované) a ďalšie odomknúť špeciálnym kódom z oficiálnej stránky. Ak sa chcete pozrieť na alternatívny koniec, niet iného východiska ako začať hrať odznova a to napr. so žltým filtrom evokujúcim 30-te roky minulého storočia alebo so zrkadlovo otočenými scénami.

King Kong je hrou, ktorá zanecháva hlboké stopy po dohraní. Verný filmovej predlohe až do takej miery, že hráč má pocit, že je súčasťou diania na obrazovke. Absolútne pohlcujúca atmosféra v kombinácii so špičkovým audiovizuálnym zážitkom, dizajnom a miešaniu žánrov, robí z King Konga najlepší titul vybavený filmovou licenciou.

Zdroj: Sector.sk


autor spacejunker 7.12.2005
Kinema
8.0
Diváci
-
Ohodnotiť

Žner: Dobrodružný/Fantasy
Minutáž˝: 180 min
Krajina: Nový Zéland USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra: 14. decembra 2005
Premiéra SK: 15. decembra 2005
  • Zoči-voči King Kongovi (22.12.2005 1:46:12)
  • King Kong (15.12.2005 18:32:56)
  • Peter Kong Jackson (15.12.2005 17:31:25)
  • Preview: King Kong (13.12.2005 22:42:55)
  • Filmová škola o monster-movie: King Kong a Godzilla (07.12.2021 23:50:45)
  • Nový King Kong bude prequel (01.08.2014 23:59:14)
  • Návrat na King Kongov ostrov (30.07.2014 23:50:31)
  • Animovaný King Kong na obzore (09.06.2011 0:51:41)
  • Vydražia King Konga (16.10.2009 23:50:35)
  • Kauza King Kong (06.08.2009 23:13:48)
  • King Kong veľa ľudí nezaujal (27.12.2005 18:56:10)
  • King Kong šiesty najdrahší (12.12.2005 19:34:33)
  • Inšpirácia pre King Konga (07.09.2004 19:05:57)
  • King Kong v pre-produkcii (03.09.2004 19:50:01)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    -
    Ohodnotiť

    Žáner: Dobrodružný/Fantasy
    Minutáż˝: 180 min
    Krajina: Nový Zéland USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra: 14. decembra 2005
    Premiéra SK: 15. decembra 2005
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.