BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Tentoraz sa ako prvá ukázala v stánkoch Premiere s Antoniom Banderasom ako Zorrom na titulnej strane, chvíľu na to Blokbaster s Russellom Croweom a až nakoniec Cinema so zakopaným Hrubešom a Marešom.

Každopádne najzaujímavejšou obálkou sa môže pochváliť Cinema. Keď som ju prvýkrát videl, zdala sa mi tak škaredá, až bola svojim spôsobom pekná. Hlavne je iná ako akákoľvek titulná strana akéhokoľvek časopisu. Potešia aj fotky z prípravy fotenia v úvodníku šéfredaktorky.

Udalosťou číslo jedna je premiéra nového českého filmu Hrubeš a Mareš jsou kamaráti do deště. Keďže Cinema dala na Titulku Budaře s Krajčom, okrem recenzie na film (ku ktorej je priložený krátky prehľad "Když zpěváci hrají") si prečítate vtipnú poviedku Vladimíra Morávka o stravovaní počas nakrúcania. Či sa cíti Richard Krajčo viac herec alebo spevák sa dozviete z rozhovoru. Kamil Fila si ako tému vybral Český chcípácký film. Dôkladne v článku rozobral filmy, v ktorých je spojujúcim znakom "...jedině to, že jsou opozicí vůči "amerikánské akční komerci" a ukazují, jak jsme my, Češi, jiní, pěkně neškodní a "niterní"." 

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Premiere recenziu na Hrubeša a Mareša neprináša, zato sa dá veľmi dobre pobaviť na rozhovore, ktorý "napísala" Gabriela Kudelková, keď spovedala Krajča i Budaře. A hoci je aj na Slovensku naplánovaná premiéra Hrubeša a Mareša na ten istý deň ako v Čechách, Blokbaster bude o tomto filme písať až nebudúce. Snáď nie len recenziu. Určite zaujímavý by mohol byť rozhovor s Róbertom Rothom, ktorý má vo filme síce malú, ale dôležitú úlohu.

Ak sú vašimi miláčikmi Wallace s Gromitom, tak by vašej pozornosti určite nemal ujsť článok Wallace & Gromit ve filmu aneb králičí úlet od Ivana Pešky v Premiere, ku ktorému k absolútnej dokonalosti chýbajú len fotografie z predchádzajúci krátkych filmov Nicka Parka, o ktorých sa v článku hovorí.

Film, ktorý vzbudzuje očakávanie spojené s prípravou na to, že pôjde o prepadák je jednoznačne pokračovanie hitu z roku 1998 Zorro: Tajomná tvár, ktorý sa bude premietať pod názvom Legenda o Zorrovi. Premiere prináša článok o natáčaní so záverom, že posledným z predstaviteľov Zorra bude na dlhšiu dobu Antonio Banderas. Ďuro Červenák pre Blokbaster pripravil článok Maskovaní hrdinovia nielen o maske, ktorá je symbolom dvojitej identity. Z pera Ďura Červenáka je aj článok Najväčšie zimné trháka 2005 - 2006. Tentoraz je tu menej filmov ako pri katastrofálnom grafickom spracovaní pred skoro dvoma rokmi. Tentoraz je grafika veľmi prehľadná a filmov tak akurát. Premiere aj Cinema už majú výhľad za sebou, ale práve Premiere sa pozrela do minulosti a vybrala 30 filmov, ktoré zmenili svet. Prehľad začína Čeľusťami a končí otvorene, pretože výber najzásadnejšieho filmu roku 2005 necháva na čitateľoch. Cinema sa miesto na filmy pozrela na hercov v ďalšom pokračovaní seriálu Next Generation.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Naj mesiaca patrí Cineme a veľkej téme Mickey Mouse pro dospělé. Materiál, ktorý pripravil Kamil Fila výberovo mapuje európsku, kanadskú a americkú nezávislú animáciu ba i Japonské anime. Článok súvisí s premiérou maďarského filmu Distrikt!, ktorý sa v českých časopisoch dočkal celkom vysokého bodového či percentuálneho ohodnotenia. Keď už sme pri tých hodnoteniach. Blokbaster udelil piatim filmom 4 z piatich hviezdičiek, jednému filmu - Jaskyni udelil jednu. Premiere dala najvyššie hodnotenie filmu Crash, najnižšie Ríši vlkov. Cinema stovku neudelila, zato osemdesiatich percent sa dočkalo podobne ako v Blokbasteri 5 filmov. Slabú dvadsiatku si pripísal film Mistři hazardu. O najväčšom rozpore môžeme hovoriť v prípade filmu Crash Paula Higginsa, ktorý sa Slovenským kinám vyhol a putoval rovno do požičovní. Premiere ho vychválila, Cinema zase filmu vyčíta lavínu falošných pozitívností. Ja som v ňom žiadnu faloš, ani kalkuláciu s citmi nenašiel.

K filmu Putovanie tučniakov, ktorý našimi kinami už prešiel pripravila zaujímavý materiál Premiere. Jan Rudovský zhromaždil zopár filmov, ktoré majú v názve číslovku. Dvojstrana pekná, ale nie príliš zaujímavá. Premiere bola aj na pľace natáčania filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, ktorý aj odpovedá na otázky čitateľov na poslednej strane, nechýba portrét Jeana Rena a do rubriky Retro zaradila Čínsku štvrť. Textu Huberta Maříka nechýba nadhľad a humor.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Cinema v rubrike "točí se..." nahliadla pod pokrievku prípravy troch filmov, s Alexandrom Payneom hodil rozhovor Tomáš Baldýnský, reportáž z udeľovania Zlatého leva na festivale v Benátkach prináša Štefan Uhrík, portrét dámy, ktorej je dôverne známy portál do mysle známeho herca - Catherine Keener napísala Anelna Prokopová a legenda patrí pravej českej komédii Světáci.

Za hviezdy mesiaca vybral Blokbaster Russella Crowea a Jennifer Connelly, redaktori prebrali filmy, za ktoré by sa hanbili pred odborníkmi, seriál História filmu je zameraný výhradne na taliansku kinematografiu, rubriku nezabúdame poctila Romy Schneider a až 16 filmových kariet čaká na každého, kto si prvý slovenský filmový mesačník zakúpi.

Na záver nám neostáva nič iné ako sa tešiť na to, že si bohužiaľ v českých mesačníkoch len prečítame o Mŕtvej neveste Tima Burtona...


autor Matej Oravec 24.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.