BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Máme tu znovu polovicu septembra, vonku je nezvyčajne dlho teplé počasie a tí školopovinní opäť zavítali do tried. S novou Cinemou, Premierou či Blokasterom pod lavicou, je však spríjemnená každá nezáživná hodina. A tí, čo ani nepostrehli, že by bol koniec leta, pre tých môže byť čas v spoločnosti filmového časopisu rovnako príjemný. Ale pokiaľ nechcete, aby z vašej peňaženky ubudlo skoro 300 Sk, vyberiete si jeden, maximálne dva časopisy. A s najväčšou pravdepodobnosťou vypustíte Cinemu. Možno kvôli najvyššej cene (dáte za ňu viac ako za Premiere s Blokbasterom dohromady), možno kvôli pohrebnej obálke českej komédie Doblba!. Diametrálne odlišná je obálka Premiere, na ktorej sa hrdinovia komédie Nesvadbovi škeria jedna radosť. Naopak romanticky pôsobí Blokbaster z hrdinami filmu Ostrov.

Ostrov je vlastne jediným z dvoch pojítok všetkých troch časopisov. V názoroch sa však recenzenti rozchádzajú asi ako u nás. Cinema 80%, Blokbaster 4/5, Premiere 2/5. Čo sa týka sprievodných článkov, tak ten v Premiere je niečo ako promočlánok s tým, že nakoniec to nevyšlo + rozhovor so Scarlett Johansson, Ďuro Červenák pre Blokbaster detailne spracoval Michaela Baya podľa jeho filmov a Cinema pripravila portrét jedného z najzaujímavejších hercov súčasnosti Seana Beana.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Tým druhým spoločným veľkofilmom je Druhá šanca, ktorej sa tiež nedostalo veľkého komerčného úspechu za veľkou mlákou, ale o Oscarových ambíciách sa nemlčalo. Film Cinderella Man, v slovenskom distribučnom názve (takmer doslovnom) Druhá šanca, v českom Těžká váha získal vo všetkých časopisoch rovnaké, takmer najvyššie hodnotenie. Blokbaster nemá k filmu nič, Cinema a Premiere majú rozhovor, ktorý sa dá opäť zaradiť medzi tie, ktoré pochádzajú z iného zdroja a pritom sú inými slovami o tom istom:

Cinema: "Odmítl jste role v několika opravdu velikých hollywoodských blockbusterech. Mohli jste být například Morfeus v Matrixu nebo Aragorn v Pánovi prstenů."

Russell Crowe: "Matrix jsem jednoduše nepochopil. Nedostal jsem se za stranu 42. Ten svět mě prostě nezajímal. A kdybych natočil Pána prstenů, neudělal bych Čistou duši. A tu jsem zkrátka dělat musel. Nemůžete stihnout všechno. Já když si chci dát láhev vína, chci aby to bylo opravdu, opravdu dobré víno."

Premiere: "Odmítl jste i role  ve velkých trhácích, třeba Morphea v Matrixu nebo Aragorna v Pánovi prstenů..."

Russell Crowe: "U Matrixu šlo o to, že jsem tomu světu prostě nerozuměl a nezajímal mě. Neprokousal jsem se za stránku 42. A kdybych přijal roli v Pánovi prstenů, nemohl bych natočit Čistou duši, a já jsem vážne stál o to, natočit Čistou duši. Nemůžete zkrátka mít všechno."

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Ako rozhovor viac vystihujúci Russela Crowea sa mi zdá ten v Cineme. Nepochybujem o tom, že by bol ako herec zlý, ale z toho, čo som o ňom čítal z neho cítim akoby nadradenosť nad všetkými... Ale možno je to len v tom, že je naozaj taký dobrý a je si toho vedomý.

České mesačníky Cinema a Premiere majú spoločných ešte viac vecí. Hlavne nové české filmy. (!) Tým prvým je Štěstí Bohdana Slámu a druhým Doblba! debutanta Petra Vachlera. V hodnotení sa zhodli. Štěstí 100%, Doblba! 60%. Veľmi zaujímavý trojrozhovor a zároveň aj fotografie k filmu Štěstí prináša Premiere, ktorá to, čo sa do tlačenej podoby nevošlo ponúka na svojich internetových stránkach. Cinema má rozhovor s režisérom a úryvok z denníku Tatiany Vilhelmovej, ktorý je asi desať krát vtipnejší ako denník Jaroslava Duška pred natáčaním filmu Doblba! v Premiere. O niečo vtipnejší je aj rozhovor Ivy Hejlíčkovej s Petrom Čtvrtníčkom a Jaroslavom Duškom.

Cinema opäť pravidelne prináša výhľad filmov do konca roku, Premiere zase 10 najväčších jesenných hitov a na každý štvrtok jeden nový film. Tomuto výhľadu však konkuruje to nespočetné množstvo noviniek, ktoré sa na deviatich stránkach nachádzajú v Blokbasteri.

Hviezdami jediného filmového mesačníku Blokbasteru sú Adrien Brody a Kiera Knightley zo spoločného filmu Zvieracia kazajka a jednou z tém mesiaca je cestovanie čase zhrnuté v článku Proti prúdu času. Imrich Rešeta sa ohliadol za festivalom v Uherskom hradišti a na projekt 100 - 2005 sa pozrel Matej Šišolák. Nesmie chýbať rubrika SK film a Nezabúdame, v ktorom si Jana Krátka vzala na paškál Pierre Bricea.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

V Cineme sa zase dozvieme o filmoch putovného festivalu Filmostrada, Kamil Fila zaspomínal na časy starých, pirátsky nahraných videokaziet s titulmi ako Krvavý šport, či Karate Tiger. K filmu Nesvadbovi je tu rozhovor s Owenom Wilsonom, legenda John Forda, kult Roztomilý človek. Bonbónikom Cinemy je reportáž z nakrúcania King Konga.

Premiere strávila nejaký čas na nakrúcaní českého filmu Rafťáci a pripravila o tom veľmi pekný článok. O najzábavnejšom filme Nesvadbovi sa dozviete z článku Svadba jako řemen, dozviete sa aj 7 dôvodov prečo by ste si nemali nechať ujsť Legendy z Dogtownu a rubrika retro je venovaná jednému z najzásadnejších filmov - Jurskému parku.

Po minulomesačnej veľkej téme o večerníčku sa v Premiere opäť našlo miesto pre anketu redaktorov, ktorí stručne označili jeden film, ktorý ich vždy dokáže rozosmiať. Pripadá mi to zaujímavejšie, ako dlhé úvahy o tom ... čo robíme najradšej, keď prší, a čo keď svieti slnko?
 

 


autor Matej Oravec 20.9.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.