OSTROV DR. BAYA

OSTROV DR. BAYA

článok



ADRIÁN ŽIŠKA

Akýkoľvek náznak rozvinutia emócií a zaujímavého potenciálu, ktorý príbeh tohto filmu v sebe ukrýval ako aj s možnými presahmi, je spoľahlivo ubitý Bayovým režijným ne-vedením. Kopiace sa logické chyby (ktoré pri filme, vydávajúceho sa hlavne v svojej prvej polovici za seriózne sci-fi, sú skrátka podstatné) robia z Ostova, u mňa, jedno z "najblbších" filmových predstavení roka. Celok, tak nezachráni ani pre režisérov štýl typická, obrazovo príťažlivá paleta farebnej štylizácie a prepracovaný mix zvuku.

Navyše neustálym recyklovaním seba samého, v kombinácii s novinkou v podobe "handy-cam", vyšumievajú do prázdna aj Bayove typické trademarky. Epileptickosť montáže v zobrazovaní akcie už naozaj prekročila únosnú mieru. Bay očividne stráca prehľad o tom, v čom spočívajú jeho silné stránky a čaro pre jeho fanúšikov - v dobe, kedy aj vďaka systému tzv. "spider-cam" je možná plná kontinuita, aj v tom na pohyb najzložitejšom zábere, v ktorom by práve Bayov vizuálny štýl o to viac vynikol, on samotný komponuje obrazy v pravom opaku - akciu drobí do čo najväčšieho počtu doslova stotinových záberov, ktoré už z princípu nedokážu vygenerovať akékoľvek atraktívne obrazové kompozície a výrazne znižujú možnosť rozpoznať konfiguráciu objektov vo filmovom priestore.

Bay týmto filmom viac ako inokedy dokázal, že je iba klipár, ktorý inteligentný film natočiť nedokáže (Skala je v jeho prípade naozaj výnimkou, potvrdzujúcou pravidlo). K tomu sa nielenže stratil v svojom vlastnom štýle, ale začal trpieť aj schizofréniou vychádzajúcou z bezradnosti nad výsledným spracovaním príbehu (seriózna sci-fi prvá polovica versus prehypovaná akčná druhá polovica).

Hodnotenie: 3/10

Ostrov Dr. Baya Ostrov Dr. Baya Ostrov Dr. Baya

VLADIMÍR KUREK

Dejiny sa opakujú. To ako vyslúžilý dejepisár môžem s istým nadsadením tvrdiť. Minulý rok bolo slabé (filmové) leto, teraz opäť. Pravda vtedy bol august lepší než júl, teraz bol august jednoducho príšerný. Minulý rok prichádzal do kín film, od ktorého som nič nečakal (I, Robot) a bol som príjemne prekvapený, teraz opäť.

Aby som veci uviedol na pravú mieru, treba povedať, že vzhľadom na fatálny neúspech v Amerike a zdrvujúce kritiky som očakával čosi strašné. Zároveň, pamätajúc si oba trailery, stále som dúfal, že to bude iné. A aby som nenapínal, podľa mňa je Ostrov - priemerný akčný film, ktorý si raz v kine veľmi rád pozriem. Dokonca to - podľa mňa - nie je ani najhorší Bayov film. Ostrov je podľa mňa lepší než Armageddon a Pearl Harbor. Prečo?

V prvom rade preto, že proamerický pátos, tak prítomný v Bayových filmoch, sa premenil v oslavu superjedinca. Celý príbeh postavený na zachránení si svojho (a Scarlettinho :) ) zadku mi bol tým pádom omnoho sympatickejší, ako keď US letectvo (ropáci, poliši,….) zachraňuje celý nemohúci svet.

V druhom rade preto, že sa Bay nebál urobiť polovicu filmu bez akcie a mne sa tá polovica filmu páčila. Tu sa dostávame ku kardinálnemu problému filmu, a tým je podľa mňa marketing. Myslím, že Bay a pravdepodobne producenti sa zľakli toho, čo vyrábajú a odviedli príšernú kampaň. Už v prvom traileri prezradili pointu filmu, a tým vlastne odsúdili polovicu nakrúteného materiálu. Keby nás nechali spolu s hrdinami zisťovať, či je šťastie alebo smola, keď nevyhráte lístok na Ostrov, bolo by to iné.

Iste, aj tak by trčali hluché miesta. Nezmyselne ľahké prepojenie karantény so strojovňou je len najviditeľnejším prešľapom v rade lapsusov.

Chápem, prečo sa mnohým film nepáči. Je na ňom cítiť, že je to zlepenec dvoch námetov a, čo je ešte podivnejšie, Bay si občas nevie poradiť ani v akčnej scéne. To, že útek vyeskaluje do ostreľovania vrtuľníkom a pádom zo sedemdesiateho poschodia, by si nemal dovoliť, ak nemá pripravené lepšie riešenie, ako nedotknuté telá v záchytnej sieti…

Summa summarum - priemerný film, ktorý naznačí zaujímavé témy a potom ich odhodí, robí posun v akcii (oproti Bad Boys II. je akcia civilnejšia - bez spomalovačiek), ale nedokáže ju pevne udržať vo svojich rukách. Na druhú stranu film má zaujímavého Ewana McGregora, štandardnú figúrku v podaní Buscemiho a mne vždy blízkeho "Boromíra" Seana Beana. No a má krásnu výtvarnú stránku. Úprimne, na celom filme sa mi asi najviac páčila hra s chladnou modrou a bielou na Ostrove a so zlatou a červenohnedou v realite. Po vyprahnutých augustových zážitkoch spokojne udeľujem šestku.

Hodnotenie: 6/10

Ostrov Dr. Baya Ostrov Dr. Baya Ostrov Dr. Baya

MATEJ ORAVEC

Whaw. Tak taký dobrý pocit po filme som už dlho nemal. Film hneď hodnotím ako Bayov najlepší po Skale. Od úvodného "ľaku", keď som sa strhol tak, že som vystrašil všetkých ľudí sediacich v mojom rade som sa bavil a s napätím sledoval, ako sa to celé bude vyvíjať. Po na mňa trošku pomalom úvode to nabralo spád a gradáciu až do konca. Nádhernú postavu si na svoje konto pripísal Steve Buscemi, ale vôbec všetci herci na môj vkus hrali skvele. Vrcholom bolo stretnutie dvoch Ewanov. Trochu mi vadili hlášky, ako "My name is Lincoln", ale chápem to ako dokonalú odvolávku a zároveň paródiu na jeden z kultových filmov.

Pre mňa mal tento film správnu dávku všetkého. Ako akcie, sci-fi, thrilleru, humoru tak i drámy na zamyslenie. Aj keď sa nedá hovoriť o klasickom Happy-ende, ale aj tak najväčším mínusom filmu, že hlavní hrdinovia na konci nezomreli. Ale toto je jedna z mála vecí, ktoré by som filmu vytkol.

Hodnotenie: 8/10


MICHAL MICHALOVIČ

Od Ostrovu som skutočne neočakával žiadne filmové umenie, ale zábavu, pri ktorej keď vypnem mozog, bude fungovať. Bohužiaľ ani tieto očakávania neboli najnovším Bayovým filmom pre mňa splnené. Rozbitie filmu na dve dĺžkou približne rovnaké, ale dramaturgicky nešťastne poprepájané polovice je pritom iba jedným z "kameňov úrazu". Prvá sci-fi polovica nefunguje kvôli tomu, že nemá adekvátne zakončenie pre "myšlienky", ktoré sa snaží nastoľovať a riešiť. No a tá druhá má (ak odmyslíme všetky nelogickosti scenára) evidentné problémy aj s formálnou stránkou. Zbesilý strih neumožňuje kamere komponovať "cool zábery" ako v ostatných Bayovinách. Akčné scény sú tak často chaotické, dá sa v nich stratiť. Hudba nemá dostatočné grády, ba ani nejaký zaujímavý motív, aspoň jej orchestrálna časť. Čo by som videl ako pozitívum je vynikajúci zvukový mix, ktorý si vychutnáte ako v kine, tak na kvalitnom domácom systéme. Spolu s úvodnou sekvenciou sna Lincolna 6 Echo sú to pre mňa jediné pozitíva Ostrovu. Na odporúčanie návštevy kina to však v tomto prípade rozhodne nestačí. 

Hodnotenie: 2/10

Ostrov Dr. Baya Ostrov Dr. Baya Ostrov Dr. Baya

KRISTÍNA ASCHENBRENNEROVÁ

Nuda. Nuda. Nuda. Bayov pokus o prepojenie sci-fi a akčného filmu pre mňa zlyhal v oboch vytýčených žánroch a vôbec, vo všetkých smeroch. Základné chyby vidím jednak v neoriginálnosti samotnej témy a následne aj pointy, ako aj v jej spracovaní, ktoré neprináša nič nové. To by sa možno dalo aj prežiť, keby Ostrov tak silno neevokoval príliš dlhú reklamu na rôzne produkty od tenisiek po parfumy a radšej pôsobil ako film. Navyše, Bay sci-fi a akciu nepremiešal, ale film rozdelil na dve zodpovedajúce časti, čím Ostrov ešte viac rozbil. Samotné akčné scény sú zbytočne dlhé a nevypointované (nič, čo by "zúrivú" akčnú niť urobilo zábavnejšou), čo ústi v trojitú konštatáciu nudy.

Zvyčajne sa pri Bayových filmoch dá kladne vyjadriť aspoň o "prestrelkových" dialógoch, kamere, strihu, hudbe a zvuku. V prípade Ostrova strih kazí čokoľvek, o čo sa kamera pokúsi (teda ani vizuál nie je nič moc), a tak sa kladne možno vyjadriť len o zvuku, ktorý naozaj funguje - ak nemáte kvalitný zvuk, Ostrov pokojne vynechajte zo zoznamu "zahodno vidieť". Dokonca aj Jablonskeho hudba nie je nejako zaujímavá s výnimkou pár pasáží. Osobne, Ostrov si u mňa získal jedno malé bezvýznamné plus scénou, v ktorej Jordan 2-Delta stoji pred výkladom parfumérie a pozerá reklamný spot na Eternity Moments, ktorého tvárou je Scarlett Johansson.

Hodnotenie: 2/10

 


autor redakcia 6.9.2005
  • Ostrov na DVD (22.03.2006 14:35:02)
  • Ostrov (01.09.2005 15:44:35)
  • Profil: Michael Bay (01.09.2005 14:46:43)
  • Preview: Ostrov (16.08.2005 3:21:04)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.