CHARLIE A TOVÁREŇ NA ČOKOLÁDU

CHARLIE A TOVÁREŇ NA ČOKOLÁDU

článok



Dvakrát denne, na jeho ceste do školy a zo školy musí malý Charlie Bucket prechádzať okolo brány továrne. A vždy keď ide okolo, začne spomaľovať a drží svoj nos vysoko vo vzduchu a dlho zhlboka dýcha, aby zacítil senzačnú vôňu čokolády okolo neho. Ako len tú vôňu miluje! A ako veľmi by sa chcel dostať dovnútra továrne a vidieť ako to tam vyzerá!

Roald Dahl
Charlie a továreň na čokoládu

   

Renomovaný režisér Tim Burton priniesol svoj živý imaginatívny štýl do milovanej klasiky Roalda Dahla Charlie a továreň na čokoládu, o excentrickom čokoládovnikovi Willym Wonkovi (Johnny Depp) a Charliem Bucketovi (Freddie Highmore), dobrosrdečnom chlapcovi z chudobnej rodiny, ktorá žije v tieni Wonkovej výnimočnej továrne.

U Bucketovcov sa zvyčajne večeria miska kapustovej polievky zriedenej s vodou, o ktorú sa Charlie ochotne delí so svojou mamou (Helena Bonham Carter) a otcom (Noah Taylor) a oboma pármi starých rodičov. Majú malý polorozpadnutý dom s neustálym prievanom, no je naplnený láskou. Posledná vec, ktorú Charlie každú noc uvidí zo svojho okna je úžasná továreň a zaspáva snívajúc, aké to asi môže byť vo vnútri.

Charlie a továreň na čokoládu Charlie a továreň na čokoládu Charlie a továreň na čokoládu

Už asi pätnásť rokov nikto nevidel jediného robotníka vojsť dnu, alebo vyjsť z továrne, ani pohľadom nezachytil Willyho Wonku osobne, a predsa, čo je záhadné, sa stále vyrábajú obrovské množstvá čokolády a distribuujú do obchodov na celom svete.

Jedného dňa urobí Willy Wonka závažné vyhlásenie. Otvorí svoju slávnu továreň a odhalí "všetky jej tajomstvá a kúzla" piatim šťastlivým deťom, ktoré nájdu zlaté lístky ukryté v piatich náhodne vybraných Wonkových čokoládových tyčinkách.

Nič by neurobilo Charlieho rodinu šťastnejšou ako vidieť ho vyhrať, no jeho šance sú mizivé, pretože si môže dovoliť kúpiť len jednu čokoládovú tyčinku za rok- na svoje narodeniny.

Začína sa celosvetové pátranie po deťoch, ktoré našli zlaté lístky a Charlieho nádeje sa zoslabujú. Prvý výherca je nenásytný Augustus Gloop, ktorý nemyslí na nič okrem toho, aby mal ústa neustále plné cukríkov, nasleduje Veruca Salt, ktorá vyvádza, ak jej otec nekúpi všetko, čo chce. Ďalšia je Violet Baeauregarde, šampiónka v žuvaní žuvačiek a stará sa iba o trofeje vo svojej vitríne a nakoniec nevľúdny Mike Teavee, ktorý sa vždy vychvaľuje, a myslí si, že je chytrejší ako všetci ostatní.

Ale potom sa stane niečo fantastické. Charlie nájde niekoho stratené peniaze na zasneženej ulici a zoberie ich do najbližšieho obchodu na Wonkove báječné sladké pochúťky, mysliac len na to, aký je hladný a ako dobre budú chutiť. Tam, pod obalom sa zablysne zlato. Je to posledný lístok. Charlie ide to továrne! Jeho starý otec Joe (David Kelly) je tak nadšený touto správou, že vyskočí z postele, akoby náhle omladol, pamätajúc si šťastnejšie časy keď pracoval v továrni, pred tým, ako Willy Wonka zatvoril jej brány mestu navždy. Rodina sa rozhodne, že starý otec Joe bude tým vyvoleným, ktorý bude sprevádzať Charlieho na tomto dobrodružstve, ktoré sa udeje len raz za život.

Charlie a továreň na čokoládu Charlie a továreň na čokoládu Charlie a továreň na čokoládu

Keď sa Charlie dostane dovnútra je celkom oslnený tým všetkým, čo vidí.  Hneď na začiatku ho ohromí zvláštna mašina, búchajúca a pískajúca, produkujúca vždy nové a odlišné jedlé dobrôtky. Skupina veselého Oompa - Loompasa vyťažila hory sladkostí popri vodopáde penivej čokolády alebo priesvitnej, cukrovej, lodi s hlavou draka, ktorá sa plaví dole čokoládovou riekou míňajúc úrodu ohýbajúcich sa cukríkových stromov a jedlej mätovo-cukrovej trávy. Penové cukríky z čerešňového krému rastúce v kroch, sú zrelé a sladké. Inde stovka vycvičených veveričiek na stovke malých stolčekov lúska oriešky do čokoládových tyčiniek rýchlejšie, ako akýkoľvek stroj.

Takmer rovnako zaujímavý ako jeho bizarné vynálezy je aj Willy Wonka osobne, láskavý, ale nezvyčajný hostiteľ. Nemyslí takmer na nič okrem cukríkov, až na pár chvíľ, keď vyzerá, akoby sa náhle zamyslel nad niečím, čo sa stalo už veľmi dávno, a o čom nemôže celkom rozprávať. Hovorí sa, že Wonka nevyšiel z továrne už roky. Kto skutočne je a prečo odovzdal svoj život práve výrobe cukríkov môže Charlie len odhadovať.

Medzitým sa ostatné deti prejavia ako skazená skupinka, ktorá len horko-ťažko ocení Wonkove vynálezy. Jednu po druhej, ich nenásytné, rozmaznané, tvrdohlavé a vševediace povahy ich privedú do mnohých problémov, ktoré ich prinútia ukončiť prehliadku skôr ako by sa skončila za normálnych okolností.

Keď zostane už len malý Charlie Bucket, Willy Wonka odhaľuje posledné tajomstvo, absolútne najväčšiu cenu zo všetkých, kľúče od samotnej továrne. Dlho odlúčený od svojej vlastnej rodiny Wonka cíti, že je čas nájsť niekoho, kto zdedí jeho cukríkové impérium, niekoho, o kom vie, že bude pokračovať v jeho celoživotnom diele a tak navrhol túto komplikovanú súťaž aby vybral ono vyvolené špeciálne dieťa.

Čo nikdy neočakával, bolo, že jeho počin nezmerateľnej láskavosti sa mu vráti späť ako oveľa cennejší dar.

Charlie a továreň na čokoládu Charlie a továreň na čokoládu Charlie a továreň na čokoládu

Prenesenie klasiky Roalda Dahla na plátno
 
"Bola tu kniha, ktorá mala veľký potenciál stať sa absolútne pôsobivým filmom a páčila sa nám myšlienka, že by sme mohli byť schopní ho vyprodukovať na takej úrovni, aby to Roald ocenil, bez toho, aby nestratil srdce, ktoré do toho vložil," hovorí Grey.  

Filmoví tvorcovia sa tiež snažili o spoluprácu s Felicity Dahl, Roaldovou ženou a opatrovateľkou jeho pozostalosti po jeho smrti v 1990-tom. "Bez jej súhlasu by sme nemali film." hovorí Grey.

Kniha Charlie a továreň na čokoládu vyšla v roku 1964, čiže nedávno oslávila svoje 40 narodeniny. Predalo sa vyše 13 miliónov kópií na celom svete a bola preložená do 32 jazykov. Jej pretrvávajúca popularita naznačuje, ako dobre autor rozumel, oceňoval a komunikoval s deťmi. Ako spozoroval Grey, "Nikdy neznevažoval svojich čitateľov a nepodceňoval ich inteligenciu,"
 
Stavba Wonkovho sveta: Kombinácia  inšpirujúcej výpravy s rôznymi efektami vytvárajú jedinečnú atmosféru zázraku.

Pohľad zvnútra továrne ponúka Zanuck, "Deti objavia celý svet doplnený čokoládovým vodopádom a čokoládovou riekou, jedlými stromami a neuveriteľnými strojmi, ktoré môže vymyslieť len duša ako Roald Dahl a interpretovať len duša ako Tim Burton."

Snažili sme sa držať knihy ako sa len dalo a tak sme vytvárali špeciálne miestnosti ako oriešková, alebo TV izba. Každý priestor má svoju vlastnú vôňu a vymoženosti.

Keď Roaldova manželka videla filmové priestory, povedala, "Keby to bol videl Roald, určite by povedal, že presne tak to vyzeralo v jeho mysli."

 


autor press kit 9.8.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Fantasy/Dobrodružný
Minutáż˝: 106 min
Krajina: USA UK
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.