PROFIL: CHRISTIAN BALE

PROFIL: CHRISTIAN BALE

článok



Zažiaril ako detská hviezda, ale sláva ho nepoložila na kolená. Netočí komerčné veľkofilmy, napriek tomu podľa kritikov patrí k najlepším hercom svojej generácie. Christian Bale.

Vizitka:
Skutočné meno: Christian Charles Philip Bale
Dátum a miesto narodenia: 30. januára 1974, Haverford, West Pembrokeshire, Wales, UK
Stav: ženatý s neherečkou Sibi Blazic
Zvláštnosti: Je vegetarián a drží sa zásady, že nezje nič, čo by nedokázal zabiť. Aktivista v mnohých ochranárskych organizáciach ako Greenpeace, World Wildlife Foundation.. Túži po súkromnom lietadle. Dodnes nemá vlastného hovorcu a manažéra mu robí otec.

Christian mal to šťastie, že láska k umeniu v ich rodine nechýbala. Matka bola cirkusová tanečnica, starý otec taktiež pričuchol k hereckému chlebíku. Christian vyrastal obklopený troma staršími sestrami Louise, Erin a Sharon. Dve zo sestier sa dali na umeleckú dráhu, Erin učaroval hudobný svet a Lousie sa stala herečkou. Práve najstaršia zo sestier Lousie, ktorá začala vystupovať v školskom dramatickom krúžku malého Christiana pritiahla k tejto záľube, z ktorej sa časom stala slušne platená práca.
 
Začínal reklamami a ako desaťročný účinkoval v divadelnej hre Šprt (po boku Rowana Atkinsona) na West Ende. Oťukal sa v televíznej minisérii "Heart of the Country" (1987) v televíznej historickej dráme Anastázia (Anastasia: The Mystery of Anna, 1986), kde stvárnil mladučkého následníka trónu Alexeia. Prvá filmová úloha prišla len v trinástich rokoch, a aby toho nebolo dosť, rovno hlavná a po boku jedného z najväčších režisérov, Stevena Spielberga. Christian vyhral konkurz na hlavnú úlohu vo vojnovej dráme Ríša slnka (Empire of the Sun, 1987) bez akejkoľvek protekcie, režisér si ho vybral spomedzi štyritisíc uchádzačov. Zveril mu postavu anglického chlapca, ktorý počas japonskej okupácie Číny stratí svojich rodičov a tri roky strávi v drsných podmienkach japonského zajateckého tábora. Predlohou k filmu bola dráma rovnomenného autobiografického románu J.G.Balarda Ríša slnka. Film získal nominácie na Oscara, Zlatý glóbus aj cenu BATFA a aj keď nedosiahol úspech ako napr. E.T. , patrí podľa kritiky vďaka hereckému výkonu Christiana k tomu lepšiemu, čo sa dá vidieť. Christian dokázal konkurovať hereckým partnerom, ktorými boli Miranda Richardson, John Malkovich či Joe Pantoliano. Jeho výkon bol tak presvedčivý, že získal ocenenia National Board of Review a Young Artist Award.

Profil: Christian Bale Profil: Christian Bale Profil: Christian Bale

Z Christiana sa stala mladučká obletovaná hollywoodska star, ktorú čakal osud väčšiny detských hercov. Práve v tom čase sa rozhodol na čas s hraním skončiť. "Vtedy mi moji dobrí kamaráti vyčítali, že som hrozne namyslený, pretože som točil so Spielbergom a myslím si, že som lepší než ostatní. Dosť ma to vzalo", spomína herec. K filmu sa vrátil malou úlohou v dráme Henrich V. (Henry V., 1989) na motívy hry W. Shakespeara. Režijný debut Kennetha Branagha, ktorý zároveň napísal scenár a stvárnil hlavnú úlohu, získal nominácie na Oscara za réžiu a herecký výkon v hlavnej úlohe. Film bol ocenený Oscarom za najlepšie kostýmy.

Christian dospieval fyzicky i herecky bez prvoplánových kasových trhákov a bez väčšej pozornosti médií. Stvárnil hlavnú postavu po boku Charlesa Hestona v dobrodružnej dráme podľa románu Roberta Louise Stevensona Ostrov pokladov (Treasure Island, 1990), v Prahe natáčal film z obdobia fašizmu Swing Kids (1993), kde sa opäť stretol s Kennethom Branaghom.

Christian dáva prednosť menej komerčne zaujímavým snímkam, avšak o to kvalitnejším projektom. "Nikdy som to nebral tak, že musím hrať v megaúspešných filmoch a byť slávny, aby som sa cítil dobre." A Christian je najradšej, keď ostáva "neviditeľný" pre média, ale zaujímavý pre kritiku. Jeho charizmu a herecký talent si všimla režisérka filmu Malé ženy (Little Women, 1994), ktorá ho obsadila do svojho filmu. Opäť sa potvrdilo pravidlo, že Christian siaha po kvalitných ponukách, film bol nominovaný na Oscara v troch kategóriách, Winona Ryder ako herečka v hlavnej úlohe a za kostýmy a hudbu.

Má jednu veľmi zvláštnu záľubu. Rád číta romány a ešte radšej hrá v ich filmových adaptáciách. Nebolo tomu inak ani pri Malých ženách (podľa románu Louisy May Alcott) a ani v ďalších snímkach, Tajný agent (The Secret Agent, 1996) podľa novely Josepha Conrada, kde si opäť vybral výborných hereckých kolegov Jima Broadbenta, Gérarda Depardieu, Patriciu Arquette a Robina Williamsa. S Nicole Kidman a Johnom Malkovichom si zahral v adaptácii románu Henry Jamesa Portrét dámy (The Portrait of a Lady, 1996) v réžii Jane Campion. Ani komédia Metroland (1997) nie je výnimkou, jej predlohou je kniha Juliana Barnesa. 

Profil: Christian Bale Profil: Christian Bale Profil: Christian Bale

Pri výbere úloh stavia na zaujímavé postavy, ktoré nemajú spolu nič spoločné, akoby bola každá postava pre neho výzvou. V glam-rockovej dráme Zamatová extáza (Velvet Goldmine, 1998) si zahral reportéra, aby si vzápätí strihol úlohu mentálne zaostalého mladíka Bobbyho v dráme All the Little Animals (1998). Podal vynikajúci herecký výkon. V televíznom filme Mária, matka božia (Mary, Mother of Jesus, 1999) stvárnil samotného Ježiša a o rok na to si s chuťou zahral psychopatického zabijaka.

Úlohu sériového vraha v adaptácii kontroverzného bestselleru Psycho Breta Eastona Ellisa mal pôvodne hrať Leonardo DiCaprio, ale ten rolu odmietol. Režisérka Mary Harron videla film Malé ženy a Christian ju zaujal natoľko, že si požičala všetky jeho filmy a bez zaváhania ho obsadila do hlavnej úlohy snímky Americké psycho (American Psycho, 2000). Kvôli úlohe Patricka Batemana Christian usilovne posilňoval, aby dosiahol dokonalú figúru a podrobne si naštudoval obsah niekoľkých pornografických filmov. To potom zúročil v scéne, kde sa samoľúbo obzerá v zrkadle alebo keď rajtuje ako kovboj na prostitútke, ktorú sa chystá zavraždiť. V tom čase ho prezýval Roboherec, pretože bol stále maximálne sústredený. Celý čas natáčania, ba i v súkromí rozprával s prízvukom postavy Batemana. Normálne začal rozprávať až po skončení natáčania. Christian je týmto povestný, svoju známku si postavil na hlase, s ktorým vie citlivo pracovať. V každom filme využíva iný akcent. Film vzbudil množstvo kontroverzných reakcií, musel byť prestrihaný, aby mohol byť pustený do amerických kín. Kritika sa rozdelila na dva tábory, jedni považujú snímku za kultové dielo, druhý za obyčajnú zlátaninu, no herecký výkon Christiana všetkých úplne ohromil. S tým, že stvárnil ľudskú hyenu problémy nemal. "Pri natáčaní Amerického psycha som spal dobre, ale keď som hral Ježiša, trápili ma desivé nočné mory", spomína Christian.

Americké psycho otvorilo Christianovi bránu do Hollywoodu, no s novým filmom ostala šanca nevyužitá. Režisér Rob Bowman sa snažil oživiť éru drakov v akčnom fantasy filme Kráľovstvo ohňa (Reign of Fire, 2002), finančne náročnom projekte, ktorý však nedosiahol kasový úspech ako si producenti predstavovali. Film prepadol, napriek tomu, že Christianov výkon bol tradične vynikajúci. Sci-fi ostal verný aj v akčnom thrillery režiséra a scenáristu Kurta Wimmera Equilibrium (2002). V dráme z budúcnosti, kde sú zakázané emócie, ktoré sú príčinou všetkého zla na svete, si zahral Johna Prestona, vládneho agenta, ktorý kontroluje zákon a dodržiavanie nariadenia. Niektoré kritiky prehlasujú jeho herecký výkon za ešte lepší než bol v Americkom psychu.

Profil: Christian Bale Profil: Christian Bale Profil: Christian Bale

Posledným úspechom je zatiaľ úloha robotníka Trevora Reznika, tichého a osamelého muža trpiaceho nespavosťou v španielskom horore Mechanik (The Machinist, 2004). Kvôli tejto postave schudol 30 kíl a zmenil sa na trosku, čím doslova hazardoval so zdravím. Christian je schopný kvôli úlohe naozaj obetovať čokoľvek, ale vyplatilo sa. Na Katalánskom filmovom festivale v španielskom Sitges získal ocenenie najlepší herec v hlavnej úlohe.

Momentálne najočakávanejšou snímkou,  je ďalšie pokračovanie filmu o komixovej figúrke Batman, Batman začína (Batman Begins, 2005), v ktorom stvárnil titulnú postavu Batmana alias Brucea Wayna. Réžie sa ujal Christopher Nolan a príbeh sa vracia k začiatkom, do doby keď sa z Brucea stal Batman. Po prepadáku Batman a Robin sa spoločnosť Warner Bros. Pictures rozhodla opäť oživiť legendárnu komixovú postavu a voľba nového Brucea/Batmana padla tentoraz na Christiana. "Christian je úplným stelesnením Brucea Wayna. Je presnou rovnováhou medzi temnotou a svetlom, ktorú sme hľadali."

Osobný život si Christian stráži ako oko v hlave. Nestavia sa do žiaru reflektorov a pozornosť rád prenechá iným. Inak tomu nebolo ani na premiére filmu Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli's Mandolin, 2001), kde stvárnil Gréka Mandrasa po boku Penélope Cruz a Nicolasa Cageho. Christian stál na premiére v úzadí, média sa tak či tak sústredil na Penélope a jej vtedajšieho nového priateľa Toma Cruisa. Christian a jeho žena, ktorá nie je žiadna herecká hviezda sú pre bulvár nudní. "Tak to mám rád. Strašne rád hrám vo filmoch, ale zároveň som rád neviditeľný. Herec nesmie byť nikdy väčší než film sám." Aj keď herecké výkony Christiana Baleho hovoria o niečom inom..

Filmografia:
2005 The New World
2005 Batman začína (Batman Begins)
2004 Mechanik (El Maquinista)
2002 Equilibrium
2002 Kráľovstvo ohňa (Reign of Fire)
2002 Laurel Canyon
2001 Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli's Mandolin)
2000 Drsný Shaft (Shaft)
2000 Americké psycho (American Psycho)
1999 Mária, matka božia (Mary, Mother of Jesus) - TV
1999 Sen noci svätojánskej (A Midsummer Night's Dream)
1998 All the Little Animals
1998 Zamatová extáza (Velvet Goldmine)
1997 Metroland
1996 Portrét dámy (The Portrait of a Lady)
1996 Tajný agent (The Secret Agent)
1995 Pocahontas - hlas
1994 Malé ženy (Little Women)
1994 Prince of Jutland (1994)
1993 Swing Kids
1992 Newsies
1991 A Murder of Quality - TV
1990 Ostrov pokladov (Treasure Island) - TV
1989 Henrich V. (Henry V)
1987 Ríša slnka (Empire of the Sun)
1987 Mio min Mio
1987 "Heart of the Country" - miniTV séria
1986  Anastázia (Anastasia: The Mystery of Anna) - TV

 


autor Ľudmila Ontkaninová 14.7.2005
  • Batmania pentalógia (02.11.2005 23:12:53)
  • Batman začína (14.07.2005 18:23:22)
  • Medzi nami netopiermi (11.07.2005 4:53:35)
  • Preview: Batman Začína (28.06.2005 22:45:09)
  • Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins (11.05.2023 23:48:50)
  • Batman Begins pokračuje (09.02.2006 20:16:00)
  • Batman Begins filmom roka? (21.12.2005 23:56:44)
  • Batman začína filmom roka? (02.11.2005 23:35:08)
  • Batman Begins sa blíži (06.06.2005 20:50:02)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Krimi
    Minutáż˝: 134 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.