PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Uplynulý víkend si nové filmy divákov podelili. Staršie publikum navštevovalo Tlmočníčku s Nicole Kidman a Seanom Pennom a tí mladší chodili na film s názvom Takmer ako láska. Na piate miesto sa nečakane vyhupla komédia Kung Fu Hustle.

TOP 22. 4. - 24. 4. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Interpreter Universal 1. týždeň 22,8 mil 22,8 mil
2. The Amityville Horror MGM 2. týždeň 13,7 mil 43,3 mil
3. Sahara Paramount 3. týždeň 9,0 mil 48,9 mil
4. A Lot Like Love Buena Vista 1. týždeň 7,5 mil 7,5 mil
5. Kung Fu Hustle Sony Classics 3. týždeň 6,7 mil 7,7 mil
6. Fever Pitch Fox 3. týždeň 5,5 mil 31,5 mil
7. Sin City Dimension 4. týždeň 3,7 mil 67,2 mil
8. Guess Who Sony 5. týždeň 3,5 mil 62,3 mil
9. Robots Fox 7. týždeň 3,4 mil 120,2 mil
10. King's Ransom New Line 1. týždeň 2,1 mil 2,1 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

THE INTERPRETER (Tlmočníčka)
Tlmočníčka OSN Silvia Broom sa prizná, že náhodou vypočula rozhovor v nezvyčajnom africkom dialekte, ktorému okrem nej rozumie málokto a ktorého obsahom bola plánovaná vražda istého afrického prezidenta. Tým spustí reťazec dramatických udalostí a stane terčom neznámych zabijakov. Napriek tomu, že sa o jej bezpečnosť začne starať FBI, konkrétne agent Tobin Keller, ohrozenie Silvie sa paradoxne zväčšuje. Keller totiž začne skúmať minulosť svojej chránenkyne a pomaly v ňom narastá presvedčenie, že by aj ona mohla byť do sprisahania proti hlave štátu zapletená. Je Silvia obeťou, alebo hlavným podozrivým? A dokáže ju takto rozpoltený agent vôbec ochrániť?

Vo filme režírovanom Sydney Pollackom (Tootsie, Firma) si agenta FBI, ktorý dostane pod svoju ochranu tlmočníčku Silviu v podaní Nicole Kidman (Moulin Rouge, Hodiny) zahral Sean Penn (21 gramov, Tajomná rieka). K dvojici skvelých hercov patrí ešte aj Catherine Keener (V koži Johna Makovicha) ako Dot Woods. O hudbu sa postaral James Newtom Howard.

Tlmočníčka dokazuje, že nielen mladí ľudia chodia do kina. Thriller Sydneyho Pollacka vyšiel štúdio Universal na 80 miliónov dolárov. Za prvé tri dni sa mu v 2 758 kinách podarilo zarobiť 22,8 miliónov dolárov, čo je rovnaký výsledok ako mal Muž v ohni Tonnyho Scotta. Thriller s Denzelom Washingtonom celkovo zarobil 77,9 milióna. Medzi politickými thrillermi patrí Tlmočníčke podľa prvovíkendových zárobkov tretie miesto za skvelými kúskami Air Force One a The Sum of All Fears.

Na film chodili hlavne ženy nad 35 rokov a darilo sa mu aj mimo USA, kde v 31 štátoch zarobil 25,7 milióna dolárov. Film The Interpreter sa môže pýšiť tým, že je úplne prvým filmom, ktorý sa natáčal vo vnútri budovy United Nation v New Yorku.

Tlmočníčka znamená pre Sydneyho Pollaka návrat na filmové výslnie. Po šiestich rokoch sa vrátil s dobrým filmom, po veľkom neúspechu filmu Náhodné stretnutie s Harrisonom Fordom a Kristin Scott Thomas. Nicole Kidman si po šiestich rokoch vychutnáva dobrý pocit z prvého miesta, na ktorom bola naposledy s filmom Eyes Wide Shut.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 60%, imdb.com - 6,6/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Svedok alebo Komplic? Obeť alebo podozrivá? Celá stránka je robená ako skladačka, ktorá sa postupne ukazuje ako celok. Výborná vec je Inside of United Nation, kde sa rok po roku môžete dozvedieť dôležité udalosti rok po roku a svoje prekladateľské schopnosti si overíte v zložke Interpret This.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

THE AMITYVILLE HORROR
Štrnásteho novembra 1974 obdržala polícia telefonický hovor, na základe ktorého navštívili rezidenciu istých DeFeovcov. Našli 6 mŕtvol. O rok neskôr, 18 decembra 1975, George a Kathy Lutzovi sa spolu so svojimi tromi deťmi sťahujú do nového domu v nádeji, že to bude ich vysnívaný domov. Rodina Lutzových strávi v dome presne 28 dní, kým ich nezačnú terorizovať záhadné sily.

Novela podľa Jay Ansona bola v roku 1979 prevedená prvý krát na plátno a jej hlavnými prostagonistami boli James Brolin, Margot Kidder a Rob Steiger. V najnovšom spracovaní, ktoré ako režisér riadil Andrew Douglas stvárnili hlavné postavy Burt Reynolds, Melissa George, Jesse James, Jimmy Bennett a Chloe Moretz ako členova rodiny Lutzových.

Prekvapivo nepostihol minulotýždňovú novinku klasický 50 percentný pád. The Amityville Horror klesol len o 40%, na 13,7 miliónov za víkend. Jeho rozpočet bol len 19 miliónov, za 10 dní zarobil 43,3 miliónov dolárov. Len o milión viac mal za 10 dní horor Dawn of the Dead koncom marca 2004. Amityville by mohol zarobiť až 70 miliónov.
 
Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 24%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 1,5, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Opäť jedna z tých, ktorú sa oplatí vidieť na vlastní oči...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

SAHARA
Majster v objavovaní Dirk Pitt, agent NUMA (National Underwater Marine Agency) príde na to, že tisíce obyvateľov Severnej Afriky šalie kvôli miestnej vode. Práve táto voda môže byť záhubou pre celé ľudstvo, tak sa Dirk vydáva spolu s vedkyňou Evou Rojas na nebezpečnú cestu za tyranom, ktorý má celú záležitosť s vodou na svedomí.

Na filmový debut Brecka Eisnera (syna Michaela Eisnera, jedného z popredných ľudí v Disney) sa podarilo zohnať celkom slušné obsadenie na čele s Matthew McConaughey, ktorý sa predstaví divákom ako Dirk Pitt, krásku Penelope Cruz, ktorá stvárňuje Evu Rojas a trio doplňuje Steve Zahn ako Al Giordino. Vo vedľajších úlohách budú k videniu aj William H. Macy alebo Delroy Lindo. Až pätica scenáristov sa popasovala s bestsellerom rovnakého názvu, ktorého autorom je Clive Cussler. Premiéra v Slovenskej sahare bude 9. 6. 2005.

Paramountova Mega rozpočtová Sahara pokračuje v celkom slušnom zarábaní. V treťom víkende klesla o 31%, na 9 zarobených miliónov. Po 17tich dňoch má na konte 48,9 miliónov dolárov, ale je viac ako pravdepodobné, že film nezarobí viac ako polovicu zo svojho 130 miliónového rozpočtu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 40%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
V úvode mi stránka pripomenula film Honba za klenotom Nílu. A vykľula sa z toho veľmi prepracovaná stránka, ktorá určite stojí za váš čas. A hlavne hry "zneškodni bombu a zachráň svet" a "proti prúdu s Dirk Pitt". Obávam sa len, že jediné, čo bude na Sahare dobré bude sporo odetá Penelope Cruz.


A LOT LIKE LOVE (Takmer ako láska)
Oliver a Emily sa stretnú v lietadle z Los Angeles do New Yorku. Obaja dokončili školu, majú zlomené srdcia a ich pudy na seba nenechajú dlho čakať. Po šiestich rokoch sa stretávajú znovu. Stávajú sa najlepšími priateľmi, ktorí nevedia nájsť pravú lásku. Kto by to bol tušil, že ju majú hneď pred sebou...

Nigel Cole zaskočil filmový svet skvelou komédiou Calendar Girls o starších dámach, ktoré sa rozhodnú o decentný kalendár. Tentoraz dal podľa prvého scenára Colina Patricka Lyncha, ktorý je zároveň a hlavne aj hercom (Telefónna búdka) dal dohromady Ashtona Kutchera (Osudový dotyk) s Amandou Peet (Môj sused zabijak) a vytvoril z nich pár tretieho tisíročia.

Po úspechu filmu Medové týždne je Ashton Kutcher v kurze romantických komédií. Ešte stále sa úspešne premieta romantická komédia Hádaj kto? a už je tu Ashton znovu. Jeho Takmer ako láska stále 30 miliónov, hrala sa v 2 502 kinách a zarobila 7,6 milióna dolárov. Vôbec prvýkrát má Ashton v prvej desiatke dva filmy, čo sa nepodarí len tak hocikomu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com - 4,5/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C+

Trailer
Oficiálna stránka
Na romantickú komédiu celkom zaujímavá stránka. Fotky ako z filmového negatívu, menu ponúkajúce okrem samozrejmostí aj tri testy a Soundtrack.


KUNG FU HUSTLE
Čína roku 1940. Občasný zlodejíček Sing by sa veľmi rád stal členom gangu Axe, ktorého aktivity vrhajú temný tieň na mesto Canton. Axe Gang by chcel vládnuť a ochraňovať posvätné územie Sacred street, ktorému vládne skupina Beast. A mnohí zo skupiny ovládajú Kung Fu na vysokej úrovne. Sing však nadobudne presvedčenie, že práve on je vyvolený, aby ochraňoval Sacred street.

Reklamné slogany hlásajú, že ide o novú komédiu, akú ste doteraz ešte nikdy nevideli. Ono, viete si predstaviť film, v ktorom je Jackie Chan a Buster Keaton s Quentinom Tarantinom a Bugsom Bunnym? Roger Ebert áno. Pod toto zrejme výnimočné dielo je podpísaný Stephen Chow ako režisér, spoluscenárista a predstaviteľ hlavnej úlohy - Singa. Práve tento chlap má na svedomí aj Shaolin Soccer z roku 2001. Okrem Stephena sa vo filme objavia mená, ktoré znejú ako padajúca plechovka zo schodov: Wah Yuen, Qiu Yuen, Kwok Kuen Chan... Či sa dočkáme tohto filmu v kinách je otázne, ale na DVD si ho určite nenechajte ujsť.

Po dvoch týždňoch v limitovanom počte kín v Los Angeles a New Yorku sa film dostal do 2 503 kín, kde zarobil 6,7 milióna dolárov. Tento 20 miliónový Hong Kongský import zarobil v Ázii 66 miliónov dolárov a práve sa nachádza na ceste za veľkým zárobkom u USA. Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude filmu dariť v nasledujúcich týždňoch, či sa mu náhodou nepodarí zarobiť podobný balík, ako Mojej tučnej Gréckej svadbe. Podľa recenzií by to mohla byť pravda.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 89%, imdb.com - 7,9/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Stránka k potrhlej komédii ako sa patrí. V momente ma zaujala hra, ktorá sa podobá tomu, čo som hrával v počítačovom praveku. Už len kvôli tomu sa oplatí túto stránku navštíviť. Ak nie kvôli hrám, tak kvôli hŕstke videí.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 79,3 miliónov dolárov, čo je o 1 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
23 - 25 apríl 2004 Man on Fire 22,8 mil
18 - 20 apríl 2003 Anger Management 25,0 mil
19 - 21 apríl 2002 The Scorpion King 36,1 mil

Po sklamaní, ktoré so sebou prinieslo Sin City tu máme ešte pred príchodom Hviezdnych Vojen - Stopárovho sprievodcu galaxiou. Spoločne s premiérou v USA štartuje aj u nás xXx: Druhá dimenzia. V Los Angles a New Yorku sa bude premietať nový film Kim Ki-duka 3-Iron. Komu bude patriť prvé miesto v poslednom aprílovom víkende?

 


autor Matej Oravec 29.4.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.