PREVIEW: BUĎ COOL

PREVIEW: BUĎ COOL

článok



Vo filme "Be Cool" sa John Travolta vracia ako Chili Palmer z filmu "Chyťte ho! (Get Shorty)". Teraz Chili opúšťa nevyspytateľný filmový priemysel a vrhá sa do hudobnej brandže, zapletie sa s ruskou mafiou, s rôznymi gangsterskými skupinami a ešte vezme pod svoje ochranné krídla mladú talentovanú speváčku Lindu Moonovú.

Barry Sonnenfeld, ktorý režíroval "Chyťte ho!", nedávno prehlásil, že keď John Travolta  prijal úlohu Chiliho Palmera, chcel ju hrať ako "pouličného Jamesa Bonda." Travolta hovorí: "Chili je gangster, ale má image príjemného gangstera, ako James Bond. A jeden z mojich obľúbených filmových idolov bol Sean Connery, práve v úlohe Bonda, tak sa stal mojou inšpiráciou.

Travolta sa nadchol v okamihu, kedy úlohu Edie Athens prijala Uma Thurmanová. "Uma a ja si na plátne ohromne rozumieme," hovorí "a vo filme "Be Cool" sme hrali úplne iné postavy než vo filme "Pulp Fiction", aj keď spolu opäť tancujeme.


O PRODUKCII

Výborná komédia "Chyťte ho" zaznamenala obrovský úspech na celom svete. Predstavila nový druh gangsterov. Bol to predovšetkým výkon Johna Travoltu, ktorý predviedol divákom jednu z najpozoruhodnejších postáv svojej kariéry a upozornil čitateľov na autora Elmorea Leonarda.

Keď v Hollywoode dosiahnete takýto úspech, pokračovanie na seba nedá dlho čakať. Tentokrát to trvalo takmer desať rokov, než produkcia začala. Ale začiatkom roku 2004, konečne začalo natáčanie filmu "Buď Cool". Natáčalo sa v Hollywoode v Kalifornii.

Spisovateľovi Elmoreovi Leonardovi chvíľu trvalo, než bol presvedčený o tom, že môže napísať pokračovanie románu "Chyťte ho". "Ale keď som o tom premýšľal a keď som uvažoval o Johnovi Travoltovi v úlohe Chiliho Palmera, pretože vo filme "Chyťte ho" bol tak skvelý", hovorí Leonard, "nebolo ľahké opäť si ho v tej úlohe predstaviť. Neustále som mal na mysli, že je to pokračovanie - a pokračovania musia byť lepšie než originál - a tak som musel uvažovať o inom nápade a o inom prostredí, v ktorom sa bude príbeh odohrávať. 

Preview: Buď Cool Preview: Buď Cool Preview: Buď Cool

Premýšľal som o Chilim, ktorý bude hľadať niečo nové. Rozhodol som sa, že si nájde cestu v hudobnom svete a naraz sa naskytlo toľko výborného materiálu, možno preto, že je to drsnejší svet ako ten filmový a pohybuje sa v ňom množstvo zloduchov."

Keď bol román napísaný, prišiel na rad scenárista Peter Steinfeld, aby príbeh upravil do scenára. Prvýkrát počul o filme "Buď Cool" od svojej ženy a od svojho agenta. "Prečítal som tú knihu asi za tri hodiny a nadchol som sa. Potom som musel ísť do Jersey Films a ponúknuť sa producentom Dannymu De Vitovi, Michaelovi Shambergovi a Stacey Sherovi.

Jedna z vecí, ktoré robím, keď si skúšam nejaký text je, že si hovorím sám pre seba pri riadení auta. Idem z Beverly Hills a na križovatke zastavím, hovorím si text pre seba a uvedomím si, že ten chlapík vľavo v aute sa na mňa pozerá. Pozriem sa a je to Delroy Lindo, ktorý hral vo filme "Chyťte ho" úlohu Bo Catletta. Na vedľajšom sedadle som mal obidve knihy "Chyťte ho" a "Be Cool". Tak som zobral knihu "Chyťte ho", zdvihol ju a on zdvihol palce hore. V tej chvíli som si povedal: "To je znamenie. Malo to tak byť." Steinfeld tú prácu dostal.

Keď si prečítate Leonardove knihy, jeho štýl písania vo vás vzbudzuje pocit, že sa dívate na film, pretože jeho dialóg má iskru a je dobre načasovaný. "Upravovať Leonarda je svojim spôsobom požehnanie a kliatba," hovorí Steinfeld, "pretože jeho písanie je tak filmové a zavreté. Je ako Shakespeare v oblasti "crime fiction". Najhoršie bolo poslať mu prvú verziu scenára, ale po zazvonení telefónu povedal: "Peter, tu je Elmore Leonard." Povedal som: "Pán Leonard, ako sa máte? Rád vás počujem." A on povedal: "Páčilo sa mi to, páčil sa mi ten scenár." "Veľmi ma povzbudil."

Leonardov znalec, Gregg Sutter, zdieľal Leonardove nadšenie pre Steinfelda. "Peter to pozdvihol na úplne novú úroveň, podobne ako to urobil Scott Frank s filmom "Chyťte ho" hovorí Sutter. "Elmore Petrovi veril, pretože bola rešpektovaná základná línia románu "Buď Cool". Boli zachované dialógy a duch diela. Herecké obsadenie je skvelé," pokračuje. "John a Uma opäť spolu!"

Režisér F. Gary Gray podpísal spoluprácu na tomto filme, čiastočne preto,že je veľký fanúšik ostatných dvoch filmov, natočených podľa Leonardových románov: "Chyťte ho" a "Out of Sight". Gary miluje svet, ktorý Leonard vytvára a to, ako so zmyslom pre detail svoje romány píše.

Každý kto Graya pozná, hovorí o mimoriadnom videní, o tom, ako pristupuje ku každej scéne s jedinečným zmyslom pre to, kam chce záber doviesť a vždy príde s niečím prekvapivým a nečakaným. "Keď som počul o filme "Buď Cool" a dozvedel som sa, že to napísal Elmore, okamžite mi napadlo, "to je určite zábavné, musím si to prečítať," hovorí Gray. "A keď som si prečítal scenár Petra Steinfelda, povedal som si, že je to úžasná zábava."

Pracovať s Johnom Travoltom bolo pre režiséra Graya zaujímavý zážitok. "Keď pracujete s niekým, kto hrá postavu prvýkrát, chvíľu trvá, než sa s ňou stotožní." hovorí Gray. "Natáčanie môže byť už v polovici, než sa tak stane." Vedel, že teraz to bude iné. "Prvý deň natáčania," pokračuje, "John vošiel na pľac a okamžite sa stal Chili Palmerom. To sa mi na ňom páči. Je mimoriadne dobre pripravený. Úplne chápe svoju postavu. Nebol som si istý, po desiatich rokoch, ako dlho Johnovi potrvá, než do toho vnikne, ale stalo sa to okamžite. Pretože je skvelý herec. Aj keď viem, ako obtiažne je vytvoriť tak nezmazateľnú postavu, ale vďaka nemu sa zdá, že je to ľahké. Je dokonalý Chili Palmer a odvádza znamenitú prácu."

V Leonardovom románe je mnoho mimoriadnych javov, ale asi najobdivuhodnejšie sú postavy, ktoré vytvára - a aké sú to postavy! "Buď Cool" je komédia, ktorá ide do krajností a postavy sú temperamentné a výnimočné. Každá ej svojim spôsobom jedinečná, každá má svoj vlastný program a každá je mimoriadna, láskavá a nezabudnuteľná. Popri Travoltovom Chilim Palmerovi, je tam Uma Thurman v úlohe Edie, Vince Vaughn hrá Rajiho, belocha, ktorý zúfalo túži po tom, aby bol rešpektovaný na "da street". The Rock hrá bodyguarda Rajiho, svalnatého drsňáka, ktorý veľmi túži po tom, aby sa stal hercom a náhodou je to gay.

Cedric the Entertainer hrá Sina Russela, hudobného producenta, ktorý sa nebojí použiť svaly alebo kov, aby dosiahol svoje ciele a André Benjamin (inak známy ako André 3000 z OutKast) je Dabu, člen Sinovej úspešnej rapovej skupiny. Harvey Keitel je manažér spoločnosti, Steven Tyler hrá sám seba. Danny De Vito (producent obidvoch filmov) hrá opäť režiséra Martina Weira, teraz s Annou Nicole Smithovou po boku. Nikdy neviete, čo postavy urobia ďalej a tá nevyspytateľnosť je veselá a zábavná. Mesto Los Angeles hrá vo filme "Buď Cool" tiež svoju úlohu. L. A. je centrom filmového a hudobného priemyslu.

Preview: Buď Cool Preview: Buď Cool Preview: Buď Cool


O NAKRÚCANÍ

Barry Sonnenfeld, ktorý režíroval "Chyťte ho" nedávno prehlásil, že keď John Travolta prijal úlohu Chiliho Palmera, chcel ho hrať ako "pouličného Jamesa Bonda." Travolta hovorí: "Chili je gangster, ale má image príjemného gangstera, akoby Jamesa Bonda. A jeden z mojich obľúbených filmových idolov bol Sean Connery, hlavne v úlohe Jamesa Bonda, tak sa stal mojou inšpiráciou.

Chili Palmer je nepochybne výborný. Verí si, nič ho nezaskočí a ničím sa nenechá znervózniť. Ale na rozdiel od typického gangstera, má zjavnú morálku - je džentlmenský gangster. Chili má zmysel pre férové jednanie a zmysel pre spravodlivosť. Jeho prístup môže byť síce trochu neortodoxný, ale má vnútorný zmysel pre tieto vlastnosti a ku koncu dňa je z Chiliho Palmera správny chlap."

Mnohí považujú postavu Chiliho Palmera za jednu z Travoltových najlepších postáv. Súhlasí? "Myslím, že je jednou z mnohých výborných postáv v mojom živote a bolo zaujímavé zažiť, čo urobí Chili v hudobnom priemysle v tomto novom časovom úseku. Výzvou vo filme "Buď Cool" bolo sledovať, ako sa Chili vyrovná so svojim novým prostredím - cíti sa v ňom ešte lepšie, pretože v hudobnom svete je viac gangstrov než vo filme," smeje sa.

"Chili sa vždy chopí príležitosti," pokračuje Travolta, "zváži dve veci: stojí to za to? Je to správne a férové? Natoľko je múdry. Chili si s ničím nerobí starosti. Je dôveryhodná postava a aj keď si nie je stopercentne istý, nikdy to neviete. Vždy analyzuje, ako veľmi príjemným spôsobom zvládnuť isté situácie." Travolta bol bol nadšený v okamihu, kedy Uma Thurmanová prijala úlohu Edie Athens. "Uma a ja si na plátne ohromne rozumieme," hovorí, "a vo filme "Buď Cool" sme hrali úplne iné postavy než vo filme "Pulp Fiction".

O postave Elliota, ktorú hrá The Rock, Travolta hovorí: "V tomto filme The Rock potvrdil svoj zmysel pre humor a svoje herectvo tým, že prijal tak jedinečnú úlohu. Má toľko nádherných, rozporu plných okamihov. O scéne, v ktorej Chili a Edie idú na zápas Lakers, aby získali svoj plán Stevena Tylera, hovorí Travolta s radosťou. "Filmovali sme na naozajstnom zápase Lakers na The Staples Center a ľudia videli, ako sme s Umou niekoľkokrát  prišli a niekoľkokrát odišli. Bolo vidieť, že sa čudujú, prečo stále prichádzame a odchádzame, sadneme si a stále sa rovnako rozprávame so Stevenom Tylerom. Mysleli si, že je to skutočný život," smeje sa. "Steven bol prirodzený a bolo zábavné, že divákom nedošlo, že natáčame film."

Travolta hovorí o Andrém Benjaminovi: "ten človek to je paráda - je to tak nadaný herec. Mám rád jeho hudbu, ale ako herca ho mám ešte radšej. Vždy má odrovná - v tom filme je neskutočný." Vo filme tiež hrá začínajúca herečka Christina Milianová. Travolta hovorí: "Christina má naozajstný talent, ako spevácky, tak herecký. Je prirodzená. Som veľmi rád, že v tomto filme hrala."

A režisér, ktorý to všetko dal dohromady? Travolta hovorí: "Gary má viac humoru, než ktorýkoľvek iný režisér. Rád som ho sledoval, ako sa zabáva. V hlave mal určite svoju predstavu a to dodáva hercom kľud. Jeden záber na scéne nás nechal urobiť, čo sme chceli, alebo ak sme chceli, mohli sme improvizovať a tak sme improvizovali. Keď improvizujete jeden záber, oživíte ho, pretože herci majú pocit, že niečo tvoria a Gary to využil."

Prečo Uma Thurmanová prijala úlohu Edie Athens? "Scenár mi pripadal neuveriteľne vtipný a veselý," hovorí, "ale hlavným lákadlom bola nová spolupráca s Johnom. Pred desiatimi rokmi sme prežili takú krásnu dobu a keď som si prečítala tanečnú scénu, pripadalo mi to, že to už poznám. Tancovať s Johnom Travoltom je obrovský zážitok.

"John je najlepší tanečný partner na svete," pokračuje Thurmanová. "Tancuje s takou ľahkosťou. Tancuje rád a má z neho obrovské potešenie. Ja som si neverila a bola som veľmi plachá, ale aj tak to bol pre mňa obrovský životný zážitok,"

Thurmanová má rada postavy v tomto filme a rada ich sleduje. "Elmore Leonard je známy svojimi neohrozenými postavami a neuveriteľne výstižnými dialógmi," hovorí. "Je to skutočná zábava. Nie je to sentimentálne alebo bezfarebné. Je to farebné a odvážne a každému hercovi to dodáva niečo skutočne jedinečného."

Thurmanová si veľmi váži režiséra F. Gary Graya. "Gary je neuveriteľne talentovaný režisér," hovorí. "Mieri veľmi vysoko a má obrovskú dávku energie. Je zanietený a veľmi živý. Rozhodne spoznáte, že chce natočiť veľký film. Nápady, ktoré chcel uplatniť pri natáčaní filmu "Buď Cool" sa v niečom podobali "Sladkému životu". Striedanie akoby klasických obrázkov zo súčasnosti, je veľmi napínavý spôsob natáčania."

Vince Vaughn, v úlohe Rajiho poznamenáva: "Pre herca je zaujímavejšie hrať postavy, ktoré idú do krajnosti," hovorí Vaughn. "Raji je svojim spôsobom veľmi jedinečný. Nikdy som ho nepovažoval za nejakého drsňáka. Bol to veľmi neistý človek, ktorý si vytváral svoju vlastnú realitu, v ktorej sa cítil bezpečný."

Vaughn cíti, že Rajimu ide hlavne o úspech. Chce byť "playa" a podľa toho sa chová, bez ohľadu na to, či sa to hodí, či má talent a či si naozaj zaslúži také uznanie - niečo čo sa podľa Vaughna stáva v súčasnosti čím ďalej, tým častejšie. "Byť úspešný, byť slávny - taký je skutočný cieľ. Nie len byť dobrý, v tom čo robíme, " hovorí. "Každý chce veľmi rýchlo výsledok."

Preview: Buď Cool Preview: Buď Cool Preview: Buď Cool

Pri príprave na svoju úlohu, v snahe po vierohodnosti, Vaughn hľadal Rajiho hlas. "Požičal som si DVD "Sanford and son a Good Times" a pozrel som si to," hovorí. "Hľadal som komický rytmus s dialógmi." Keď sa to hodilo, zmenil hlas. "Často som improvizoval," hovorí. "Keď prišlo niečo, čo som chcel povedať, keď už som bol zžitý s postavou, povedal som to. Čím lepšie sa pripravíte, tým ľahšie si vytvoríte štýl a viete, čo by vaša postava povedala.

The Rock je prvý, kto priznáva, že chcel hrať úlohu Elliota, homosexuálneho bodyguarda, ktorý sa chce dostať do show biznisu. Chcel som naozaj hrať tú postavu," hovorí. "Takéto príležitosti sú vzácne, stretnúť sa s toľkými mimoriadnymi hercami, ktorých si vážim a ktorých obdivujem v jednom filme. Na pľaci sme sa veľmi zabávali," A čo si myslím o svojej postave? "Bolo to vzrušujúce," hovorí. "Smial som sa sám sebe a hral som sa s tým, čo si ľudia o mne myslia. Pretože ja som, kto som, tak to je. "The Rock hrá homosexuála, naozaj?" Prečo nie? Všetci sme stvorení rovnako a na tomto svete je množstvo ľudských druhov. Dobrý herec dokáže zahrať každého človeka a to sa mi naozaj páčilo."

Cédric the Entertainer hovorí: "A nehovor mi, aby som bol v pohode. Som v pohode." hovorí vo filme. "A nemusíš mi hovoriť, že ten film má byť v pohode," hovorí "Je v pohode". Veľmi ma tá postava pobavila. Moja postava je veľmi rozporuplná. Cédric zistil, že Gray ho pre túto úlohu chcel už od začiatku.

Predstavoval som si, že túto úlohu pojmem celkom inak," hovorí, "Nechcel zabehnutého gangstera typu A a mne to pripadalo jedinečné. Väčšina úloh, ktoré hrám sú komické. Tento film je neskutočná komédia, ale všetko to záleží na postavách. Cédric je nadšený, že mohol pracovať s Grayom. "Na Garym je ohromné, že vie, čo ako režisér v tom filme chce mať," hovorí. "Natáča to, tak tiež vie, že herci radi vymýšľajú vedľajšie príbehy. Povie, "tak dobre, je to vaše. Choďte do toho, urobte si to po svojom. to je ohromné."

V hudobnej brandži sa stále hľadajú nové tváre a pre tento film našli takú tvár v Christine Milianovej (22). Fakt, že v skutočnom živote je stúpajúca R&B/popová hviezda pomáha reklame a autentickosti jej postavy a jej hereckému výkonu. "Stále sa každý deň štípem, aby som sa presvedčila, že som v tom filme hrala," hovorí, "herci sú skvelí." Pre mladú herečku je to tiež veľká úloha a Milianová mohla uplatniť svoje mnohé talenty. "Som speváčka a herečka," hovorí. "Odjakživa som chcela robiť obidve veci a robiť oboje vo filme je paráda. Pre tento film som sa musela naučiť množstvo vecí - spievať, chodiť do štúdia, hrať, chodiť na hodiny piana. Bola to ohromná skúsenosť. Neviem, kam odtiaľ pôjdem."

Milianová vie, že je to len komédia, ale cíti, že film "Buď Cool je často "veľmi otvorený, čo sa týka hudobného sveta. Ja som v hudobnej brandži a niekto ich pripravoval," smeje sa.

André Benjamin je ďalšia hudobná hviezda, ktorá sa chopila príležitosti dostať sa na strieborné plátno. "Myslím, že každý mladý človek hovorí, "chcem sa stať filmovou hviezdou" . "Ja som začal až keď mi pred štyrmi rokmi niekoľkokrát zavolali od nezávislých producentov a ľudí, ktorí natáčajú nezávislé filmy. Hovorili, že ma chcú obsadiť. Začal som jazdiť do Kalifornie na konkurzy. Bola to sranda. Myslel som si, že mám čo ponúknuť, tak som neprestával a v tej dobe som chcel robiť v hudbe niečo nové. Tak keď prišla ponuka na úlohu vo filme "Buď Cool", išiel som do toho."

Benjamin poznal režiséra Graya už dlhšie. "Gary pracoval na našom druhom videoklipe k prvému albumu skupiny OutKast v roku 1994," hovorí. "Všetci sme sa objavili v rovnakú dobu. O niekoľko rokov sme na seba narazili opäť a on povedal: "Chystám sa na teba. Pripravujem niekoľko projektov, tak buď pripravený." sú to už asi štyri roky a on je teraz mimoriadny režisér. Zavolal a povedal: "Natáčam film "Buď Cool" a povedal, že má túto postavu. "Malá úloha, ale vymyslíme to, upravíme to, pridáme dialógy a ja tú postavu vytvorím pre teba. "Veril som Garymi a veľmi som sa bavil, keď som hral postavu mimoriadneho zloducha Dabu."

 


autor press kit 19.4.2005
  • Buď cool (25.04.2005 0:44:18)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Krimi
    Minutáż˝: 118 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.