PREVIEW: HRA NA SCHOVÁVAčKU

PREVIEW: HRA NA SCHOVÁVAčKU

článok



"Ukáž sa, ukáž sa, nech si kde si!"

Túto vetu pozná snáď každý, kto sa ako dieťa hrával hru na schovávačku. Tieto slová a táto hra nás vracia do nevinného, bezstarostného životného obdobia, kedy jedinou úlohou bolo nájsť skrytých spoluhráčov. Veľa detí dokonca túto temperamentnú hru hralo so svojimi imaginárnymi kamarátmi.

Ale imaginárni kamaráti niekedy vyzerali celkom reálne.Pre mladú Emily Callawayovú sa jej hry na schovávačku s imaginárnym priateľom menom Charlie stali všetkým možným, len nie jednoduchou a nevinnou hrou. Kto - alebo čo je Charlie? Ako môže mať nad ňou nejaká "imaginárna" bytosť takú moc? Možno, že Charlie nie je vôbec imaginárny, ale je to zlá bytosť z mäsa a kostí.

Držiteľ Oscara® Robert De Niro hrá úlohu starostlivého otca a vdovca Davida Callaeaya v napínavom thrilleri "Hra na schovávačku". Dakota Fanning predstavuje jeho  malú dcéru Emily, ktorá skrýva neuveriteľné tajomstvo. Na začiatku príbehu náhle zomrie Callawayova manželka Alison (Amy Irvingová). Otec a dcéra sa presťahujú do severnej časti New Yorku, aby Emily bola zbavená spomienok na život s matkou v Manhattane. Skoro nato sa zrodí priateľstvo medzi Emily a Charliem. Spočiatku David považuje Charlieho za pozitívny spôsob, akým sa môže Emily rozptýliť, ale po opakovaných hrozných skutkoch ho napadne niečo nepredstaviteľné: Charlie možno skutočne existuje... a ak áno, musí ho zastaviť.

Preview: Hra na schovávačku Preview: Hra na schovávačku Preview: Hra na schovávačku

"Chcel som napísal strašidelný film," hovorí debutujúci scenárista Ari Schlossberg o svojej práci na filme "Hra na schovávačku". "Vyrástol som v New York City a les pre mňa vždy znamenal niečo hrôzostrašného. Samozrejme, svoj príbeh som zasadil do vidieckeho zalesneného mesta."

Schlossberg, aby zachoval v príbehu napätie, písal často za tmy, v noci. Sám si prehrával všetky úlohy. "Hlasy "postáv" hovorili kam smeruje príbeh" hovorí. Časom sa scenárista rozhodol, že je jeho scenár hotový.

Producent Barry Josephson čítal Schlossbergove dielo medzi prvými. "Ten scenár ma k smrti vydesil," spomína Josephson. "Nemohol som sa od neho odtrhnúť." Josephson bol  scenárom tak nadšený, že nielenže ho kúpil a predal spoločnosti Twentieth Century Fox, ale sľúbil, že Schlossberg bude jediný scenárista, ktorý prevedie eventuálne zmeny - vzácny úkaz v dnešnom Hollywoode, kde je celý tím scenáristov k "doladeniu" alebo "zušľachteniu" scenára. Josephson dodáva, že obsadenie legendárneho Roberta De Nira je pre tento film zásadné. "De Niro zanecháva u divákov každou svojou úlohou nezmazateľný dojem," hovorí Josephson."

Režisér John Polson, ktorý prisľúbil prácu na tomto projekte potom, čo dokončil úspešný thriller pre Foxov "Swimfan" poznamenáva, že "Hra na schovávačku" umožnila De Nirovi predviesť svoju novú hereckú tvár. "Ešte sme Boba (Robert De Niro) nevideli v úlohe otca, ktorý zachraňuje situáciu, zatiaľ čo sa  jeho rodina  rozpadá. Predvádza nám nový druh zraniteľnosti a bolo veľmi vzrušujúce, vidieť ho z inej stránky."

Napätie a spád scenára pomohlo nalákať Polsona k tomuto projektu, ale on najviac ocenil vzťah otca a dcéry v príbehu. "Otec, ktorý chce chrániť dcéru pred niečím... alebo niekým... čomu nikto nerozumie, dodáva príbehu mimoriadnu dynamiku," hovorí Polson, sám významný herec.

"David sa zúfalo snaží pomôcť svojej dcére a jeho pokusy znovu sa k nej priblížiť sú dojemné," dodáva Polson. "Najskôr musíme zaujať divákov ich vzťahom, aby sme sa emocionálne podieľali na všetkom, čo sa im stane neskôr."

Preview: Hra na schovávačku Preview: Hra na schovávačku Preview: Hra na schovávačku

Hľadanie hlavnej predstaviteľky pre zložitú a náročnú úlohu Emily doviedlo filmárov k Dakote Fanningovej. "Myslím, že v jej veku lepšia herečka neexistuje," hovorí Josephson. "Je na svoj vek mimoriadne nadaná."

"Dakota mi vyrazila dych. Nedá sa to vyjadriť inak," hovorí Polson. "Práca s ňou by sa dala prirovnať k práci s mimoriadne nadanou tridsaťpäťročnou herečkou."

Fanningová spomína na prvé čítanie scenára. "Začala som čítať hore vo svojej izbe, ale bola som tak vydesená, že som to musela dočítať dole, ,kde bol otec so sestrou."

Aby zahrala utrápené mladé dievča, musela si Dakota vziať na seba tmavú parochňu a kruhy pod očami , vytvorené v maskérni jej dodali utrápený výraz. Ale nech je parochňa akokoľvek pôsobivá, herečke pomôže len vžiť sa do niečoho nového. "Takúto úlohu som ešte nehrala," hovorí Dakota. "V prvom rade, vyzerám úplne inak. Ale to je len začiatok. Emily je rozhodne vydesená a má určité problémy, ale neustále vás drží v napätí kto - alebo čo - je skutočnou príčinou tých hrôz, ku ktorým dochádza."

Fanningová si vychutnala zvláštnu chémiu s De Nirom - rovnako ako so Seanom  Pennom vo filme "I Am Sam" a s Denzelom Washingtonom vo filme "Muž v ohni". "Pracovať s Robertom De Nirom znamenalo splnenie sna," hovorí Dakota..

"V jeho spoločnosti sa cítite skvele a každý deň som sa od neho niečo naučila." Keď spoznáme Emily, je to šťastné, normálne deväťročné dievča, ktorú viaže k matke silné puto. Krátko nato, po matkinej náhlej smrti, sa Emily s otcom presťahujú do prenajatého domu v ospalom záhadnom mestečku, v severnej časti štátu New York. Tu sledujeme Emily v podaní Dakoty Fanningovej, ako sa mení na mlčanlivé, tajuplné dievča, ktoré má strašidelného priateľa Charlieho.

"Zo začiatku sa zdá, že je dobre, že má Emily imaginárneho priateľa," hovorí Fanningová. Potom je to horšie... a ešte horšie."

Zo začiatku filmu kameraman Dariusz Wolski, A.S.C vytvára optimistický pocit pomocou svetla. Ale nádeje na nový život Davida a Emily postupne miznú a Wolskeho svetlo nás vtiahne do Davidovej nočnej mory. "Niečo sa vo vnútri v Emily zlomilo," hovorí Wolski, "a David sa pokúša to napraviť." Wolského pohyblivá kamera naznačuje neustále sa meniacu podobu obáv, ktoré trápia Davida a Emily.

Produkčný výtvarník Steven Jordan spočiatku dodáva filmu nevinnosť a kúzlo, ale akonáhle Emily čím ďalej, tým viac visí na svojom priateľovi, scéna je čím ďalej tým hrozivejšia. Jordan a Polson sa pozerali na stovky navrhnutých scén. Tento proces Polson prirovnáva k hereckému obsadzovaniu filmu. "Mali sme dokonca na väčšinu našich "hviezdnych" scén "dvojníkov", hovorí režisér.

Preview: Hra na schovávačku Preview: Hra na schovávačku Preview: Hra na schovávačku

Hudobný skladateľ John Ottman zložil k filmu napínavú hudbu. Army Irvingová hrá Alison, matku Emily, ktorej náhla smrť odštartuje desivé výkyvy v živote Davida a Emily. "Alison je zábavná matka a ku svojej dcére má mimoriadne blízky vzťah" hovorí Irvingová. "Smrť Alison, je pre Emily obrovská rana."

Ďalšou úlohou v príbehu je detská psychologička Katherine (Famke Janssenová), ktorá zaujme k Emily ako materinský, tak profesionálny vzťah. Katherine žije v New York City, často komunikuje s Davidom a akonáhle sa dopočuje o divných udalostiach v ich novom domove, navštívi ich. Nakoniec Katherine nasadí svoj vlastný život, aby Emily pomohla.

"Katherine je skúsená psychologička, ktorá chce Emily a Davidovi pomôcť," hovorí Janssenová. "Katherine vie, že hra, ktorú Emily hrá a jej tzv. imaginárny priateľ Charlie, predstavuje viac, než sa zdá. Ale slová "Hra na schovávačku" pôsobia na všetky postavy, nielen na Emily. Odzrkadľuje to, kto sú a čo prežívajú."

Ďalšia žena v Davidovom živote je Elizabeth, ktorá sa nedávno rozviedla a hľadá vo svojom živote nový smer. Elizabeth privíta Davida a Emily do ich nového domova a s Davidom sa stanú blízkymi priateľmi. Keď sa ich priateľstvo premení na romantický vzťah, Elizabeth zistí, že je terčom niekoho ... alebo niečoho. "Ale je to Charlie, Emily alebo niekto o kom ešte nevieme?" pýta sa Elizabeth Shueová, ktorá hrá úlohu Elizabeth. To je jedna z kľúčových záhad filmu."

Šerif Hafferty, v podaní Dylana Bakera, sa tiež stane obeťou stále častejších hrôzostrašných udalostí, ktoré sa odohrávajú  vo vnútri domu Callawayovcov. "Scény ich domova a krajiny sú nádherné, ale zároveň skľúčujúce," hovorí Baker. "Je to pekné mestečko, ale tiež dosť záhadné. Je to akoby izolácia v "raji", pri ktorej vám naskakuje husia koža."

Naozajstný strach. John Polson dúfa, že si diváci pri "Hre na schovávačku" vychutnajú strach, napätie a vzrušenie. "Chcem, aby sa ľudia na filme bavili, ale tiež, aby prežili dojemný a zložitý vzťah medzi otcom a dcérou. A samozrejme, aby spoznali hrôzostrašného priateľa Charlieho."

 


autor press kit 8.3.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Triler/Dráma
Minutáż˝: 102 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.