PREVIEW: RAD NEŠŤASTNÝCH PRÍHOD

PREVIEW: RAD NEŠŤASTNÝCH PRÍHOD

článok



Vážený čitateľ.
Je mi ľúto, že Vám musím povedať nasledujúce fakty. Film o ktorom sa dozvedáte, je nadmieru nepríjemný. Ide o tri nešťastné deti, temného zloducha a príhody, pri ktorých sa vlasy na hlave ježia hrôzou. Je to príbeh súrodencov Baudelairových. Aj keď sú mimoriadne múdri a roztomilí, vedú život plný biedy a zármutku. V tomto alarmujúcom filmovom rozprávaní budete konfrontovaní so strašným požiarom, zlým osvetlením, veľkou tragédiou, obrovským hadom, trápnym humorom, nebezpečnými pijavicami a Jimom Carreym.

Cítim ako svoju povinnosť pokračovať vo svojich výskumoch týchto nešťastných udalostí, ktoré postihli úbohé Baudelairove siroty zo strany temného grófa Olafa. Vy, ale máte možnosť zaoberať sa svetlejšími stránkami života, napr. skúmať históriu jedla fondue.

S úctou

Lemony Snicket

TEMNÉ VÝHLIADKY

Asi budete veľmi znepokojení zistením, že dvojnásobný nositeľ Zlatého Glóbusu® Jim Carrey vystupuje v úlohe zlého grófa Olafa, mimoriadne diabolskej osoby, majstra pretvárky, ktorý je rozhodnutý zničiť Baudelairovcom ich rodinné šťastie. Vo filme hrá aj dvojnásobná nositeľka Oscara® Meryl Streepová ako starostlivá teta Josephine a Jude Law, herec s dvomi nomináciami na Oscara®, ktorý nahovoril Lemony Snicketa. Výsledkom je hrôzostrašné divadlo, čo znamená, že dôjde ku zmätku o predstavách skazy rodiny Baudelairových a vo vyrozprávaní ich príhod a dokonca v krajnom prípade vyvolá kúzlo atmosféry naozajstnej klasickej zábavy.

Preview: Rad nešťastných príhod Preview: Rad nešťastných príhod Preview: Rad nešťastných príhod

POČIATOK HISTÓRIE

Od rozprávok Bratov Grimmovcov až po Viktoriánsku éru moralistických príbehov, cez komplikované historky Roalda Dahla tu existuje dlhá tradícia detskej literatúry, týkajúca sa desivých a strašidelných udalostí, ktorými boli postihnuté veľmi dobré a milé deti. Jedenásť kníh napísaných a rozprávaných záhadným Lemonym Snicketom (o ktorom sa tvrdí, že je identickou postavou s 34-ročným autorom Danielom Handlerom), pokračuje v tejto tradícii a smeruje k novým vrcholom.

Cez šokujúce udalosti, popisované v knihách, ktorými úbohé deti prechádzajú z vôle zlého grófa Olafa, dostalo sa týmto knihám širokého čitateľského ohlasu. Sú to prvé knižky, ktoré vytlačili Harryho Pottera z predných miest rebríčkov bestsellerov New York Times a od tej doby sú stále v strede čitateľského záujmu. V prestížnych časopisoch sa im dostalo skvelých recenzií a celosvetovo sa predalo 27 miliónov výtlačkov, navzdory autorovmu odporučeniu "prečítajte si radšej niečo iné!" Teraz zachváti kiná "hrozba" filmového spracovania týchto knižiek v réžii Brada Silberlinga so znepokojujúcim účinkovaním Jima Carreyho a Meryl Steepovej. Film pracuje s rovnako čiernym a deštruktívnym humorom a nebezpečnými predstavami ako literatúra a je tiež popretkávaný vrelými emóciami a pijavicami ohrozujúcimi človeka, čo robí knihy pána Snicketa tak výstrednými.

"Prosil som ich, aby to nenatáčali, alebo aby na to aspoň nedávali žiadneho dobrého režiséra. Žiadal som ich, aby neobsadzovali žiadnych dobrých hercov a vôbec, aby sa žiadnu z mojich kníh nepokúšali  previesť do filmovej podoby a oni si vybrali hneď tri," sťažuje sa pán Snicket, ktorý hovorí z neznámej skrýše na pozemku luxusnej usadlosti. "Mojou poslednou nádejou je, že si veľa ľudí prečíta toto moje prehlásenie, skúpia vstupenky na film a nepôjdu sa naň pozrieť."

"Lemony Snicket je jeden z najoriginálnejších hlasov," hovorí Jim Carrey a celkom ignoruje jeho pocity. "Jeho prapodivná cesta do detského sveta je súčasne lákavá aj odstrašujúca."

Meryl Steepová, ktorej dcéra bola projektom nadšená, nemohla prepásť príležitosť účinkovať v tomto filme. "Čo je na príbehu tak lákavé? Ukazuje, ako deti dokážu byť samostatné. Vďaka svojej fantázii sú absolútne zodpovedné za všetko, čo robia. A čo sa týka Baudelairových sirôt, sú to tie najšikovnejšie deti."

Podľa režiséra Silberlinga príbeh dáva deťom možnosť baviť sa. "Kniha poskytuje priestor pre fantáziu a film sa pokúsil o to isté. Deti, ktoré v ňom hrajú, musia v nezvyčajnom prostredí využiť všetok svoj dôvtip. Zdá sa, akoby sa všetko odohrávalo v nejakej inej, než našej dobe, ale technicky je to príbeh veľmi súčasný a také sú aj okolnosti, ktoré skúma."

Tvorcom sa v roku 1999 dostali do rúk rukopisy dosiaľ nevydaných kníh Lemony Snicketa a zaujali ich natoľko, že si ihneď zaistili práva k ich filmovému spracovaniu. Producentka Julia Pistorová hovorí: "Páči sa nám predovšetkým čierny humor, je to niečo celkom neobvyklé v detskej literatúre."

Producent Walter F. Parkes hovorí, že to nie je len dobrodružný príbeh o troch múdrych súrodencoch, ale tiež rozprávanie o Lemony Snicketovi, ktorý má vzťah vlastne ku každej postave, mladej, či starej. "V skutočnosti máte na konci filmu pocit, že Lemony Snicket má prehľad o živote všetkých, preto ich príbehy musia pokračovať."

Potom si pán Parkes nasadí tmavé okuliare a prilepí fúzy, pretože - ako hovorí - aj on je v nebezpečenstve, že ho bude Lemony Snicket sledovať.

Preview: Rad nešťastných príhod Preview: Rad nešťastných príhod Preview: Rad nešťastných príhod

OBSADENIE FILMU

Príbeh Lemonyho Snicketa začína, keď sa tri Baudelairove deti dozvedajú, že pri požiari, ktorý zničil ich domov, zahynuli aj ich rodičia. "Od rozprávok bratov Grimmovcov, cez Dickensove príbehy až k animovanému filmu "Hľadá sa Nemo", je centrálnou myšlienkou tzv. rodinnej literatúry fakt, že deti sa stanú sirotami," hovorí Parkes. "Paradoxne je to východzí bod, z neho sa ďalej vyvíja nádejný a optimistický príbeh, pretože je výzvou pre osirelé deti, aby sa dokázali vyrovnať so svetom dospelých."

Je to vlastne klasická situácia," pokračuje producentka Laurie MacDonaldová, "umožňuje totiž deťom prekonať strach a obavy a dáva im vieru, že nech sa stalo čokoľvek, všetko nakoniec dobre dopadne." Aj vo filme " Rad nešťastných príhod" je tomu tak, ale najprv sa deti dostávajú k nepríjemným poručníkom, z ktorých prvý je gróf Olaf (Jim Carrey), ktorý sa všetkými možnými trikmi snaží deti pripraviť o ich dedičstvo.

Pre Carreyho bol gróf Olaf lákavou hereckou príležitosťou, pretože obsahoval radu charakterov v jedinej postave. "Olaf je súčasne megaloman, psychopat, ktorý si nie je istý absolútne ničím - a hlavne mi umožnil, aby som si robil srandu," hovorí Carrey. "Baudelairove deti sú pre Olafa bránou do budúcnosti - nič viac. A keď ho za to budete nenávidieť, budete ho súčasne milovať," hovorí.

Ďalšou poručníčkou detí je teta Josephina (Meryl Streepová), nervózna vdova, ktorá nikdy nezapne radiátor zo strachu, že by mohol explodovať, vyhýba sa chladničke, pretože sa bojí, že by za ňu mohla spadnúť, nedotýka sa ani telefónu, zo strachu z elektriny. Desí ju všetko, okrem gramatiky. Josephina žije v odľahlom dome, nebezpečne vystrčenom na okraji útesu nad jazerom Lachrymose, čo určite "nie je to najlepšie umiestnenie, hlavne preto, že by ho mohol strhnúť hurikán."

"Teta Josephina je ako malý trasúci sa vták, v mladosti bola dobrodruhom, než ju čosi vystrašilo," hovorí Meryl Streepová. "Okamžite som sa zamilovala do tejto osoby, ktorá sa bojí úplne všetkého... vlastne je ako my všetci."

Violeta, Klaus a Sunny Baudelairovci musia byť ďaleko vynaliezavejšie a s väčším rozumom, než väčšina dospelých, musia využiť každý kúsok svojej inteligencie a odvahy, aby dokázali čeliť neuveriteľným nešťastiam a prekážkam, ktoré sa im stavajú do cesty, vrátane hadieho uštipnutia, útoku lačných pijavíc a umývania riadu.

Violeta (Emily Browningová), je najstaršou zo sirôt a je najvynaliezavejším štrnásťročným dievčaťom, aké kedy svet poznal, ktorá vymyslela tak úžasnú vec, ako je vlastnoručne vyrobená posteľ, automatický hráč na harmoniku a prístroj, ktorý dokáže objaviť kameň, ktorý už bol hodený do oceánu. Violetina vynaliezavosť napomáha deťom v ich bojoch.

Violetin mladší brat Klaus (Liam Aiken) je vášnivý čitateľ, vo svojich dvanástich rokoch prečítal viac kníh, než mnohí ľudia za celý svoj život. Vášeň pre poznávanie pomáha jemu aj jeho súrodencom prežiť rad nešťastných udalostí - aj keď mu to veľmi nepomôže, keď visí z vysokej veže.

A nakoniec je tu ich najmladšia sestra (hrajú ju dvojčatá Kara a Shelby Hoffmanové), roztomilé bábätko, ktoré síce vydáva len škreky, ale tým Viola a Klaus rozumejú. Má veľmi ostré zúbky a rada sa s nimi do niečoho zahryzne. "To jediné, čo o Sunny zistíte je, že keď vás poriadne uhryzne, je to tým, že vás nemá rada, " vysvetľuje jej filmový brat Aiken." "A pokiaľ vás má rada, to uhryznutie je len mierne."

Režisér Silberling hovorí: "Niekedy mám pocit, že Jim Carrey je vzdialeným bratrancom Petra Sellersa. Je to výnimočný herec a výborný komik. Dokáže sa absolútne ponoriť do úlohy. Ťažko by ste našli väčšieho chameleóna, ktorý by sa dokázal prevteľovať do celej rady postáv, udržať svoj výkon v rovine komédie, ale nezotrieť pri tom punc tajomstva. Bol mojou prvou voľbou pre postavu grófa Olafa a táto úloha mu naozaj sedí."

Meryl Streepová bola taktiež režisérovou prvou voľbou pre postavu tety Josephiny. Hľadanie detí bolo však náročnejšie. Nie každé dieťa sa podľa režiséra dokáže vžiť a prispôsobiť sérii nešťastia, tragédii a zlému stravovaniu. A to všetko ich pri natáčaní čaká. Obsadenie dopĺňajú herci Timothy Spall, Catherine O´Harrová, Billy Conolly, Cedric The Entertainer, Luis Guzmán, Jennifer Coolidgeová, Craig Ferguson a Jane Adamsová.

"Je to úžasný film," prehlasuje Billy Conolly, ktorý hrá herpetológa (odborníka na hady), strýčka Montyho, ktorý sa často objavuje s hadom, dlhým 8 stôp, okolo krku. V skutočnosti sa vo filme objavuje viac ako 100 hercov vo vedľajších úlohách, ale nie sú to herci - ľudia. O všetky sa staral hollywoodsky koordinátor zvierat Jules Sylvester.

"V scénach, ktoré sa odohrávali v Hadej izbe (The Reptile Room), bolo až 70 hadov a plazov, vrátane jedovatých kobier a egyptských kobier. Ďalej tam boli iguány (tropické jašterice), škorpióny a 100 kilová korytnačka," hovorí Sylvester.

Preview: Rad nešťastných príhod Preview: Rad nešťastných príhod Preview: Rad nešťastných príhod

STATOČNÁ PRODUKCIA

Film sa tešil veľkej vážnosti a aby bolo možné vytvoriť nadčasovú atmosféru, v ktorej sa odohráva, potreboval sa režisér obklopiť tými najlepšími spolupracovníkmi. Štylizovaná výtvarná stránka bola zverená Oscarovému® výtvarníkovi ("Ospalá diera") Rickovi Heinrichsovi.

"Najzaujímavejšou úlohou, ktorú som dostal, bolo vytvoriť prostredie, ktoré absolútne neprezradí, kde ste sa ocitli," hovorí Heinrichs. "Film vám dáva pocit akéhosi paralelného sveta, ktorý vám súčasne pripadá známy aj neznámy."

Režisér Silberling vysvetľuje: "Najväčšou výzvou pre nás bolo vytvoriť samostatný svet na scéne. A pretože sme všetko natáčali v tradícii starých hollywoodskych obrazov, museli sme naozaj predtým preskúmať každú scénu, aby sme sa uistili, že má svoju nadčasovú atmosféru. Všetko muselo zodpovedať: prostredie, osvetlenie aj zvuk."

Veľkým dielom k vytvoreniu onej atmosféry vo filme " ad nešťastných príhod" prispel kameraman Emmanuel "Cheebo" Lubezki.  "Cheevo je ako ja, jeho záľubou je hľadať krásu v najvýstrednejších okolnostiach," hovorí režisér Silberling. "Prišiel na spôsob takého osvetlenia, ktoré vytvorilo celkom netradičnú atmosféru filmu."

"Tento film má bezpochyby jeden z najskúsenejších tímov, zaoberajúcich sa výskumami," hovorí výtvarníčka dekorácií Cheryl Carasiková, ktorá navštívila všetky dostupné obchody a blšie trhy, aby obstarala rekvizity a zariadenie scény. "Tento príbeh nie je vsadený do určitej doby, ktorú by bolo možné nejako charakterizovať, preto som v tomto ohľade necítila žiadne obmedzenia," hovorí Carasiková, ktorá úzko spolupracovala s výtvarníkom Heinrichsom. "Bolo ale veľmi zábavné, že som mohla uplatniť všetko, čo sa do nášho programu hodilo."

Nakoniec hlavnou úlohou dekoratérky Carasikovej bolo upraviť všetko tak, aby to vyzeralo zastaralo, hlavne ak išlo o domov grófa Olafa. Bola to dosť kontroverzná úloha práve v Los Angeles, kde sa každý snaží, aby všetko vyzeralo čo najmladšie a najnovšie.

Výtvarníčka kostýmov Colleen Atwoodová prispela k nadčasovosti obliekania hrdinov tým, že vložila prvky súčasného štýlu do kostýmov štylizovaných do viktoriánskeho obdobia. "Inšpirovala som sa hlavne knihami Lemony Snicketa," vysvetľuje Atwoodová.

"Rad nešťatných príhod" je bez pochýb najzložitejšia produkcia, akú som robila," hovorí producentka Laurie MacDonaldová ktorá spolu s Walterom F. Parkesom produkovala napr. "Gladiátora", "Mužov v čiernom" a "Twistera", popri ďalších zložitých produkciách.

V skutočnosti totiž Lemony Snicket predstavuje dva filmy v jednom. Štáb pracoval v 10 rôznych ateliéroch spoločnosti Paramount Pictures, potom sa presunuli do Štúdií Downey na južné predmestie L. A. So všetkým spolu si film vyžiadal 70 rôznych dekorácií, z nich 5 bolo na vode. V priebehu produkcie dochádzalo aj k tomu, že tu bolo 300-400 diskrétnych spolupracovníkov, ktorí súčasne pracovali na rôznych dekoráciách v štúdiu, zatiaľ, čo ostatní budovali dekorácie na vode v štúdiu Downey. Najväčšia dekorácia, bol to čiastočne domov, v ktorom majú deti žiť, sa budoval a zariaďoval 14 týždňov a  20 týždňov trvalo vytvoriť impozantné panstvo grófa Olafa.

Náročné na filme boli aj zvláštne efekty, pretože bolo nutné, aby nevyzerali ako zvláštne efekty. Na starosti ich mal Tom Peitzman. "Vo filme bol kladený zvláštny dôraz na to, aby sa dej naozaj odohrával v dekoráciách, namiesto toho, aby hrdinovia sedeli pred farebne neutrálnym plátnom a computer by potom dotvoril vhodné prostredie." Je preto potrebné povedať, že väčšina "nešťastných príhod" sa vo filme naozaj odohrá.

Meryl Streepová súhlasí: "Dekorácie pre film boli vytvorené naozaj majstrovsky. Pohybujem sa v tomto prostredí už 30 rokov a po tejto stránke bol tento film určite najzaujímavejší."


Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (USA, 2004, 104 min.)
Réžia: Brad Silberling. Scenár: Robert Gordon. Kamera: Emmanuel Lubezki. Hudba: Thomas Newman. Hrajú: Jim Carrey, Meryl Streep, Jude Law, Emily Browning, Liam Aiken, Kara Hoffman,

 


autor press kit 22.2.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dobrodružný/Komédia
Minutáż˝: 1004 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.