PREVIEW: SLÁVICI V KLIETKE

PREVIEW: SLÁVICI V KLIETKE

článok



Obrázky spojené s detstvom, s našimi základnými emóciami, sú nám drahé. Radosti a žiaľ - všetko prejde, ale nikdy sa nezmaže z našej pamäte. A pokiaľ jedna hudobná nota, jedna pieseň, jeden zbor je náhodou spojený s touto vzdialenou ozvenou, jej odtlačok je nezmazateľný.

Možno práve to ma tak dojímalo na scenári Christophera Barratiera "Slávici v klietke".Prísna internátna škola, nezvládnuteľné deti, zbor, ktorý ich spojí - symbol detstva.


Synopsa

V roku 1949 nastúpi nezamestnaný učiteľ hudby Clément Mathieu ako odborný asistent na internátnu školu pre problémové deti. Mimoriadne prísny riaditeľ školy Rachin má i napriek sparťanskej výchove problém udržať u žiakov disciplínu. Mathieu sa o to pokúša po svojom. Začne ich učiť spievať...a zmení im tým život.

Obrázky spojené s detstvom nosíme v sebe celý život. Pominuteľné radosti i strasti vždy prebijú nové a intenzívnejšie udalosti. Tie staré zahadzujeme ako nepotrebné veci a zabúdame na ne. Ale len zdanlivo.

Preview: Slávici v klietke Preview: Slávici v klietke

Všetko sa nezmazateľne vrýva do nášho podvedomia a býva z času na čas oživené zdanlivou maličkosťou. Stačí napríklad, aby zaznela jedna hudobná nota, jedna melódia alebo pieseň a spomienky priplávajú ako vzdialená ozvena. Takí sú aj Slávici v klietke. Prísna internátna škola, nezbedné deti, spevácky zbor, ktorý ich spojí - nezabudnuteľné symboly detstva. Možno, že práve také spomienky rezonovali v hlavách 6,5 mil. divákov vo Francúzsku, ktorí sa od uvedenia kín prišli na film Christophe Barratiera Slávici v klietke pozrieť.

Dôležitým komponentom v Slávikoch v klietke je hudba, ktorá sa stala doslova ďalším hercom. Niet divu, že si s ňou dal hudobne založený režisér takú prácu. " Chcel som sa vyhnúť farbe "detského zboru" s typickými vianočnými koledami a táborákovými popevkami. Hudba musela byť skutočne silná, potreboval som dojemný existujúci repertoár. Hudba, ktorú v príbehu počujeme, strieda žánre a aranžmán podľa vývoja postáv", hovorí režisér.


CHRISTOPHE BARRATIER (režisér)

Christophe Barratier vyštudoval klasickú gitaru na "Encole Normale de Musique" v Paríži a zvíťazil na niekoľkých medzinárodných súťažiach.

V roku 1991 mu Jacque Perrin ponúkol miesto v Galatée Films. Pracoval ako spolu producent na filme "Children of Lumiere" ("Les Enfants de Lumiere"), "Microcosmos", "Himalaya" a "Winged Migration".

V roku 2001 režíroval svoj prvý krátky film, v hlavných úlohách Lambert Wilson a Carole Weissová, podľa Maupassantovej poviedky "Les Tombales". Film sa vysielal na Canal+ a FR3 a zúčastnil sa na Festivale v Clermont-Ferrand. Bol natočený v produkcii Galatée Films a na scenári spolupracoval Philippe Lopes - Curval. Slávici v klietke sú prvý celovečerný film Christophea Barratiera.

Interview

Prečo ste sa rozhodli svojim prvým filmom začať od filmu Jeana Drévillea zo roku 1945 Slávičia klietka?

Po svojom krátkom filme "Les Tombales", som hľadal námet pre celovečerný film. Vzhľadom ku svojmu hudobnému vzdelaniu, som chcel natočiť príbeh súvisiaci s hudbou. Spomienka na hudbu a detstvo ma prirodzene zaviedla ku spomienke na "Slávičiu klietku". Tento film som videl asi v 7 rokoch, v roku 1970 alebo 1971, na jednej z dvoch hlavných TV staníc. Bol som ním hlboko dojatý. Kúzlo filmu trvá dodnes. A ani nebol prehlásený "majstrovským dielom" francúzskej kinematografie, takže je menej nebezpečný k adaptácii. Existujú dve hlavné veci, ktoré mi ostali - emócia, ktorú vyvolali detské hlasy a postava skrachovaného muzikanta, ktorý sa pokúša navzdory všetkému urobiť niečo, aby zmenil svet ľudí okolo seba. To sa mi na filmoch páči. Filmy, ktoré ma ovplyvnili najviac, majú toto spoločné - ako jednotlivec môže pomôcť okolitému svetu. Ja viem, že film nič nezmení, ale môže Vás prinútiť k tomu, že sa o to pokúsite. Mám rád, keď idem z kina a cítim, že sa stotožňujem s hlavnou postavou. Clément Mathieu nie je obmedzený hodinami hudby, existujú taktiež hodiny o živote. Film má tri témy - ranné detstvo, hudbu a odovzdanie pochodne.

Preview: Slávici v klietke Preview: Slávici v klietke

Lákalo Vás preniesť príbeh do súčasnosti?

Nikdy. Z veľmi jednoduchého dôvodu. Napísať príbeh o mužovi, ktorý učí dnešné deti spev, by v prvom rade znamenalo určiť, kto sú tie deti. Museli by ste sa pustiť to tém, ako sú problémy s bývaním, chronická nezamestnanosť, asimilácia, zločinnosť mladistvých a to som nechcel... Existuje taktiež status hlavného predstaviteľa. Clément Mathieu, by mal ako súčasný učiteľ, iné priority. Nemal by nič spoločného s učiteľom hudby päťdesiatych rokov.

Prečo kladiete dôraz na detstvo?

Pretože je to najobecnejšia téma. Tým, že sa prenesiete do minulosti, uniknete súčasným témam a môžete sa sústrediť na to, čo je vo svete najrozšírenejšie - pocit nespravodlivosti a opustenia, blízky každému dieťaťu, ktoré opustia rodičia, alebo zomrú. Trucovitosť a neposlušnosť, ktoré nasledujú.
Nech je už sociálne pozadie detského filmového obsadenia akékoľvek, bolo treba ich obliecť do oblečenia tej doby, aby sa stali deťmi, ktoré majú rovnaké obavy, rovnaké túžby a rovnaké trápenie.

Prečo sa film odohráva v roku 1949?

Po vojne boli zriaďované reintegračné centrá, všeobecne nazývané "nápravné domy". V rovnakú dobu bola vytvorená Služba ochrany mládeže. Deťom zaručovala iný zákonný status než dospelým. Bol to začiatok akejsi  oficiálnej detskej psychológie, so všetkými kľučkami, ktoré môžu nastať. Prevádzalo sa psychologické posudzovanie detí. Tieto metódy, ktoré sú vo filme popísané, nám dnes pripadajú problematické. Ale koniec štyridsiatych rokov bolo traumatické obdobie. Práve skončila vojna a tak ako vo všetkých krízových obdobiach, rodičia mali iné starosti, než vychovávať deti.

Mal ste okamžite na mysli Gérarda Jugnota pre úlohu Clémenta Mathieu?

Áno. Je tiež koproducentom filmu. Veľmi dôverujem jeho úsudku - je vynikajúci čitateľ. Prečítal všetky tri scenáre a zakaždým mi veľmi fundovane radil. Má neomylné inštinkty, čo sa týka problémov so scenárom a vie predpokladať divácke očakávanie v tom najlepšom slova zmysle - to je, predložiť im dielo, ktoré by sa mohlo páčiť, nie také, ktoré sa už páči. V tom mal vždy pravdu. Predstavil ma Philippe Lopes-Curvalovi, s ktorým práve písali Monsieur Batignole. Philippe mal pár skvelých nápadov, hlavne z hľadiska psychologického vývoja postavy - či už riaditeľa školy, ktorého hral Francois Berléand, pre ktorého sa deti stali symbolom stratenej kariéry alebo Chaberta, ktorého hral Kad.

Preview: Slávici v klietke Preview: Slávici v klietke

Ako ste našli tie deti?

V prvom rade som chcel, aby úlohu malého sólistu hral skutočný spevák. Vedel som, že nebude ľahké ho nájsť, ale mal som neuveriteľné šťastie. Jazdili sme po Francúzsku, vypočuli sme si množstvo detských zborov, aby sme jeden vybrali na soundtrack. Objavili sme mladého Jean-Baptiste Mauniera, sólistu zboru "Petits chanteurs de Saint-Marc" v Lyone. Má výnimočný hlas. Keď zvládol konkurz, bol som rozhodnutý. Pre ostatných zboristov som nechcel "profesionálnych" hercov, pretože som nechcel spadnúť do pasce syndrómu "známej osobnosti". Hľadali sme deti okolo v oblasti, kde sme natáčali, v kraji Auvergne. Sylvia Brocheré a jej asistentka hľadali talenty na základných a nižších stredných školách okolo Clermont-Ferrand. Po konkurze, z viac než 2000 detí som medzi nimi našiel dosť "skutočných hercov", aby som nimi doplnil herecké obsadenie. Len Parížania Théodule Carré Cassaigne a Thomas Blumenthal mali herecké skúsenosti a  s "nováčikmi" splynuli veľmi ľahko. Čo sa týka Maxenca Perrina, Jacquesovho syna, to bola však jeho prvá skúsenosť. Spočiatku všetci spievali spolu s nahrávkou, ktorú sme naspievali s lyonským zborom, ale po krátkom čase to už nebolo nutné. Aj keď všetci boli absolútni nováčikovia, naučili sa všetky skladby naspamäť a spievali ich s neuveriteľnou energiou.

Okrem hereckého obsadenia, čo bol najdôležitejší prvok?

Dekorácia. Chcel som vizuálne vytvoriť strohé a prakticky odpudzujúce miesto - vzbudzujúce pocit, pokiaľ je možné viac než realistický. V skutočnosti, keď sa pozriete na fotografie z tej doby, školské budovy boli klasické, takmer prívetivé. Ale ja som chcel obrovskú budovu, niečo pôsobivé, nevľúdne, naozaj výnimočné, aby som mohol nadviazať na dojem dieťaťa, ktorému sa všetko zdá väčšie a pôsobivejšie, než v skutočnosti je.

Aké rozhodnutia ste urobili ako režisér, ktorý chce použiť tieto dekorácie?

Po prvé, chcel som širokouhlý film, aby som mohol zdôrazniť tiesnivú izoláciu tých krehkých detí v strede obrazu. Museli sme nájsť dosť veľký priestor, aby sme natočili hlavnú dekoráciu, triedu. Stratilo to trochu na realizme. Nie sme v obyčajnej triede, sme vo svete zvláštnych postáv. Taktiež mám veľmi rád štýl, ktorému sa v hudobnom názvosloví hovorí "legato", to je "viazane" alebo "spojene". Mám to radšej, než frenetický a trhaný štýl. To znamená viac celkových záberov, švenkov, prelínania a stmievania. Chcel som tiež elegantné prechody z jednej scény do druhej, hlavne v tých častiach, kde sa spieva, čo funguje s rýchlym zostrihom v doprovode s určitým hudobným rytmom. V strižni sme pracovali na vývoji hlasov v zbore. U divákov sme chceli vyvolať pocit, že čas beží, na základe hudobného vývoja zboru.

 


autor press kit 14.1.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Romantický/Dráma
Minutáż˝: 93 min
Krajina: Francúzsko Švajčiarsko
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.