PROFIL: NICOLE KIDMAN

PROFIL: NICOLE KIDMAN

článok



Desať rokov bola známa predovšetkým ako pani Cruisová, ktorá vie náhodou aj hrať. Po rozvode sa zbavila nálepky manželky Toma Cruisa a aj bez neho dokázala jej hviezda naplno zažiariť. Nič však nedostala zadarmo.

Narodila sa pred tridsiatimi siedmymi rokmi na Hawayi, ale väčšinu života prežila v Sydney v Australii. Otec Anthony je biochemik a psychológ, matka Janelle sa svojimi feministickými názormi snažila pripraviť Nicole a jej sestru Antoniu na život. Nicole sa už od mala učila tanec, cvičila drámu a mimiku a ako desaťročná sa intenzívne zaujímala o balet. Z oboch sestier Kidmanových vyrástli vzdelané, rozhľadené a hlavne ambiciózne mladé dámy.

Aj Nicole začínala menšími úlohami v televíznych filmoch už ako šestnásťročná. Z jej začiatkov bolo najvýraznejšie účinkovanie v televíznej minisérii Vietnam (Vietnam, 1986). Prvý zlom prišiel s thrillerom režiséra Phillipa Noycea Úplné bezvetrie (Dead Calm, 1989). Vo filme nominovanom v Austrálii na film roka stvárnila Rae, filmovú partnerku Sama Neila. Ich romantický výlet jachtou sa končí vo chvíli, keď sa dostanú do úplného bezvetria a zachránia mladíka (Billy Zane), z ktorého sa vykľuje psychopat. Nicole stvárnila krehkú, no vnútorne silnú ženu, ktorá sa vzoprie násilníkovi - a víťazí. Práve takéto úlohy si najviac obľúbila. Ďalšou podobne ladenou úlohou bola rola Katrin v známej minisérii Bangkok Hilton (Bangkok Hilton, 1989). 

Profil: Nicole Kidman Profil: Nicole Kidman Profil: Nicole Kidman

Film Úplné bezvetrie otvoril Nicole cestu do Hollywoodu. Písal sa rok 1990, keď Nicole volali producenti, aby jej zablahoželali k filmovej úlohe Dr. Claire Lewicki vo filme Dni hromu (Days of Thunder, 1990), v ktorom si zahrala po boku slávneho Toma Cruisa. O túto rolu takmer prišla kvôli svojej výške. So svojimi 180 cm o niečo prevyšovala nižšieho Toma (173 cm). Tom bol však z nej unesený a tak nakoniec úlohu získala. Ako krásna doktorka mala za úlohu postarať sa o zdravie talentovaného automobilového pretekára v podaní Toma Cruisa, ktorý pri ťažkej havárii takmer prišiel o život. Ich vzťah sa z plátna preniesol do reálu. Tom v priebehu natáčania zahorel láskou k nápadnej červenovlasej Austrálčanke. "Keď som sa s ňou prvýkrát stretol, trafilo ma to ako blesk. Pociťoval som neskonalú vášeň, fyzickú príťažlivosť. Jej zjav a jej energia ma elektrizovali", povedal raz Tom o svojej vtedajšej žene. Keď sa Tom v tom istom roku zjavil s Nicole na odovzdávaní Oscarov a svoju zákonitú manželku Mimi Rogers nechal doma, svet vedel, čo to znamená. Vzali sa symbolicky na Vianoce, 24. decembra 1990 a Hollywood ich oslavoval ako pár snov.

Vydaj za superhviezdu Nicole príliš nepomohol v rozvíjaní ďalšej hollywoodskej kariéry. Prílišná publicita a zaškatuľkovanie za manželku Toma Cruisa malo za následok účinkovanie v síce divácky príťažlivých filmoch, ale úlohy jej nedovolili naplno prejaviť svoj talent. Príjemná zmena prišla v gangsterke Billy Bathgate (Billy Bathgate, 1991). Za úlohu Drew získala nomináciu na Zlatý glóbus. Vzápätí si zahrala po boku manžela v historicko-dobrodružnej dráme Navždy a ďaleko (Far and Away, 1992), kde stvárnili prisťahovalcov, ktorí bok po boku prichádzajú do Ameriky za lepším životom. O rok neskôr si v thrilleri Zlo (Malice, 1993) zahrala Tracy, ženu-vampa, dominantnú, ambicióznu a vypočítavú ženskú. Ocenenie jej hereckých kvalít prišlo s úlohou v komédii Zomrieť pre.. (To Die for, 1995). Stvárnila peknú blondínku Suzanne, ktorá sa rozhodne stať televíznou reportérkou. Vďaka tejto úlohe získala Zlatý glóbus a mnoho ďalších ocenení. Nicoline ďalšie účinkovanie bolo skôr komerčného charakteru. V pokračovaní komixu o Batmanovi, Batman navždy (Batman Forever, 1995) stvárnila psychologičku Dr. Chase Meridian. Vo filme Mierotvorca (Peacemaker, 1996) ju pridelili k drsnému Geoge Clooneymu, s ktorým riešila krízovú situáciu okolo výbuchu atómovej hlavice a vraždy politika z Bosny. Pri natáčaní romantickej čiernej komédie Praktická mágia (Practical Magic, 1998) si zahrala sestru Sandry Bullock, pričom obe majú nevšedné schopnosti mágie. 

Profil: Nicole Kidman Profil: Nicole Kidman Profil: Nicole Kidman

V roku 1996 sa ozvala Nicolina dlhoročná priateľka a zároveň obdivovateľka, režisérka Jane Campion, ktorá obsadila Nicole do kostýmovej drámy Portrét dámy (The Portrait of a Lady, 1996). Vo filmovom prepise románu Henryho Jamesa, Nicole stvárnila Isabel, voľnomyšlienkársku Američanku, zviazanú názormi a konvenciami z konca 19.storočia. V roku 1999, tesne pred smrťou legendárneho režiséra Stanleyho Kubricka, boli dokončené práce na jeho poslednom filme Široko zatvorené oči (Eyes Wide Shut, 1999). Nicole, ktorá si spolu so svojim manželom Tomom zahrala ústrednú dvojicu, sa za žiadnu cenu nechcela vzdať nakrúcania, hoci sa práce na ňom neustále preťahovali. Hrať vo filme svetoznámeho režiséra bolo výsadou a výzvou zároveň a Nicole si to veľmi dobre uvedomovala. Erotický ladená psychologická dráma sa dostala do rečí vďaka posteľovým scénam Nicole a Toma. Kritika poukázala na ich mizerný herecký posteľový prejav. Možno už to bolo predzvesťou, toho, čo nasledovalo neskôr.

Film  Stanleyho Kubricka neznamenal v Nicolinej kariére žiadny veľký zlom. Ten prišiel až o niečo neskôr. Predtým sa však musela oslobodiť od starého života a naučiť sa znova žiť. Sama. Scenár Tomových lások sa znova po desiatich rokoch zopakoval. Pri natáčaní Vanilkového neba sa zaľúbil do svojej hereckej partnerky Penélope Cruzovej. Hviezdny pár snov sa rozišiel pre nič hovoriace dôvody: nezlučiteľné rozdiely. Nicole prežívala najhoršie chvíle svojho života. "Bolo to absolútne nečakané. Keď som na dôvažok prišla o Tomovo dieťa, naozaj som nevedela, čo bude ďalej. Ako mám žiť." Nicole sa zo všetkého dostala aj vďaka pobytu na psychiatrickej klinike. Manželia sa rozišli korektne a o svoje dve adoptované deti, Isabellu Jane a Connora sa starajú obaja.

Nicol po rozvode ako keby rozkvitla. Stala sa najfotografovanejšou ženou v médiách a s vervou sa vrhla do práce. Úspech na seba nedal dlho čakať. V roku 2001 prišiel do kín muzikál Moulin Rouge (Moulin Rouge!, 2001). Nicole v sebe objavila tanečný a spevácky talent. Za stvárnenie kurtizány Satine, ktorá sa zamiluje do Christiana v podaní Ewana McGregora, získala ocenenie Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Svojho času na margo filmu poznamenala: "Na tento film som veľmi pyšná. Je to to najlepšie, čo som doteraz nakrútila". Úspešný rok zakončila duetom s Robbiem Williamsom, s ktorým naspievala známu skladbu Franka Sinatru a jeho dcéry Nancy Somethin' Stupid.

Profil: Nicole Kidman Profil: Nicole Kidman Profil: Nicole Kidman

Komerčný úspech zaznamenal aj ďalší Kidmanovej film, thriller Tí druhí (The Others, 2001), na ktorom spolupracovala s režisérom Alejandrom Amenábarom. Ako Grace, matka ochraňujúca svoje deti pred "tými druhými" sa ukázala ako charizmatická herečka. Zaslúžene získala nomináciu na Zlatý glóbus. No najväčší úspech mal ešte len prísť. Režisér Stephen Daldry nakrútil film podľa prepisu bestsellera Michaela Cuninnghama Hodiny (The Hours, 2002). Po boku Nicole Kidmna sa objavili samé zvučné mená ako Julianne Moore, Meryl Steep, Ed Harris či Jeff Daniels. Nicole si zahrala spisovateľku 20. rokov Virginiu Woolf. Jej úloha je úplne odlišná od predchádzajúcich. Nicole je celkom iný človek, a to celou vizážou, chôdzou, vystupovaním ba i hlasom. Vôbec nepripomína Nicole. Za stvárnenie uzavretej intelektuálky so samovražednými sklonmi získala právom Oscara a Zlatý glóbus!

Po rozvode ako keby Nicole nabrala druhý dych. Je v jednom kole a naplno sa venuje práci. Stačila si zahrať v romantickej dráme Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain, 2003) a spolu s Anthony Hopkinsom si zahrala vo filmovom prepise románu Philipa Rotha Ľudská škvrna (The Human Stain, 2003).  Režisér Lars von Trier ju obsadil do svojej psychologickej drámy Dogville (Dogville, 2002), ktorá až teraz prichádza k nám do kín (ale stihla s úspechom prebehnúť po filmových festivaloch). Unikátna dráma zaujme vynikajúcim hereckým výkonom Kidmanovej. Ďalšie filmy už čakajú na svoju premiéru. Čochvíľa príde do kín remake novely Ira Levina Stepfordské paničky (The Stepford Wives, 2003). Ako hlavná predstaviteľka Joanna prichádza spolu s manželom do idylického mestečka Stepfordu. Čoskoro zisťuje, že s ženským pokolením to nie je celkom s kostolným poriadkom. Svojim novým filmom s názvom Birth (2004) vzbudzuje pohoršenie ešte pred premiérou, a to scénami s desaťročným chlapcom vo vani.

V čom tkvie tajomstvo herečky, ktorá sa z hviezdičky vypracovala na superstar? Možno je to výzor stelesnenej nevinnosti, a možno roky a roky driny a neochvejná cieľavedomosť. Len v jednej dôležitej veci jej to nevychádza - v láske. Po tom, čo ju Tom opustil sa na verejnosti objavila so spevákom Lenny Kravitzom. Ale aj tento vzťah je už minulosťou. Svoje súkromie si Nicole prísne stráži. Žije pre prácu a pre deti, ktoré sú jej dvoma svetlami. A tak Nicole naďalej ostáva povolaním superhviezda a matka.


autor Ľudmila Ontkaninová 7.9.2004
  • Dogville na DVD (09.02.2005 23:30:02)
  • Mesto, bez ktorého by bolo lepšie (20.09.2004 0:12:16)
  • Dogville (09.09.2004 4:09:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Triler
    Minutáż˝: 140 min
    Krajina: koprodukcia
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.