PROFIL: GARY OLDMAN

PROFIL: GARY OLDMAN

článok



Britský herec Gary Oldman nepatrí k žiadnym vyhláseným krásavcom. Nikdy sa nestal a asi ani nestane sexsymbolom. Nepatrí ani medzi superhviezdy, hoci by mohol. Jeho talent je neodškriepiteľný, všestranný a herecký rozsah široký. Možno je to jeho výzorom a možno svoj podiel na tom mám aj minulosť, že v jeho repertoári postáv figurujú prevažne kriminálnici a psychopati.

Život k malému Garymu Leonardovi Oldmanovi, narodenému 21. marca 1958 v špinavej časti Londýna (štvrť New Cross), nebol práve najštedrejší. Otec bol zváračom, druhým povolaním alkoholik, a navyše nikdy nebol doma. Jedného dňa sa nevrátil. Utiekol aj s milenkou. Gary mal vtedy sedem rokov. Ťažko opísať, čo sa vtedy mohlo diať v duši malého chlapca. Gary sa utiekal do sveta predstierania. Túžil byť klaviristom alebo boxerom. Neskôr zistil, že viac ako skutočný záujem o tieto profesie ho baví tváriť sa že je tým, čím v skutočnosti nie je. A tak sa stal hercom.

Vďaka štipendiu mohol študovať na Rose Bruford Drama College, kde získal v roku 1979 titul bakalára divadelného umenia. Študoval aj v Greenwich Young People's Theatre. Začínal na divadelných doskách. V priebehu rokov 1984 a 1987 vystriedal niekoľko divadiel. Pôsobil v York Theatre Royal či Glasgow Citizen's Theatre. Počas angažmá v Royal Court Theatre, získal za úlohu v divadelnej hre Pápežova svadba (The Pope's Wedding) cenu časopisu Time Out Fringe Award ako nováčik roku 1985. Za tento výkon získal tiež cenu od Britskej divadelnej asociácie. 

Profil: Gary Oldman Profil: Gary Oldman Profil: Gary Oldman

K filmu sa dostal britskou snímkou Meantime (Meantime, 1984), v ktorom si zahral spolu s Alfredom Molinom a Timom Rothom, pre ktorého to bol takisto debut. Zaujal však až o dva roky neskôr výkonom v životopisnej dráme Sid a Nancy (Sid and Nancy, 1986). Stvárnil hlavnú úlohu,  Sida Viciousa, basgitaristu britskej punkovej skupiny Sex Pistols. Vo filme si zahrala aj kontroverzná rockerka Courtney Love. Za postavu spisovateľa Joa Ortona v komédii režiséra Stephena Frearsa Prick Up Your Ears (1987) získal Gary nomináciu Britskej filmovej akadémie na cenu BAFTA.
 
Prvé a pomerne rýchle filmové úspechy Garyho nadobro vtiahli do sveta filmu. Jeho obľúbenou postavou sa stal vyšinutý írsko-americký násilník Jackie Flannery, ktorého si zahral po boku Seana Penna v thrilleri Stav milosti (State of Grace, 1990). Priemerný film sa stal mierne nadpriemerným hlavne vďaka hereckým výkonom. Výrazne nad všetkými stojí práve výkon Garyho, ktorý by si za túto úlohu zaslúžil aspoň nomináciu na Oscara. Nič také sa však nestalo.

V roku 1990 sa Gary podieľal na dráme Henry & June (Henry & June, 1990), v ktorej sa stretol s herečkou Umou Thurman. Počas filmovania sa zblížili a vzťah spečatili ešte v tom istom roku manželstvom. Rozvíjajúce sa Garyho problémy s alkoholom však manželstvu nepriali a po dvoch rokoch sa manželstvo rozpadlo. V tom čase bola bežná Garyho dávka dve fľaše vodky denne.

História je plná záhadných a zaujímavých tém. Smrť amerického prezidenta J. F. Kennedyho si ako námet vybral režisér Oliver Stone pre svoj film s príznačným názvom JFK (J.F.K., 1991), kde sa stretla vtedajšia herecká elita. Úlohu atentátnika Lee Harveyho Oswalda zveril režisér (ako inak) Garymu. Stone vo svojom filme podáva vlastnú teóriu o tom, ako to mohlo byť s atentátom na Kennedyho. Vyplatilo sa. Film získal osem nominácii na Oscara, získal dvoch za kameru a strih.

Profil: Gary Oldman Profil: Gary Oldman Profil: Gary Oldman

Úžasnú charizmu a erotický náboj vdýchol Gary svojej postave grófa Drakulu vo filme režiséra Francise Forda Coppoly Drakula (Dracula, 1992). Podľa všetkého Gary nedostal žiadne inštrukcie ako by mal stvárniť túto známu postavu z románu Briama Stokera. No svojich divákov si získal, podmanil a očaril ako skutočný gróf. V úlohe Miny sa objavila sladká Winona Ryder, profesora Van Helsinga stvárnil nemenej charizmatický Anthony Hopkins. Film ocenila aj Americká filmová akadémia. Získal Oscara za kostýmy, masky a strih zvukových efektov.

Vo filme Pravdivá romanca (True Romance, 1993) stvárnil Gary pasáka Drexla. Ďalšou postavou bol skorumpovaný agent z protidrogového oddelenia Stansfield, ktorého si zahral vo filme Luca Bessona Leon (Léon, 1994). Vzťah profesionálneho zabijaka v podaní francúzskeho gavaliera Jeana Rena a dvanásťočného dievčatka (Natalie Portman), ktorému policajt vystrieľa celú rodinu si získal mnohých divákov. Bol nominovaný na cenu Césara a režisér si odniesol Českého leva. Úplne rozdielnu postavu od predošlých stvárnil vo filme Nesmrteľná milenka (Immortal Beloved, 1994), životopisnom filme o geniálnom nemeckom skladateľovi Ludwigovi van Beethovenovi. Tentoraz nehrá žiadneho zloducha, ale samotného skladateľa - a znova bravúrne. Kvôli dôveryhodnosti cvičil celých šesť hodín denne na piano. Ženskú úlohu si zahrala Isabella Rossellini, s ktorou sa Gary na čas zblížil.

Nie je veľa filmov, v ktorých by hral Gary romantické postavy. Vo filme Šarlátové písmeno  (The Scarlet Letter, 1995), ktorý sa odohráva v Anglicku v 17. storočí, stvárnil reverenda. Ten pocíti zakázanú lásku k vydatej žene v podaní Demi Moore). Ich láska prejde mnohými ťažkými skúškami. Spomínaný film nebol dvakrát dobre prijatý ani divákmi a ani kritikou. Z prepadáku vyšiel víťazne práve Gary, ktorý to potiahol aj za nepresvedčivú Demi Moore. 

Ďalšieho zloducha, Zorga s jedinečným šarmom a prehľadom, stvárnil v akčnom sci-fi Luca Bessona Piaty element (The Fifth Element, 1997). Jeho kombinácia šialenca s prenikavou inteligenciou a čiernym zmyslom pre humor je jednoducho dokonalá. Hlavnú úlohu, piaty element alias lásku a život zosobnenú v žene menom Leeloo stvárnila vtedajšia režisérova manželka Mila Jovovich. Jej partnerom bol herec s extrémne krátkymi replikami, Bruce Willis. Ani v nasledujúcom snímku sa podstata Garyho postavy nelíši. Naučil sa len dobre po rusky a zahral si teroristu v akčnom filme režiséra Wolfganga Petersena Air Force One (Air Force One, 1997). Na druhej strane barikády stojí americký prezident v podaní Harrisona Forda, ktorý sa nemieni vzdať teroristom bez boja.

Profil: Gary Oldman Profil: Gary Oldman Profil: Gary Oldman

Horšie to už bolo s filmom Stratení vo vesmíre (Lost in Space, 1998), ktorý nás bombardoval neskutočným množstvom špeciálnych efektov. V celom tom množstve sa stráca všetko ostatné a ani herecké výkony nepresvedčili. Len Gary ako Dr. Zachary Smith si s chuťou zahral sabotéra.

Objavil sa aj v pokračovaní úspešného oscarmi oceneného filmu Mlčanie jahniatok, Hannibal (Hannibal, 2001). No asi málokto si uvedomil, že sa díva na Garyho Oldmana, šikovne a škaredo zamaskovaného, pretože hral Masona Vergera, obeť dr. Lectera, ktorá prežila. Komédia Interstate 60 (Interstate 60, 2002) patrí k tomu lepšiemu, čo Gary stvárnil. Nevšedný príbeh s originálnym scenárom rozpráva o Nealovi v podaní Jamesa Marsdena, ktorý sa snaží nájsť sám seba a na ceste za poznaním stretáva nezabudnuteľných ľudí. V romantickej komédii Tiptoes (Tiptoes, 2003) si zahral spolu s Kate Beckinsale a Matthew McConaugheyom. Úlohu gangstra Charlie Storma si strihol v akčnom snímku Hriech (Sin, 2003)

V súčasnosti môžeme Garyho vidieť v treťom pokračovaní príhod čarodejníckeho učňa Harryho Pottera, Harry Potter a väzeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban,  2004), kde si zahral postavu Siriusa Blacka, hľadaného zločinca. Nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá a Gary si tentoraz nezahral kriminálnika v pravom slova zmysle. Keďže prijal úlohu vo filme určenom predovšetkým deťom (ale nie len tak celkom pre nich), sa razom stal hviezdou aj v detskom svete. V budúcnosti by sa mal objaviť aj v ďalšom pokračovaní známeho komixu Batman, Batman Begins (2005)

Dvakrát rozvedený Gary Oldman je otcom troch synov. Toho času je abstinujúcim alkoholikom. S najťažším obdobím vo svojom živote, vzťahom medzi ním a otcom s alkoholom, sa vyrovnal skrz svoj silne autobiografický režijný počin Nič ústami (Nil by Mouth, 1997), ktorý aj sám financoval. Film bez happyendu popisuje život v prostredí, v ktorom vyrastal - južný Londýn. Sám v tomto filme nehrá, ale kvalitu filmu ocenila aj porota filmového festivalu v Cannes. Herečka Kathy Burke si odniesla cenu za hlavnú ženskú úlohu. Scenár a réžia si odniesla aj cenu BAFTA.

Gary Oldman je možno blázon, možno rebel a možno narušená osobnosť s deštrukčnými sklonmi. Ale to géniovia občas sú. Jeho nadanie ešte nebolo ocenené Oscarom, ale čo nie je, môže (raz) byť. Zaslúžil by si to. Aj napriek tomu, že drvivá väčšina postáv, ktoré stvárňuje sú kriminálnici, gauneri a vyšinutí psychopati.

 


autor Ľudmila Ontkaninová 18.6.2004
  • Väzeň z Azkabanu na 2 DVD (29.12.2004 0:26:19)
  • Darebáctvo sa podarilo? (22.06.2004 1:48:12)
  • Harry Potter a väzeň z Azkabanu (18.06.2004 21:29:40)
  • Harry Potter a väzeň z Azkabanu (31.05.2004 18:11:35)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Rodinný
    Minutáż˝: 140 min
    Krajina: USA VB
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.