PREVIEW: PROTIVNÉ BABY

PREVIEW: PROTIVNÉ BABY

článok



Cady Heronová (Lindsay Lohanová) sa domnieva, že pozná zákon o prežití silnejšieho, pretože vyrástla v africkej buši, kde pracovali jej rodičia - zoológovia. Lenže zákony džungle dostávajú úplne iný zmysel, keď sa pätnásťročné dievča, ktoré sa doposiaľ učilo doma, prvý krát dostáva do normálnej školy a musí čeliť psychologickému tlaku a nepísaným sociálnym pravidlám, ktoré určili ostatné dospievajúce dievčatá.

Režisér Mark Waters (Medzi nami dievčatami) natočil film podľa scenára Tiny Feyovej, nositeľky ceny Emmy. Ide o fiktívnu komédiu, ktorá bola inšpirovaná bestsellerom Rosalindy Wisemanovej (New York Times) "Gueen bees and Wannabes" (Ako pomôcť svojej dcére prekonať party, ohováranie, priateľov a ďalšie komplikácie dospievania), ktorú New York Times označili ako "znepokojujúcu správu o živote, ktorý vedú naše dievčatá v škole a jej okolí".

Preview: Protivné baby Preview: Protivné baby Preview: Protivné baby

Synopsa

Film "Protivné baby" ilustruje situáciu, ktorej musia čeliť dievčatá v akejkoľvek škole. Je to príbeh Cady Heronovej (Lindsay Lohanová), nepopísanej čistej duše, keď prvýkrát vkročí na pôdu strednej školy v malom mestečku pri Chicagu v Illinois. Potom, čo žila s rodičmi v Afrike, nemá vôbec predstavu o tom, aké divoké vzťahy môžu panovať v tzv. civilizovanej spoločnosti, než sa jej cesty skrížia s hviezdou školy a predstaviteľkou tejto spoločnosti, Kráľovnou Bee (včiel) Reginou Georgeovou (Rachel McAdamsová), ktorá je práve na tejto strednej škole absolútnou a suverénnou vládkyňou.

Cady však nielenže Regine skríži cestu, ale doslova ju vytočí, keď sa zamiluje do jej bývalého priateľa Aarona Samuelsa (Jonathan Beennet). Regina sa na to chystá odpovedať po svojom a predstiera, že má Aarona stále rada a tak mu bráni, aby sa stýkal s Cady. Pritom sa ale tvári, akoby bola jej najlepšia priateľka. Neexistuje iná možnosť, než sa tejto hre prispôsobiť. A tak sa dievčenský svet v tejto škole stáva viacej bojiskom, na ktorom dominuje zloba a túžba po moci.

Cady je obklopená žiakmi - športovcami, šorty - mathletes, ľahostajnými učiteľmi a ďalšími početnými predstaviteľmi subkultúry. Snaží sa získať si svoje postavenie, ale opäť sa prepadáva dole. Šplhá sa po odstrašujúcom sociálnom rebríčku dospievajúcich a uvedomuje si, že proti podmienkam života na strednej škole je život v džungli doslova prechádzka ružovým sadom.

Tina Feyová, autorka scenára a jedna z predstaviteliek filmu "Protivné baby" je súčasne jednou z vynikajúcich autoriek relácií Saturday Night Live, ktorý si získal popularitu pre svoj štýl sarkastického humoru. Už dávnejšie sa zaujímala o sociálnu stránku a fenomén zložitých vzťahov vo svete dievčenského dospievania. Spojila sa s Rosalindou Wisemanovou, ktorá je spoluzakladateľkou programu "Empower", čo je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá potlačením agresivity vo svete dospievajúcich. Wisemanovej kniha "Wueen Bees and Wannabes" zaujala Feyovú pohľadom do sveta dievčat a popisom spôsobu, ako fungujú party a hierarchia v tomto mikrosvete. Bola presvedčená, že toto je materiál, ktorý prostredníctvom humoru a zábavy môže ovplyvniť myslenie a chovanie dospievajúcich.

"Myslím, že dievčatá sú geniálne vynaliezavé v tom, ako môžu škodiť jedna druhej, aby to bolo nejako extra nápadné," hovorí Feyová. "Čo ma najviac zaujalo boli anekdoty, ktoré rozprávali autorke dievčatá, keď zhromažďovala materiál pre knihu. Rosalinda ich brala veľmi vážne, ale pokiaľ ide o moje skúsenosti, sú tiež veľmi zábavné. Myslím, že zmätok vo vzájomných vzťahoch dievčat je založený jednak na prirodzenom inštinkte, ale súčasne ide o intrigu a vypočítavosť."

Koproducentka Lorne Michaelsová (ktorá je rovnako spoluautorkou relácie Saturday Night Live) uvítala nápad Feyovej, previesť knihu do filmovej podoby. "Je to veľmi bohatý subjektívny materiál, ktorý zodpovedá súčasnosti. Feyová je v tom, čo robí veľmi fundovaná a verila som, že je to naozaj povolaná autorka k napísaniu scenára tohto filmu."

Keď sa Feyová pustila do prepisu zistila, že to bude komplikovaná práca. Bolo totiž treba previesť fikciu do reality. Ako záchytný bod použila osnovu a anekdoty z Wisemanovej knihy a pridala k tomu svoje vlastné skúsenosti zo strednej školy a zabezpečila si ďalší materiál z rozhovorov s dospievajúcimi dievčatami. Podarilo sa jej tak vytvoriť veľmi zábavný scenár, ktorý vzbudil pozornosť čitateľov, vrátane režiséra Marka Watersa.

Ten si práve vychutnával úspech svojho filmu "Medzi nami dievčatami", ktorý sa stal hitom medzi komédiami minulého leta. Waters dokonca prehlásil, že tento scenár patrí k najlepším, aké kedy čítal. "Bol vtipný, zábavný, plný humoru a pritom mu nechýbali rysy ľudskosti, s ktorými sa človek mohol stotožniť," hovorí Waters. "Nebola to priemerná snímka s osvedčenou schémou. Tina vytvorila živé charaktery, ktoré vzbudzujú záujem. Už keď som scenár čítal, vedel som, že ho chcem natočiť." Spolu s režisérom sa teda filmári pustili do hľadania hlavných predstaviteliek pre postavu Cady a voľba padla jednoznačne na Lindsay Lohanovú, jednu z najtalentovanejších herečiek v súčasnom Hollywoode.

Po skúsenosti z filmu "Medzi nami dievčatami" bola Lohanová tiež nadšená, že úlohu získala a to nielen kvôli režisérovi, s ktorým sa dobre pracovalo, ale pretože sa jej taktiež veľmi páčil scenár, plný humoru a zaujímavých charakterov.

"Myslím, že Tina je úžasná v tom, ako dokázala pochopiť, čo majú dospievajúce dievčatá v hlave," hovorí 17-ročná herečka, ktorá debutovala v roku 1998 vo filme "Pasca na rodičov" a v poslednej dobe hrala pod Watersovým vedením práve vo filme "Medzi nami dievčatami". "Scenár je veľmi realistický, veľmi pravdivý v tom, ako predstavuje pomery na strednej škole a rivalitu medzi študentkami."

Filmári veľmi usilovne hľadali aj obsadenie ďalších postáv Janise, Damiana, Gretchen, Karen a Aarona - všetkých, ktorí nejako ovplyvnia vývoj Cady na strednej škole. Vyberali predstaviteľov vo veku 15-25 rokov v New Yorku, Los Angeles, Toronte a Chicagu.

Preview: Protivné baby Preview: Protivné baby Preview: Protivné baby

Svet "hlúpych báb"

Asi najväčším problémom je prejsť strednou školou, aby človek neutrpel zranenie svojich citov. Niektorí outsideri, ako sú vo filme Janis a Damian, nedbajú na to, či ich ostatní uctievajú, obliekajú si to, čo sa im páči a dávajú najavo svoje pohŕdanie partiami.

Avšak Rosalinda Wisemanová vo svojej knižke poukazuje a Tina Feyová to vo svojom scenári predvádza - ako sa niektorí teenageri ocitajú v područí podobnej partie, ako je tu, či chcú alebo nie. "Dievčatám chceme poskytnúť zázemie, aby sa cítili príslušníčkami určitej sociálnej vrstvy," píše Wisemanová. "Naši najlepší politici a diplomati nie sú o nič lepší než dospievajúce dievčatá, pokiaľ ide o porozumenie sociálnym intrigám a pochopenie politickej situácie, vedúcej k moci".

KRÁĽOVNÁ
Je kombináciou Kráľovnej sŕdc z Alenky v ríši divov a Barbie. Obsahuje charizmu moci, bohatstva, vzhľadu, silnej vôle a ovláda schopnosť manipulácie. Je najvyššou vládkyňou, dokáže umlčať, ako dievčatá, tak chlapcov pohľadom a jej popularita spočíva v tom, že ostatných udržuje v určitých obavách a má nad nimi kontrolu. Páči sa vám to, alebo nie?

POBOČNICA
Je kombináciou ochotnej služobníčky a skromnej vykonávateľky. Urobí všetko, čo jej kráľovná prikáže. Aj keď sa domnieva, že kráľovná je jej najlepšou priateľkou, manipulatívna vládkyňa na ňu pozerá, ako na tvora vez väčšieho významu. Je to vzťah plný pokrytectva.

BANKÁRKA
Kombinácia XXX. Získava si dôveru dievčat, aby sa jej zverili zo svojimi tajomstvami a za to im prezrádza, čo sa o nich hovorí. Tieto informácie zhromažďuje ako majetok a neskôr ich využije ku svojmu prospechu. Je skoro tak mocná ako Kráľovná, svojimi schopnosťami môže manipulovať s ostatnými a jej občasná ochota prezradiť nejaké tajomstvá, len zvyšuje jej postavenie človeka, ktorý vie o všetkom čo sa okolo deje. Pred bankárkou sa treba mať na pozore... necháva za sebou rady nevinných obetí, ktoré jej uverili.

PÄTOLÍZAČKA
Jej cieľom je baviť Kráľovnú a urobí všetko, aby si získala jej priazeň. Ale snaží sa až príliš - a svojmu okoliu sa zdá byť patetická. Ak jej to Kráľovná prikáže, ochotne splní nejakú špinavú úlohu, napr. vypustí vymyslenú informáciu, ktorá niekomu pokazí náladu - aspoň na jeden deň. Vypočítavá Kráľovná však len predstiera, že má pätolízačku pod svojimi krídlami, pokiaľ ju potrebuje. Potom už pre ňu nič neznamená.

TERČ
Je na tom horšie než pätolízačka. Terč ej obeťou Kráľovnej a jej partie. Je vystavený ponižovaniu, zosmiešňovaniu alebo je celkom vylúčený z partie ostatných. Obvykle je to niekto, kto sa Kráľovnej a jej družine postavil. Pohybuje sa až na dne len preto, že sa snažila dostať vyššie.

ROZHÁDANÁ POZOROVATEĽKA
Je stále v spore s okolím, pretože vie, že Kráľovná nemá pravdu, ale nedokáže sa proti nej verejne postaviť. Prečo? Bojí sa, aby sa sama nestala terčom. Či už niečo podnikne, alebo nie, stále sa cíti mizerne. A keď sa zúfalo snaží prispôsobiť, nemá dosť sebavedomia spojiť sa s niekým, s kým by si to naozaj priala. A čo naozaj chce? Táto úbohá bytosť to sama ani nevie.

SUVERÉNKA
Neprispôsobuje sa. Sebavedomá, plná sebarešpektu a jedna z mála dievčat, ktoré sa neriadia podľa toho, čo si o nich myslia tí druhí. Nespája sa zo žiadnou partiou, dokáže sa stýkať a dokonca je vítaná v akejkoľvek skupine. S tými, ktorí ju neakceptujú sa jednoducho nestýka. Je dokonca ochotná postaviť sa za Kráľovnú, keď ju niekto "zatlačí do kúta". Okolie ju v podstate rešpektuje, ale nemá taký vplyv ako Kráľovná, pretože sa skôr zaujíma o priateľstvo ostatných a nesnaží sa byť zbožňovaná. Je naozaj tým "svetlým miestom" medzi temnými mrakmi, visiacimi nad dievčenským svetom.

Preview: Protivné baby Preview: Protivné baby Preview: Protivné baby

Móda

Móda tvorí dôležitú súčasť sveta dospievajúcich a tak je jej aj vo filme venovaná patričná pozornosť. Kostýmová návrhárka Mary Jane Fortová vytvorila kostýmy, ktoré odrážajú charakter, osobné cítenie a vyjadrujú súčasnú kultúru obliekania dievčat na strednej škole. Pre hlavnú predstaviteľku Cady vytvorila viac než 40 rôznych kostýmov a pre každú z členiek partie Plastikov 30 druhov oblečenia. Dbala na to, aby každé dievča vyzeralo inak a autenticky. Plastikovia majú svoje vlastné pravidlá, ako sa obliekať - napr. v stredu nosia len ružovú - preto sa musela návrhárka prispôsobiť tomuto zvyku obliekania.

"Mohla som preto navrhnúť a obliecť ich podľa posledných módnych trendov a naozaj všetko zvýrazniť. Ich oblečenie je nenápadné, krajšie a výraznejšie než to, čo nosia ostatní. Môžu si dovoliť všetko, čo visí v módnych magazínoch a podľa toho som ich obliekla."

Podľa Fortovej vo filmu presadzujú poslednú módu ako Plastikov tak aj Cady, ale pozadu neostávajú ani ostatní predstavitelia, pretože aj oni sa obliekajú podľa vlastného vkusu. "Tak, ako je kreatívna Regina, podobne sa oblieka aj Janis. Len každá z nich má ku štýlu obliekania iný prístup. Regina musí mať to najnovšie, čo práve letí, zatiaľ čo Janis si módu prispôsobuje svojmu vkusu - niečo na šatách odstrihne, niečo prišpendlí a automaticky sa tak stane stredobodom pozornosti ostatných." Ak už ide o ktorúkoľvek skupinu a ich individualitu, jeden smutný fakt platí univerzálne: nezáleží na tom, do akej partie to ktoré dievča na strednej škole zapadne, ale každá prejde obdobím, kedy sa jej zdá, že je "in", ak je k ostatným zlá.


Mean Girls (USA, 2004, 97 min.)
Réžia: Mark Waters. Scenár: Tina Fey. Kamera: Daryn Okada. Hudba: Tina Fey. Hrajú: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tina Fey, Tim Meadows, Amy Poehler

 


autor press kit 30.12.2004
  • Protivné baby (06.01.2005 21:09:03)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Dráma
    Minutáż˝: 97 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.