PRVÁ PÄťKA USA

PRVÁ PÄťKA USA

článok



V čase, keď minulé tri roky vládol predposlednému víkendu nekompromisne Pán prsteňov, sa najúspešnejšou novinkou stalo rodinné dobrodružstvo Lemony Snicket´s A Series of Unfortunate Events, v ktorom hrá hlavnú úlohu Jim Carrey. Romantická komédia s Adamom Sandlerom Spanglish skončila na treťom mieste.

TOP 17. 12. - 19. 12. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events Paramount 1. týždeň 30,0 mil 30,0 mil
2. Ocean's Twelve Warner Bros. 2. týždeň 18,1 mil 68,5 mil
3. Spanglish Sony 1. týždeň 8,8 mil 8,8 mil
4. The Polar Express Warner Bros. 6. týždeň 8,4 mil 123,4 mil
5. Blade: Trinity New Line 2. týždeň 6,8 mil 35,6 mil
6. National Treasure Buena Vista 5. týždeň 6,0 mil 132,7 mil
7. Christmas with the Kranks Sony 4. týždeň 5,3 mil 61,9 mil
8. The Flight of the Phoenix Fox 1. týždeň 5,0 mil 5,0 mil
9. Closer Sony 3. týždeň 3,3 mil 18,8 mil
10. The Incredibles Buena Vista 7. týždeň 3,1 mil 236,9 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Lemony Snicket´s A Series of Unfortunate Events
Count Olaf je prefíkaný zloduch, ktorý sa šikovnými prevlekmi a neľudskými intrigami snaží trom sirotám Baudelaireivým - Violete, Klausovi a Sunnymu, ukradnúť ich dedičstvo.

Na základe jednej z najpredávanejších detských kníh Brada Handlera napísal Robert Gordon (Galaxy Quest) scenár, podľa ktorého nakrútil Brad Silberling (Polnočná míľa) dobrodružné fantasy pre celú rodinu. Hlavnú postavu Olafa stvárnil Jim Carrey, tetu Josephine Meryl Streep a hlas Lemon Snicketa patrí Jude Lawovi. V našich končinách by sa film mal objaviť 24. 2. 2005

Na financovanie tohto vysokorozpočtového filmu (140 mil.) sa Paramonut spojil s DreamWorks Pictures a Nickelodeonom a nasadili ho do 3 620 kín, kde za prvé tri dni premietania zarobil 30 miliónov dolárov, čo znamená prvé miesto. Pre Jima Carreyho je to už v poradí dvanáste prvé miesto v jeho kariére a po 7. krát sa mu podarilo zarobiť 30 alebo viac miliónov.

Prvýkrát po šiestich rokoch sa stalo, že jedno štúdio vyslalo dva filmy v krátkom časovom úseku, ktoré zarobili viac ako 30 miliónov dolárov. Minulý mesiac zožal Paramount úspech s filmom The SpongeBob SquarePants Movie. V lete roku 1998 sa to isté podarilo filmom Drvivý dopad a Thruman Show.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 68%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Škoda slov. Geniálna stránka!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Ocean's Twelve (Dannyho dvanástka)
Ubehli tri roky odkedy Danny Ocean a jeho partia okradli Terryho Benedicta o 160 miliónov dolárov z jeho Las Vegaského kasína. Danny má nový plán. Teda vlastne tri plány. Amsterdam, Rím a Paríž, kde sa jeho partia rozhodne nepôjde pozerať na miestne pamiatky. Ale Benedict chce svoje peniaze späť a Interpol chce Dannyho Oceana.

Nakrútil remake úspešného filmu s plejádou hereckých osobností a práca sa mu zapáčila natoľko, že sa pustil do pokračovania. Reč je o Stevenovi Soderberghovi, ktorý dal znovu dohromady Clooneyho, Pitta, Damona, Zetu-Jones, Afflecka, Garciu a Juliu Robert a vytvoril pokračovanie Dannyho jedenástky, ktoré k nám dorazilo už 16. decembra.

53 percentný pád postihol Dannyho dvanástku. 18,1 miliónov dolárov za víkend stačilo len na druhé miesto. Za 10 dní film zarobil 68,5 dolárov, čo je o 3 milióny menej ako Dannyho jedenástka.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com -60%, imdb.com - 6,5/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C-

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Dvanástka je nová jedenástka. Danny Ocean, Rusty, Linus, Isabel, Dasher, Benedict, Frank a Tess. To je Intro. Downloadnúť si môžete poster 1 a 2, Desktop s každým hrdinom, rovnako ako Ikonu. V Cast je ku každému hercovi pripísaná replika z filmu a Full Bio. V rubrike Video sú Trailery a TV Spoty a zložka The Movie je rozdelená na tri časti: Synopsis, Productions a Filmmakers. Nič viac nič menej. Škoda.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Spanglish

Flor emigruje z Mexika do Los Angeles v nádeji, že nájde lepší život pre seba a svoju dcéru Cristinu. John a Deborah si ju najmú ako ženu na domáce práce a Flor musí prekonávať jazykovú bariéru, Cristininu narastajúcu ženskosť a excentrický spôsob života pána Claskyho.

Producentom, scenáristom a režisérom Spanglish je tvorca veľmi úspešného filmu Tak dobre ako sa len dá James L. Brooks. Do postáv manželov Claskyovcov obsadil Adama Sandlera a Téu Leoni. Emigrantku Flor Moreno si zahrala známa španielska herečka Paz Vega (Sex a Lucia, Hovor s ňou, Druhá strana postele). V našich kinách sa po Spanglicky začne hovoriť 14. 4. 2005.

Komediálna dráma Jamesa L. Brooksa skončila s veľmi zlým zárobkom - 8,8 miliónov na treťom mieste. Recenzie na 80 miliónový film boli zmiešané a prijatie nebolo tak dobré, ako pri filme Tak dobre ako sa len dá, ktorý zarobil 12 miliónov počas otváracieho víkendu a 147 miliónov celkovo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 49%, imdb.com - 6,7/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Už, už som si myslel, že pôjde o klasickú stránku spoločnosti Sony, ale nie je to tak. Na tomto webe sa okrem základných informácii o filme, hercoch, tvorcoch, môžete niečo opýtať aj režiséra či priamo nahliadnuť do scenára. Alebo si stránku dať v Španielčine :).


The Polar Express (Polárny expres)
Neskoro v noci na Vianoce leží pochybujúci chlapec v posteli a tajne dúfa, že začuje zvuk sobích zvončekov a saní Santa Clausa. Namiesto toho však pod jeho oknami zastaví zvláštny vlak - z hustej pary sa vynorí Polárny expres. Je plný detí v pyžamách a jeho sprievodca ho pozve na nezabudnuteľnú cestu na Severný pól. Tam môže získať jeden špeciálny darček, ktorý je však určený len pre tých, ktorí stále ešte veria v to, že Santa Claus existuje.

Aj keď ide o animovaný film, na plagáte k filmu je veľkým písmom písané Tom Hanks, ktorý prepožičal svoj hlas viacerým postavám Polárneho expresu. Režijnú ruku nad filmom podľa knihy Chrisa Van Allsburga držal Robert Zemeckis. Vo filme zaznejú aj hlasy Leslie Zemeckis, Eddie Deezena a Nony Gaye.

Polárny expres napreduje decembrom. V šiestom víkende klesol len o necelých 11 percent, na 8,4 milióna dolárov. Po znepokojujúcom prvom víkende už vláčik zarobil 123,4 miliónov dolárov v Amerike a 170 miliónov celosvetovo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 57%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Pokiaľ nekliknete na Flashovú stránku, môžete si len čítať informácie. Flashová verzia stránky má úplne podmanivú atmosféru, krásne obrázky a celkovo vytvára výborný dojem.


Blade: Trinity
Národ upírov vymyslí svoj plán tak, aby všetko podozrenie zo séria brutálnych vrážd padlo na jediného človeka - na Bladea. Ten sa musí spojiť s ľudským klanom lovcov upírov a vyhrať extrémne ťažký súboj, ktorý vedie až k samotnému Drakulovi.

David S. Goyer je muž stojaci za trilógiou Blade ako scenárista. Práve preto mu bola pridelená réžia zatiaľ posledného filmu o dennom chodcovi. Ako producent je Goyer podpísaný pod Blade II a Blade: Trinity. V postave Bladea si už nikto nevie predstaviť nikoho iného ako Wesley Snipesa. Jeho pomocníkom je neodmysliteľne Kris Kristofferson ako Abraham Whistler. Novým prírastkom do trilógie je Whistlerova dcéra Abigail, ktorú stvárňuje Jessica Biel známa zo seriálu V siedmom nebi. 10. februára zavíta Blade: Trinity aj na naše územie.

Tretí Blade klesol až o 59%, z druhého miesta na piate. Desaťdňový zárobok činí 35,6 milióna dolárov. Rozpočet filmu - 65 miliónov sa asi určite nevráti.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 25%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 1,5/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer 1
Oficiálna stránka
Vidím ťa samého obklopeného nepriateľmi... toto je boj, no sám ho nevyhráš. Blade je späť. Moje meno je Hannibal King. Som lovec. Som Abigail. Toto sa dozviete z Meet the Trinity. V Aam Yourself nájdete okrem ikon a posterov aj Skiny pre Winamp, v zložke The Production si môžete prečítať interview, vo Fight Feature sa nachádza krátke video, v Surveillance je napríklad galéria zbraní a audio klipy. Táto stránka obsahuje to, čo vždy hľadám. Niečo viac, niečo extra.

 

Filmu Closer sa ušlo hneď niekoľko nominácii na Zlatý glóbus, spoločnosť Sony ho hneď pridala do ďalších 486 kín a táto dráma tak klesla len o 6%. Scorseseho The Aviator získal 6 nominácii a hral sa len v 40 kinách, kde zarobil 831 000 dolárov. V dvoch kinách sa hralo Wes Andersonovo The Life Aquatic with Steve Zissou a zarobilo 101 000 dolárov. Viac kín mu bude pridelených na Vianoce.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 96,3 miliónov dolárov, čo je o 26 percent viac ako minulý rok

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
19 - 21 december 2003 The Lord of the Rings: The Return of the King 24,3 mil
20 -22  december 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers 12,8 mil
21 - 23 december 2001 The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring 38,1 mil

 

Komédie, ktoré si budú medzi sviatkami vyžadovať pozornosť majú názvy Fat Albert, a (určite zaujímavejšia) Meet the Fockers (ktorú osobne tipujem na víťaza). S komedionálnym žánrom nebudú mať nič spoločné filmy Darkness Juema Balagueróa a The Phantom of the Opera Joela Shumachera.

 


autor Matej Oravec 24.12.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.