BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Siedmeho decembra som už začal uvažovať, či vôbec vyjde desiate číslo Blokbasteru. Deviateho ráno som sa na jeho internetovej stránke dočítal, že decembrové číslo je v predaji od siedmeho. Ale novučičký Blokbaster som držal v rukách až poobede deviateho decembra 2004. A tešil som sa, lebo titulná strana nemá chybu. Síce zlatá titulka Cinemy prevyšuje aj Dannyho parťákov 2 v Premiere.

Z prvej strany Blokbasteru zmizli čiary deliace palcové titulky a jedinou škodou je, že tá istá usmievavá Catherine je aj v portréte na strane 25, akurát z väčšej diaľky. Šéfredaktor Martin Pomothy hneď u úvodníku upozorňuje na rekordne malý počet kino recenzií a ponúka dva mega články Star Wars a Príbeh animáka. O Star Wars sa v súvislosti z jeho uvedením na DVD písalo v každom z mesačníkov. Len nedávno (dve čísla dozadu) ho do rubriky Retro zaradila Premiere. Článok Viléma Menarda som zlupol ako jahodu, aj keď sa bez mučenia priznávam, že k Hviezdnym vojnám nemám žiadny vzťah. 

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Zato animované filmy sú presne moja krvná skupina. Potešila ma septembrová Cinema veľkým a kvalitným článkom Past na Myšáka o spoločnosti Walt Disney. Príbeh animáka (ako náplasť na absenciu recenzie Polárny expres) z pera Imricha Rešetu mapuje vznik a rozvoj animovaného filmu v štyroch častiach, plus Naše a Európske animáky. Krátko sa venuje štúdiám Pixar, Aardman studios, DreamWorks SKG, Walt Disney Company, Anime a menším firmám. Z článku mám celkom zmiešané pocity, a ani po jeho dvojnásobnom prečítaní by som nevedel svojimi slovami povedať cestu animovaného filmu. Za dvojstranu, kde sa nachádzajú Zaujímavosti a tabuľka, by som nechal prváka študujúceho grafiku, zopakovať si ročník. K niektorým obrázkom je názov filmu a rok, niekde rok chýba, niekde aj názov. Ak je napísaná informácia, koľko postáv a vecí stvárnil Džin v Aladinovi ako obrázok sa priam ponúka postava Džina a nie Aladina. Myslím si, že pokiaľ ide o krátke informácie, nie je problém prehodiť tieto úseky tak, aby pasovali k fotografiám. Žiadnu informáciu som nenašiel ani k Flinstonovcom, ani k Tom a Jerry a ani k Oscarovému For the Birds. Deliaca čiara nad tabuľkami je úplne zbytočná (rovnako ako čiary v celom článku). Jimmy Neutron by musel veľmi prerobiť, keby v amerických kinách zarobil len 80 920 dolárov. Tak isto aj Mravec Z. Dovoľte mi doplniť chýbajúce informácie: Príbeh žraloka 309,348,589, Rodinka Úžasných 385,699,255. Tieto čísla však ešte nie sú konečné, pretože filmy sa ešte stále premietajú, rovnako ako sa vo svete ešte premieta Shrek 2. Ale dosť bolo hnidopichovania.

Mimo deviatich recenzii (dvoch októbrových a troch novembrových) si v Blokbasteri môžete prečítať rozhovor s Renée Zellweger a portrét Sophie Loren. Nedoceniteľný pri plánovaní voľna je televízny program na celý december s výberom toho najlepšieho, čo ponúka farebná škatuľa a program slovenských kín. 

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Cinema sa zmenila na nepoznanie. Aj keď to z náhodného prelistovania nie je až tak poznať, znova sa o niečo priblížila materskej Cineme v nemeckom jazyku. Najväčšou zmenou prešiel font písma. Novinky, zaujímavosti, štatistiky dostali novšiu podobu, graficky na výbornú je spracovaný biely priestor, v portrétoch pribudol rámček s piatimi filmami a rubrika video a DVD sa spojila v jedno.

Pravidelný výhľad je jednou z troch hlavných tém decembrovej Cinemy. V rubrike Legenda sa konečne objavil Zdeněk Podskalský a k filmu Milenci a vrazi uvádza Cinema speciál: Filmy podle knih Vladimíra Párala. Rozhovory tu nájdete s Ondřejem Vetchým, Liev Scgreiberom a Tomom Hanksom. Portréty Garryho Marshalla a Thierry Lhermittea pripravila Alena Prokopová a Kirsten Dunst si vzal na paškál Leoš Flodr.

Na Cinemu nedám dopustiť a pripájam sa k zúfalému výkriku: "Vydajte Register 2003!", ktorý by mohol pôsobiť ako prosba o register 2004.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Premiere pripravuje zmenu od ďalšieho čísla. Veľká sa zmenší, malá sa zväčší. Cena zostane malá. Ale to až v novom roku. V poslednom čísle tohto roku nájdete ako prílohu 50 najlepších komédii na DVD.

Pavel Němec pripravil článok nielen o digitalizácii, ktorá bola naplno využitá v Polárnom exprese. Spôsob práce na tomto filme upresní v rozhovore Tom Hanks (tu si môžete rozhovor porovnať s rozhovorom v Cineme, ako musia herci odpovedať na podobné otázky). Pánov určite poteší prehľad Sex Symbolov 20. storočia (aj vám chýba česká filmová kráska dnešnej doby?). Dannyho parťáci opět v akci dokonale navnadia na film a to, prečo by chcel Brad Pitt skončiť s herectvom sa dozviete v jeho portréte. Bonbónikom je Stopařov průvodce po Galaxii Dareka Šmída. O tom, prečo vidieť vianočnú komédiu Santa je úchyl! sa vás bude snažiť presvedčiť Billy Bob Thornton. No a článok, kvôli ktorému je nutné si Premiere kúpiť je z pera Tomáša Baldýnskeho o jednej z najlepších komédii skupiny Monty Python - Život Briana.

Na záver už len otázka a odpoveď z Lid versus Tatiana Vilhelmová:
Markinho: "Už máte nakoupeného ježíška?"
Tatiana: "To už jer 23. prosince jedenáct večer? "

 


autor Matej Oravec 20.12.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.