PREVIEW: MUŽ V OHNI

PREVIEW: MUŽ V OHNI

článok



Mexikom sa prehnala vlna únosov a medzi majetnými obyvateľmi, hlavne medzi tými, ktorí majú deti, sa rozšíril panický strach. Za šesť dní došlo k 24 únosom. Vzrástol záujem o osobnú ochranu detí. Do tohto sveta vstupuje John Creasy (Denzel Washington), bývalý tajný agent/zabijak CIA, ktorý sa tejto práce vzdal. Jeho priateľ Rayburn (Christopher Walken) ho privedie do Mexico City, aby sa stal telesným strážcom deväťročnej Pity Ramosovej (Dakota Fanning), ktorá je dcéra priemyselníka Samuela Ramosa (Marc Anthony) a jeho manželky Lisy (Radha Mitchellová). Creasy nemá záujem o prácu ochranky a už vôbec nie o ochranu malého dievčaťa, ale nič iného nemá, tak túto prácu prijíma.

Creasy ťažko znáša predčasne vyspelé dievča a jej dotieravé otázky, týkajúce sa jeho života. Ale ona pomaly preniká pod jeho zdanlivo nepreniknuteľný interiér.

Preview:  Muž v ohni Preview:  Muž v ohni Preview:  Muž v ohni

Creasyho novo nájdený zmysel života sa zrúti v okamihu, keď je Pita unesená. Aj keď je v priebehu únosu smrteľne zranený, Creasy je "muž v ohni" a prisahá, že zabije kohokoľvek, kto súvisí, alebo ťaží z tohto únosu. A nikto ho nezastaví.

Režisérovi Tonymu Scottovi a spoločnosti Regency Enterprises trvalo 20 rokov, než priniesli tento projekt na filmové plátno. Majiteľ a zakladateľ spoločnosti Regency Arnon Milchan kúpil filmové práva k románu A. J. Quinella "Muž v ohni" v roku 1980 (A. J. Quinell je až do súčasnosti pseudonym, jeho skutočné meno zostáva pre verejnosť utajené). Protagonista príbehu agent CIA John Creasy, sa objavil v troch pokračovaniach Quinellových thrilleroch: The Perfect Kill, The Blue Ring a Message from Hell.

Milchan vycítil filmový potenciál knihy a oslovil režiséra Tonyho Scotta, ktorý práve natáčal "The Hunger", aby podľa tohto románu natočil film.

Aj keď sa Scott pre tento projekt nadchol, ochladol a ujal sa réžie filmu "Top Gun". Nič menej, takmer dvadsať rokov trval Scottov záujem o film "Muž v ohni". "Neustále som myslel na tento projekt," hovorí. "Nikdy som ho nevymazal z pamäti."

Preview:  Muž v ohni Preview:  Muž v ohni Preview:  Muž v ohni

Za niekoľko rokov sa producent Lucas Foster spojil s Regency a vytvoril inú adaptáciu "Muž v ohni" a scenárista Brian Helgeland (2x nominovaný na Oscara - "L. A. Confidential", "Mystic River"), napísal nový scenár. V roku 2003, Tony Scott, s ktorým Foster spolupracoval na filme "Crimson Tide", sľúbil réžii, takmer dvadsať rokov potom čo sa s týmto projektom stretol prvýkrát.

Helgelandov pôvodný scenár, rovnako ako román, sa odohrávali v Taliansku. Ale Foster a Scott si uvedomili, že táto lokalita a jej mafiánski antagonisti sú unavení - a že únosy boli v Taliansku eliminované, vďaka novým prísnym zákonom - presunuli miesto deja do Brazílie, Guatemaly a Mexika. Filmári zistili, že únosy sa stali novým životným štýlom v Mexico City. "Únosy sa stali obrovským obchodom," hovorí Scott, "sú kontrolované a organizované. Je to súčasný priemysel." Scott skúmal históriu únosov v Mexiku a scenárista Brian Helgeland podľa toho upravil príbeh. 

Scott hovorí, že Helgelandov prínos do tohto projektu je neoceniteľný. "Brian vytvoril dva príbehy," hovorí režisér. "Prvý príbeh - prvá polovica filmu je o človeku, ktorý nachádza cestu späť k životu, prostredníctvom dieťaťa. Druhý príbeh je o jeho túžbe sa pomstiť."

Helgeland prirovnáva "Muža v ohni" ku "Kráske a zvieraťu". "Pita vie, že v Creasyho vnútri bije srdce, aj keď on nevie, že ho tam má," hovorí. "Keď unesú toho, kto ho prebudil k životu, rozzúri sa, pretože teraz mu opäť bije srdce."

Preview:  Muž v ohni Preview:  Muž v ohni Preview:  Muž v ohni

Úlohu "Muža v ohni" prijal dvojnásobný držiteľ Oscara Denzel Washington, ktorý predtým pracoval s Tonym Scottom na filme "Crimson Tide". Scott hovorí: "mám rád Denzelovu posadnutosť a jeho vnútornú temnotu." Denzel má v sebe zaujímavú drsnosť. Vie, kedy ju evektívne použiť. "Creasy sa utápal v alkohole, stratil zmysel života a nemohol sa vyrovnať s tým, čo robí ako tajný agent / zabijak," hovorí Washington. "Je izolovaný. A to sa stáva, keď zabíjate ľudí za peniaze. Creasy je stratená duša, ktorá už nevie milovať a prostredníctvom dievčatka, nájde sám seba, prebudí svoju dušu a začne znovu žiť."

Tony Scott a producent Lucas Foster obsadili do úlohy Pity Dakotu Fanningovú, potom, čo ju videli po boku Seana Penna v dráme "I Am Sam". "Dakota patrí k najtalentovanejším herečkám, s ktorými som kedy pracoval a to má len deväť rokov," hovorí Foster. "Je ako slniečko - výbuch energie." Jej rodičov hrajú Marc Anthony a Radha Mitchellová.

Creasyho s Pitou zoznámil Rayburn, jeho dávny priateľ, ktorý dosiahol južnú hranicu úspechu. Scott chcel Christopherovi Walkenovi zveriť úlohu skorumpovaného právnika Jordana Kalfusa (úlohu, ktorú na koniec hrá Mickey Rourke). "ale Tonymu som povedal, že už mám po krk úloh zloduchov," hovorí Walken so smiechom. "Chcel som hrať kladnú postavu!" Scott zveril Walkenovi úlohu Rayburna. "Chris vie prečítať aj telefónny zoznam zaujímavo a zábavne."

Rodená Austrálčanka Radha Mitchellová hrá Pintinu matku Lisu Romosovú, americkú manželku mladého mexického priemyselníka. Jej manžel Samuel, je príslušník mexickej aristokracie. "Samuel prežíva veľké napätie, pretože nemá peniaze, ktoré kedysi mal a jeho žena veľmi rada míňa," hovorí hudobná superstar Marc Anthony, ktorý hrá Pintinho otca. "Zbožňuje svoju dcéru, ale vzhľadom ku častým služobným cestám na ňu nemá toľko času, koľko by chcel."


Man on Fire (USA, 2004,  142 min.)
Réžia: Tony Scott. Scenár: Brian Helgeland. Kamera: Paul Cameron. Hudba: Harry Gregson-Williams. Hrajú: Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken, Giancarlo Giannini, Radha Mitchell, Marc Anthony, Rachel Ticotin, Mickey Rourke

 


autor press kit 16.11.2004
  • Muž v ohni (30.11.2004 9:47:53)
  • Prvá päťka USA (26.11.2004 3:16:32)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.