PREVIEW: MONŠTRUM

PREVIEW: MONŠTRUM

článok



Charlize Theron hrá vo filme "Monštrum" nakrúteného na základe skutočného príbehu masovej vrahyne Aileen Wuornos, ktorá na prelome 90 rokov zabila niekoľko mužov. Za túto úlohu získala v minulom roku cenu Americkej filmovej akadémie - Oscar, za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Aileen Wuornos bola v minulom roku na Floride popravená.

Režisérka Patty Jenkins zobrazila milostný príbeh dvoch stratených existencií: Wuornsovej, bývalej prostitútky a Selby Wallovej (Christina Ricci), ktorú rodičia pošlú k tete na Floridu, aby sa "vyliečila zo svojej homosexuality". Aileen, blízka samovražednému zúfalstvu zavíta do baru, kde spozná Selby a zamiluje sa do nej. Aby udržala ich vzťah, pokračuje v prostitúcii. Živí tak v sebe smrtiacu zúrivosť, ktorá vyvrcholí niekoľkými brutálnymi vraždami. Aileen je médiami označovaná ako prvá masová vrahyňa - monštrum.

Filmový debut scenáristky - režisérky Jenkinsovej "Monštrum" je burcujúci a komplikovaný, rovnako ako jeho nie práve v dobrom známa anti-hrdinka. Tento film pripomína nekompromisné filmy: "Chladnokrvne", "Badlands", The Executioner´s Song" a "Dead Man Walking". Monštrum poskytuje objektívny pohľad na vrahyňu - a spoločnosť v ktorej žije - a akoby sa mu podarilo docieliť isté zvláštne dávky empatie.

Kľúčom k úspechu tohto filmu je skvelý herecký výkon Charlize Theronovej, statočnej a krásnej herečky, známej svojimi úlohami vo filmoch: "The Cider House Rules" ("Pravidlá moštárne"), "Diablov advokát" a "The Italian Job". Theron, ktorá svoju kariéru začínala ako modelka vo svojej rodnej Južnej Afrike - pribrala takmer pätnásť kilogramov - aby mohla hrať Wuornosovú. Veľkú úlohu v jej premene hralo úsilie umeleckej maskérky Toni G., ktorú doporučil legendárny majster špeciálnych efektov a maskérskeho umenia Rick Baker, s ktorým pracovala napríklad na filmoch. "Dr. Seuss´ How Grinch Stole Christmas" (Ron Howard) a na "Planéte opíc" (Tim Burton).

Natáčalo sa na mnohých miestach, kde Wuornosová v rokoch 1989 - 1990 skutočne páchala svoje skutky. Film "Monštrum" pripomína veľké americké filmy 60. a 70. rokov. "Bol to najnádejnejší človek, akého som poznala," hovorí Charlize Theron o Aileen Wuornosovej, floridskej prostitútke, popravenej v roku 2002 po tom, čo sa priznala k vražde šiestich mužov. "Nikdy nedala najavo negativizmus, vždy hľadala strieborné okraje mráčkov, lúč nádeje. Nikdy nestála o súcit."

Preview: Monštrum Preview: Monštrum Preview: Monštrum

JEMNÉ EFEKTY, OBROVSKÁ TRANSFORMÁCIA

"Myslím, že nikto z nás neočakával, to čo dokázali Charlize a Patty a umelecká maskérka Toni G.", hovorí producent Clark Peterson. "Individuálne efekty sú nepatrné, ale výsledok je mimoriadna transformácia, ktorá prekvapí mnoho ľudí" ... pri spomienke na svoje prvé stretnutie s Charlize Theron v úlohe Wuornosovej.

Theronová opisuje svoju cestu k filmu "Monštrum". "Pracovala som na filme "The Italian Job" a pri natáčaní filmu obvykle nečítam scenár. Môj manažér mi ale povedal, že by som sa na to mala pozrieť. Keď som spoznala Patty, žila som tým filmom... čo Vám často v tomto odbore chýba."

"Umelecká maskérka Toni G. dokáže zázraky," rozplýva sa Theronová. "Hlavne sme nechceli vytvoriť karikatúru. Spomínam si, že Toni sa raz objavila u mňa v kuchyni, zmerala mi zuby a za niekoľko týždňov sme na Floride previedli prvé maskérske a vlasové testy a ja som sa pozrela do zrkadla a povedala som: "Ako sa to stalo?"

Akonáhle začalo natáčanie, vlhké  počasie na Floride, mnohé emocionálne scény - okamihy, ktoré volali po krvi, potu a slzách - sa ukázali byť veľmi náročné. "Nechcete, aby Vám líčenie zvlhlo. Ale na pľace sa snažíte zasahovať čo najmenej, aby ste nenarušili herečkinu koncentráciu," hovorí Toni G. Líčenie je dobré v prípde, že ho herečka oživí a filmár nasvieti. Našťastie Toni G. našla pri natáčaní filmu "Monštrum" skvelého spolupracovníka v osobe kameramana Steva Bernsteina.


PRÁCA - MATERIÁL ZO ŽIVOTA

Aj keď príbeh Wuornosovej je všeobecne známy, mená jednotlivých postáv z jeho okolia boli zmenené a niektoré postavy vymyslené. Keď sa Charlize spýtate čoho sa obávala, otvorene priznáva: "V prvom rade sa zľaknete! Veľká zodpovednosť spočíva v tom, že sa jedná o život niekoho, kto tu už nie je a vy sa musíte pokúsiť tlmočiť jeho zážitky ľuďom a vierohodným spôsobom mu vzdať hold. Týždeň pred natáčaním som skutočne prepadla panike", spomína herečka. "Modlila som sa, aby som sa mohla prevteliť do kože tej ženy - aby môj herecký výkon nebolo vedomé rozhodovanie. A očakávala som veľké emócie. Často som volala Patty o tretej ráno. Ale keď máte šťastie, začnete sa rozhodovať nevedomky, pretože ste sa riadne pripravili.

Režisérka Jenkínsová hovorí: "Mala som pocit mimoriadnej zodpovednosti voči divákom, aby bolo jasné, že Wuornosová spáchala hrozné veci a že vedela, že pácha hrozné veci. Nechcela som rozprávať príbeh o slávnej masovej vrahyni, ale odhaliť čistú pravdu... že táto osoba, ktorá neuveriteľnou obeťou v mnohých smeroch - sa stala problémom v iných smeroch a zabila nevinných ľudí a zničila ľudské životy. To všetko bolo pre mňa neuveriteľne dôležité. Theronová, ktorá emigrovala do Ameriky z Južnej Afriky v roku 1994 a od tej doby, než sa angažovala vo filme "Monštrum", nepoznala príbeh Wuornosovej, dodáva: "Chceli sme rozprávať pravdivý príbeh, nechceli sme natočiť seba ľútostný film o masovej vrahyni. A keď rozprávate pravdu a pozriete sa na veci zblízka, dokážete sa do toho vžiť!

Preview: Monštrum Preview: Monštrum Preview: Monštrum

O PRÍPRAVÁCH:

Keď Wuornosová dvanásť rokov čakala v cele smrti, začala každý deň písať list svojej najlepšej kamarátke z detstva. (Táto žena, ktorá opäť nadviazala s Wuornosovou po jej zatknutí kontakt, s ňou prežila posledné hodiny pred popravou). V tejto dobe sa Jenkinsová spriatelila s obidvomi ženami. Získala si ich dôveru a presvedčila ich o poctivosti jej konania. Výsledkom bolo, že Wuornosová v predvečer popravy vyslovila súhlas s tým, že si filmárky môžu prečítať jej listy. A Jenkinsová a Theronová sa zahĺbili do korešpondencie napísanej v priebehu  desiatich rokov vo väzení.

V posledných rokoch, pred blížiacou sa popravou, sa Aileen stala neuveriteľne výrečnou spisovateľkou a písala dlhé listy, v ktorých spomínala na udalosti, ktoré sa jej prihodili", vysvetľuje Jenkinsová. "Niektoré spomienky z detstva boli veľmi dojemné - a značne ovplyvnili komentáre filmu.


"MONŠTRUM" - MILOSTNÝ PRÍBEH

"Monštrum" rozpráva príbeh ženy, jej hľadanie lásky a pálčivú potrebu byť milovaná", hovorí Theronová. "Aileen by nežila toľko rokov, keby nespoznala Selby. Celý život ju niekto zneužíval a chovali sa k nej veľmi zle. Neverila nikomu. Lesbický aspekt ich vzťahu nie je podľa mňa dôležitý. Aileen túžila len po láske a žila pre ňu".

Do úlohy Selby Eallovej bola obsadená jedna z najlepších a najvyťaženejších mladých herečiek, Christina Ricci. "Musíte sympatizovať s každou postavou, ktorú hráte, ale pre mňa je zaujímavé, že niekedy získam sympatie k človeku, ku ktorému som ich pôvodne necítila. Aileen predstavuje to, čo v živote robíme. Otočíme sa k ľuďom chrbtom, keď najviac potrebujú pomoc. To ma na tomto príbehu najviac lákalo.

Úlohu dôverného priateľa vo filme hrá hollywoodska legenda herec Bruce Dern. "Boli sme poctené spoluprácou s Bruceom," hovorí Theronová. "Bruce natáča filmy celý život. Práca s ním bola veľmi zaujímavá a autentická".

Preview: Monštrum Preview: Monštrum Preview: Monštrum

O PRODUKCII

Theronová, sa skoro po prijatí úlohy Wuornosovej rozhodla významne prispieť, taktiež ako producentka. "Mala som produkčnú spoločnosť štyri roky (Denver and Delilah Films, pomenovanú po Theronovej milovaných kokršpanieloch), ale prvý krát som sa rozhodla pre produkciu filmu. "Dúfala som, že sa naučím čo najviac". Theronová bola po všetkých stránkach pozoruhodná producentka. Zaujímala sa o každú stránku filmu od pred produkcie až po post-produkciu. "Veľmi často, keď sa filmová hviezda podieľa na produkcii, jedná sa o istú ješitnosť," hovorí producent Clark Peterson. "Naša skúsenosť s Charlize nemôže byť viac vzdialená od stereotypu. Bola pracovitá a neúnavná".
Rovnako tak Theronová neustále chváli svoj filmový štáb a scenáristku - režisérku Jenkinsovú.

Producent Peterson: "Pracoval som s mnohými debutujúcimi režisérkami a Patty je najskúsenejšia debutujúca režisérka, akú som kedy poznal. Jej vízia je tak jasná, že je schopná všetkých naokolo presvedčiť natoľko jasne a zrozumiteľne, že sa okamžite prispôsobíte."

Natáčalo sa v pomerne nabitom 29 dennom pláne v značných horúčavách strednej Floridy. "Patty vie spríjemniť prácu každému s kým spolupracuje," hovorí Peterson. "Vie, čo naozaj chce, vie veľa, alebo sa nebojí povedať, keď niečo nevie. A bola tiež natoľko múdra, aby si to uvedomila a obklopila sa najlepším tímom. Náš zvukový majster je nositeľ nominácie za Pearl Harbor a žije v Orlande. Steve Perry nám dovolil použiť jeho hudbu a veľmi sa angažoval.

Jenkinsová hodnotí, čím sa stala jej prvá filmová skúsenosť tak idylickou: " Stále si myslím, že toto sa už nebude nikdy opakovať. Keď urobíte niečo bez veľkých nákladov, ľudia sa dajú dohromady z neuveriteľne čistých pohnútok. Bola to skrátka veľmi dobrá skúsenosť".

 


autor press kit 9.11.2004
  • Monštrum (15.11.2004 9:18:12)
  • Profil: Charlize Theron (10.11.2004 1:36:09)
  • Poohniverse expanduje a z Bambi je vraždiace monštrum (13.04.2024 23:40:33)
  • V del Torovej verzii Frankensteina si monštrum zahrá Jacob Elordi (12.01.2024 23:58:46)
  • Monarch: Odkaz monštier. Nové akčné monster sci-fi na Apple TV+ (22.10.2023 22:02:22)
  • Monster / Kaibutsu. Nový Koreedov film vyniká (aj) precíznou stavbou scenára (11.10.2023 17:11:51)
  • Monarch: Legacy of Monsters. Seriálové dobrodružstvo vo svete MonsterVerse (14.09.2023 20:53:19)
  • Renfield pracuje pre najstrašnejšie monštrum všetkých čias (13.04.2023 22:59:50)
  • Netflix a HBO Max novinky - Dos monjes, Dahmer - Monster, Escape from Kabul (23.09.2022 14:18:44)
  • Filmová škola o monster-movie: King Kong a Godzilla (07.12.2021 23:50:45)
  • Schwesterlein, Super Me, Monster a The Mosquito Coast - Do kina vol. 155 (16.05.2021 22:34:33)
  • Netflix a HBO GO novinky - Mulan, Jupiter's Legacy, Monster, It Cuts Deep (04.05.2021 23:44:26)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Krimi/Dráma
    Minutáż˝: 109 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.