PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Filmovým vodám kraľuje Príbeh žraloka, Friday Night Lights je tretím najziskovejším futbalovým filmom a remake francúzskeho filmu Taxi skončil na štvrtom mieste.

TOP 8. 10. - 10. 10. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Shark Tale DreamWorks 2. týždeň 31,3 mil 87,3 mil
2. Friday Night Lights Universal 1. týždeň 20,2 mil 20,2 mil
3. Ladder 49 Buena Vista 2. týždeň 13,1 mil 41,0 mil
4. Taxi Fox 1. týždeň 12,0 mil 12,0 mil
5. The Forgotten Sony 3. týždeň 7,6 mil 48,7 mil
6. Raise Your Voice New Line 1. týždeň 4,0 mil 4,0 mil
7. Sky Captain ant the World of Tomorrow Paramount 4. týždeň 2,3 mil 33,9 mil
8. Shaun of the Dead Focus 3. týždeň 1,7 mil 9,4 mil
9. The Motorcycle Diaries Focus 3. týždeň 1,5 mil 3,2 mil
10. Resident Evil: Apocalypse Screen Gems 5. týždeň 1,2 mil 49,0 mil
Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA

Shark Tale Príbeh žraloka
Oscar, malá ukecaná rybka, má ambíciu pohybovať sa v najvyšších spoločenských vrstvách. Lennymu, veľkému bielemu žralokovi, spôsobila citlivá povaha životný problém, ktorý drží vo veľkej tajnosti: je totiž vegetarián. Po tom, čo pravda vyjde najavo, stane sa Oscar následkom veľkej lži pochybným hrdinom. Napriek tomu sa práve vtedy Oscar a Lenny stanú dobrými priateľmi.

Ako režiséri sú pod filmom podpísaný Bilbo Bergeron, ktorý skúsenosti získal filmom The Road to El Dorado a Vicky Jenson, ktorá spolu s Andrew Adamsonom režírovala prvého Shreka. Herecké obsadenie filmu je naozaj hviezdne: Will Smith, Robert De Niro, Reneé Zellweger, Jack Black, Angelina Jolie a Martin Scorsese. Podľa dostupných informácii, je u nás uvádzaný Príbeh žraloka s českým dabingom, ale nejaká tá jedna originálna kópia by sa niekde na Slovensku mala objaviť. Premiéra filmu bude už onedlho - 14. 10. 2004.

To, že sa Príbeh žraloka opäť nachádza na prvom mieste nikoho neprekvapí. Dôležité je však, že film klesol len o 34% v čase, keď väčšina filmov po prvom víkende klesne o polovicu. Pre porovnanie: Doba ľadová klesla v druhom víkende o 35%, Hľadá sa Nemo o 34% a Monsters s.r.o. len o 27%. Príbeh žraloka odolal trom filmom a obhájil prvé miesto so zárobkom 31,3 miliónov dolárov za víkend a 87,4 miliónov za desať dní. Zdá sa, že by film mohol zarobiť podobne ako Doba ľadová, okolo 175 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 33%, imdb.com - 5,6/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B- 

Teaser, Trailer 1, Trailer 2
Oficiálna stránka
Stránka veselá asi ako film samotný. Ponúka krátke videosekvencie, informácie o jednotlivých hercoch a bonusom sú hry. Tak do toho, na čo ešte čakáte?

Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA


Friday Night Lights 
Mesto Odessa v štáte Texas už zažilo aj lepšie dni. Finančný bankrot sa podpísal pod nejeden život. Počas jesene sa toto mesto zmení na nepoznanie. Oči každého sú uprené na miestnych stredoškolských atlétov High Panthers of Odessa. Tréner Gary Gaines dovedie svojich zverencov na jeseň v roku 1988 pred vypredaný dvadsať tisícový Ratliff štadión, kde sa v žiare svetiel plnia sny každého, kto ešte ostal v tomto meste.

Akčnú drámu podľa knihy H.G. Bissingera v produkcii Oscarového producenta Briana Grazera natočil Peter Berg, ktorý už natočil dva nie veľmi úspešné filmy: 6 pohrebov a jedna svadba (Very Bad Things) a Vitajte v Džungli (The Rundown). Poznať ho môžete ako Doktora Billy Kronka zo seriálu Chicago Hope a celkom veľkú postavu má vo filme Collateral.

Jedinou hviezdou vo Friday Night Lights ja Billy Bob Thorton ako kouč Gary Gaines. Nie je však vylúčené, že sa mená ako Lucas Black, Gerrett Hedlind, Derek Luke alebo Jay Hernandez už čoskoro stanú známe a zvučné.

30 miliónová dráma zarobila v 2 667 kinách úctyhodných 20,3 miliónov, čo tento film radí na tretie miesto najziskovejších futbalových filmov počas otváracieho víkendu. Najúspešnejším filmom je Roznášač vody (The Waterboy) 39,4 miliónov a Sezóna Titanov (Remember the Titans) 20,9 miliónov. Veľmi dobrým ťahom je uvedenie filmu s futbalovou tematikou pred začiatkom sezóny. Svoje urobil nápis na plagáte "Od producenta filmu 8 mile". 54% návštevníkov filmu bolo nad 25 rokov a 56% bolo mužov. 91% ľudí hodnotilo film ako výborný alebo veľmi dobrý a 64% respondentov by film odporučilo. 

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 81%, imdb.com - 7,2/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B 

Teaser

Trailer

Oficiálna stránka

Všetko o filmu hneď v úvode vypovie Intro a slová ako sláva, úspech, húževnatosť a podobne. Stránka má 4 odvetvia. The Movie, Downloads, Media a Special Features. Hlavne kvôli tomu poslednému sa oplatí navštíviť túto stránku. 

Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA


Ladder 49
Pod dohľadom učiteľa a veliteľa Mikea Kennedyho sa v skúšobnej dobe stane z požiarnika Jacka Morrisona ostrieľaný veterán na Baltimorskej požiarnej stanici. Jack dosahuje úspechy v práci, ale jeho vzťah k manželke a deťom už nie je taký harmonický ako býval. Dôvod zamyslieť sa nad svojim životom dostane pri najhoršom požiare v jeho kariére, kde musí uväznený v budove čakať na veliteľa. Ako reflektuje svoj život, veliteľ Kennedy zúfalo koordinuje svoj tím, aby mohol Jacka zachrániť. 

John Travolta hrá veliteľa Joaqiunovi Phoenixovi a Jacinda Barrett jeho manželku pod režisérskou taktovkou Jay Russella (Tajomstvo nesmrteľných, Môj pes Skip) podľa scenára Lewisa Colicka. Ten napísal aj scenár k filmu Malý svedok (Domestic Disturbance, 2001), v ktorom si John Travolta zahral hlavnú úlohu. Premiéra filmu na Slovensku zatiaľ nie je stanovená, v susednej Českej republike sa bude od 6. 1. 2005 premietať pod názvom Okrsek 49.

Aj Ladder 49 postihol menej ako 50 percentný pokles. 39% sa dá považovať za úspech o čom svedčí aj celkový zárobok filmu 41 miliónov dolárov. Ladder 49 by mohol zarobiť 75 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 40%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B 

Trailer, klipy TV spot (prvý a druhý), pohľad do ohňa, pohľad na film
Oficiálna stránka
Ľudia sa ma vždy pýtajú, aké to je vchádzať do budovy, z ktorej všetci utekajú. Odvaha je odpoveď. Stránka sa dá zahájiť výletom na požiarnu stanicu, pozrieť sa na každodenných hrdinov, stiahnuť si napríklad požiarny kalendár a dozvedieť sa všetko o filme od príbehu, cez tvorcov a hercov až po produkčné poznámky. Takto by mala vyzerať každá stránka!

Taxi
Belle je najrýchlejšia taxikárka, ktorej šikovnosť za volantom a nadupané auto pomáha policajtovi v utajení dolapiť gang ženských bankových zlodejok.

Pod réžiou akčnej komédie, ktorej pôvodne napísal scenár Luc Besson je podpísaný Tim Story. Za volantom ako šikovná Belle sedí Queen Latifah a tajného policajta si zahral Jimmy Fallon známy hlavne z programu Saturday Night Live.

Nadupaný Ford nezajazdil tak ako sa predpokladalo. V 3 001 kine zarobil len 12 miliónov dolárov a nepomohol tomu ani risk štúdia 20th Century Fox obsadiť hviezdu Saturday Night Live Jimmy Fallona do hlavnej úlohy. Našťastie stál film len okolo 25 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 11%, imdb.com - 3,7/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C 

Trailer,
Oficiálna stránka

Klasická stránka, ktorá bohužiaľ ničím neprekvapí. Ešte aj hra je úplne nudá.

The Forgotten 
Osamelá matka Telly Paretta stratí svojho osemročného syna za záhadných okolnosti pri leteckom nešťastí. S tragickou stratou sa nevie vyrovnať a prepadá rôznym fixným predstavám. Raz je presvedčená, že jej syn stále žije, druhý deň tvrdí, že v skutočnosti jej syn bol len výplodom jej fantázie. Za pomoci muža s podobným zážitkom začne hľadať pravdu.

Julianne Moore by si úlohou vyšinutej matky mohla dopomôcť k ďalšie cene. K lepšiemu výkonu jej určite dopomohli Gary Sinice v úlohe psychiatra a Dominic West ako otec, ktorý stratil dcéru. Režisér Joseph Ruben presvedčil, že zvláda inteligentný thriller (Noci s nepriateľom) aj akčnú komédiu (Vlak plný peňazí). Film pod pôvodným názvom bude mať u nás premiéru 11. 11. 2004.

Prvú päťku uzatvára spolupráca štúdié Sony a Revolution Studio The Forgetten. Pád o 36% na 7,6 milióna dolárov. Po troch týždňoch zarobil 42 miliónový thriller 48,7 miliónov dolárov. 

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 35%, imdb.com - 6,0/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - B 

Trailer The Forgotten
Oficiálna stránka

Zaujímavá stránka. Nachádza sa tu veľa videí, akurát to všetko trochu dlho trvá, ale čakanie sa oplatí. Podľa stránky a traileru ide o zaujímavý film so zaujímavou myšlienkou.

Tretia novinka Raise Your Voice minulého víkendu skončila na šiestom mieste so štyrmi miliónmi. Hviezde Hilary Duff sa prvýkrát nedarilo tak, ako je predchádzajúcim štyrom filmom (Agent Cody Banks, The Lizzie McGuire Movie, Cheaper by the Dozen, A Cinderella Story). Len 167 kín stačilo filmu The Motorcycle Diaries, aby sa so zárobkom 1,5 miliónov dostal do prvej desiatky.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 101,3 miliónov dolárov, čo je o 33 percent viac ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
10 - 12 október 2003 Kill Bill: Volume 1 22,1 mil
11 - 13 október 2002 Red Dragon 17,7 mil
12 - 14 október 2001 Training Day 13,4 mil

Dva filmy zahajujú svoju púť vo veľkom nasadení. Tým prvým je Team America: World Police od tvorcov South Parku - Treya Parkera a Matta Stonea. V hlavnej úlohe sa predstavia bábky. Tým druhým je hudobná romantická komédia s názvom Shall We Dance? s Richardom Gere a Jennifer Lopez. Uspieť môže aj limitovane nasadený Final Cut s Robinom Williamsom.


autor Matej Oravec 15.10.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.