PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Po troch najhorších víkendoch v roku 2004 prichádza konečne zmena k lepšiemu. Postarala sa o to malá rybka menom Oscar a dvaja hasiči z požiarnej stanice. Prvá päťka USA dostala novú tvár. Nejde o veľkú zmenu, ale to môžete posúdiť sami.

 

TOP 1. 10. - 3. 10. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Shark Tale DreamWorks 1. týždeň 47,6 mil 47,6 mil
2. Ladder 49 Buena Vista 1. týždeň 22,0 mil 22,0 mil
3. The Forgotten Sony 2. týždeň 11,8 mil 38,0 mil
4. Sky Captain and the World of Tomorrow Paramount 3. týždeň 3,2 mil 30,5 mil
5. Mr. 3000 Buena VIsta 3. týždeň 2,5 mil 19,1 mil
6. Shaun of the Dead Focus 2. týždeň 2,4 mil 6,9 mil
7. Woman Thou Art Loosed Magnolia 1. týždeň 2,32 mil 2,32 mil
8. Resident Evil: Apocalypse Screen Gems 4. týždeň 2,31 mil 47,0 mil
9. First Daughter Fox 2. týždeň 2,1 mil 7,1 mil
10. Cellular New Line 4. týždeň 2,0 mil 28,1 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

SHARK TALE (Príbeh žraloka)

Oscar, malá ukecaná rybka, má ambíciu pohybovať sa v najvyšších spoločenských vrstvách. Lennymu, veľkému bielemu žralokovi, spôsobila citlivá povaha životný problém, ktorý drží vo veľkej tajnosti: je totiž vegetarián. Po tom, čo pravda vyjde najavo, stane sa Oscar následkom veľkej lži pochybným hrdinom. Napriek tomu sa práve vtedy Oscar a Lenny stanú dobrými priateľmi.

Ako režiséri sú pod filmom podpísaný Bilbo Bergeron, ktorý skúsenosti získal filmom The Road to El Dorado a Vicky Jenson, ktorá spolu s Andrew Adamsonom režírovala prvého Shreka. Herecké obsadenie filmu je naozaj hviezdne: Will Smith, Robert De Niro, Reneé Zellweger, Jack Black, Angelina Jolie a Martin Scorsese. Podľa dostupných informácii, bude u nás uvádzaný Príbeh žraloka s českým dabingom, ale nejaká tá jedna originálna kópia by sa niekde na Slovensku mala objaviť. Premiéra filmu bude už onedlho - 14. 10. 2004.

Animátori zo spoločnosti DreamWorks, ktorí stoja za Megaúspechom filmov Shrek a Shrek 2 sa rozhodli súperiť so štúdiom Pixar (Hľadá sa Nemo), ktoré vytvorilo dočasný najúspešnejší animovaný film. Lenže potom prišli animátori z DreamWorks a najúspešnejším animovaným filmom sa razom stal Shrek 2. Ako by im tento úspech nestačil, ponorili sa aj oni do vody, aby vytvorili malú rybku, ktorá sa stane zabíjačom žralokov. Alebo ide len o to, aby tomu všetci verili?

Prvý sólový projekt do počítačovo animovaného film štúdia DreamWorks (predošlé projekty boli v spolupráci s Animation House PDI) Príbeh žraloka zarobil za prvé tri dni 47,6 miliónov dolárov. Hral sa v 4 016 kinách, čím sa postaral o tretie najrozsiahlejšie otvorenie vôbec. Prvé nedeľné výsledky hovorili o zárobku 49,1 milióna (štúdio ohlásilo dokonca 50,1 milióna), ale presnejšie pondelňajšie sú o 1,5 milióna nižšie. O najziskovejšiu októbrovú premiéru sa postaral film Scary Movie 3, ktorý zarobil 48,1 miliónov dolárov. Príbeh žraloka je pre DreamWorks druhým najziskovejším debutom za 108 miliónovým Shrekom 2. Z hľadiska prvovíkendového zárobku animovaných filmov patrí žralokovi štvrté miesto. Prvým je spomínaný Shrek 2, druhý Hľadá sa Nemo (70,3 mil.) a tretí Monsters s.r.o. so zárobkom 62,6 miliónov počas prvého víkendu. Zárobok Príbehu žraloka by sa dal porovnať so zárobkom filmu spoločnosti Fox - Doba ľadová. Tá zarobila za prvý víkend 46,3 miliónov dolárov a celkovo až 176 miliónov.

Príbeh žraloka zarobil v piatok 12,9 miliónov, v sobotu 21,1 miliónov a v nedeľu 13,6 miliónov. Rozpočet filmu bol 75 miliónov dolárov, čo ho už stavia do blockbusterovskej pozície. Podľa výskumu štúdia DreamWorks tvorilo 60% návštevníkov - rodiny a 30% divákov bolo pod 12 rokov. Pri odchode z kina na otázku: "Akoby ste hodnotili film?",  odpovedalo 82% respondentov excelentné, alebo veľmi dobré. Pôvodne mal Príbeh žraloka naplánovanú premiéru na 5. 10., ale premiéra sa uskutočnila o mesiac skôr pred premiérou Pixarovského animovaného filmu The Incredibbles. Desiateho novembra nastúpi do kín aj očakávaná snímka The Pollar Express. Pred samotným filmom sa premietala ukážka na ďalší animovaný film štúdia DreamWorks - Madagascar, ktorý bude o zvieratách v zoo, plánujúcich útek zo zajatia. Premiéra je naplánovaná na 27. máj 2005.

Presne tento víkend v roku 1998 mal premiéru prvý animovaný film štúdia DreamWorks - Mravec Z, ale v zárobku bol porazený Pixarovským Životom chrobáka. Mravec Z zarobil 17,2 miliónov počas prvého víkendu a 90,8 miliónov celkovo, kým zárobok Života chrobáka sa vyšplhal až na 162,8 miliónov.

Významné hodnotenia:
Zo 107 recenzií, ktoré sa dajú nájsť na stránke rottentomatoes.com je len 37 pozitívnych. Najvýznamnejší kritik Roger Ebert hodnotí film len dvoma hviezdičkami zo štyroch možných. Na imdb.com hlasovalo 813 ľudí a celkové hodnotenie filmu je 5,4 hviezdičky z desiatich možných. Na boxofficemojo.com ohodnotilo tento film 127 užívateľov písmenom B, 4877 hodnotiacich  stránky yahoo.com pridelilo filmu písmeno B a z trinástich kritík vzišlo písmeno C+. Film je však venovaný detskému divákovi a čo si o ňom myslí nejaký kritik je mu úplne jedno.

Kliknutím na Trailer 1 alebo Trailer 2 si môžete skrátiť čakanie na film. Ak chcete vidieť krátke sekvencie z filmu, klikajte sem, alebo navštívte oficiálnu stránku, ktorá je veselá asi ako film samotný. Ponúka krátke videosekvencie, informácie o jednotlivých hercoch a bonusom sú hry. Tak do toho, na čo ešte čakáte?

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

LADDER 49
Pod dohľadom učiteľa a veliteľa Mikea Kennedyho sa v skúšobnej dobe stane z požiarnika Jacka Morrisona ostrieľaný veterán na Baltimorskej požiarnej stanici. Jack dosahuje úspechy v práci, ale jeho vzťah k manželke a deťom už nie je taký harmonický ako býval. Dôvod zamyslieť sa nad svojim životom dostane pri najhoršom požiare v jeho kariére, kde musí uväznený v budove čakať na veliteľa. Ako reflektuje svoj život, veliteľ Kennedy zúfalo koordinuje svoj tím, aby mohol Jacka zachrániť.

John Travolta hrá veliteľa Joaqiunovi Phoenixovi a Jacinda Barrett jeho manželku pod režisérskou taktovkou Jay Russella (Tajomstvo nesmrteľných, Môj pes Skip) podľa scenára Lewisa Colicka. Ten napísal aj scenár k filmu Malý svedok (Domestic Disturbance, 2001), v ktorom si John Travolta zahral hlavnú úlohu. Premiéra filmu na Slovensku zatiaľ nie je stanovená, v susednej Českej republike sa bude od 6. 1. 2005 premietať pod názvom Okrsek 49.

Hoci nie je známe presné číslo, Štúdio Touchstone Picture, stojace za Ladder 49 sa postaralo o veľmi dobrú reklamnú kampaň. Zárobok 22 miliónov síce je taký vysoký, ako by si predstavovali, ale predsa ide o deviatu najziskovejšiu októbrovú premiéru. Zároveň ide o tretie najvyššie číslo v otváracom víkende pre Johna Travoltu. Film Tvár toho druhého (Face/Off) zarobil 23,4 miliónov v roku 1997 a Generálova dcéra z roku 1999 - 22,3 miliónov dolárov. Pre Joaquina Phoenixa je tento film ďalším krôčikom k upevneniu svojej pozície na trhu. Osada (The Village) nezarobila toľko, koľko sa očakávalo a na také finančné úspechy ako Znamenia, alebo Gladiátor si bude musieť počkať. Ale možno sa mu to podarí už biografickým filmom Johnny Cash.

Významné hodnotenia:
Podobne ako Príbeh žraloka, aj Ladder 49 sa dočkal viacerých negatívnych kritík. Zo 126 názorov na film, ktoré sa dajú nájsť na rottentomatoes.com je len 51 pozitívnych. Podľa kritika Rogera Eberta nejde o zlý film, čo dokazuje jeho ohodnotenie 3 a pol hviezdičky. Čitatelia imdb.com ohodnotili film číslom 6,7/10 a na stránke yahoo.com sa kritici a diváci v hodnotení celkom zhodli hodnotením B- a B+.

Okrem Traileru, klipov a vám ponúkame aj zaujímavý pohľad do ohňa a pohľad na film. Ľudia sa ma vždy pýtajú aké to je vchádzať do budovy, z ktorej všetci utekajú. Odvaha je odpoveď. Oficiálnu stránku môžete zahájiť výletom na požiarnu stanicu, pozrieť sa na každodenných hrdinov, stiahnuť si napríklad požiarny kalendár a dozvedieť sa všetko o filme od príbehu, cez tvorcov a hercov až po produkčné poznámky. Takto by mala vyzerať každá stránka!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

THE FORGOTTEN
Osamelá matka Telly Paretta stratí svojho osemročného syna za záhadných okolnosti pri leteckom nešťastí. S tragickou stratou sa nevie vyrovnať a prepadá rôznym fixným predstavám. Raz je presvedčená, že jej syn stále žije, druhý deň tvrdí, že v skutočnosti jej syn bol len výplodom jej fantázie. Za pomoci muža s podobným zážitkom začne hľadať pravdu.

Julianne Moore by si úlohou vyšinutej matky mohla dopomôcť k ďalšie cene. K lepšiemu výkonu jej určite dopomohli Gary Sinice v úlohe psychiatra a Dominic West ako otec, ktorý stratil dcéru. Režisér Joseph Ruben presvedčil, že zvláda inteligentný thriller (Noci s nepriateľom) akčnú komédiu (Vlak plný peňazí) aj horor (Dobrý synček).

Ani ďalších 40 kín, v ktorých sa premietal The Forgotten nezabránilo poklesu o dve miesta. Nejde o veľký pokles (44%), ale keďže prvé dva filmy dohromady zarobili takmer 70 miliónov dolárov, pre Forgotten je necelých 12 miliónov slušným výsledkom. 42 miliónový film má zatiaľ na konte 38 miliónov dolárov. Film pod pôvodným názvom bude mať u nás premiéru 11. 11. 2004.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 35%, imdb.com - 6,0/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - B

Trailer The Forgotten
Oficiálna stránka
Zaujímavá stránka. Nachádza sa tu veľa videí, akurát to všetko trochu dlho trvá, ale čakanie sa oplatí. Podľa stránky a traileru ide o zaujímavý film so zaujímavou myšlienkou.


SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW (Svet zajtrajška)
Známy svetový vedec zmizne za záhadných okolností a reportérka Polly zaháji so špičkovým letcom Sky Captainom vyšetrovanie. Spolu riskujú svoje životy cestovaním po exotických miestach okolo sveta. Ale dokážu zastaviť Dr. Totenkopfa, ktorý chce zničiť Zem? Budú Polly a Sky Captain záchranami našej planéty.

Špičkového letca Joe 'Sky Captain' Sullivana si zahral Jude Law, reportérku Gwyneth Paltrow, technického génia Dexa Giovanni Ribisi, záporáka Dr. Totenkopfa vypracovali z archívnych záberov Sira Laurence Oliviera a jeho pravú ruku si s páskou cez prvé oko strihla Angelina Jolie. Scenáristom a režisérom filmu je nováčik na poli kinematografie Kerry Conran. Premiéra na Slovensku bude 3. 2. 2005, v susedných Čechách už koncom tohto mesiaca.

Zo štvrtého miesta podáva hlásenie Sky Captain. Ubudlo mu 449 kín, čo sa podpísalo aj pod víkendový zárobok 3,2 miliónov dolárov. Experiment štúdia Paramonut nevyšiel. Film zarobil po troch týždňoch 30 miliónov, investícia bola 70 miliónov a viac ako 40 miliónov už tento akčný sci-fi thriller určite nezarobí.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 75%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Teaser Sky Captain and the World of Tomorrow
Trailer Sky Captain and the World of Tomorrow
Oficiálna stránka
Hudba na stránke mi nesmierne pripomína Idiana Jonesa a Hviezdne vojny dohromady, ale v každom prípade ide o zaujímavý web. A viac určite povie, po zhliadnutí filmu.


MR. 3000
Nafúkaný a sebecký baseballový hráč Stan opustí svoj tím po tom, ako dosiahne 3000 odpalov a čaká, kedy bude zapísaný do siene slávy. Keď sa nič nedeje ani po desiatich rokoch, zistí, že sa stala chyba a Stan má zaznamenaných len 2997 odpalov. Nafúkaný, sebecký a teraz aj 47 ročný sa vracia späť do hry za jediným cieľom.

Prvú októbrovú päťku uzatvára baseballová komédia s Berie Macom a Angelou Bassett. Pán tritisíc zarobil počas tretieho víkendu 2,5 miliónov z 2 239 kín a celkovo 19,1 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 59%, imdb.com - 5,6/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B

Traier Mr. 3000
Oficiálna stránka
Je tu síce všetko, od príbehu cez fotografie, produkčne poznámky, informácie o hercoch a podobne, ale v celku nič moc.


Anglický horor Shaun of the Dead nezopakoval minulotýždňový nárast a štúdio pridalo film len do 38 kín. Ale na to, že sa táto zombie komédia hrá len v 645 kinách je zárobok 6,9 miliónov veľmi slušný. Siedma je novinka s názvom Woman Thou Art Loosed natočená podľa novely T.D. Jakesa. Nasadená bola však len v 408 kinách. Film sa premietal na Filmovom Festivale Santa Barbara a povodne mal ísť rovno do video distribúcie, ale spoločnosť Magnólia to chcela skúsiť v kinách. Uvidíme, či sa film udrží v prvej desiatke aj budúci týždeň. Želary majú na konte 86 752 dolárov.

Alien vs. Predator sa prehupol cez 100 miliónov. V Amerike zarobil 79,7 a vo zvyšku sveta 21,9 miliónov, čo dohromady dáva číslo 101,6 miliónov. Komédia DodgeBall, ktorá sa v dohľadnej dobe objaví aj v našich kinách, už dohromady zarobila 152 miliónov, 114,2 v Amerike, 38 mimo nej. U nás má Bournov mýtus ešte len premiéru, ale mimo Ameriky už stihol zarobiť 63,2 miliónov dolárov a keď k tomuto číslu prirátame zisk z amerického kontinentu 173,4 miliónov, zaručene nám vyjde, že The Bourne Supremacy zarobil 236,7 miliónov dolárov okolo sveta. I, Robot zarobil ešte viac - 321,6 miliónov. 143,6 miliónov za veľkou mlákou a 177 pred ňou. To je síce pekné číslo, ale taký Spider-Man 2 zarobil 371,7 v Amerike a 403,2 miliónov v ostatných štátoch, t.j. 775 miliónov dolárov!

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 101,3 miliónov dolárov, čo je o 33 percent viac ako minulý rok

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
3 - 5 október 2003 Dickie Roberts 6,7 mil
4 - 6 október 2002 Red Dragon 36,5 mil
5 - 7 október 2001 Training Day 22,5 mil


Ďalší víkend nemá jasného favorita. Môže ním byť akčná dráma Petra Berga Friday Night Lights s Billy Bob Thortonom, romantická dráma Raise Your Voice s hlavnou hviezdou Hilary Duff, alebo aj film Taxi s Queen Latifah. 


autor Matej Oravec 8.10.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.