PREVIEW: BOURNOV MÝTUS

PREVIEW: BOURNOV MÝTUS

článok



V roku 2002 sa uvedením filmu Agent bez minulosti, podľa románu Roberta Ludluma nečakane objavil nový hrdina. Bol to profesionálny zabijak, ktorý sa pokúšal oživiť svoju pamäť zatiaľ, čo musel utekať pred tieňovými prenasledovateľmi zo svojej minulosti. V napínavom a komplikovanom špionážnom thrilleri predviedol výrazný herecký výkon Matt Damon ako agent Jason Bourne.

Teraz prichádza pokračovanie tohto divácky populárneho filmu, v ktorom sa agent Jason Bourne vracia na plátna kín. Pred dvoma rokmi sa domnieval, že sa vymanil zo svojej minulosti. Teraz ho táto minulosť opäť doháňa.
 
Bourne a Marie (Franka Potente) sa snažia pokračovať vo svojom anonymnom živote aj naďalej. Bourne poháňaný nočnými morami a minulosťou, na ktorú nemôže zabudnúť, sa s Marie sťahuje z mesta do mesta a snaží sa byť vždy aspoň o krok pred hrozbou, ktorú tuší v každom pohľade, v každom telefónnom "omyle", pred nebezpečenstvom, ktoré očakáva v každej sekunde. Táto hrozba ho neustále vracia do sveta, z ktorého chcel uniknúť.

Keď sa v kľudnom mestečku, ktoré bolo naposledy ich domovom objaví tajný agent, Bourne s Marie urýchlene toto miesto opúšťajú. Minulosť je opäť prítomná a im nezostáva nič iného, než dať na útek. Ale ak je už prekročená hranica a zvýšili sa nároky novej globálnej hry mačky s myšou, Jason Bourne sa vracia - aj keď tajná operácia "Treadstone", ktorá vytvárala profesionálnych zabijakov už neexistuje. 

Preview: Bournov mýtus Preview: Bournov mýtus Preview: Bournov mýtus

Pred dvomi rokmi Bourne odišiel zo smrteľne nebezpečného sveta, ktorý ho stvoril, avšak bolo mu povedané, že s nikým nesmie nadviazať kontakt. Lenže tento svet sa teraz ozval sám. Bourne si ale zaumienil dodržať svoje slovo..
Mali ho nechať na pokoji...

Matt Damon sa vracia ako Jason Bourne vo filme Bournov mýtus, ktorý tematicky čerpá z temného sveta profesionálnych zabijakov. Opäť ho prenasledujú bolestné spomienky z minulej etapy jeho života. Film je pokračovaním príbehu napraveného zabijaka a nadväzuje na nezodpovedané otázky, ktoré položil príbeh prvého dielu.

Opäť sa objavujú postavy, ktoré poznáme z prvého filmu: Frank Potente ako  Marie, Brian Cox v úlohe operatívneho dôstojníka Warda Abbotta, Julia Stiles v úlohe Nicky a Gabriel Mann ako Danny Zorn.  K tomuto obsadeniu pribudol tom Gallop ako Tom Cronin, Karl Urban ako konkurenčný zabijak Kirill a Joan Allen, trikrát nominovaná na Oscara®, v úlohe agentky Pamely Landyovej.

Využitie exotických svetových lokalít a drsný dej prinútili popredného režiséra Paula Greengrassa, aby zachoval agresívny štýl rozprávania prvého filmu. Scenár napísal Tony Gilroy (je autorom scenáru k Agentovi bez minulosti / The Bourne Identity). K obidvom filmom poslúžili ako predloha knihy Roberta Ludluma.

Producentmi filmu Bournov mýtus sú Frank Marshall, Patrick Crowley a Paul L. Sandberg. Co-producentmi sú Doug Liman (režisér prvého dielu), Jeffrey M. Weiner a Henry Morrison. Za kamerou stojí mimoriadne talentovaný Oliver Wood, ktorý snímal už prvý film. Ďalšími spolupracovníkmi sú autor výtvarných návrhov Dominic Watkins, strihači Christopher Rouse a Richard Pearson, návrhárka kostýmov Dinah Collinová a hudbu zložil John Powell.

O produkcii

Po dvoch rokoch od úspešnej špionážnej drámy Agent bez minulosti, prichádza k divákom pokračovanie, ktoré vzniklo na základe románu Roberta Ludluma. Niekdajší agent Jason Bourne je však oproti románovej predlohe "preložený" z doby studenej vojny do doby po páde Berlínskeho múru a konečne do nového tisícročia.

"Vytvorili sme intelektuálnu špionážnu drámu, thriller, ktorý má však nekonvenčnú podobu," hovorí producent Frank Marshall. "Výborný nápad bol obsadiť Matta Damona do  úlohy agenta. Bolo to úplne proti charakteru jeho povahy a film tak zrodil úplne jedinečný typ hrdinu. Ten nápad sa nám zdal tak výborný, že sme sa rozhodli v rozprávaní jeho osudov pokračovať."

Matt Damon spomína: "Nebol som prvý, kto premýšľal o správnosti svojho obsadenia do  úlohy chladnokrvného zabijaka. Ale možnosť hrať proti akémukoľvek očakávaniu som považoval za naozajstnú šancu, pokus vytvoriť niečo úplne odlišné od ostatných filmov. Veľmi sme sa snažili urobiť všetko preto, aby moja postava bola presvedčivá, či už išlo o fyzický prejav alebo intelektuálne riešenie situácií."

Kniha Roberta Ludluma (originálny názov The Bourne Surpemacy), druhé pokračovanie osudov agenta Jasona Bournea, bola vydaná v roku 1986. Po 25 týždňoch sa udržala v rebríčku najúspešnejších bestsellerov New York Times, z toho 8 týždňov dokonca na prvom mieste. Tvorcovia sa preto usilovali, aby filmová postava profesionálneho zabijaka, ktorý trpí amnéziou a len pomaly preniká ku svojej minulosti, zostala na úrovni obľúbeného románu. Producenti Marshall a Crowley boli preto v úzkom styku so scenáristom Tonym Gilroyom (spoluscenáristom prvého dielu), v záujme udržať kontinuitu obidvoch filmov.

Preview: Bournov mýtus Preview: Bournov mýtus Preview: Bournov mýtus

"Jedna z vecí, ktorá na mňa vždy zapôsobila," hovorí producent Crowley, "bola, že ľudia film komentovali: "Je to úžasné, že nás prinútil myslieť, že nám nenapovedal, ako sa bude príbeh ďalej vyvíjať. Bolo jasné, že v tom musíme pokračovať, ale na vyššej úrovni."

Damon poznamenáva: "Držali sme sa myšlienky, že hrdina vyrastá z akcií a jeho charakter sa stále vyvíja vplyvom okolností, ktoré prežíva. Chceli sme vytvoriť príbeh, kde akcie priamo súvisia s hrdinami a situáciami, v ktorých sa nachádzajú - proste je treba uveriť, že to všetko sú obyčajní ľudia, ktorí sa ocitli v extrémnych situáciách."

Marshall súhlasí: "Akcia je poháňaná charakterom hrdinu a charakter a jeho motivácie sú poháňané realistickými okolnosťami - nie je to teda len samoúčelná akcia, ktorá napĺňa dej filmu." Na konci prvého dielu tvorcovia ponechali Mariu a Jasona v bezpečí, v slnečnom mestečku na pobreží Grécka. Bolo preto treba nájsť nejaký štartovací moment, ako začať nový príbeh. "Úloha znela: musíme dostať Jasona späť do hry," hovorí producent Marshall. "Ale nechceli sme to urobiť nejakým stereotypným spôsobom. Skrátka hľadali sme niečo viac."

Nadviazať niť príbehu

Okolnosti boli nasledujúce: Ludlumov populárny román bol napísaný na pozadí studenej vojny s hmlistou prítomnosťou odporného medzinárodného teroristu, ktorý si hovoril Carlos. Avšak, ako vysvetľuje Ludlumov dlhoročný priateľ a literárny agent Henry Morrison: "Studená vojna sama o sebe pre neho nebola hlavnou témou. Zaujímal sa o tom, čo sa deje s ľuďmi, ako boli multinacionálnou spoločnosťou a vládou manipulovaní a ako ich obmedzovali. To bola téma, o ktorej písal."

Filmári dokázali, že je možnosť, s úspechom Bournea vziať z prostredia studenej vojny a presadiť ho do sveta 21. storočia, kedy už tzv. čb. gangstri neexistujú. A rovnako, ako pri prvom filme si vypožičal zápletku z Ludlumovej predlohy, ktorá poslúžila ako štartovací mostík k návratu Jasona Bournea. "Bol to incident s Mary, v druhom diele knihy, kedy bola unesená a ako rukojemníčka mala prinútiť Jasona, aby sa vrátil," charakterizuje Frank Marshall jadro príbehu druhého dielu. "A tu bola spojnica s prvým dielom, kedy on hrozí, že sa vydá po stopách svojich nepriateľov, ak sa mu opäť pripletú do cesty."

Matt Damon spomína: "Keď sme skončili s filmom Agent bez minulosti, povedal som, tu je malá šanca, že by sme mohli robiť pokračovanie, pretože nikto z celého tímu by sa asi nechcel pustiť do práce, ktorá by znamenala len opakovanie príbehu z prvého dielu."

"Vedeli sme, že je nutné vytvoriť niečo radikálne odlišné," hovorí Marshall a "vtedy prišiel scenárista Tony Gilroy s výborným nápadom, že Jason Bourne sa vydá samurajskou cestou, cestou vykúpenia."

Producent Sandberg ho dopĺňa: "Ponechali sme si Bourneov charakter, aj jeho pôvodné problémy a pocity, ale museli sme zmeniť príbeh - Bourneovu cestu, pretože svet sa od publikovania knihy veľmi zmenil."

Preview: Bournov mýtus Preview: Bournov mýtus Preview: Bournov mýtus

Scenárista Gilroy spomína. "Napísal som list Mattovi Damonovi a vysvetlil mu, že nemôžeme natočiť film, kde by išlo o nejakú Borneovu pomstu. Veď on je zabijak, má na svedomí životy ľudí, nemôže preto vstupovať do nového príbehu s čistým štítom. Je potrebné si uvedomiť, že na svojich rukách má veľa krvi. Ešte sa nemôže cítiť čistý. Všetko, čo v mene svojej nápravy urobil je, že si uvedomil kým je, čo má za sebou a že už nič podobného opäť robiť nechce. A to je tiež východiskový bod filmu." Keď bol na svete náčrtok budúceho príbehu a začínalo sa pracovať na scenári, ostávalo jediné: nájsť vhodného režiséra.

Producenti videli film britského režiséra Paula Greengrassa "Krvavá nedeľa" (natočené v roku 2002 - je to spomienka na 30. január 1972 v Severnom Írsku, kedy sa mierový pochod za ľudské práva zmenil v krvavý kúpeľ). Tento film získal po celom svete množstvo ocenení, vrátane Zlatého medveďa na Festivale v Berlíne a Cenu publika na Festivale Sundance. Bolo rozhodnuté: on je tým pravým režisérom pre pokračovanie filmu Agent bez minulosti - filmu Bournov mýtus.

"Film Agent bez minulosti sa mi páčil (režíroval ho Doug Liman), bol veľmi svižný a vedľa hlavného hollywoodskeho prúdu si zachoval svoju osobitosť." Greengrass svoju prácu začal ako investigatívny žurnalista, získal vyznamenanie ako dokumentarista a konečne sa stal aj režisérom hraných filmov. "Nápad pracovať opäť na niečom celkom odlišnom od mojej minulej práce bol veľmi lákavý. Noví herci, nová technika - to je dobré, človek sa pritom veľa naučí," hovorí Greengrass.

Vtedy prišiel do Prahy za Mattom Damonom, ktorý tam práve natáčal. "Je to génius všednosti a ja o ňom tak premýšľam, taký je Matt Damon v úlohe Jasona Bournea. Je to charakter - a to je nový rys, ktorý Damon do tejto postavy vnáša. Všetci vedia, že Matt je milý človek, je na ňom vidieť dobrota. A keď takého človeka necháte, aby hral veľmi temnú postavu, veď je to vlastne nájomný vrah, so všetkými vlastnosťami nájomného vraha - zamierite naňho svoju pozornosť a vidíte Matta Damona, ktorý ho stelesňuje, naskytne sa Vám absolútne jedinečný pohľad."

Greengrass mal pred sebou absolútne pevnú predstavu: všetko vo filme musí byť nečakané. Príbeh sa musí odvíjať v krátkom časovom úseku a tak, ako by nám ho Bourne sám rozprával.

"Je rozdiel medzi kamerou, ktorá vie a tou, ktorá len zachytáva," hovorí režisér. "Vedúca kamera rozpráva príbeh, pretože je jej známe, čo a kde sa odohráva. A to je myslím pre tento film správne stanovisko. Kamera reaguje na to, čo sa pred ňou deje. Obidve tieto veci sú ale zavádzajúce, pretože divák nemôže ihneď reagovať, musí najprv situáciu posúdiť, ale okamžitým efektom je, že tu vzniká vnútorný pocit naliehavosti."

Damon dodáva: "Paul Greengrass skutočne chápe charakter Jasona Bournea fakt, že to je vyškolený zabijak cez všetko, čím prešiel. Ocitol sa vo víre udalostí, ktoré ho prinútili, dať sa na inú cestu. Paul dokáže ukázať klasický konflikt, "muž proti svetu" filmovými prostriedkami."

Greengrass hovorí: "Nemyslím, že je to príbeh muža, ktorý stratil pamäť - aj keď tento motív je súčasťou filmu - je to viac o tom, čo nasleduje potom, kedy sa človeku pamäť vráti a usvedčí ho, že bol naozajstným gangstrom."


 


autor press kit 29.9.2004
  • Bournov mýtus (07.10.2004 4:22:03)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Mysteriózny
    Minutáż˝: 104 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.