PREVIEW: TÚ STARÚ TREBA ZABIť!

PREVIEW: TÚ STARÚ TREBA ZABIť!

článok



Keď si mladý pár kúpi dom svojich snov, nečaká, že ich stará nájomníčka bude znamenať problém... až kým sa prosby abnormálne húževnatej starenky nezmenia na bizarné a bláznivé požiadavky domáceho. "Tú starú treba zabiť!" je komédia o ľuďoch, ktorí si mysleli, že získali všetko, po čom túžili - ale dostali viac, než čo chceli.

Alex (Ben Stiller) a Nancy (Drew Barrymoreová) žijú priam americký sen a tvoria mladý pár s budúcnosťou pred sebou. Nancy pracuje v prestížnom časopise, Alex pracuje na svojej druhej knihe, a hlavne - majú jeden druhého. Chýba im už len to jediné - ich vlastný domov. To platí až dovtedy, kým ich predajca nehnuteľností nezavedie do Brooklynu, kde objavia dom svojich snov - čarovný starý dvojpodlažný byt. Je dokonalý - krásne zariadený, starostlivo zrenovovaný. Alex a Nancy budú musieť hlbšie načrieť do úspor, než očakávali, ale kto by odolal dvom poschodiam a trom krbom s pôvodnými kachličkám?

Ich nový domov má však aj niečo, s čím nerátali - starú pani Connellyovú, ktorá býva na hornom poschodí. S ohľadom na jej vysoký vek a krehké zdravie Alex a Nancy predpokladajú, že nepohodlie spoločnosti tejto milej starenky bude len veľmi dočasné, stará dáma však nie je až taká nevinná a krehká, ako si mysleli. Množstvo jej požiadaviek pomaly ale pravidelne rastie, a Alex s Nancy nakoniec šialene zariaďujú, vybavujú, opravujú, ubezpečujú a míňajú energiu na svoju nájomníčku viac, než človek znesie. Ako sa ich úžasný život začína rúcať, ich domov je nakoniec všetkým, len nie domovom ich snov. A vtedy si uvedomia, že v láske, vojne a nehnuteľnostiach je dovolené všetko.

Príbeh filmu sa zrodil v hlave scenáristu Larryho Doylea, a bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali vo Francúzsku. V roku 1965 47-ročný právnik súhlasil, že bude platiť 500 dolárov mesačne za krásny byt, obývaný 90-ročnou pani Calmentovou, až do jej smrti, a potom ho po nej zdedí. Nanešťastie pre neho sa pani Calmentová stala najstaršou ženou na svete a dožila sa 122 rokov. Zomrela až v roku 1997... rok PO smrti svojho 77-ročného podnájomníka. "To bola naozaj cenná životná lekcia, ktorá sa hodila do nášho príbehu", vraví Doyle. Začal sa pohrávať s touto myšlienkou, premiestnil príbeh do Brooklynu, a načrtol postavy zo svojho vlastného života, hoci nevraví, ktoré: "Nechcem konkrétne prezradiť, z koho som si požičal príklad. Boli to moji priatelia, susedia a rodina, a niektorí sa vo filme možno spoznajú." Doyle posunul svoj námet hercovi a producentovi Benovi Stillerovi, ktorému sa ihneď zapáčil: "Larryho koncept bol veľmi zaujímavý, a už úvod ponúkal množstvo možností. Okamžite som si v príbehu predstavil Drew Barrymoreovú, vždy som s ňou chcel pracovať, a tu bol pre nás ideálny príbeh."

Preview: Tú starú treba zabiť! Preview: Tú starú treba zabiť!

Príbeh sa zapáčil aj produkčnej firme Flower Films, ktorú Drew Barrymoreová spoluvlastní, a Drew sa tiež tešila na prácu s Benom Stillerom: "Ben je milý chlapík, vždy som obdivovala jeho prácu, a teraz sa naskytla možnosť pracovať s ním a vytvoriť tieto zábavné postavy. Základom príbehu je chémia medzi Nancy a Alexom - menia sa, bojujú, veľa spolu prežijú, ale vždy spolu, bok po boku, trochu strelení manželia. Áno, isteže sú trochu skazení vo svojej snahe o materiálne statky, ale vidíte aj niečo viac, vidíte do ich srdca, a dokážete sa s nimi stotožniť a smiať sa na ich márnom boji."

Po prisľúbení spolupráce sa Doyle vrhol na písanie scenára, a reakcia naň bola pozitívna. Drew vraví: "Celý scenár, stránka po stránke bol presne taký vtipný a trefný, ako nám to po prvý raz načrtol. To nie je len dobré, to je priam výnimočné."

Potom sa k tímu pripojil režisér Danny DeVito: "Zavolali mi, poslali mi scenár a zistil som, že je to čarovný príbeh a bude to veľká zábava. Drew a Ben už na tom istý čas pracovali, boli zžití s tým postavami, iskrilo to medzi nimi a vytvorili veľmi prirodzený pár."

Drew Barrymoreová súhlasí: "S Benom sme sa už dobre poznali, takže ako pár sme už mali spoločnú minulosť, a mohli sme využiť skúsenosti a znalosti jeden druhého, ktoré sme získali pri príprave projektu."

Danny DeVito videl v príbehu obrovské množstvo komických možností: "Chcel som vystihnúť iróniu stáť pred takouto prekážkou - milou ale absurdne vzdorovitou starenkou, brániacou vám v tom, čo tak zúfalo chcete. A sami sa pristihnete žartovať o tom, čo by ste urobili, aby ste tú prekážku prekonali a dostali, čo chcete."

Potom samozrejme vyvstala zásadná otázka, koho obsadiť do háklivej úlohy tvrdohlavej starej dámy. Jej meno je Eileen Essellová, a DeVito vraví: "Tento film stojí na troch postavách, a Eileen bola skutočný objav. Hľadal som všadeprítomnú osobnosť, jej vzhľad mal byť milý a nevinný, ale pod povrchom sa mal dať tušiť tvrdý základ. Pozreli sme si veľa kaziet z Anglicka a Eileen na nás priam vyskočila z obrazovky. Bolo to také jednoduché. Mala tú správnu šťavu pani Connellyovej, jej komplexnosť, milotu a zároveň rafinovanosť. Práve ona dostáva do pohybu a doplňuje druhé dve postavy."

Eileen Essellová má 81 rokov, 13 rokov hrala v divadle a potom sa starala o rodinu. Jej manžel pred šiestimi rokmi zomrel, a priateľ jej syna ju poprosil, či by si nezahrala v jeho hre, v ktorej ju objavil herecký agent, a odvtedy pravidelne hrá vo filme. Essellová vraví: "Vždy som bola charakterová herečka, a takéto staré írske dámy som poznala v minulosti. Navyše aj môj manžel bol Ír." Eileen bola nadšená možnosťou pracovať s Danny DeVitom: "Danny je herec a vycíti, na čo jeho herec myslí. Rada som sa stretla s ním a jeho ženou Rheou Perlmanovou, pretože sme ich radi sledovali v seriáloch "Taxi" a "Cheers".

Film sa nakrúcal hlavne v ateliéroch v Los Angeles, exteriéry v Manhattane a Brooklyne. Zhodou okolností scenárista Doyle kedysi býval v blízkosti Brooklynu: "Pred rokmi som býval v podobnom dvojbyte. Uprostred nášho bytu bolo točité schodište, ktoré viedlo do horného bytu, čo robilo naše bývanie dosť podivným. Napriek tomu tam bolo krásne, dnes je takéto niečo však smiešne drahé."

Preview: Tú starú treba zabiť! Preview: Tú starú treba zabiť!

Pre potreby filmu si tvorcovia prezreli 80 dvojbytov, a ukázalo sa, že všade to skončilo rovnako - v každom dvojbyte žila len jedna rodina, a bola si vedomá, že žijú v ideálnej situácii. Ben Stiller vraví: "Bola to úžasná scéna, postavili nám celé dve poschodia. Jedno bolo v jednom štúdiu, druhé v druhom. Danny DeVito je staromódny filmár a všetko chcel mať skutočné. Keď sme boli na scéne, mali sme pocit, že sme naozaj v takom paláci. Danny rád robí rôzne zaujímavé zábery, a tie by nebolo možné nakrútiť v skutočnom byte."

Alex a Nancy sú stále spolu, ale predsa len sú to dve rozdielne osobnosti. Drew Barrymoreová o svojej postave vraví: "Nancy je veľmi sporiadaná, možno až príliš organizovaná. Má svoj štruktúrovaný plán životných cieľov, ktoré si odfajkuváva. Napríklad:  škola - hotovo, nájsť muža svojich snov - hotovo, manželstvo - hotovo, nájsť ideálny byt - hotovo, kariéra - hotovo, robiť deti - hotovo, a tak ďalej. Možnosť získať tento dvojbyt však naruší následnosť jej plánov, a dostane sa tak trochu napred - finančne, citovo, vo všetkom." 

Ben Stiller dodáva: "Áno, chcú trochu viac, než si zaslúžia v tomto bode svojho života. Stále chcú viac a viac, a nikdy si nevedia vážiť túto chvíľu. Alex má niekoľko puntičkárskych zvykov ohľadne svojho písania, či skôr svojho pokusu o písanie. Musí mať perfektný pokoj, perfektné miesto, dokonca perfektnú teplotu, aby ho vôbec nič nerušilo. V istom zmysle teda v pekelnej nájomníčke našiel svoj predobraz."

So skúsenosťami svojho filmového páru sa obaja mladí herci vedia stotožniť, Drew vraví: "Pred rokmi som mala dosť nepríjemných susedov, hoci nie až tak zlých ako pani Connellyová. Jeden sused ma špehoval, obsadzoval parkovacie miesto, búchal na stenu ak hudba hrala hlasnejšie než na trojku. Bolo to hrozné."

Drew dodáva: "Pani Connellyová nie je zlá na prvý pohľad, je milá, ale nie až taká milá. Je skutočná, priam nezničiteľná, skutočný prírodný živel. Zaujímavý na nej je jej tón, neviete, či je nevinná alebo pasívne agresívna, či si je vedomá toho, čo robí, alebo to vôbec netuší." Podľa Essellovej prvotná motivácia konania pani Connellyovej sa dá zhrnúť do jediného slova - prežitie. "Žije dlho v New Yorku, jej manžel bol námorník a väčšinu času  preč, má teda za sebou ťažkú minulosť a je jasné, že mohla prežiť len vďaka svojmu dôvtipu."

Vo filme je tento inštinkt prežitia testom Stillerovej postavy Alexa. Stiller je známy svojim darom pre fyzickú komiku, a mal možnosť ju uplatniť napríklad v scéne s nahou kúpajúcou sa starenkou, čo pri vodnom tanci pod silne tečúcim stropom:

"Táto komika vychádza z tradície kreslených rozprávok, keď Roadrunner vždy nejako doplatil na svoje zhatené plány a tvrdo narazil. Je to fyzicky náročné, ako groteska."

Scenárista Doyle dodáva: "Chcel som komicky obsiahnuť aj ďalšiu tradíciu, a to tradíciu generačných rozdielov. Generácia pani Connellyovej, ktorá mnohé prežila a veľa obetovala, prežíva konflikt a zráža sa a satirizuje generáciu Alexa a Nancy. Tá cíti svoj nárok na všetko, hlavne na úspech, a využitie jej materiálnej frustrácie je súčasťou komiky filmu."

Drew Barrymoreová nakoniec dodáva: "Pani Connellyová nás vlastne poučí o našom šťastí. Nejde v ňom o poschodie navyše, pekný nábytok či postup v práci. Musíme sa naučiť, že naša láska jedného k druhému je naozaj dosť. Je to také jednoduché."

 


autor press kit 2.8.2004
  • Tú starú treba zabiť! (06.08.2004 1:42:32)
  • Profil: Drew Barrymore (04.08.2004 1:12:07)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia
    Minutáż˝: 97 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.