PREVIEW: DVANÁSť DO TUCTA

PREVIEW: DVANÁSť DO TUCTA

článok



V modernej Amerike, kde na jednu rodinu pripadá v priemere 1,87 dieťaťa, urobili manželia Tom a Kate Bakerovci neobvyklé rozhodnutie, mať tucet detí. Bakerovci žijú v malom meste, kde tom vedie miestny futbalový tím. Každodenný život jeho veľmi početnej rodiny je značne chaotický. Keď sa mu splní životný sen - dostane ponuku trénovať univerzitné družstvo - je to spojené so sťahovaním, čo sa deťom veľmi nepáči. A aby veci neboli veľmi jednoduché v tej istej dobe sa Kate dozvedá, že jej knižka spomienok bude vydaná. Agent vydavateľstva ju pozýva do New Yorku, aby sa osobne zúčastnila propagačných akcií spojených s vydaním jej knihy. Kate preto odchádza - a necháva Toma samého, napospas zmätkom, ktoré z danej situácie vyplývajú.

Deti si musia poradiť bez matky a Tom musí zvládnuť chod domácnosti a pritom cez internet nové zamestnanie. Bakerovci, za týchto okolností, rýchlo prídu na to, že nie je nutné robiť všetko, ale je to nevyhnutné.

Hlavnou hviezdou komédie Dvanásť do tucta je Steve Martin, v úlohe otca a Bonnie Hunt (Jerry Maguire), ako dvanásťnásobná matka, ktorá majstrovsky ovláda každodenný domáci pohotovostný management. Vo filme ďalej hrajú Tom Welling (Smallwille) najstaršieho syna Charlieho, Hillary Duff (Agent Cody Banks) sladkú pubertálnu Lorraine, Piper Perabo (Coyote Ugly) Noru, ktorá je zo všetkých detí najstaršia a už vyletela z rodinného hniezda.

Preview: Dvanásť do tucta  Preview: Dvanásť do tucta  Preview: Dvanásť do tucta

Režisér Shawn Levy, ktorý sa podpísal pod hit Medové týždne, sa chopil príležitosti a pre divákov namiešal zmes modernej komiky a starosvetského sentimentu, ktorý pramení z tradičných rodinných hodnôt. "Dvanásť do tucta je film o rodine, o súdržnosti a o prioritách," hovorí režisér.

Podľa Levyho to bol práve Steve Martin, ktorý svojim hereckým výkonom posunul film na vyššiu úroveň. "Keď natáčate s Martinom, musíte počítať s tým, že jeho postava bude mnohovrstevná tak, že prekročí rámec scenáru," hovorí Levy. "Steve vdýchol Tomovi Bakerovi život svojim slovným a fyzickým humorom, jeho tvorba začínala tam, kde slová končia". "Obsadiť Martina bol môj sen," potvrdzuje producent Robert Simonds.

Martin, ktorý hral v snímkach ako Roxanne a Spanish Prisoner, ale aj v divácky úspešných Parenthood, Otec - hlava rodiny, dal filmu Dvanásť do tucta potrebnú iskru. "Scenár ukazoval nový prístup k rodine, niečo, čím sa líšil od ostatných filmov s rodinnou tematikou," hovorí herec.

Keď bolo jasné obsadenie otca, hľadala sa vhodná predstaviteľka supermatky Kate. Predstavu filmárov splnila komediálna herečka Bonnie Hunt. Levy cítil, že dvojica Martin - Hunt sa k sebe výborne hodia. "Casting je jedna z vecí, na ktorú sa pri filme veľmi spolieham," hovorí Levy. "So Stevom a Bonnie sme vedeli, že to bude fungovať." "Zaujímavé je, že každí z nich je iní: Martin je perfekcionista, ktorý je dokonale pripravený a vie presne, čo pred kamerou bude robiť," hovorí producent Simonds. "Bonnie je improvizátorka, ktorá sa spolieha na okamžitý nápad. Je zaujímavé pozorovať, aký dynamický celok tvorí táto zdanlivo nesúrodá herecká dvojica."

Preview: Dvanásť do tucta  Preview: Dvanásť do tucta  Preview: Dvanásť do tucta

Hunt mala pre túto úlohu tie najlepšie predpoklady: vyrastala v rodine s 7 deťmi. Úlohou Kate vzdala hold všetkým podobným matkám a pri vytváraní tejto postavy veľmi čerpala z vlastných skúseností. "Zmyslela som si Kate stvárniť ako inteligentnú ženu," vysvetľuje herečka svoj prístup k postave. "Považovala som za dôležité, aby to nebola len mama, ale trojrozmerná bytosť: je zamilovaná do manžela, miluje všetky svoje deti, ale má aj vlastný bohatý, vnútorný svet, o ktorom jej rodina netuší. To všetko som chcela do podtextu postavy dať. Čo je pre Kate typické? Láska, trpezlivosť a zmysel pre humor." Pri vyberaní hercov do detských úloh sa tvorcovia rozhodli pre kombináciu známych tvári s úplnými začiatočníkmi. Charlieho hrá Tom Welling, populárny úlohou Clarka Kenta z televízneho seriálu Smalville.

Ďalšou mladou hviezdou je Hillary duff, ktorá sa preslávila filmom Lizzie McGuire. Tu hrá puberťáčku Lorraine, ktorá venuje viac pozornosti a času oblečeniu a make-upu, ako rodinným zmätkom. "Moja hrdinka trávi väčšinu času pred zrkadlom a svojim zvláštnym spôsobom dodáva rodine rovnováhu. Všetko sa u nich odohráva hekticky, len ona zachováva kľud, čo pomáha rodine držať pohromade," komentuje mladá herečka svoju hrdinku. Piper Perabová vzbudila pozornosť vo filme Coyote Ugly. V tomto filme hrá Noru, Lorraininu staršiu sestru, ktorá sa odsťahuje do Chicaga, aby tam realizovala svoje sny o živote. Jej súkromný život sa rýchlo skončí, keď sa jej rodina nasťahuje neďaleko od jej bydliska a navyše ju otec žiada, aby mu pomohla s vedením domácnosti, kým bude jej matka na cestách. "Nora sa bráni, pretože cíti, že to narušuje jej nezávislosť," hovorí Perabová, "ale keď to od nej žiada celá rodina, príjme situáciu ako výzvu. Veľmi sa mi na filme páči, že ukazuje veľkú rodinu, ako klan, ktorý má na svojich ľudí pozitívny vplyv."

Podľa režiséra Shawna Levyho bola Perabová rovnako ako Welling alebo Duffová veľmi rada, že sa stala súčasťou tvorivého tímu. "Vyzvali sme mladých populárnych hercov, aby sa zúčastnili natáčania. Povedali sme im: Všetci sú si rovní, nikto nemá žiadne výsady. K môjmu veľkému potešeniu, s tým všetci súhlasili."

Pri obsadzovaní najmladších členov Bakerovho rodinného klanu filmári zasiahli po neokukaných tvárach, z ktorých niektoré nikdy predtým neboli pred kamerou. Steve Martin ocenil nováčikov v priebehu ich prvého natáčania. "To bolo veľmi zaujímavé. Dynamickosť detských hercov totiž závisí od veku," hovorí Martin. "Keď sú veľmi malí, veľmi skoro začnú zneužívať situáciu a nedá sa s nimi pracovať, pretože dobre vedia, že ich potrebujeme. Ale keď majú šesť alebo sedem rokov, je to ten správny vek, kedy hrajú s chuťou. Deti, ktoré hrali v tomto filme boli úplne prirodzené a nikto by nepovedal, že sú debutanti. Bola s nimi radosť pracovať."

"Našim cieľom bolo vybrať také typy detí, ktoré by pôsobili, že sú z jednej rodiny," objasňuje producent, "ale zároveň každé dieťa by malo byť osobnosť." "Milujem prácu s deťmi," pripája sa Bonnie Huntová. "Keď som sa pozrela na svoju profesiu detskými očami, uvedomila som si, aké mám šťastie, že sa živím práve herectvom."

Preview: Dvanásť do tucta  Preview: Dvanásť do tucta  Preview: Dvanásť do tucta

Produkcia

Produkcia našla vhodné exteriéry v okolí Los Angeles a v severokalifornskom Napa Valley, kde sa točili scény z Bakerovskej farmy v Illinois. "Jedna zo zvláštností  tohto filmu je, že sme sa rozhodli v ateliéroch postaviť dvojposchodový dom," upozorňuje vedúca výpravy Nina Rosciová. "Vo väčšine filmov sa to rieši tak, že sa postaví každé poschodie zvlášť. Ale my sme chceli natočiť priehľady z poschodia do poschodia, aby bolo rodinné hemženie patrnejšie. Použili sme veľa detailov, ktoré charakterizujú jednotlivých členov rodiny a tým sa od seba líšia. Diváci si ich ani neuvedomia, ale zámerom bolo podtrhnúť individualitu každého dieťaťa. Za zmienku stojí, ako je dom Bakorovcov plný symbolov plodnosti - napríklad malá plastika nad dvermi predstavujúca ženu so stohom obilia. Podobné detaily približujú divákom svet Bakerovcov. Natáčanie filmu Dvanásť do tucta bolo chaotické, akoby sa v ňom odrážala dynamickosť rodiny Bakerovcov, "Keď robíte film takejto domácnosti," hovorí Levy "neubránite sa, aby zmätky neprešli aj do natáčania."

Hereckí začiatočníci boli plní nadšenia a vyžarovala z nich nesmierna energia a zapálenie pre prácu. "Medzi deťmi vládla anarchia, pretože nepoznali trému a nemali strach z neúspechu. Anarchia bola hybným momentom filmu," spomína predstaviteľ Charlieho Tom Welling. "Najskôr som netušila, ako to všetko bude fungovať, keď nás je toľko," priznáva Hillary Duffová - Lorraine. "Niektoré scény trvali dlho, pretože nás v zábere bolo naraz dvanásť, ale rozhodne to nebola nuda."

Steve Martin prezradil taktiku, ako hrať s malými hercami: "S dvanástimi deťmi musíte pustiť z hlavy, že pri natáčaní budete mať všetko pod kontrolou." Riadený zmätok bol kľúčovou súčasťou niekoľkých dlhých záberov, ktoré zahŕňali, ako fyzickú komédiu, tak zložitú akciu. Jedna z nich zachytávala rodinné raňajky, pri ktorých po stole skáče žaba. "Jačala som a miešané vajíčka lietali vzduchom a bola som od nich celá špinavá," hovorí Hilary, "takže pochopíte, prečo ma tento záber stál toľko premáhania."

Bláznovstvá sa nevyhli ani Stevovi Martinovi. "Niektoré sekvencie vyžadovali veľké fyzické vypätie a on to skutočne zvládol a ešte pritom šaškoval," hovorí režisér Levy. "Veľa nápadov dostalo švih, keď sa do nich pustil Steve." Vznikli mnohé priateľstvá, ktoré sa z filmu preniesli do skutočného života. "Napríklad Bonnie sa o nás starala ako skutočná mama a to bolo super," hovorí Duffová. "Keď mali deti problémy a nemohli sa sústrediť, pohovorila si s nimi. Starala sa o ne, ako o vlastné, vždy pre ne mala nejaký vtip a pomáhala im pri natáčaní."

"Boli okamihy, kedy som sa niečomu ako postava mala smiať," hovorí Huntová " a smiala by som sa tomu, aj keby to boli moje deti, pretože dokážu povedať naozaj neuveriteľné veci." Herci vytvorili zvláštnu rodinu, ktorá je zachytená vo filme a rovnako aj v skutočnosti bola charakteristická súdržnosť jedného z druhým. "Rodina je funkčná," hovorí Tom Welling, "keď ľudia držia spolu a dúfam, že táto vlastnosť bude známa aj divákom."

 


autor press kit 29.6.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia/Dráma
Minutáż˝: 98 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.