HARRY POTTER A VÄZEň Z AZKABANU

HARRY POTTER A VÄZEň Z AZKABANU

článok



Harry Potter a jeho priatelia Ron a Hermiona sa vracajú tretí rok na Rokfortskú školu čarodejnícku, kde majú čeliť ich najstrašnejším obavám. Musia si poradiť s najnebezpečnejším zločincom, ktorý unikol z väzenia a zároveň hrôzostrašnými dementormi, ktorí ich majú chrániť.
 
13-ročný Harry Potter neochotne trávi ďalšie leto u nudných príbuzných Dursleyovcov, kde sa musí správať slušne a hlavne nečarovať. Všetko sa zmení, keď ich jedného dňa navštívi sestra strýka Vernona teta Marge. Vždy bola na Harryho obzvlášť nepríjemná a jedného dňa zájde až tak ďaleko, že  Harry "omylom" zapríčiní jej  nafúknutie sa na  ozrutný balón a následne vzlietnutie. Obávajúc sa trestu od tety a strýka (a následky z Rokfortu a ministerstva mágie, ktoré prísne zakazuje študentom čarovať v nečarodejníckom svete) Harry uniká  z domu do tmavej noci.

Čoskoro sa mu podarí nastúpiť na "Rytiersky autobus", fantastické troj-poschodové fialové vozidlo, ktoré ho dopraví až do Deravého kotlíka. Po príchode sa Harry stretáva s ministrom mágie Kornéliusom Fudgeom, ktorý neočakávane nepotrestal Harryho pre jeho nedovolené zaklínadlo a namiesto toho naliehal, aby noc pred návratom na Rokfort strávil v hostinci.

Ukáže sa, že príčinou, prečo Fudge nevylúčil Harryho, je nebezpečný a tajomný čarodejník, Sirius Black, ktorý ušiel z väzenia Azkaban a všetci sú presvedčení, že hľadá Harryho. (Podľa domnienok je to práve Black, ktorý je zodpovedný za pomoc Lordovi Voldemortovi pri náhlej smrti Harryho rodičov a teraz je odhodlaný zabiť aj Harryho). Z čoho vyplýva, že jediné bezpečné miesto preňho je Rokfort.

Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu

Akoby to všetko ešte nestačilo, Rokfort musí hostiť desivých strážcov Dementorov, ktorí sa pokúšajú chrániť Harryho a školu od Blacka. Vysávajú duše z ich obetí, a nanešťastie pre Harryho, pôsobia naňho nevysvetliteľne vyčerpávajúco. Z ich zlovestnej prítomnosti mladého čarodejníka mrazí v kostiach, stáva sa prakticky bezmocným. Až profesor Lupin, nový učiteľ obrany proti čiernej mágii naučí Harryho ako použiť kúzlo Patronus, ktoré ho ochráni od zničujúceho vplyvu Dementorov. 

Medzitým, Harryho tretí rok na Rokforte je naplnený vzrušujúcimi novými postavami ako Hrdozobec, čarovný polo vták/polo kôň, stvorenie zvané "Hipogrif", tajomnými stretnutiami s predzvesťami smrti známe ako "temné", a dobrodružstvami berúcimi dych, vrátane zatajovaných návštev čarodejníckej dediny Rokville, dešifrovanie tajomstva ukrytého v začarovanej záškodníckej mape, a desivý výlet do Škriekajúcej búdy (najstrašidelnejšej budovy v Británii). Počas všetkého sa Harry snaží nájsť zmysel v Hermioniných nejasných zmiznutiach a objaveniach. Spoločnosť mu robia okrem iného aj  Ron a obor Hagrid, ktorý dostal miesto na Rokforte ako učiteľ starostlivosti o zázračné tvory.

Zrážka medzi Harrym a tajomným väzňom Siriusom Blackom vyzerá neodvratne na spadnutie…ale aký presne je vzťah medzi profesorom Lupinom a Blackom? V čom spočíva temné tajomstvo, ktoré chce profesor Snape silou mocou odhaliť? Prečo sa chce Ronov potkan Prašivec vždy čo  najskôr vymaniť z jeho objatia? Harry bude potrebovať všetku odvahu, kúzla a podporu aby mohol nájsť odpovede na tieto otázky, odhaliť pravdu o Siriusovi Blackovi a vyrovnať sa s minulosťou mladého čarodejníka, ktorá je zahalená tajomstvom.


O PRODUKCII

Film, ktorého tvorba sa začala vo Februári 2003, sa odohrávala v Lavesded Studios Herfordshire v Anglicku a na vybraných miestach krajiny, vrátane Škótska.

Academy Award nominovala Alfonsa Cuaróna, (Y Tu Mamá También, Great Expectations, A Little Princess) ktorý film režíroval,  Davida Heymana (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets), Chrisa Columbusa (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Mrs Doubtfire) a Marka Radcliffa (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Mrs Doubtfirea) ako producentov. Michael Barnathan (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Mrs Doubtfire) a Callum McDougall (Die Another Day) sú výkonní producenti.  Steve Kloves (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Wonderboys) opäť napísal scenár.

V príbehu opäť stretávame Daniela Radcliffa (The Tailor of Panama, BBC TV''s David Copperfield), Ruperta Grinta a Emmu Watson po tretí krát ako Harryho, Rona a Hermionu. Ako vždy títo traja stoja na opačnej strane ako Tom Felton  (Anna and the King, The Borrowers), ktorého znovu uvidíme v roli Harryho' životného protivníka Draca Malfoya.

Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu

K obsadeniu sa pripojil aj Gary Oldman (Hannibal, The Professional, Bram Stoker''s Dracula), ktorý hrá postavu zlovestného Siriusa Blacka, David Thewlis, (Timeline, Naked, The Big Lebowski), ktorý nastúpil na miesto učiteľa obrany proti čiernej mágii ako profesor Lupin,

Timothy Spall (Nicholas Nickleby, Vanilla Sky, The Sheltering Sky) hrajúci Petera Pettigrewa a Michael Gambon (Sleepy Hollow, Gosford Park, BBC TV''s The Singing Detective), známy v úlohe uctievaného Rokfortského riaditeľa Albusa Dumbledora.

Po prvý krát sa objaví aj Julie Christie (Hamlet, Dragonheart), ktorá sa zmocní úlohy srdečnej barmanky Madam Rosmerty, Pam Ferris (Matilda, ,BBC TV''s The Darling Buds of May) hrajúca Harryho šikanujúcu tetu Marge, Dawn French (BBC TV''s The Vicar of Dibley, French and Saunders), ktorú obsadili do roly  obrazu Tučnej pani a Paul Whitehouse (star of the BBC''s The Fast Show) hrajúci postavu obrazu pyšného Sira Cadogena.

Popri novom obsadení zostáva aj predošlé ako Dáma Maggie Smithová (Tea With Mussolini, Divine Secrets of the Ya Ya Sisterhood, The Prime of Miss Jean Brodie), ktorá opäť hrá  Dumbledorovu oddanú zástupkyňu Profesorku McGonagallovú; Alan Rickman (Truly Madly Deeply, Sense and Sensibility, Die Hard) ako nepríjemný profesor elixírov Snape a Robbie Coltrane (Nuns of the Run, GoldenEye, The World is Not Enough) v roli obľúbeného obra Hagrida (úloha, vďaka ktorej získal cenu BaftaBAFTA a okruh Londýnskych filmových kritikov mu udelil nomináciu pre pre najvýraznejšieho herca tak ako aj ocenenie Škótskych divákov za najlepšieho herca vo filme Harry Potter a kameň mudrcov).

Julie Waltersová (Billy Elliot, Educating Rita, Personal Services) sa vracia ako pani Weasleyová s Markom Williams (Shakespeare in Love, The Borrowers, 101 Dalmatians), ktorý hrá Ron'ovho otca Arthura Weasleyho a postavy Harryho strýka Vernona a tety Petunie sú opäť stvárnené pomocou Richarda Griffithsa (Sleepy Hollow, Naked Gun 2, King Ralph) a Fiony Shawovej (My Left Food, The Butcher Boy, Franco Zeffirelli''s Jane Eyre).

Na dôvažok k hviezdnemu obsadeniu, produkcia víta aj kameramana Michaela Seresina (Midnight Express, Birdy, Angela''s Ashes), návrhárku kostýmov Jany Temimeovú (High Heels Low Lifes, House of America, Antonia''s Line), strihača Stevena Weisberga (Men in Black 2, Great Expectations, A Little Princess) a späť privíta aj supervízora vizuálnych efektov Rogera Guyetta (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Saving Private Ryan).
 
Academy Award už tri krát ocenila dizajnéra výroby Stuarta Craiga (The English Patient, Dangerous Liaisons, Ghandi), ktorý opäť vytvoril čarovný svet Rokfortu. Jeho inšpirujúce prostredie vo filme  Harry Potter a kameň mudrcov mu vyhralo nominácia Academy, BAFTAafta a Evening Standard Award. Jeho tvorivý talent sa prejavil aj v   Harry Potter a tajomná komnata, po ktorom nasledovala ďaľšia nominácia na cenu BAFTA.

Bývalá továreň Rolls Roycu , teraz známa ako filmové štúdiá Leavesden opäť hostila štáb a veľa z Craigových ohromujúcich prostredí sa nám pripomína aj v treťom pokračovaní filmu, vrátane Veľkej siene, Chrabromilskej klubovne, mramorového schodiska a Privátnej cesty č.4, známej ako bydlisko Dursleyovcov.

Nové scény sú napríklad Škriekajúca búda, Lupinova trieda, učebňa Astronómie, hodinová veža  a hostinec u Troch metiel. Ešte k tomu bolo  miestne natáčanie v Škótsku, kde bol film vyrábaný v Shepperton Studios, tak ako aj v niekoľkých  Londýnskych mestských uličkách, kde mnohí Londýnčania boli akosi zaujatí výhľadom na troj- poschodový fialový autobus, ktorý si presvišťal okolo.

Tvorca príšer a maskér Nick Dudman (Star Wars episode 1: The Phantom Menace, The Mummy, The Mummy Returns) ktorý obdržal  nomináciu BaftaBAFTA  za jeho prácu na Harry Potter a tajomná komnata, je opäť zodpovedný za vytvorenie záhadných príšer, ktoré obývajú kúzelný svet, pracoval  na postranných efektoch so supervízorom Rogerom Guyettom (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Saving Private Ryan, Timeline) v záujme vytvoriť také čarovné tvory ako Hipogrif Hrdozobec a vlkodlak. 

Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu Harry Potter a väzeň z Azkabanu

O DETSKÝCH PREDSTAVITEĽOCH


DANIEL RADCLIFFE - HARRY POTTER
14-ročný Daniel Radcliffe  si opäť zopakoval úlohu mladého Harryho Pottera, úlohu ktorú tak vynikajúco zvládol v predchádzajúcich príbehoch Harry Potter and the Philosopher's Stone and Harry Potter and the Chamber of Secrets. Úloha mladého Harryho priniesla Danielovi vo februári 2002 svetové uznanie Variety Group vo Veľkej Británii a cenu Najlepšieho nováčika. V apríli 2002 bol tiež ocenený prestížnou cenou David Di Donatello prezentovanou Talianskou Ente David Di Donatello - za jeho vynikajúce stvárnenie Harryho a za jeho prínos vo filmovom priemysle.Daniel sa po prvý krát objavil v Britskej televízii v decembri 1999, keď hral mladého Davida Copperfielda v televízii BBC v úspešnej produkcii David Copperfield. Svoj filmový debut urobil vo filme Johna Boormana The Tailor of Panama, s Jamie Lee Curtisovou a Geoffreym Rushom.


RUPERT GRINT -- RON WEASLEY
Znovu hrá najmladšieho Weasleyho a najlepšieho kamaráta Harryho. Hoci Harry Potter and the Philosopher´s Stone bol pre Ruperta prvým prienikom do sveta profesionálneho herectva, jeho prirodzený talent mu zaručil svetové uznanie filmových kritikov a publicistov a nomináciu na Najlepšieho nováčika British Critic´s Circle. Po nafilmovaní prvého Harryho Pottera, hral spolu so Simonom Callowom a Stephenom Fryiom vo filme Petera Howitta Thunderpants. Taktiež hral v nedávnom pokračovaní Harry Potter and the Chamber of Secrets.
 

EMMA WATSON -- HERMIONE GRANGER
13-ročná Emma reprízovala svoju vynikajúcu úlohu knihomolky ale srdečnú kamarátku Hermione Grangerovú. S prvým filmom sa dostala do sveta profesionálneho herectva, hoci jej prirodzený talent bol známy od malička, účinkovala v mnohých školských predstaveniach. Emma pokračuje vo svojej láske k filmu vo svojich štúdiách a školských aktivitách,  zaujíma sa o hokej, hádzanú, tenis, baseball a začína s atletikou. Venuje sa tiež umeniu.


TOM FELTON -- DRACO MALFOY
15 ročný Tom sa vrátil v úlohe hlavného nepriateľa a žiaka školy Slytherin Draca Malfoya. Profesionálne hrá od svojich ôsmyh rokov a prvý krát to bolo vo filme Petera Hewitta The Borrowers. V r.1999 hral syna Louisa Jodie Fosterovej vo filme Anna & the King . Objavil sa aj v dvoch vynikajúcich televíznych seriáloch Bugs, v ktorom hral úlohu Jamesa, a Second Sight, spolu s Clive Owenom ako Thomas Ingham. Ďalej to boli filmy The Wizard of Earthsea a postava Hercula v Here''s to Everyone.


HARRY MELLING -- DUDLEY DURSLEY
14-ročný Harry znovu vstupuje do úlohy rozmaznaného bratranca Dudleyho. Úloha Dudleyho v prvom diele Harryho Pottera bola jeho profesionálna úloha, hoci jeho láska a talent pre herectvo sú evidentné už od jeho 4-rokov, keď začal účinkovať v šou svojej rodiny. V deviatich rokoch sa stal členom Millfield Theatre Youth Drama Group a zahral si v originálnom muzikály Roberta Hymana  House a Y3K.


autor press kit 31.5.2004
  • Väzeň z Azkabanu na 2 DVD (29.12.2004 0:26:19)
  • Darebáctvo sa podarilo? (22.06.2004 1:48:12)
  • Harry Potter a väzeň z Azkabanu (18.06.2004 21:29:40)
  • Profil: Gary Oldman (18.06.2004 21:20:38)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Rodinný
    Minutáż˝: 140 min
    Krajina: USA VB
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.