SLOVENSKÉ DVD – HISTÓRIA A PREHľAD

SLOVENSKÉ DVD – HISTÓRIA A PREHľAD

článok



"To Slovensko naše dosiaľ tvrdo spalo," ale rok 2003 bol pre slovenské DVD prelomový. Keď už sme si mysleli, že situácia s DVD u nás začína byť beznádejná, začali vychádzať Slovenské filmy na DVD. A nie hocijaké! Poďme si to ale zrekapitulovať pekne od začiatku...

Úplne prvým "slovenským" DVD bol dokument "Slovensko", ktorý vznikol pri príležitosti výstavy Expo2000. Disk bol po technickej stránke dobre spracovaný, ale máme isté výhrady ku obsahu. Na DVD sa totiž nachádzal dokument o krásach našej vlasti, ktorý vznikol ešte za socializmu v ČSSR. Vďaka tomu sa vo filme o Slovensku objavili zábery Prahy (vtedajšieho hlavného mesta) a zábery na futbalový štadión Sparty!

Medzitým sa filmová distribúcia trochu spamätala a objavili sa DVD "vyrábané na Slovensku". Áno, hádate správne - spoločnosti Intersonic, SPI International a Davay začali vydávať svoje filmy nielen na VHS, ale aj na DVD nosičoch. Nevydávali však Slovenské filmy, ale zahraničné tituly. 

Slovenské DVD – história a prehľad Slovenské DVD – história a prehľad Slovenské DVD – história a prehľad

V Amerike začala vychádzať na DVD filmová klasika, presnejšie "Oscarové" filmy, v rámci ktorej vyšiel aj Slovenský film "Obchod na Korze". Podľa našich informácií však ide o "pirátske vydanie", nakoľko americká spoločnosť ktorá film vydala nemá zakúpené práva na tento film a tak jeho vydanie na DVD za oceánom porušuje autorský zákon.

Prvým "oficiálnym" slovenským hraným filmom na DVD sa stal koprodukčný film "Sokoliar Tomáš" (spoločnosť Bamac), ktorý sa objavil na Vianočnom trhu v roku 2000. Disk sa s úspechom predával aj v zahraničí, nakoľko bol rozumne pripravený a obsahoval niekoľko jazykových mutácií.

Takmer rok sa nič nedialo. Našťastie Slovenský hokejový tím vyhral majstrovstvá sveta a zhruba po pol roku sa dostalo na trh aj DVD venované tomuto športovému triumfu pod názvom "MS 2002 Slovenské zlato". Mimochodom je to jedno z najúspešnejších DVD na našom trhu najmä vďaka dobrej marketingovej stratégii jeho tvorcov (Audioline Multimedia).

S ďalším DVD prišla Slovenská televízia, presnejšie edičné stredisko STV. Išlo o seriál nezabudnuteľných večerníčkov o Maťkovi a Kubkovi s nádherným rozprávaním Jozefa Krónera s názvom "Pásli ovce valasi".

Slovenské filmy DVD "obchádzali" a trh bol zaplavený množstvom zahraničných titulov. Záujem by určite bol, pretože DVD prehrávače vo veľkom prenikli do domácností a aj ľudia do ktorých by ste to nikdy nepovedali si zrazu zakúpili "domáce kino". V susednej Českej republike už v tomto čase vyšla takmer stovka "domácich filmov" a dokonca vznikla aj špeciálna edícia "Zlatý fond", pod ktorou vyšlo množstvo klasických filmov. Pod hlavičkou CČV (Centrum Českého Videa) za spolupráci SFÚ sa začala pripravovať kolekcia filmov režiséra Juraja Jakubiska, z ktorej prvé dva diely sú už na trhu - "Nejasná zpráva o konci světa" a "Sedím na konári a je mi dobre". V októbri 2002 začal v Čechách vychádzať mesačník DiViDi s pravidelnou DVD prílohou, ktorú tvorí Česká filmová klasika. Mnohé z týchto príloh by za predaj určite získali ocenenie "zlaté DVD" za počet predaných kusov.

Dostali sme sa až do osudového minulého roku, kedy sa akoby roztrhlo vrece so Slovenskými titulmi. Slovenský filmový ústav vydal nádherný dokument "Obrazy starého sveta" režiséra Dušana Hanáka. Vyšli prvé hudobné DVD "Milan Lasica a Hot Serenaders" (Forza), "Elán - História Legendy" (BMG/STV - pozn.: prvé oficiálne Slovenské zlaté DVD), "Elán - Detektívka" + "Elán - Nebezpečný náklad" (Musica/STV) a neskôr aj "Odpojený Elán - to pravé...", "Elán - Megakoncert 2003" a "Richard Muller".

Slovenské DVD – história a prehľad Slovenské DVD – história a prehľad Slovenské DVD – história a prehľad

Slovenské filmy na DVD doplnila "Zbojnícka trilógia" (Dikrama/STV), v ktorej boli 4 najklasickejšie Slovenské filmy - "Jánošík 1921" (mimochodom prvý Slovenský celovečerný film), "Jánošík 1962", "Zbojník Jurko" Viktora Kubala (prvý Slovenský animovaný celovečerný film) a "Pacho Hybský zbojník".

Na Vianočnom trhu sa objavila aj Česká koprodukčná rozprávka "Čert ví proč", na ktorej sa produkčne podieľalo aj Slovensko a hrali v nej aj naši herci. Pre deti je určená kolekcia zatiaľ troch ďalších DVD s názvom "Vráťme deťom rozprávku", v ktorej vyšli večerníčkové seriály "Rytier Malíček", "Kvapka" a "Senzačné zážitky klokana Hopíka".
 
Svojou návštevou nás v tom roku poctil aj Pápež Ján Pavol II, no a záznam z jeho pobytu doplnený o dokument o svätom otcovi sa u nás tiež objavil na rozsiahlom DVD. Trochu skromnejšie na rozsah je DVD Pavla Barabáša, na ktorom je síce iba 14 minútový dokument, ale o to hodnotnejší - "Tatry Mystérium".

V roku 2003 oslavovalo svoje okrúhle 40. výročie Radošinské Naivné Divadlo a pri tejto príležitosti vychádza ďalšie slovenské DVD "RND: Kronika Komika" venované ako pocta tomuto skvelému súboru a jeho "rádytelovi" Stanislavovi Štepkovi.

Tesne pred koncom roka sa na pultoch objavilo DVD "Rabaka", čo bol mimochodom prvý slovenský film predávaný na digitálnom disku (v roku 1997 sa tento film objavil na VideoCD).

Do konce roku je teda na svete 26 slovenských titulov, na ktorých nájdete "10" hlavných filmov a množstvo krátkych "dokumentov" a hudobných video klipov. Dá sa očakávať, že situácia so slovenskými DVD sa tento rok výrazne zlepší nakoľko už vyšli "Neverné hry", no a pripravujú sa ďalšie tituly ako napríklad "Sváko Ragan", "Kubo", "Rysavá Jalovica", "Tisícročná včela" a ďalšie a ďalšie.

Slovensko sa skrátka konečne začína prebúdzať...

Tlačová správa: dvdspace, pcspace, sfu


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.