PREVIEW: V MENE CTI

PREVIEW: V MENE CTI

článok



Film "V mene cti" je strhujúcim dobrodružstvom epických rozmerov, príbehom o osobnom hrdinstve, neumierajúcom priateľstve a rivalite v láske. Tento film, nakrútený v prostredí drsnej krásy marockých púští i v palácoch anglickej aristokracie, zavedie divákov do exotického prostredia a ukáže fascinujúci kontrast medzi odlišnými kultúrami, silu priateľstva a ľudského ducha.
 
Harry Feversham je obdivovaný svojimi priateľmi ako jeden z najlepších vojakov regimentu. Je vášnivo oddaný svojej snúbenici Ethne a má pred sebou sľubnú armádnu kariéru a šťastný život so ženou, ktorú miluje. Keď však armáda sudánskych rebelov zaútočí na britskú pevnosť v Chartúme a jeho regiment je vyslaný do aktívnej služby do severnej Afriky, zoči voči vojne Harryho ovládne pocit neistoty a nedôvery samého v seba, a zriekne sa služby vo svojej jednotke. Jeho šokovaný otec ho preto vydedí, a v domnienke, že sa bojí, traja jeho najlepší priatelia i snúbenica mu pošlú štyri biele pierka ako symbol zbabelstva. 
 
Utrápený a osamotený Harry sa onedlho v Londýne dozvie, že jeho najlepší priateľ Jack i jeho regiment sa stal terčom brutálneho útoku rebelov, a silné priateľské puto s druhmi v zbrani ho inšpiruje k prekonaniu neistoty. Vydá sa na vlastnú bojovú misiu, ktorá prekonáva aj jeho odpor proti vojne - zachrániť svojich priateľov aj s nasadením vlastného života.
 
Na svojej nebezpečnej ceste do Sudánu sa spriatelí s arabským bojovníkom Abou Fatmom, zamaskuje sa za Araba a prenikne za nepriateľskú líniu, aby zachránil Jacka a zvyšok svojej jednotky.

Preview: V mene cti Preview: V mene cti Preview: V mene cti

Príbeh filmu "V mene cti" sa odohráva v dobe kolonializmu, keď sa európske veľmoci snažili rozdeliť si Afriku. V roku 1884 moslimský náboženský vodca Muhammad Ahmed viedol sudánskych Arabov v revolte proti britskej nadvláde, a impérium vyslalo generála Gordona, aby vzburu potlačil. Púštni bojovníci však Gordonove vojská obkľúčili v Chartúme, ktorý v roku 1885 dobyli a zabili generála i väčšinu jeho vojakov. Dej sa začína v roku 1875, desať rokov pred pádom Chartúmu, a zobrazuje odvahu britských vojakov, ktorých vyslali na pomoc obliehanému Chartúmu, aj ich zraniteľnosť zoči voči nepriateľovi, ktorý sa nebojí zomrieť v boji. Tento príbeh je aktuálny aj dnes v dobe zvýšeného dopytu po patriotizme. Ale hoci je Harry isto hrdý na to, že slúži svojej vlasti, nechce sa zmieriť so zaslepeným bojom v mene britskej imperialistickej expanzie.
 
Režisér Shekhar Kapur o tom vraví: "Mladí muži v tej dobe vôbec nespochybňovali svoju povinnosť bojovať za svoju kráľovnú a svoju krajinu. Harryho pochyby dávajú príbehu širší rozmer, pretože tvárou v tvár svojim obavám a pochybnostiam je nútený prekonať ich. Otázkou je: bolo jeho rozhodnutie nebojovať vecou zbabelosti alebo ako vyjadrenie názoru vlastne aktom odvahy? Hlavnou témou príbehu sú chlapci idúci do vojny a to, ako sa z nich stávajú muži, premena naivných istôt detstva na poznanie pochýb, a nakoniec uvedomenie si mužstva. Film stvárňuje Anglicko ako krajinu, kde sa nikto nepýta, potom na ceste do Sudánu a však hrdinovia ocitnú na mieste, kde sa otázky musia položiť."  
 
Na začiatku príbehu je hlavný hrdina Harry objektom závisti ostatných - sebavedomý hráč rugby, ktorý si získal srdce najkrajšej dievčiny. Keď však jeho regiment pošlú do vojny, začne sa pýtať a uvažovať o všetkom - hlavne o sebe.
 
Kapur dodáva: "Harry musí čeliť svojmu najväčšiemu strachu - pochybám o sebe. Preto som hľadal herca, ktorý by bol dôstojný aj v pochybách, potreboval som niekoho, kto by dospieť od chlapčenstva k mužnosti, a nakoniec ku skutočnej múdrosti."  
 
Nakoniec sa jeho hrdinom stal mladý austrálsky herec Heath Ledger, ktorý keď dostal ponuku hrať v takomto dobrodružnom i zaujímavom filme, neváhal ani chvíľu: "Scenár bol vynikajúci, a takáto postava pre mňa znamenala zaujímavú skúsenosť. Hoci to bola náročná úloha emocionálne, duchovne i fyzicky, bola to aj výborná zábava."
 
Harryho najlepšieho priateľa Jacka Durrancea hrá Wes Bentley, známy z filmu Americká krása. Bentley vidí Jacka ako muža, ktorý vidí svet veľmi jasne, takže je naozaj ironické, že jeho postava oslepne: "Jack vidí všetko čierno alebo bielo. Je to muž, ktorý si plní povinnosti nielen k svojej krajine, ale aj k priateľom a k žene, ktorú ľúbi."

Preview: V mene cti Preview: V mene cti Preview: V mene cti

Režisér Kapur dodáva: "Jack je posadnutý svojim svetom absolútnej morálky, dobro a zlo sú pre neho jasné pojmy. Keď sa on sám však ocitne v šedej zóne medzi nimi tak ako Harry, aj on je nútený vyrovnať sa s tým, kto v skutočnosti je. Wes Bentley bol do tejto úlohy ideálny nielen preto, že som chcel niekoho, kto vyzerá výnimočne, ale aj preto, že dokáže zahrať muža s komplexnou a posadnutou osobnosťou. Jeho ostré modré oči vyžarujú jasnosť pohľadu na svet, a jeho slepota je metaforou pre stratu takejto jasnosti. Wes ukázal takúto komplexnosť v Americkej kráse, a urobil na mňa veľký dojem."

Úlohy krásnej Ethne sa zhostila Kate Hudsonová, ktorá o svojej postave vraví: "Jej láska k Harrymu je skomplikovaná jeho rozhodnutím nejsť do vojny. Je to zaujímavá postava, na jednej strane jej láska k Harrymu vyzerá byť neotrasiteľná, na druhej je úplne ovplyvnená názormi ľudí okolo nej. Myslím si, že vzhľadom na okolnosti je jej reakcia na Harryho skutky úplne realistická na tú dobu, a možno ešte aj dnes. Shekhar Kapur je vynikajúci režisér a vedela som, že z toho bude výborný film."

Téma priateľstva je najlepšie zobrazená na vzťahu medzi Harrym a Abou Fatmom, africkým bojovníkom, s ktorým sa stretne v Sudáne. Toho hrá Djimon Hounsou, známy z filmov ako Gladiátor či Amistad. Hounsou vraví: "Moja postava je akýsi Harryho strážny anjel, vždy sa nečakane zjaví a zasa zmizne v tieni. Je jeho alter ego a pomáha mu hľadať svoju skrytú vnútornú silu. Obaja spolu predstavujú nezlomné puto dvoch veľmi rozdielnych ľudí, ktorí sa navzájom dopĺňajú, a zároveň si navzájom dovolia byť osobnosťami."  
 
Harryho vojenskí priatelia sú Trench, Catelton a Willoughby, a hoci práve oni mu pošlú biele pierka ako znak zbabelosti, on sa rozhodne riskovať život za nich a najlepšieho priateľa Jacka. Predstaviteľ Trencha Michael Sheen vraví: "Hoci medzi nimi všetkými je veľké priateľstvo hlavne na začiatku filmu, každý z nich musí prejsť vlastným vývojom. Mňa moja postava prinútila premýšľať, aký je život vzácny, a čo všetko človek dokáže, aby prežil. Každá z tých postáv je silná, ale každá má svoje silné stránky i svoje slabé miesta. Je to príbeh o priateľstve, viere, ľútosti a sporoch, ktoré priatelia musia prekonať."
 
Režisér Shekhar Kapur dodáva: "Okrem priateľstva je film aj o pochybovaní o správností svojich rozhodnutí, a odvahe postaviť sa im. Harry spytuje nielen sám seba, ale aj rozhodnutie svojej krajiny kolonizovať Sudán. Od mladých mužov sa čakalo, že budú bojovať a budovať tým svoju osobnú česť. Náš hlavný hrdina však ide proti názorom spoločnosti a stratí všetko, aby potom vďaka odvahe získal ešte niečo viac."
 
Pre spoluautora scenára Hosseina Aminiho bol kľúčom príbehu stret dvoch odlišných kultúr, ktorý sa odzrkadlil v prerode Harryho postavy: "Imperiálne Anglicko stálo proti svetu a kultúre, o ktorých vedelo veľmi málo. Títo mladí muži prišli z prepychových palácov do drsnej púšte, a ich prehnané sebavedomie a viera vo vlastnú nadradenosť viedli k chybám a neodvratnej záhube. Je to fascinujúci a poučný príbeh."

Preview: V mene cti Preview: V mene cti Preview: V mene cti

Režisér Kapur oceňuje prácu kameramana Roberta Richardsona, držiteľa Oscara za film "JFK" a oscarovských nominácií za "Čatu" a "Narodený 4.júla". Richardson vraví: "Mojou hlavnou technikou na filmovaní v púšti bolo snímať do slnka. Zadným nasvietením záberu som dokázal vytvoriť ostrý kontrast medzi postavami a krajinou." Kapur o tom hovorí: "Používať takúto techniku nie je neobvyklé, ale držať sa jej po celý film je veľmi neobvyklé. Dodáva to filmu zvláštny pocit totálnej reality, ktorý som hľadal. Robertovou ďalšou prednosťou je schopnosť vdýchnuť energiu do každého záberu tým, ako pracuje s kamerou."

Dosiahnutie reality a dramatickosti v bojových scénach bolo výzvou aj pre vojenského koordinátora Henryho Camilleriho. Hoci mnohí štatisti boli profesionálni vojaci, vytvoriť viktoriánsku armádu bolo náročné už len pri tom, aby pochodovacie scény boli verné. Camilleri vraví: "Spôsob pochodovania vo viktoriánskej ére bol úplne iný ako ten dnešný. Skutoční vojaci museli zabudnúť, čo sa naučili v armáde, a naučiť sa úplne nové pohyby."

Filmovanie začalo priamo v Maroku, kde filmári našli najvhodnejšie rozľahlé púštne oblasti a pláne. Nakrúcalo a aj v pohorí Fint a starobylom meste Ait Ben Hobdou, a pri meste Merzouga, kde a pieskové duny výšia až do výšky sto metrov a tiahnu a až k horizontu. Hoci krajina ponúkala mnohé krásy, urobiť z miest nakrúcania filmu priateľské prostredie bolo veľmi ťažké. Obdobie práce je obmedzené na zimné mesiace, pretože letné teploty sú neznesiteľné. Aj v chladnejších mesiacoch môžu teploty stúpať, takže štáb musel mať pripravený neustály prísun pitnej vody, a pre ľudí i techniku riziko predstavovali aj púštne búrky, dokonca aj tie, ktoré vyrábal samotný štáb pomocou veľkých vrtúľ.

Pri sledovaní filmu si divák vôbec neuvedomí, že keď vidí majestátny záber rozľahlej púšte, už za najbližšou dunou mohol byť rozložený celý stanový tábor pre hercov i štáb, a tieto stanové mestečká boli akýmsi exteriérovým štúdiom s kompletným vybavením. Do úvahy bolo treba brať aj miestne zvyky a názory, obyvatelia jednej z dedín napríklad nedovolili štábu rozložiť sa v jej blízkosti, aby sa ich dievčatá nezamilovali do členov štábu a nestratili záujem o dedinských chlapcov. V Anglicku sa nakrúcali scény aj v paláci Blenheim, rodisku Winstona Churchilla.

 


autor press kit 9.3.2004
  • V mene cti (15.03.2004 11:18:16)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Dráma
    Minutáż˝: 131 min
    Krajina: USA UK
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.