PREVIEW: TORQUE

PREVIEW: TORQUE

článok



Motorkár Cary Ford (Martin Henderson) sa vrátil do svojho rodného mesta, aby sa dal znovu dokopy so svojou priateľkou Shane (Monet Mazur) a postaral sa o malý nedokončený biznis.

Keď zmizol z mesta pred mesiacmi, Ford vlastnil  niekoľko motocyklov patriacich predtým Henrymu (Matt Schulze), neúprosnému, krutému drogovému dílerovi a vodcovi motocyklového gangu Hellion.  Teraz Henry vyvíja nátlak na Forda, aby získal späť  svoje motorky, ktoré sú trošku hodnotnejšie ako palivo v nádržiach.  Keď je Ford čoraz menej ochotný spolupracovať, Henry ho obviní z vraždy Juniora, mladšieho brata Treya (Ice Cube), hrôzostrašného vodcu motocyklového gangu Reaperov.

S pomocou svojich  lojálnych kumpánov Daltona (Jay Hernandez) a Vala (Will Yun Lee), Ford musí predbehnúť agenta FBI (Adam Scott). Závodiac naprieč púšťou v neúprosnom úsilí  preukázať svoju nevinu a presvedčiť Shane, že obstojí v tom, aby získal  druhú  šancu, Ford musí predstihnúť svojich nepriateľov, ak chce očistiť svoje meno a žiť, aby mohol jazdiť každý ďalší deň .

O VÝROBE

Motorkárski renegáti v "Torque" vytvárajú nový druh Divokého západu vyrábajúc peklo na časti sveta tam, kde sa objavia a zrážajú v nepríjemných kolíziách motorkárske gangy na mohutných vysoko-rýchlostných a vysoko-oktánových motorkách.

Producent Neal Moritz, pôvodný tvorca filmu, uviedol do pozornosti scenár svojmu producentskému partnerovi Bradovi Luffovi.  "Chcel som urobiť motorkársky film istého času," odvoláva sa Luff, "a Torque mal viacero prvkov, ktoré ma oslovili: akčnosť, dramatickosť a presvedčivé podmanivé postavy rozvíjajúce príbeh.."  

Preview: Torque Preview: Torque

Keď dostali zelenú od Warner Bros. Pictures, Moritz a Luff sa posunuli k prvému obchodu v rámci filmu - začali hľadať vhodného režiséra s výrazným zmyslom pre štýlovosť a presvedčivosť, ktorý by odhalil rýchly svet na motorkách a vniesol čerstvý inovatívny prístup.

Oslovili režiséra hudobných videofilmov Josepha Kahna, ktorého unikátny výnimočný a vzrušujúci štýl perfektne sedel  pre Torque. Pred týmto filmovým režijným debutom, mal Kahn za sebou okolo 200 hudobných videií, takých významných umelcov, ako sú U2, Janet Jackson, Moby, Britney Spears, KoRn, Aerosmith, Destiny's Child a DMX.  Kahn získal cenu Najlepší režisér v r. 2002  v MTV Video Music Awards za hit Eminem  "Without Me".

"Poznal som Josepha dlhý čas," hovorí Moritz, "a sledovali sme úspešný vývoj jeho kariéry.  Myslím, že robí najlepšie a najpredávanejšie hudobné video  Práve jeho inventívny pohľad a cit znamenali, že bude vynikajúcim kandidátom pre režírovanie Torque". 

Kahn pri režírovaní celovečerného filmu dostal šancu redefinovať oblasť, kde sa objavujú naháňačky veľkých  motoriek. "Cítil som, že tento projekt  mi umožní dať šancu predstaviť môj vizuálny štýl. Tiež som cítil, že umiestnenie ´love story´ do príbehu  pridá emocionálnosť, emotívnosť  a dá šancu postavám dýchať a divákom dostať sa hlbšie  do fantázie".

Aby bolo možné dosiahnuť režisérove úmysly, musel sa podriadiť tejto vízii výber hercov - dostatočne  talentovaných a súčasne mladých. Pri výbere zakotvili pri Martinovi Hendersonovi, ktorého vybrali , pre stvárnenie úlohy fugitívneho motorkára Caryho Forda. Po Martinovom konkurze, každý okamžite súhlasil, že našli ústrednú postavu filmového príbehu.

"Keď sa prechádzal pomedzi dvere a čítal riadky scenára, uznal som, že hovorí mojou rečou a ja jeho," poznamenáva Kahn, ktorý vidí v Hendersonovi tie isté kvalitatívne črty, aké možno obdivovať u takých osobností, ako Steve McQueen, Mel Gibson alebo Harrison Ford. "Má vzhľad,  charizmu a akčné schopnosti - čiže veľmi potentný mix vlastností, ktoré sme potrebovali."

Nováčik Henderson bol zasiahnutý neúctivým prístupom, ktorý Ford vnáša na scénu. "Keď sme rozvíjali túto postavu, Joseph a ja sme súhlasili, že tomu treba prispôsobiť jazyk - vniesť drzosť, opovážlivosť, ale humorným spôsobom," dodáva herec. "Takže bol tam aj humor a vtip zahrať niekoho, ktorého možno vidieť plastickejšie, ako šikovného a bystrého, nielen ako tvrdého chlapíka. Je tak trošku beťárom, huncútom. Ford sa snaží sa byť dobrým chlapíkom, ale  nie vždy vie, ako na to, dostáva sa a končí  v problémoch,  čo pôsobí presne ako recept na katastrofu, keď sa vracia do mesta."

Ďalšie problémy prišli, keď začali hľadať spomedzi rôznych možností Hendersonovho protivníka - Treya, mocného šéfa motorkárskeho gangu, ktorý verí, Ford zavraždil jeho brata.  Filmoví tvorcovia sa obrátili na vynikajúceho herca, producenta hip-hopovú hviezdu  Icea Cubea. "Keď sme začali diskutovať o postave  Treya, bol Ice Cube prvou osobou, o ktorej sme uvažovali  a boli sme šťastní, keď odsúhlasil svoju účasť," komentuje  Moritz.

Kahn pracoval s Cubeom  na hudobnom videu v r. 1997 The World is Mine, a bol to veľmi zaujímavý projekt. "Myslel som,  že Ice Cube bude v tejto úlohe," vysvetľuje Kahn, "pretože vie hrať násilníkov, urputných zúrivých a neoblomných chlapíkov, ale súčasne  ak pozriete filmy, ktoré mu vyniesli popularitu, vie byť aj milým spoločníkom, napr. vo Friday. Takže spĺňal požiadavky na dynamiku postavy, ktorá dokáže zaujímavo a presvedčivo skĺbiť  oba protipóly ľudského správania. Možno s ním sympatizovať, napriek tomu, že vieme, že robí nesprávne veci, keď sa chystá zabiť Forda, ak sa mu ho podarí dolapiť." 

Monet Mazurová hrá úlohu Shany, ženy, ktorú Ford nechal, keď odišiel z mesta. Ale Shane nie je dáma v núdzi - je to zručná a šikovná motorkárka, s vlastnými právami, okrem toho vlastní a vedie úspešný obchod s motorkami a motorkárskymi potrebami. Producent Luff uplatňuje názor, že nemá byť výnimkou spomedzi žien, ktoré  vystupujú v pôvodných filmoch  o motorkárskom svete. "Chceli sme silnú, nezávislú ženu, ktorá nebude len neústupná, tvrdohlavá, tvrdá,  ale aj pekná, a súčasne aj  podnikavá a schopná poradiť si v akejkoľvek situácii," hovorí Luff.

Preview: Torque Preview: Torque

"Shane zostala sama počas 6 mesiacov, po Fordovom odchode, ktorý jej neposkytol žiadne vysvetlenie," Mazurová vysvetľuje.  "Vie, ako pozná, že sa už nikdy nevráti späť. A nepredstavuje tú osobu, ktorá by čakala donekonečna na kohokoľvek, vie sa zariadiť po svojom.  Zatvrdila sa po jeho odchode a stala sa neoblomnejšou a tvrdšou, než bola predtým ako sa s ním stretla.  Keď ich vidíte po prvý raz spolu, nechceli by ste byť celkom v jeho koži". Henderson súhlasí. "Keď sa  Ford vracia späť, vie, že  bude konfrontovaný so skutočnosťou, ale arogantne si myslí, že všetko bude fajn, že jeho plány vyjdú, vrátane návratu k Shane." 

Fordovi dôverní kamaráti, Dalton a Val, (hrajú ich Jay Hernandez a Will Yun Lee) na  plátne spolu s Fordom predstavujú  spoločníkov, oddaných a riskujúcich svoje životy a obvinenia.  Našťastie, sa silné partnerstvo medzi týmito tromi "amigos" prejavilo aj počas nakrúcania. "Boli definitívne spojení, mali ste dojem, že sú priateľmi už skutočne dlhý čas", hovorí Luff.

"Jay and Will sú úžasní," súhlasí Henderson. "Film mohol byť aj len o tých dvoch, pôsobia spolu perfektne, ako si pomáhajú v najťažších chvíľach".  Hernandez hovorí ďalej o motivácii postáv: "Dalton je bláznivý chlapec, ktorý miluje  motorky a je skutočne zomknutý s Valom  a Fordom."

Kahn a Lee nedočkavo vytvárali nový uhol pohľadu na Vala. "Chceli sme využiť ázijský mužský stereotyp," Lee vysvetľuje, "Val má rád  tvrdý rock, musí získať je kľudný, pokojný a číta si časopis. Chémia vzťahov medzi Valom a Daltonom vychádza z faktu, že  Dalton je záležitosťou, ktorá ruinuje Valovu filozofiu Zen."

Každý Clyde má svoju Bonnie, a v Henryho prípade, je to diabolsky zlá priateľka China (Jaime Presslyová), ktorá je tak temná a nebezpečná, ako vyzerá, možno ešte trochu viac. Ako Presslyová pripúšťa, "Vo filme je dobro a zlo a my sme museli zahrať práve to diabolské zlo." 

Druhá strana zákona je  tiež na stope Fordovi. Agenti FBI McPherson a Henderson (Adam Scott a Justina Machado), závodia opreteky, aby dostihli  Forda skôr ako sa to môže podariť Treyovi alebo Henrymu. 

"Väčšina  charakterov v scenári je založená na  motorkárskych archetypoch," komentuje Kahn. "Objavujú sa smiešny chlapík, sexy chlapík, silné dievča, zlé dievča - ale objavuje sa aj cesty vidieť a manifestovať ich charaktery v jemne odlišnom svetle a novým spôsobom."

Kahn mal presnú a definitívnu predstavu o tom, čo chce od jednotlivých hercov, a zameral sa na dotvorenie postáv aj prostredníctvom  make-upu, vlasov a kostýmov, o čom detailne diskutoval s vedúcimi jednotlivých odborných tímov.

Kostýmová  dizajnérka Elizabetta Beraldo vytvorila širokú paletu insígnií pre jednotlivé úlohy prostredníctvom šiat a individualizácie osobností oblečených do jej kostýmov. Val, napríklad, nosí kabát v čínskom štýle so znakom 'lásky' a  znakom 'pravdy', čo nereflektuje len jeho ázijské dedičstvo, ale aj jeho prístup k životu prostredníctvom filozofie Zen.

Aj farby sú súčasťou a kľúčovým vyjadrením imidžu jednotlivých postáv. Možno to vidieť na Shaninom priliehavom oblečení tmavomodrý kabátik a nohavice  značky FNA, ktoré korešpondujú s jej kobaltovo modrým motocyklom Triumph TT600 bike.  Ford je oblečená do tmavočerveného obleku od  Batesa , čo sa odzrkadľuje aj na farbe jej červenej motorky Aprilia Mille RSV. Vibrujúce farby pôsobia krásne oproti tlmeným farbám otvorenej púšte, kde sa odohráva väčšina naháňačiek.

Dramatický vzhľad  bol zachovaný pre Jaime Presslyovú, ktorej postava Chiny je vykreslená v tmavom, nepriateľskom duchu, podobne ako jej motorka. Má piercing, tattoos, je bez pochybností na prvý pohľad predstaviteľkou najhorších dievčat zo všetkých zlých.

Herecké obsadenie je oblečené do kožených oblekov, na výrobe ktorých sa podieľali také firmy ako  Joe Rocket, Alpine Star, Bates, Schott and FNA.  Topánky a  rukavice vyrobili firmy  CAT, Triumph, Joe Rocket, SAO a Alpine Star. Samozrejme pri nakrúcaní sa ukázala nevýhoda chladne pôsobiacich kožených odevov. Pri vysokých teplotách počas nakrúcania, v žiare reflektorov a horúčave púšte, bolo ťažké zachovať si chladný výraz, keď sa topil aj make-up hercov. 

Preview: Torque Preview: Torque

Počas 4 týždňov, kým sa začalo nakrúcanie, boli herci školení, ako jazdiť na motorkách na Dodger štadióne v Los Angeles'. Začínali s malými motocyklami a postupne  prechádzalo na veľké motorky. S výnimkou Hendersona nikto z hercov nemal žiadne predchádzajúce skúsenosti. Ale vďaka ťažkej práci a tréningu sa stali čoskoro profíkmi v jazde na motorkách a získali aj nevyhnutné potrebné zručnosti na ich ovládanie.  

Koordinátor kaskadérskych prvkov vo filme Lance Gilbert držal prísny dohľad nad akýmkoľvek potenciálnym nebezpečenstvom, dbal o dôsledné inštrukcie a pozorný posluch hercov, aby sa zamedzilo nešťastiu. "Učili sme sa, ako jazdiť agresívne," hovorí Cube, "vedeli sme zastaviť v akejkoľvek rýchlosti a za akýchkoľvek podmienok, poznali sme reč našich tiel, mysle,…" 

Monet Mazurová a Jaime Presslyová kombinovali prácu na motorke s kaskadérmi, bol to pre ne zážitok jazdiť rýchlosťou viac ako 30 míľ za hodinu, a popritom ešte držať krok so scenárom. Niekedy fyzická kondícia zapríčiňovala kritické momenty, ale herci, kaskadérsky tím, vodiči aj štáb si museli vzájomne dôverovať.

Talianska motorka, Aprilia Mille RSV bola jednou z tých, ktorá má 180 koní, a má zrýchlenie z 0 na 100 km za 6.4 sekundy. 

Shane jazdí na kobaltovom modrom Triumphe TT 600. Motor  TT600 je tekutinou  DOHC 4-cylindrový. Sekvenčný  elektronický palivovo - vstrekovací  systém pomáha dosiahnuť maximálnu silu  110 koní 

Ford jazdí na Honde, Dalton cestuje na RC 51, Val na Honde CBR 954. Súperiaci šéf gangu Henry jazdí na Yamahe Roadstar Warrior. 

Okolo 70 motoriek bolo použitých  pre výrobný štáb. Popri motorkách značiek ako Triumph, Honda, Yamaha, vo filme sa objavil aj známy dizajnér Jesse James, ktorého West Coast Chopper bol známym výrobkom od roku l989. S veľkou starostlivosťou a majstrovstvom počas niekoľkých mesiacov boli vyhotovené motorky v cene od 60,000 do 150,000 dolárov. Jesse James s hrdosťou vytvoril motorky pre takých klientov ako Shaquille O'Neal, Keanu Reeves alebo Kid Rock.

Výroba strávila desať dní v Palm Springs, kde umiestnili kulisy navodzujúce atmosféru púšte.  Bola využitá diaľnica 74 a temný dramatický interiér Hadley Desert Sun Date Grove, kde sa zabezpečil priestor pre počiatočnú konfrontáciu medzi  Fordom a Reapermi a poslúžili  ako dráha pre niektoré motocyklové preteky. Dve ďalšie lokality boli povedľa Palm Springs , kde sa nachádzajú vysoké elegantné veterné mlyny Interstate 10 a Box Canyon, ďalej dezolátna, kamenná oblasť neďaleko  od Salton Sea.   

Rovná, suchá a vyprahnutá púšť mimo farmárskej komunity v okolí Blythe, v Kalifornii bola poslednou zastávkou nakrúcania. Počas 7 dní  herci a celý štáb  nakrútili zábery okolo strieborného vlaku požičaného zo Stan Gardner Monad Trains v La Mirada. Tieto dni pozostávali výslovne z nakrúcania kaskadérskych a komplikovaných záberov

Nakrúcanie filmu v Južnej Kalifornii v lete a počas skorej jesene prezentovali celý súbor výziev pre štáb. Striedali sa horúčavy, hmyz, slnko, vietor, piesočné búrky

Producent  Moritz vedel, že to nebude jednoduché, o takom čase a v takej lokalite. Preto sa museli postarať, aby ľudia netrpeli dehydratáciou, museli ich ochrániť pred mimoriadnou horúčavou. Slnečníky, baldachýny, krycie striešky boli umiestňované všade, kde sa dalo a nebránilo to nakrúcaniu filmu.

 


autor press kit 5.3.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Krimi
Minutáż˝: 84 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.