PREVIEW: POLNOČNÁ MÍĽA

PREVIEW: POLNOČNÁ MÍĽA

článok



Scenárista a režisér úspešného filmu „Mesto anjelov" Brad Silberling prichádza so svojim ďalším filmom „Polnočná míľa", emocionálnym príbehom s odzbrojujúcou úprimnosťou a nečakaným humorom, príbehom o prebúdzaní k životu a odhalení, že láska prichádza aj za tých najneočakávanejších okolností.
 
Keď sa sobášne plány Joe Nasta zmenia vinou nečakanej straty jeho nastávajúcej, snaží sa byť tým, čím si myslí, že druhí chcú aby bol - osudom o lásku okradnutým novomanželom a dokonalým zaťom Benovi a JoJo. Ocitne sa v dome svojich svokrovcov a smúti s nimi, ale zatiaľ čo musí riešiť isté právne problémy, napriek háklivej situácii a vlastným úmyslom sa zamiluje do inej ženy. Musí sa rozhodnúť, čo chce urobiť so svojim životom - či chce z úcty pred svetom napĺňať svoju rolu, alebo načúvať vlastnému srdcu. V hlavných úlohách hrajú Jake Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Susan Sarandonová a Holly Hunterová.

Komédia uprostred tragédie je prirodzený dynamický prvok", vraví autor a režisér Brad Silberling. „Čo by malo byť smutnou situáciou nakoniec skončí nečakane zábavne, pretože ľudské správanie vo vybičovaných okolnostiach je absolútne nepredvídateľné. Hoci je tento film fikciou, jeho emocionálne korene sú v istom momente v mojom vlastnom živote, keď som zažil podobnú stratu ako Joe. A tu zachytené správanie ľudí, zvyčajný smútok rodiny hrá proti očakávaniu z jedného prostého dôvodu: pretože je skutočné, tak som ho zažil. Niekedy je život tým najlepším spoluautorom."
 
Komický tón tohto príbehu mi pripomína „Absolventa". Je tu mladý muž, ktorý sa snaží zistiť, čo má urobiť so svojim životom a každý mu nejako poradí, ako ten muž na párty v „Absolventovi", ktorý radí postave Dustina Hoffmana plasty."

Preview: Polnočná míľa Preview: Polnočná míľa

Jake Gyllenhaal hrá v „Polnočnej míli" postavu Joe Nasta, mladého muža, ochromeného tragickou udalosťou, ktorý cíti, že by malo byť jeho povinnosťou zostať s rodičmi svojej snúbenky Benom a JoJo. Zvláštne komický tón filmu vtipne dokresľuje Joeov konflikt medzi napĺňaním úlohy zaťa a načúvaním hlasu svojho srdca. 
 
Režisér Silberling vraví: „Po strate milovanej ženy Joe nevie, či je viazaný istým stupňom vernosti tomu, čím mal byť, alebo či by mal pokračovať vo vlastnom živote. Je to veľmi mätúce a naozaj tu neplatia žiadne pravidlá. Mladý muž v hraničnej situácii stretne ženu, skutočne spriaznenú dušu, a zrazu nevie, čo má robiť. Ale láska neberie ohľad na situáciu."
 
Predstaviteľka tejto novej ženy a novej lásky v Joeovom živote Ellen Pompeová vraví: „Niekedy povieme cudziemu človeku všetko, pretože to nemá následky. Cez Joea sa Bertie naučí veľa o sebe a tým, že sa jej Joe otvorí, dozvie sa aj on veľa o sebe. Na začiatku majú títo dvaja spoločnú stratu, ale neskôr spolu nájdu niečo krásne. Všetkých nás niekedy udalosti dostanú niekam skôr, než dokážeme vziať veci do vlastných rúk. Joe sa ocitne v situácii takej vážnej, že zostane úplne nerozhodný, ale nakoniec nájde v sebe silu a urobí niečo čestné a úctyhodné."
 
Ako režiséra Silberlinga talent jeho hereckého tímu vôbec nevyľakal: „Všetkých som ich vyzval do boja a chcel som, aby ho vložili do tohto filmu. Raz som ich poprosil, aby všetkých svojich Oscarov priniesli. „V hlave som vlastne scenár písal pre dvoch ľudí - Susan Sarandonovú a Dustina Hoffmana. Mojim snom bolo dať ich dohromady. Začal som písať špeciálne pre nich, a keď obaja súhlasili, môj sen sa splnil."
 
Dustin Hoffman hrá postavu Bena Flossa, obchodníka s nehnuteľnosťami vtiahnutého do práce, ktorý aj po smrti svojej dcéry chce, aby Joe pokračoval v rodinnom podniku: „Úplne popiera, čo sa stalo s jeho dcérou. Rozhodol sa nepripustiť si smútok a tým zmazať realitu. Okrem iného je to príbeh o rodičoch, ktorí nie sú celkom emocionálne dozretí. Aspoň Ben nie je. Často sa stáva, že deti odrastú a rodičia sa nedokážu vyrovnať o zmenami vo svojom živote. Vedia ako sa správať k svojim deťom kým sú deťmi, ale keď vyrastú, nevedia, čo robiť. V obtiažnej rodinnej situácii chce Ben byť pevnou skalou, ale nie je. Neúspešný ako obchodník i ako otec, Ben musí riešiť veľké problémy už aj pred smrťou dcéry. S tou sa ale vyrovnať nedokáže a chce, aby jej miesto zaujal jej snúbenec. Začne si nahovárať, že celé mesto sa obrátilo proti nemu, ale v skutočnosti sa nevedomky on sám postavil proti mestu."
 
Jeho manželka JoJo práve naopak situáciu rieši, aj keď po svojom: „Ako únik používa humor a sarkazmus. Žiali za dcérou, a tak môže hovoriť a robiť čokoľvek. Normálne mali Ben a JoJo živé a hlučné hádky, ale ona ho miluje. Myslím, že sa obaja veľmi milujú. JoJo je veľmi nesebecká, ale nikdy sa neobmedzuje. Je veľmi náročná, ale veľmi milujúca." 

Preview: Polnočná míľa Preview: Polnočná míľa

Susan Sarandonová bola z hercov prvá, kto prijal úlohu v tomto filme: „Pre mňa je veľmi dôležité, že nechcem hrať postavu, akú som už kedysi hrala. Táto postava je taká, a navyše musí prejsť dôležitou zmenou. Keď som čítala scenár, veľmi sa mi páčil, je veľmi originálny. Nikdy som nevidela nikoho, kto by sa vyrovnával so žiaľom tak, ako JoJo. Mám vo filme monológ, ktorý opisuje jej manželstvo s Benom - je veľmi vtipný, ale zároveň aj filozofický a realistický. Naozaj ma dojal."

Hoci Hoffman a Sarandonová nikdy predtým spolu nenakrúcali, rýchlo vkĺzli do pohodlného životného štýlu dlhoročných manželov. D.Hoffman vraví. „Vo filme sme svoji, ale aj v skutočnosti máme veľa spoločného. Susan je veľmi dobrá mama, ja som takisto dobrá mama, a medzi zábermi sme sa stále rozprávali o svojich deťoch, a z našich dvoch rodín akoby sa na istý čas stala jedna." Susan Sarandonová dodáva: „Som veľmi rada, že s Dustinom pôsobíme, akoby sme boli dávno svoji. Sme obaja šťastní so svojimi rodinami, a obaja sme to využili pri práci so svojimi postavami."
 
"Medzi obsadením JoJo a Bena som sa pokúšal obsadiť postavu Joea, a bojoval som s tým," vraví Silberling. „Stretol som sa s Cameronom Croweom, a on mi povedal, že najťažšie je priznať si, že scenár som vlastne písal o sebe, a to bude zrejme prvý krok k nájdeniu toho správneho herca. Bolo to naozaj ťažké, ale keď som stretol Jakea, bolo to akoby som stretol mladšiu verziu seba samého. Hľadanie skončilo." 
 
Jake Gyllenhaal vraví: „Odmietnuť úlohu v tomto filme jednoducho nešlo. Hneď na prvom stretnutí s Bradom sme sa rozprávali asi tri hodiny. A možnosť pracovať s Dustinom Hoffmanom? Chcel by som povedať niečo originálne, ale pravda už bude znieť ako klišé: posúva vás dopredu, núti vás hrať lepšie, neustále má nové nápady, váži si vás. Nedá sa opísať čo robí, ale s ním všetko ide úžasne. Byť na pľaci s Dustinom Hoffmanom a Susan Sarandonovou je pre každého mladého herca neskutočné, ale snažil som sa držať pri zemi a brať ich ako kolegov. Je to ťažké, keď pracujete s legendami, akými by ste chceli raz byť aj vy, ale keď prídete na scénu, musíte ich brať ako rovnocenných a urobiť svoj diel práce."
 
Obsadenie úlohy Bertie, novej Joeovej lásky, bolo dlhým hľadaním. Po dvoch rokoch stretnutí s mnohými kandidátkami pri hľadaní novej, sviežej tváre, ktorú by diváci prijali ako blesk z neba, Silberlingovi predstavili neznámu dievčinu, a vtedy bol prítomný aj Jake Gyllenhaal: „Keď Ellen vošla do miestnosti, Jake sa rozžiaril. Ukázalo sa, že sa obaja pred pár týždňami náhodou stretli v jednej reštaurácii, a pri rozlúčke si povedali, že si raz možno spolu zahrajú vo filme. Okamžite medzi nimi preskočila iskra, a my sme vedeli, že Ellen je Bertie."
 
Jake Gyllenhaal vraví. „Ona stelesňuje lásku v tomto filme. Práve ona ju prebudí v každom z nás, tak ako ona zapôsobí na mňa, tak ja pôsobím na Bena a JoJo. Ellen svoju postavu zahrala výborne. Je síce pod veľkým tlakom, ale zvládla ju s úžasnou gráciou."

Preview: Polnočná míľa Preview: Polnočná míľa

Ellen Pompeová vraví: „Čo ma na tomto projekte zaujalo? Je to zaujímavé, ale keď som prišla na konkurz, vôbec som netušila, kto tam má hrať. A keď som to zistila, bolo to pre mňa obrovské prekvapenie."
 
V úlohe právničky Mony Campovej sa predstaví Holly Hunterová. Mona je výrazná a veľmi inteligentná žena, ktorej zdanlivo tvrdé brnenie ochraňuje jej emocionálnu stránku v práci, pri ktorej sa často stretáva so zlými ľuďmi. Režisér Silberling vraví: „S Holly sa trochu poznáme, ale nikdy sme spolu nepracovali. Keď mi naša castingová režisérka predala odkaz, že istá moja priateľka by mala záujem o túto úlohu a že by som asi rád s ňou pracoval, zamyslel som sa a potom som sa udrel do čela - Bože, ako som si mohol nespomenúť na Holly?" 
 
Väčšinu jej scén sme nakrútili asi za týždeň, a keďže má v nich väčšinu dialógov, pre nás ostatných to bol vlastne oddych, pretože sme vlastne sledovali sólové vystúpenie umelkyne. Len sme si sadli a týždeň tlieskali jej výkonom, pretože je neskutočne talentovaná."
 
Holly Hunterová vraví: „Všetky postavy v príbehu sú vo veľkom emocionálnom zmätku, nešťastná udalosť prevrátila ich životy úplne naruby. Mona doň vnáša isté odľahčenie a kontext, v ktorom sa dá vyrovnávať so smútkom a stratou."
 
Príbeh sa odohráva v 70.rokoch a dôležitú stránku atmosféry vytvára použitá hudba. Ústrednou skladbou je pieseň Rolling Stones „Moonlight Mile" z albumu Sticky Fingers. Je to pomerne neznáma skladba z albumu, ktorý obsahuje veľa hitov, ale Brad Silberling vraví: „Chcel som spôsob, ako priniesť piesne ako nový zážitok, ale aby zároveň zneli veľmi povedome, preto som vyberal akési výlupky z niekoľkých najdôležitejších albumov tej doby. Sú to často B-strany známych hitov, pretože tento film je o odhaľovaní odvrátenej B-strany života, a odvrátenej strany citov. Všetci poznajú hity zo Sticky Fingers, ale prekvapilo ma množstvo ľudí, ktorí nepoznajú Moonlight Mile. Aj taký Robert Plant, ktorý naspieval cover verziu „Song to the Siren" na soundtrack k filmu, keď videl film, sa spýtal - Aká to bola skladba Rolling Stones?" 
 
Členovia Rolling Stones sú veľmi opatrní pri poskytovaní práv svojich skladieb, a začal som s ich získavaní s veľkým predstihom. Chceli najskôr vidieť zostrih scén, v ktorých má ich hudba znieť, a našťastie nakoniec pristali. Okrem Moonlight Mile vo filme zaznejú aj piesne od Van Morrisona a Boba Dylana.

 


autor press kit 30.12.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 117 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.