PREVIEW: SAMURAJ

PREVIEW: SAMURAJ

článok



Japonsko,19. storočie. Zatoichi je slepý pútnik, ktorý si na živobytie zarába masážami a hazardnými hrami. Avšak za jeho skromným zovňajškom sa skrýva dych vyrážajúca schopnosť ovládať meč s takou presnosťou a citom, že žiaden protivník nemá šancu ho zdolať. Na svojej púti sa dostane do malého mestečka v horách, ktoré terorizuje skupina bojovníkov na čele s nemilosrdným Ginzom.

Zatoichi ako vášnivý hazardný hráč využije príležitosť aj tu skúsiť šťastie. Počas hry sa zoznámi s dvoma geishami. Tie sú rovnako nebezpečné ako krásne. Do mesta prišli s jediným úmyslom pomstiť smrť svojich rodičov, ktorú má na svedomí Ginzo. Zatoichi sa stane ich ochrancom a spolubojovníkom. 

Preview: Samuraj Preview: Samuraj

O filme

Film, v ktorom sú skĺbené dych vyrážajúce akčné scény s ušľachtilosťou samurajovho poslania.

Hrdina je na svoju dobu výstredný, citovo nezávislý, má blond platinové vlasy a v ruke červený meč, ktorý len zvýrazňuje jeho silu a najmä jeho výstrednú povahu. Otázkou je, čo sa skrýva za jeho úspechom a v čom tkvie jeho nepremožiteľnosť, keď je slepý a nemôže používať všetky zmysly. Alebo slepotu len predstiera?

Jednoducho úchvatný ...týmito slovami diváci najčastejšie charakterizovali historický veľkofilm Samuraj, ktorý po prvý raz v Európe uviedli koncom tohto leta na MFF v Benátkach. Film si získal takú veľkú priazeň publika, že ho organizátori museli 3-krát reprízovať a diváci aj odborná porota ho nakoniec odmenili najvyššími oceneniami.

Preview: Samuraj Preview: Samuraj

Režisér, ktorý stvárnil aj samotnú postavu Zatoichiho sa rozhodol nielen pre zmenu svojho výzoru, ale úplne sa stotožnil s hlavnou postavou. Odfarbil si vlasy na blond a dlhodobou fyzickou prípravou vyšportoval svoje telo tak, že vo filme nepotreboval dubléra. 

A ešte niečo: Kitano angažoval pre tento film najlepších stepových tanečníkov Japonska, oblečených do kimona a doprevádzaných hip-hopovými rytmami. Celá snímka tak nabrala na výpravnosti a výtvarnosti, ktoré tak veľmi ohromili divákov v každej krajine, kde bol film doteraz uvedený.

Príprava filmu trvala 10 rokov Za ten čas Kitano strávil viac ako 6 000 hodín trénovaním bojových umení Aby sa stotožnil s postavou, nosil viac než dva roky odfarbené vlasy na blond Režisér angažoval 60 najlepších tanečníkov stepových a hip-hopových skupín z celej krajiny, ktorých vyberal na 15 konkurzoch počas jedného roka, na ktorých sa zúčastnilo viac než 1000 ľudí Štáb filmu tvorilo 511 ľudí Práce v strižni trvali úhrnne viac než pol roka Zo 108 natočených bojových scén vo filme zostalo 34 Všetky bojové scény snímali naraz dve kamery. Do filmu sa nakoniec dostali zábery z tej kamery, ktorá poskytla väčšiu dynamiku boja Film zatiaľ získal 9 medzinárodných ocenení a začiatkom budúceho roka ho čaká boj o Oscara. 

Preview: Samuraj Preview: Samuraj

Takeshi Kitano - taký normálny génius...

Vyhodili ho zo školy, má potetované celé telo, odfarbené vlasy na blond, miluje hip-hop, motorky a umenie. Neuveriteľná kombinácia? Taký je Takeshi Kitano, režisér, scenárista, editor a hlavný predstaviteľ najnovšieho filmového hitu Samuraj, ktorý zbiera odborné aj divácke ocenenia po celom svete. Priatelia o ňom hovoria, že je „taký normálny génius" a nikoho vraj jeho najnovší megaúspech neprekvapil. Na filme totiž pracoval desať rokov. Sám si napísal scenár, režíroval ho a tiež strihal. „Samuraj je taký, aký som sám," hovorí Kitano, „rozporuplný a vášnivý." Kedy sa to začalo „Začiatkom 90-tych rokov mi ktosi doporučil román o slepom samurajskom šermiarovi Zatoichim. Keď som sa do knihy začítal, príbeh ma úplne pohltil," spomína Kitano. „Bolo v ňom toľko odvahy, žiaľu a túžby po slobode, až som sa ním stal úplne posadnutý na dlhých 10 rokov."

Udalosť, ktorá nakoniec odštartovala intenzívnu filmovú prípravu, bola režisérova vážna autonehoda pred piatimi rokmi. Viac než pol dňa balansoval v aute, ktoré sa po šmyku prevrátilo na strechu a zostalo visieť nad 19-metrov hlbokou priepasťou. Život si zachránil svojou duševnou rovnováhou a fyzickou vyspelosťou. Rovnakými vlastnosťami, ktoré musí mať každý japonský bojovník - samuraj.

Po šokujúcej udalosti sa Kitano definitívne rozhodol premeniť svoj sen na skutočnosť. Film o slepom samurajovi získaval stále ostrejšie kontúry. Kitano, ktorý sa rozhodol, že stelesní tiež hlavného hrdinu, najprv začal s fyzickou prípravou. Cvičil 6 až 8 hodín denne a každý deň dve hodiny meditoval. Nepretržite pracoval na scenári a choreografii bojových scén, lebo - ako hovorí - "nechcel natočiť „počítačový" film plný trikov a naprogramovaných efektov. Chcel som pravdu. Chcel som natočiť film o ľudských schopnostiach. Chcel som objaviť hranicu, kam až môže zájsť ľudská schopnosť cítiť, dôverovať svojim zmyslom a intuícii. O tom totiž samurajské umenie je," tvrdí režisér.


Zatoichi (Japonsko, 2003, 115 min.)
Réžia: Takeshi Kitano. Scenár: Kitano - podľa poviedky Kana Šimozawu. Kamera: Kazumi Janagijima, Hitoši Takaja. Hudba: Keiči Suzuki. Hrajú: Takeshi, Tadanobu Asano, Mičio Ogusu, Jui Nacukawa, Guadalcanal Taka, Daigoro Tačibana, Juko Daike

 


autor press kit 23.12.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.