PREVIEW: TAJOMNÁ RIEKA

PREVIEW: TAJOMNÁ RIEKA

článok



Hneď po prvom prečítaní, režisér/producent Clint Eastwood vedel, že chce najpredávanejšiu novelu Mystic River od Denisa Lehana sfilmovať. "Postavy sú komplexné, zaujímavé a veľmi dobre charakterizované." Mystic River odhaľuje poprepletanú históriu troch mužov, strašné udalosti, ktoré poznačili ich detstvo, určili ich budúcnosť a prinútili vykonať neodvolateľné skutky. Jednotlivo sa tieto postavy musia vyrovnať s ich vlastnými osobnými démonmi, a bojovať s otázkou, ktorá ich priviedla k tomuto alarmujúcemu momentu.

"Záhady vrážd sú zvyčajne o riešení zločinu," hovorí Eastwood, ale v tomto prípade náš príbeh vedie k spôsobu ako to riešiť, okrem vraždy, pretože životy všetkých zúčastnených boli sprevádzané zločinom. Je to tragický kruh - každý z týchto troch mužov, má nevyriešený problém vo svojom živote. Všetci sú postihnutí minulosťou. Všetci sa stali poškodeným tovarom."

Kamaráti z detstva Jimmy, Dave a Sean vyrastali spolu, žili a hrali sa na jednej ulici južného Bostonu. No keď sa stala jednému z nich šokujúca tragédia, prestali sa spolu stretávať a každý začal tráviť voľný čas sám, každý z nich si držal odstup akoby ostatní boli akousi spomienkou onoho tragického obdobia. Ale keď by sa ich životy mali začať uberať rozličným smerom, všetci sa vracajú na to isté bolestivé miesto.

Preview: Tajomná rieka Preview: Tajomná rieka Preview: Tajomná rieka

Rozhodnutie o hereckom obsadení presvedčuje o Eastwoodovom zmysle pre kvalitu a hviezdne obsadenie bolo rýchlo pripravené. "Poslal som scenár Sean Pennovi, ktorému sa hneď zapáčil," hovorí Eastwood. "Neveril som, že sa mi podarí nájsť takých skvelých hercov pre tento film. Sean, Tim, Kevin, Laurence, Laura a Marcia sú proste jedineční. Nepochybujem o ich talente."

"Kľúčovým prvkom v tomto filme je Clint Eastwood," súhlasí Robbins. "Clint je pravým umelcom v každom smere. Napriek jeho rokom, keď bol na vrchole svojej hereckej kariéry a legendárnym filmom, ktoré robil, vždy sa správal k nám pokojne a vážne, ako k spolupracovníkom a rovnocenným partnerom. Nikdy sme nemali pocit, že verí svojej povesti resp. aby sme mu vzdávali úctu, hoci sme tak robili. Bola to vynikajúca skúsenosť. Nikdy sa nesprával nadradene, nerobil krik alebo hlúpe emocionálne výstupy. Vytvoril profesionálne prostredie pre celý tím."

Robbins hrá veľmi utrápeného Davea. "Dave je jedným z mužov, ktorí našli spôsob ako prežiť a existovať napriek hrôzostrašnej minulosti," hovorí herec. "Snáď, čo mal dávno urobiť, bolo opustiť toto prostredie, a začať niekde odznovu, ale neurobil to. Žije so svojou bolestivou skúsenosťou a nerozpráva o nej, ani sa s nikým o to nepodelí, takže ho to trápi roky. V skutočnosti to nie je zábavné, ísť na to tmavé miesto po takej dlhej dobe."

Kým Dave sa snažil prežiť a byť mimo, Jimmy nasledoval omnoho búrlivejšiu cestu, a vytvoril si niečo ako kriminálnu myseľ na veľa rokov. Viedol svoj gang v úlohe dozorcu pre sedemnásťročných, čím sa stal nedotknuteľným. Zobral si za ženu najkrajšie dievča v štvrti a čoskoro mali dcéru. Všetko fungovalo tak, ako si predstavoval, až kým sa neprevalila jeho spoločnosť, dostal ľahší rozsudok a to dva roky na Deer Island.(ostrov Deer).

Preview: Tajomná rieka Preview: Tajomná rieka Preview: Tajomná rieka

Kým bol zatvorený, jeho mladá žena zomrela na rakovinu. Keď ho ako 22-ročného pustili, zistil že je mladý vdovec a jediný rodič svojho malého dievčatka, ktoré ho ťažko spoznalo ako svojho otca. Motiváciou preňho bola 5-ročná Katie, a tak sa rozhodol vrátiť sa späť do svojej kriminálnej minulosti. Vrátil sa do svojej štvrte, aby viedol obchodíku na rohu, znovu sa oženil a mal ďalšie dve dcéry. Ako sa rodina rozrastala, Katie bola preňho svetlom života. V deň, keď ju našli mŕtvu v Pen Parku, toto svetlo navždy zhaslo.

"Ako dospelí, sa títo muži odcudzili jeden druhému," vysvetľuje Kevin Bacon, ktorý hrá konfliktného policajta. "Sean odišiel a teraz trávi všetok svoj čas riešením vraždy. Jeho žena ho opustila, žije sám a nemá žiadnych priateľov - žije svoj život ako zombie."

Zostal v spojení s jediným jeho partnerom Whiteym. Laurence Fishburne hrá detektíva, ktorý sa stal tak, ako jeho partner objektívnou reálnou prekážkou. "Whitey je skutočný outsider medzi ostatnými ľuďmi," hovorí Fishburne. "Nemá žiadnych rodinných známych ani priateľov."

Sean prešiel dlhú cestu zo starej štvrti, kde sa Jimmy a Dave rozhodli zostať a založiť si rodiny. Títo traja mali žiť od seba do konca života, bez akéhokoľvek spojenia, ale opäť sa násilne stretli kvôli nezmyselnej vražde Katie. Sean je nasadený do prípadu, a neúprosne čelí tikajúcim hodinkám: Jimmy je totiž posadnutý myšlienkou pomstiť smrť svojej dcéry.

"Príbeh je najdôležitejším aspektom celého projektu," hovorí Eastwood. "Nemám rád prerušovanie alebo rozptylovanie deja, snažím sa držať scenára, ako sa len dá. Snažím sa vytvoriť pohodlné prostredie, kde herci môžu urobiť svoju prácu najlepšie ako vedia a film sa môže urobiť najlepším možným spôsobom."

Preview: Tajomná rieka Preview: Tajomná rieka Preview: Tajomná rieka

Eastwood bol neoblomný v rozhodnutí natáčať film v Bostone, Massachusetts - a taktiež aj hudba bola nahraná Bostonským symfonickým orchestrom a Tanglewoodskym festivalovým zborom. "Tento projekt patrí do Bostonu. Mesto a jeho štvrte sú takisto súčasťou projektu ako herci. Nikde inde nie je žiadna Tajomná rieka."

Henry Bumstead (produkcia) mal na starosti vytvoriť interiéry sídliskových domov, a taktiež osudný Black Emerald Bar, miesto hlavnej scény filmu Tajomná rieka.

V príprave boli nápomocní aj kancelária Massachusettského prístavu, kancelária starostu Thomasa Menina, ktoré boli nápomocné pri vybavovaní všetkých povolení, cestnej kontroly a bezpečnosti. Bolo potrebné počas nakrúcania uzavrieť tri prístupové cesty na most Tobin/Mystic, keď sa nakrúcala scéna, v ktorej Sean a Whitey sú zodpovední za osudnú dopravnú nehodu.

Ďalším nepredvídateľným prvkom pri nakrúcaní filmu bolo počasie typické pre Nové Anglicko. Našťastie, Eastwood sa zameral na svoj režisérsky nos a vysoký profesionalizmus a usmernil hercov v spoločnosti Malpaso, aby dokončili kľúčové scény, a aby sa minimalizovali opravné nahrávanie. Rovnako aj v mnohých prípadoch jesenné počasie v Novom Anglicku, charakteristický prerušovaný dážď a jesenné lístie, pomohlo posilniť špecifické scény.

Eastwood tvrdí, že film bude zaujímavý, tajomný a určite provokujúcou skúsenosťou hodnou na zamyslenie.

Mystic River (USA, 2003, 137 min.)
Réžia: Clint Eastwood. Scenár: Brian Helgeland. Kamera: Tom Stern. Hudba: Clint Eastwood. Hrajú: Joel Cox, Hrajú: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Laura Linney, Marcia Gay Harden

 


autor press kit 3.12.2003
  • Tajomná rieka (08.12.2003 4:24:02)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.