PREVIEW: JEDNOTKA RÝCHLEHO NASADENIA

PREVIEW: JEDNOTKA RÝCHLEHO NASADENIA

článok



Člen jednotky S.W.A.T. Jim Street (Colin Farrel) spolu so svojím partnerom Brianom Gambleom (Jeremy Renner) urobia počas záchrany rukojemníkov z prepadnutej banky sporné rozhodnutie. Vďaka nemu musia elitnú jednotku opustiť. Gamble je znechutený z vývinu situácie a odchádza od polície, Street sa s ponížením vyrovná, prijme nové pracovné miesto a dúfa, že dostane šancu a raz sa do jednotky rýchleho nasadenia vráti.
 
Sen sa mu splní, keď veliteľa Dana „Hondo" Harrelsona (Samuel L. Jackson) poveria úlohou nájsť a vycvičiť päť prvotriednych policajtov, ktorí vytvoria novú jednotku S.W.A.T. Streetovými novými kolegami sú Deacon „Deke" Kaye (James Todd Smith - LL Cool J), Chris Sanchezová (Michelle Rodriguezová), Michael Boxter (Brian Van Holt) a T.J. McCabe (Josh Charles).
 
Hneď po finále niekoľkotýždňového  náročného výcviku čaká nový tím prvá ostrá akcia - drogový boss Alex Montel (Olivier Martinez) otvorene vyhlási, že zaplatí 100 miliónov dolárov človeku, ktorému sa podarí oslobodiť ho z policajnej väzby. Zdanlivo rutinný transport väzňa sa tak zmení na nebezpečnú akciu, počas ktorej čaká jednotku rýchleho nasadenia  konfrontácia so skupinou nemilosrdných a dobre vyzbrojených žoldnierov.

Preview: Jednotka rýchleho nasadenia Preview: Jednotka rýchleho nasadenia Preview: Jednotka rýchleho nasadenia

O FILME

Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.) je akčný dobrodružný film o mužoch a ženách, ktorých úlohou je riešiť tie najkritickejšie situácie, s ktorými sa môže stretnúť policajt pri výkone svojej služby. Je tiež štúdiou o kontrastoch ľudských osobností a o spôsoboch, akým ovplyvňujú osudy.

Dvaja oddaní príslušníci Jednotky rýchleho nasadenia Jim Street (Colin Farrel) a Brian Gamble (Jeremy Renner) sú po kontroverznom rozhodnutí, ktoré spravia pri záchrane ľudí z prepadnutej banky, oficiálne odvolaní zo svojich funkcií. Gamble sa rozhodne losangelskú políciu opustiť, cíti sa byť ponížený. Street sa radšej poddá a dúfa, že dostane ďalšiu príležitosť. Toto rozhodnutie zásadne ovplyvní jeho budúci život.

Pre Streeta má degradácia nečakané dôsledky. Pri svojej novej práci stretáva seržanta „Hondo" Harrelsona (Samuel L. Jackson), ktorého úlohou je vytvoriť nový úderný tím. Podobne ako v Streetovom prípade, aj jeho hlavnou motiváciou je očista svojej povesti. Jeho dlhoročný protivník, kapitán Thomas Fuller (Larry Poindexter), sa zo všetkých síl snaží dosiahnuť, aby sa nová úloha Hondovi nepodarila. Hondo, podobne ako Street, však nemieni dopustiť, aby mu v ceste k úspechu stálo neopodstatnené ohováranie. Tvrdošijne pokračuje vo svojej práci a postupne vytvára najlepšiu jednotku losangelskej polície.

Podobne ako Street a Gamble, boli aj Hondo a Fuller na počiatku kariéry partnermi," vraví producent filmu Neal Moritz. „Obaja boli skvelí policajti, ktorých by ste chceli mať na ulici, aby vás chránili."

Hondo do svojho tímu hneď na začiatku vyberá dvoch skúsených príslušníkov jednotky rýchleho nasadenia - Michaela Boxera (Brian Van Holt) a T.J. McCabea (Josh Charles). V jeho krátkom zozname figuruje aj vynikajúci policajt Deacon „Deke" Kaye (James Todd Smith, alebo LL Cool J), ktorému sa v minulosti podarilo chytiť pozoruhodné množstvo zločincov.

O Hondovej osobnosti skvele vypovedá jeho štvrtá voľba - degradovaný Jim Street. „Hondo sa rozhodne pre Streeta, pretože cíti jeho túžbu po druhej šanci," hovorí Farrel. „V tom sú si do istej miery podobní. Hondo bol donútený Fullerom opustiť jednotku, preto so Streetom súcití a chce využiť svoju novú pozíciu na to, aby dal druhú šancu aj jemu."

Jeho piatym a posledným kandidátom je Chris Sanchezová - prvá žena, ktorej sa podarilo dostať sa do S.W.A.T. . „Hondo ju vyberie čiastočne preto, aby nahneval kapitána," vraví jej predstaviteľka, Michelle Rodriguezová. „Pokúsila sa do jednotky dostať už po tretíkrát, ale vždy ju odmietli, keďže je žena. Hondo však vidí jej potenciál - je tvrdá a má zmysel pre tímovú prácu."

Keď je nová jednotka zostavená, Honda čaká ťažká úloha. Musí svojich zverencov previesť tréningom, ktorý ich naučí myslieť a konať ako kompaktný tím. Počas tohto procesu musí jednotka okrem iného úspešne ukončiť jednu temer nesplniteľnú misiu: zachrániť všetkých rukojemníkov pri fingovanom únose lietadla. Tím však splní úlohu na jednotku a vedenie losangelskej polície je nadšené. Jednotku teda ihneď prevelia do tvrdej akcie: ich prvou úlohou je zabrániť v úniku medzinárodnému zločincovi Alexovi Montelovi (Olivier Martinez), ktorý sa pokúsi utiecť z vyšetrovacej väzby počas policajného prevozu.

Napriek tomu, že Alexov plán jednotka prekazí, tento gauner má v rukáve ďalšie eso - oznámi reportérom, že vyplatí 100 miliónov dolárov človeku, ktorému sa podarí dostať ho z vyšetrovacej väzby na slobodu. Jeho prehlásenie sa odvysiela v celom Los Angeles a medzi najväčšími gangstrami z mesta sa rozpúta priam vojna. Vzniknutý chaos je predzvesťou veľkých komplikácií, ktoré presne zapadajú do Alexovho scenára.

Preview: Jednotka rýchleho nasadenia Preview: Jednotka rýchleho nasadenia Preview: Jednotka rýchleho nasadenia

Misia jednotky S.W.A.T. je najviac ohrozená skutočnosťou, že jedným z ľudí, odhodlaných získať Alexovu odmenu, je bývalý Streetov partner Gamble. Ovláda taktické postupy jednotky a je teda jasné, že S.W.A.T. získala veľmi silného nepriateľa.

Gamble v skutočnosti nie je zloduch, nepriazeň osudu ho však zviedla z dobrej cesty.  Dostal ranu pod pás a potom urobil niekoľko nesprávnych rozhodnutí," hovorí na adresu svojho hrdinu Renner.

Podobne ako u Streeta, aj pre Gamblea bola práca v S.W.A.T. hlavnou náplňou života. „Je úplne na dne. Nemá kam ísť, jeho vyhliadky do budúcnosti sú mizerné," pokračuje Renner. „Avšak namiesto toho, aby sa pre svoje výnimočné schopnosti pokúsil nájsť vhodné uplatnenie, rozhodne sa ich zneužiť pri jednorazovej akcii. Je o krok vpredu pred svojimi kolegami."

Pre člena jednotky rýchleho nasadenia je únik do sveta korupcie a zločinu tou najväčšou zradou, akej sa môže dopustiť. Gambleovo jednanie preto vyvolá pochybnosti u všetkých mužov a žien, do ktorých verejnosť vkladá svoju dôveru. „Mnohokrát sme diskutovali o pokušeniach, ktorým musia policajti odolávať a o tom, aké jednoduché je im podľahnúť," vraví Jackson. „V takých prípadoch však policajt poprie všetko, za čo v živote bojoval a to z neho robí oveľa horšieho človeka, než je samotný zločinec."

Street a Hondo sú stelesnením statočných policajtov, pre nich je prehrešok voči cti a morálke nemysliteľným. „Jim Street nie je žiaden anjelik. Je to proste normálny chlap, miluje svoju prácu a verí v ňu," vysvetľuje Farrel. „Vždy bol neúplatný. Nerobí svoju prácu kvôli láske k zbraniam alebo preto, aby demonštroval svoju silu a statočnosť. Chce skrátka poslúžiť dobrej veci."

Podobne oddaný svojej práci je aj Hondo. „Hondo je hrdý na svoju úlohu a fakt, že ho poverili zostavením novej jednotky," hovorí Jackson. „Sú skutočne o stupeň lepší, ako všetci ostatní policajti. Sú najlepší z najlepších."

Ich dokonalým protipólom je bezcitný a brutálny drogový boss Alex Montel. „Alex nemá žiadnu vieru, na ničom mu nezáleží," vysvetľuje Martinez. „Je to amorálny človek bez akéhokoľvek náznaku svedomia."

Dôležitou devízou policajných drám sú akčné scény. Producent Moritz, ktorý sa podieľal na akčnom trháku XXX (do slovenských kín uviedol ITAFILM v októbri 2002), si pre réžiu Jednotky rýchleho nasadenia vybral Clarka Johnsona - veterána akčných televíznych seriálov z policajného prostredia, v ktorých aj účinkoval. „Keď sme prvýkrát hovorili o tomto filme, chceli sme, aby znázorňoval hrdosť a česť, ktorá pramení z členstva v jednotke S.W.A.T., ale zároveň s tým súvisiace nebezpečenstvo," hovorí Moritz. „Potrebovali sme niekoho, kto by nás dokázal do tohoto sveta zaviesť. keď sa pozriete na Clarkovu doterajšiu tvorbu, zistíte, že vždy dokázal v divákovi vzbudiť pocit, ako by sa nachádzal priamo v centre diania."

Aj keď je tento film inšpirovaný rovnomenným seriálom zo 70-tych rokov, jediná podobnosť spočíva v menách štyroch hlavných hrdinov - Honda, Streeta, McCabea a Dekeho. Filmári však pôvodnému seriálu vzdávajú hold na viacerých miestach - Steve Forrest, ktorý hral Honda v televíznom seriáli, sa vo filme mihne ako vodič nákladného auta a Rod Perry, ktorý hral Deacona, sa teraz vracia ako otec svojej vlastnej seriálovej postavy.

Johnson a Moritz venovali veľkú pozornosť detailom, ktoré boli potrebné pri dosahovaní autenticity. Jedným z najdôležitejších členov štábu bol technický poradca Randy Walker, veterán losangelskej polície, ktorý v jednotke S.W.A.T. pôsobil 16 rokov. Pred začiatkom nakrúcania zoznámil všetkých hercov s históriou jednotky a jej zásadami, herci sa taktiež naučili ovládať široké spektrum zbraní, používať špeciálne ručné signály, komunikovať pomocou očného kontaktu, hovoriť policajným žargónom a správať sa presne tak, ako príslušníci jednotky. 

Preview: Jednotka rýchleho nasadenia Preview: Jednotka rýchleho nasadenia Preview: Jednotka rýchleho nasadenia

Z praktických dôvodov sa pre účely filmu spravili isté  zmeny v štandardnom obleku i výzbroji. Kevlarova vesta, ktorá samotná váži okolo 15 kilogramov, by spolu s ostatnou výzbrojou bola pre hercov veľkou záťažou, preto ju vyplnili penou. Ďalším problémom bolo to, že príslušníci jednotky rýchleho nasadenia sú počas celej akcie oblečení od hlavy po päty v úplne rovnakých kostýmoch a nemožno ich od seba rozoznať. V niektorých scénach si preto herci dávajú dole helmy a ochranné okuliare, aby diváci vedeli, o koho sa jedná.

Najnáročnejšou časťou príprav bolo nočné nakrúcanie poslednej akčnej  sekvencie filmu. Prebiehalo na moste  6th Street Bridge v Los Angeles a trvalo štyri týždne. „Tento most mi pripadal ideálnym i z vizuálneho hľadiska - je dlhý takmer kilometer a po pristátí svetielkujúce okná mrakodrapov tvoria úžasnú kulisu," hovorí hlavný výtvarník Mayne Berke. Pristátie so skutočným lietadlom by však bolo veľmi nebezpečné, preto bola na most každú noc dopravená jeho replika z blízkeho skladu.

Miestom, kam nebol povolený vstup ani filmovému štábu, však zostali losangelské dažďové odpadové kanály. Zodpovedné úrady sa obávali nebezpečenstva náhlych záplav. Berke preto musel odpadový kanál postaviť v štúdiu. „Musel som vytvoriť konštrukciu, ktorá by dala priestor celej akcii, popísanej v scenári. V podstate to malo byť niečo ako detská preliezačka."

Berkeho najväčším zdrojom inšpirácie sa stali internetové stránky „drainerov" - ľudí, ktorých záľubou sa stali nepovolené vstupy do dažďových kanálov. Fotografujú ich a fotografie uverejňujú na internete. Súčasťou stránok je tiež diskusia o tom, akým spôsobom sa im podarilo dostať sa do, alebo z kanála a čo zaujímavé v ňom našli.

Berke bol prekvapený, že všetky odpadové kanály majú určité spoločné znaky. „Vo všetkých kanáloch rastú na strope riasy a sú tam tisícky cigaretových ohorkov. Sú tam plechovky a igelitové tašky. Bola to vynikajúca príležitosť pracovať so svetlom a tieňom. Bolo to veľmi desivé."

S.W.A.T. (USA, 2003, 117 min.)
Réžia: Clark Johnson. Scenár: David Ayer, David McKenna. Kamera: Gabriel Beristain. Hudba: Elliot Goldenthal. Hrajú: Samuel L. Jackson, Colin Farrel, Michelle Rodriguezová, James Todd Smith - LL Cool J, Brian Van Holt, Olivier Martinez

 


autor press kit 1.12.2003
  • S.W.A.T. na DVD (19.05.2004 1:48:41)
  • Jednotka rýchleho nasadenia (04.12.2003 0:30:08)
  • S.W.A.T. a Samuel L. Jackson (11.10.2002 23:59:02)
  • S.W.A.T. na plátna kín (09.04.2002 1:06:54)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Triler
    Minutáż˝: 117 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.