Deviaty ročník prehliadky francúzskeho filmu Crème de la Crème sa začína budúci týždeň

Už čoskoro sa otvoria dvere do sveta francúzskej kinematografie - v kinách ...

pridal kinema 22.5.2024 o 19:27
Deviaty ročník prehliadky francúzskeho filmu Crème de la Crème sa začína budúci týždeň


Už čoskoro sa otvoria dvere do sveta francúzskej kinematografie - v kinách po celom Slovensku odštartuje filmová prehliadka Crème de la Crème - dni francúzskeho filmu.

Deviaty ročník prehliadky francúzskeho filmu Crème de la Crème sa bude konať od 29. mája do 2. júna 2024 v 35 kinách v 29 slovenských mestách. Vo festivalovej kinopremiére uvedie šesť francúzskych lahôdok. Prehliadku slávnostne otvorí vzrušujúca čierna komédia Máme prachy!, za osobnej účasti režisérov snímky Maxima Govara a Romaina Choaya, 28. mája 2024 v bratislavskom Cinema City Eurovea.

Súčasťou tohtoročnej prehliadky budú žánrovo i tematicky rozmanité diela. Milovníci francúzskej kinematografie sa môžu tešiť na komédie, romantické drámy i zábavný fiktívny dokument. Premiérový výber rovnako prinesie filmy zo súčasnosti upozorňujúce na horlivo aktuálne témy v spoločnosti, kontext a stabilné hodnoty, ktoré naši diváci od Francúzov čakajú. V neposlednom rade predstavíme hereckú tvorbu jednej z najvýraznejších tvárí frankofónneho filmového priemyslu súčasnosti  - Virginie Efiry, ktorá exceluje až v troch programových tituloch.

Crème de la Crème 2024 uvedie 6 premiérových snímok a 6 repríz. Medzi premiérami na divákov čaká bláznivá komédia Máme Prachy! (2024), v ktorej skupinka šťastlivcov vyhrá v lotérii, no čoskoro za svoje šťastie bude musieť zaplatiť a sen sa rýchlo zmení na nočnú moru. Dynamické režisérske duo Maxime Govare a Romain Choay prinesie vzrušujúci zážitok plný nečakaných zvratov a dobrodružstva a prenikne do hĺbky tém náhleho šťastia, jeho prchavosti a neočakávaných dôsledkov.

Sviežosť, vtip i bizár ponúkne neopakovateľná kinematografická jazda s názvom Daaaaaalí! (2023), venovaná španielskemu surrealistovi Salvadorovi Dalímu. Realita narúšaná fluidnými snami či iracionálnymi predstavami sa z Dalího obrazov dostáva priamo do filmového rozprávania. Deklarácia lásky k jednému z najväčších výtvarných umelcov. Aj takto predstavil francúzsky režisér Quentin Dupieux (v hudobnom svete známy aj ako Mr. Oizo) svoje najnovšie filmové dielo na MFF v Benátkach.

Svoje zastúpenie na 9. ročníku Crème de la Crème bude mať prirodzene aj téma lásky. Práve láska je skutočne kľúčovou ideou romantickej drámy Len my dvaja (2023), no bez vzájomného rešpektu dokáže zmeniť aj zdanlivo bezchybný vzťah na nočnú moru. O tom sa presvedčí aj ústredná hrdinka Blanche, ktorá sa stane obeťou agresora Grégoira. Náročné a intenzívne témy zamerané na psychicky skľučujúcu ženskú skúsenosť otvára režisérka Valérie Donzelli. S pomocou autorky Audrey Diwan napísala scenár, za ktorý vo februári tohto roku získali cenu César za najlepší adaptovaný scenár.

Inému aspektu lásky, ktorý sa zameriava na materinský pohľad, sa venuje piaty celovečerný film Rebeccy Zlotowskej. Romantická dramédia Deti tých druhých (2022) mala premiéru v roku 2022 v súťaži filmového festivalu v Benátkach. Hlavnou hrdinkou je bezdetná štyridsiatnička Rachel, ktorá má rada svoj život, priateľov a aj svoju prácu. Pohráva sa s myšlienkou na vlastné dieťa, ale nijako zvlášť po ňom netúži. Keď stretne okúzľujúceho rozvedeného Aliho, zamiluje sa nielen do neho, ale aj do jeho malej dcéry Leily. Odrazu bojuje s nepoznanými a komplikovanými pocitmi spojenými s túžbou po materstve a strachom, že príde o to, čomu hovorí „kolektívna skúsenosť“ s materstvom.

Ďalšou premiérovou novinkou bude film Vincent musí zomrieť (2023). Ide o jedinečnú variáciu na zombie žáner, v ktorej sú premyslene spojené prvky hororu, apokalypsy, komédie a romantiky. Predstavte si, že každý, koho stretnete, sa vás snaží zabiť – presne to sa deje hlavnému hrdinovi príbehu Vincentovi. Náhodní neznámi ľudia na neho zrazu začnú útočiť s vražednými úmyslami. Jeho nenápadný život sa obráti hore nohami, a keď sa veci úplne vymknú spod kontroly, je nútený dať sa na útek. Snímka plná násilia, silnej dávky čierneho humoru a symboliky je zrkadlom temnej stránky našej spoločnosti.

Šesticu premiér uzatvorí film režiséra Ladja Lyho Nežiaduci (2023). Ide o hlboko osobný a politicky angažovaný portrét komunity, ktorá túži niekam patriť. Režisér ním nadväzuje na svoj medzinárodne uznávaný debut Bedári (2019) ocenený Cenou poroty v Cannes. Film je podnetnou obžalobou rasistickej politiky, ktorá núti chudobných ľudí žiť v nebezpečných a nevyhovujúcich podmienkach. Dramatizuje niektoré z najrozporuplnejších sociálnych tém súčasnosti na pozadí bytovej krízy v súčasnom Francúzsku.

Medzi reprízovanými titulmi bude otvárací film Cannes 2023 - opulentná historická dráma Jeanne du Barry – Kráľova milenka (2023) v hlavných úlohách s Johnnym Deppom a Maïwenn, ktorá sa zhostila aj réžie. Chýbať nebude ani divácky hit Mladí milenci (2021), vybrúsená dráma, v ktorej sa láska vymyká spoločenským normám. Mysleli sme aj na rodinky s deťmi  - dojemnú a duchaplnú komédiu Nová hračka (2022) si diváci budú môcť vychutnať so slovenským dabingom. Ďalšou reprízou je napínavá súdna dráma inšpirovaná skutočnými udalosťami Saint Omer (2022), uvedená na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, kde získala Veľkú cenu poroty a Cenu pre najlepší debut. Príbeh milostného trojuholníka prinesie romantická dráma Sibyl (2022) od držiteľky Zlatej palmy Justine Triet. Tituly uzatvára ťaživá snímka od bratov Dardennovcov o dvojici neplnoletých afrických utečencov, ktorí čelia krutým podmienkam ilegálnej imigrácie. Film Tori a Lokita (2022) získal Zvláštnu cenu festivalu k 75. výročiu MFF Cannes 2022.

Súčasťou prehliadky budú aj rôznorodé sprievodné podujatia v podobe odborných úvodov či Q&A so zahraničnými tvorcami. Chýbať nebude ani obľúbený Okrúhly stôl Michala Havrana a zážitkový kurz maľovania na tému Daaaaaalí, vďaka ktorému sa každý účastník na okamih môže cítiť ako slávny maliar a najznámejší predstaviteľ surrealizmu Salvador Dalí.

PROGRAM

Cinema City Eurovea

  1. 5. o 18:00 | Máme Prachy! + Q&A s režisérskym duom Maxime Govare & Romain Choay

Kino Film Europe

  1. 5. o 18:00 | Deti tých druhých + diskusia so psychoterapeutkou Lenkou Pavukovou Rušarovou a novinárkou Zuzanou Šifra Matuščákovou
  2. 5. o 18:30 | Minimasterclass Omara Mirzu + projekcia filmu Daaaaaalí!
  3. 6. o 18:00 | Nežiaduci + Okrúhly stôl Michala Havrana

Arteliér Bratislava

  1. 6. 13:00 | Zážitkový kurz maľovania na tému Daaaaaalí!




LEN RIEKA TEČIE
[RECENZIA ]
MAXXXINE
[RECENZIA ]
MOTORKÁRI
[RECENZIA ]
KAVEJ
[RECENZIA ]
TWISTERS
[RECENZIA ]
ZLÝ HEREC
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 62809
02 |
návšt. 19091
03 |
návšt. 15757
04 |
návšt. 3371
05 |
návšt. 2062
06 |
návšt. 1827
07 |
návšt. 1545
08 |
návšt. 1127
09 |
návšt. 1276
10 |
návšt. 996
REBRÍČEK US
01 |
$81,0 mil.
02 |
$24,0 mil.
03 |
$13,0 mil.
04 |
$12,0 mil.
05 |
$6,1 mil.
06 |
$3,3 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$1,1 mil.
09 |
$0,819 mil.
10 |
$0,701 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.