Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: The Sympathizer, Franklin, Midtsommernatt, What Jennifer Did ...

Na HBO Max sa rúti nové dielo kórejskej režisérskej superhviezdy Paka Čchan-uka

pridal Lukáš Šútor 14.4.2024 o 13:25
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: The Sympathizer, Franklin,  Midtsommernatt, What Jennifer Did ...


Dávka kultu Synanon (The Synanon Fix) – pondelok, 8. apríl, HBO Max

USA, 2024, Rory Kennedy

O tom, ako sa podporný spolok abstinujúcich narkomanov, zmenil na sektárske peklo. Naoko spoločensky poplatná charitatívna organizácia vedená neúspešným podnikateľom a abstinujúcim alkoholikom Charles Dederichom vznikla v roku 1958. Netrvalo  dlho, než sa Dederichovi klienti menili na fanatických stúpencov a ich „manažér“ sa premenil na moderného Ježiša Krista. „Liečivé“ praktiky čoraz izolovanejšieho kultu naberali čoraz bizarnejšie rozmery, životu nebezpečné. Pred verejnosťou dobre skrývané tajomstvá Synanu napokon odhalil advokát a novinár Paul Morantz. Štvordielny dokument z produkcie HBO rozpráva celý príbeh tejto sekty v jej zhruba 30-ročnej existencii. Od počiatku až po koniec v 80. rokoch.

Keď Harry stretol Sally (When Harry Met Sally...) – pondelok, 8. apríl, HBO Max

USA, 1989, Rob Reiner

Klasická romantická komédia sa začína tak, ako sa niekedy veľké romance neznášajú – Harry a Sally si totiž pri prvom stretnutí vôbec nesadli. Postupom času sa z nich však stávajú dobrí priatelia, vzájomne sú si oporou pri radostiach aj strastiach svojho (nielen) milostného života. Čoskoro si však začínajú uvedomovať, že medzi nimi by mohlo vzniknúť niečo viac ako len priateľstvo, na druhej strane však oboma lomcuje strach z toho, že nevydarený ľúbostný pomer by už nadobro mohol zničiť ich priateľstvo.

Milý tati – pondelok, 8. apríl, HBO Max

Česko, Slovensko, Diana Cam Van Nguyen

Festival najlepších českých krátkych filmov posledných rokov pokračuje aj týmto týždňom. Milý tati od Diani Cam Van Nguyen je vlastne filmovým osobným listom adresovanom otcovi, ktorý svoju dcéru sklamal v najzásadnejšej veci. Zároveň ide o šikovný typ sondy do vietnamskej rodinnej kultúry. A je to aj krásna, obrazová bohatá, dejom ťažko predvídateľná koláž.  12 minút plných nápadov.

Lucie – pondelok, 8. apríl, HBO Max

Česko, 2020, Bohdan Karásek

Ďalšia sonda. Opäť do duše mladej ženy. Polodokument má ledva hodinu, ale hovorí pomerne dosť. Zároveň k tomu nepotrebuje veľa. Režisér Bohdan Karásek si vystačí  

Metalokalypsa: Armáda skazy (Metalocalypse: Army of the Doomstar) - pondelok, 8. apríl, HBO Max

USA, 2023, Brendon Small

Najnovší príspevok do kultovej animovanej metalovej značky (poctiví metalisti väčšinou vedia o čom je reč, ostatných to pravdepodobne nebude zaujímať).  Tentoraz vo forme celovečerného filmu. Ten priamo nadväzuje na filmík Metalocalypse: The Doomstar Requiem - A Klok Opera spred jedenástich rokov a zároveň predstavuje mostík pred záverečnou sériou Metalocalypse. Dethklok je poverený úlohou napísať pieseň, ktorá zachráni svet pred blížiacou sa apokalypsou. Blížiaca sa Apokalypsa je však predzvesťou ďalších problémov. Fanúšikovia kovového rockového žánru sa môžu tešiť na množstvo vtipných odkazov, narážok a postrehov na ich obľúbenú hudobnú scénu.

Strieborná hmla (Silver Haze) – pondelok, 8. apríl, HBO Max

Holandsko, Veľká Británia, 2023, Sacha Polak

Autorský film od 40-ročnej Holanďanky Sachi Polak, ktorá pred štyrmi rokmi zaujala festivalový svet snímkou Dirty God o mladej mamičke, ktorá sa spamätáva z brutálneho napadnutia. V Striebornej hmle je hlavnou hrdinkou opäť traumatizovaná mladá žena. Franky, zdravotná sestra žijúca so svojou veľkou rodinou vo východnej štvrti Londýna, túži po pomste. Pred 15-timi rokmi sa stala obeťou traumatickej udalosti, ktorá zapríčinila, že si  nedokáže budovať zmysluplné vzťahy. Zrazu sa to zmení. Franky sa zamiluje do jednej zo svojich pacientok – Florence. Spoločne utečú ku Florencinej rodine, ktorá je veľmi otvorená, prívetivá a láskavá. Tam Franky nájde emocionálne útočisko a pokúsi sa vyrovnať s hnevom, ktorý je už 15 rokov jej každodennou súčasťou.

Antracit (Anthracite) – streda, 10. apríl, Netflix

Francúzsko, 2024, Fanny Robert

Dcéra, ktorej nedá spať záhadné zmiznutie jej otca, prichádza do malého horského mestečka, aby tu vyskúmala ťaživú výhodu. Po dcérinom snažení sa prípad skutočne opäť otvorí. Stopy vedú k podivnej, praktikami brutálnej sekte. Asertívna dcéra sa postupne zmieruje s verziou, že otca rituálne zavraždili, nehodlá sa však zmieriť s tým, že smrť nebude pomstená a vinníci nepotrestaní.  

Jibajeong – streda, 10. apríl, Disney+

Južná Kórea, 2024, Chul-Hwan Park

Disney+ patrí k lídrom v oblasti produkcie kórejských sérií. 10-dielny futuristický triler Blood Free je najnovším prírastkom. Réžie sa chopil Chul-Hwan Park, ktorý pred dvoma rokmi debutoval sériou Grid  (Disney+). Začínajúci režisér spolupracoval so scenáristom Soo-yeon Lee, ktorý je remeselne podstatne skúsenejší. Jeho tvorivým vrcholom je úspešný seriál Stranger (2017 a 2020). Dej Jibajeong sa odohráva v budúcnosti. Ľudia prestali úplne konzumovať prírodné mäso. Pästuje sa umelým spôsobom v špeciálnych laboratóriách a korporát BF Group patrí k lídrom v tejto oblasti. Konkurečný boj je však tvrdý. A fyzicky nebezpečný. Generálny riaditeľ spoločnosti si najmä bývalého vojeneského dôstojníka ako telesného strážcu.

Co má Jennifer na svědomí (What Jennifer Did) - streda, 10. apríl, Netflix

Veľká Británia, 2024, Jenny Popplewell

Dokument o prípade Kanaďanky Jennifer Pan, ktorá si zakúpila služby  nájomných vrahov, aby zbavila života vlastných rodičov.  Podarilo sa. Do neúplnej miery. Dôvod? Jennifer verila, že po zavraždení rodičov zdedí nemalý majetok, ktorý si užijú so svojim frajerom. Znie to hrozne aj to je hrozné. Prípad Jennifer je však vrstevnatejší a dimenzionálnejší, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Režisérka Jenny Popplewel, špecialistka na žáner True Crime (Americká vražda: Rodina od vedle z roku 2020), postupne odkrýva vrstvy tohto zvláštneho prípadu.

Škola zlomených srdcí (Heartbreak High) – štvrtok, 11. apríl, Netflix

Austrália, 2024, Hannah Carroll Chapman

Amerie, Darren, Quinn a zvyšok gangu sú späť. Nepriame pokračovanie austrálskeho seriálu z 90. rokov. Komediálny dramatický seriál vykresľuje vzťahové, rodové či psychologické strasti a radosti skupiny študentov a učiteľov zo školy Hartley High, zatiaľ čo krajinou stále lomcuje rasové napätie. Dospievanie generácie Z má svoje špecifiká. Škola zlomených srdcí ich vykresľuje a vystihuje pomerne presvedčivo. Vo štvrtok štartuje druhá séria - opäť s príjemným počtom ôsmich epizód.

Noc svatojánska (Midsommernatt) – štvrtok, 11. apríl, Netflix

Nórsko, 2024, Per-Olav  Sørensen

Fanúšikovia škandinávskych sérii sa môžu na chvíľu upokojiť. Po dlhšej dobe (aspoň sa mi to tak marí) prichádza na Netflix niečo čerstvé zo severských končín. Napriek zvolenému názvu nejde o adaptáciu slávnej komédie Williama Shakespeara. Nórsky tvorca Per-Olav  Sørensen čerpá inšpiráciu z tradičnej severnej svätojánskej oslavy. Koná sa v júni, konkrétne počas najslnečnejšieho dňa v roku. Manželia Carina a Johannes sú v manželskom zväzku už 30 rokov. Uprostred letnej párty sa rozhodnú  prezradiť svojim priateľom tajomstvo. Mimoriadne tajomstvo o ich živote. Dôsledky vraj budú celkom brutálne. 

Sobík (Baby Reindeer) – štvrtok, 11. apríl, Netflix

Veľká Británia, 2024, Richard Gadd

Stalking. Stalkerka. A Richard Gadd. Komik, scenárista, herec. Sobík rozpráva dramatický príbeh komika Donnyho Dunna, ktorý spozná, ako jeden malý nenápadný čin dokáže všetko zmeniť. V živote mladého muža sa objaví nový a značne rušivý prvok – osudová žena, bláznivá fanatička, ktorá ho prenasleduje na každom kroku. Donny je zároveň prostredníctvom znepokojových činov jeho obdivovateľky konfrontovaný s hlbokou traumou, ktorá zadriemala v jeho duši.   

Argylle: Tajný agent (Argylle) – piatok, 12. apríl, Apple TV+

Veľká Británia, USA, 2024, Matthew Vaughn

Najnovšia snímka Matthewa Vaughna, režiséra filmov ako Kingsman (2014, 2017, 2021), Kick-Ass (2010) či Hviezdny prach (2007).  Argylle je akčná špionážna komédia so zaujímavým námetom, ale slabším spracovaním. Ryšavka Bryce Dallas Howard stvárňuje spisovateľku Elly, špecialistku na komerčný špionážny žáner a lá James Bond. Spôsoby, akými Ellyne knihy vykresľujú prostredie špionážnych operácií, sú veľmi presvedčivé. Skutoční špióni (tí zlí) sú presvedčení, že Elly vie viac, než je na spisovateľku zdravé. A to je pre ňu nebezpečné. Našťastie, na svete nie sú len tí zlí špióni, ale aj tí dobrí a Elly sa čoskoro zoznámi s oboma svetmi. Hlavná hrdinka sa tak v podstate ocitá v deji vlastného románu. Film mal obrovský, 200 miliónový rozpočet. Apple TV+ neskrýva ambície, ale výsledok je rozporuplný.  Množstvo chaotických a zbytočných zvratov, infantilný humor, pitvorenie, šaškovanie, prehrávanie hereckých hviezd. A trvá to dve a štvrť hodiny. Miestami sa pobavíte, hlavne v prvej polovici. 

 

Franklin – piatok, 12. apríl, Apple TV+

USA, 2024, Timothy Van Patten

Benjamin Franklin. Jeden z otcov zakladateľov Spojených štátov amerických. Spolusignatár a spolutvorca posvätnej Deklarácie nezávislosti. Prvý americký diplomat. Osvietenec. Podnikateľ, vedec, spisovateľ, vydavateľ. Renesančný človek. 8-dielny seriál skúseného seriálového režiséra Timothyho Van Pattena (Perry Mason, Boardwalk Empire, Hra o tróny, Sopranovci) sa však nezaoberá celým Franklinovym životom, ale zameriava na situáciu z roku 1778. 70-ročný diplomat Franklin vybabre  s britskými špiónmi, špehmi a ďalšími protivníkmi, aby založil dôležitú francúzsko-americkú alianciu. Postavu, akou je Franklin, musí hrať veľký herec. Tu je ním Michael Douglas.

Odcizení (Stöld) – piatok, 12. apríl, Netflix

Švédsko, 2024, Elle Márjá Eira

Dramatický film o mladej žene vo Švédsku, ktorá sa snaží ochrániť dedičstvo svojho domorodého kmeňa. Je to náročný zápas, xenofóbia naberá na sile. Klimatické zmeny zas ohrozujú prirodzené prostredie pre život sobov. Inšpirované skutočným príbehom jednej aktivistky.  

Sympatizant (The Sympathizer) – nedeľa, 14. apríl, HBO Max

USA, 2024, Park Chan-Wook, Fernando Meirelles

Na HBO Max sa rúti nové dielo kórejskej režisérskej superhviezdy Park Chan-Wooka (Heeojil gyeolsim/Podozrivá, Agasshi/Komorná, Old Boy) – sedemdielna miniséria The Sympathizer/Sympatizant. Pred pár dňami vyšiel už druhý trailer. The Sympathizer/Sympatizant je adaptáciou rovnomenného románu americko-vietnamského autora Vieta Thanha Nguyena. Kniha vyhrala v roku 2016 Pulitzerovu cenu za literatúru. Žánrovo sa pohybujeme na priesečníkoch čiernej komédie, vojnovej drámy, špionážneho trileru či politickej metafikcie. To sú všetko kombinácie, ktoré by mali Čchan-ukovmu režijnému štýlu plne vyhovovať.Kniha a seriál rozprávajú príbeh kapitána zo Severného Vietnamu pôsobiaceho v armáde Južného Vietnamu. Tesne pred koncom vietnamskej vojny, vojak uteká do USA. A zatiaľ čo žije medzi juhovietnamskými utečencami, pokračuje v tajnom špehovaní komunity a podáva správy Việt Cộng-u, pričom vedie vnútorný zápas a zvažuje, či robí dobre. Hlavnou hviezdou hereckého obsadenia je Robert Downey Jr. (Oppenheimer, série Iron Man či Avengers), známou tvárou je aj Sandra Oh (Killing Eve, Grey's Anatomy/Klinika Grace, The Chair). Nasledujú neznáme mená ako Hoa Xuande, Scott Ly či Fred Nguyen Khan.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.