Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: No Bears, The Son, Griselda, Masters of the Air, Reality, Sisu

Najnovší film jedného z najznámejších iránskych disidentov Džafara Panahího, ktorému ...

pridal Lukáš Šútor 2.2.2024 o 14:24
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: No Bears, The Son, Griselda, Masters of the Air, Reality, Sisu


Six Nations Rugby: Tělo na tělo (Six Nations: Full Contact) – pondelok, 22. január, Netflix

Veľká Británia, 2024

Úspech dokuseriálu Six Nations Rugby: Tělo na tělo odštartoval nový fenomén formálne špičkových športových dokumentov. Čoskoro sa vlastnej show dočkali ďalšie druhy športov. Tenis, golf, atletika či americký futbal. A teraz rugby. Six Nations: Full Contact mapuje priebeh minuloročnej verzie tradičného turnaja Six Nations Championship, ktorého sa vždy zúčastňujú Anglicko, Francúzsko, Wales, Írsko, Škótsko a Taliansko. Každá z ôsmich epizód upriamuje pozornosť na jeden dôležitý zápas, pričom podstatné je hľadisko hráčov, trénerov a vzťahov medzi nimi.   

Griselda - streda, 25. január, Netflix

USA, 2024, Ingrid Escajeda

Escobar v sukni. Prezývka, ktorú vyfasovala kolumbijská drogová dílerka Griselda Blanco, vystihuje všetko podstatné. Blanco operovala vo svetovom drogovom biznise cca 30 rokov – od 70. rokov po rané roky 2000. Špecializácia: kokaín (pochopiteľne). Titulnú postavu šesťdielnej série stvárňuje 51-ročná kolumbijská kočka Sofia Vergara, ktorá kariérne vyrástla vďaka úspešnému a kvalitnému americkému sitcomu Moderná rodina. „Escobar v sukni“ je pre Vergaru životnou rolou, pripravovala sa na ňu roky a v rozhovoroch s novinármi to často zdôrazňuje. Och, a ozaj, režisérom série je Andrés Baiz a producentom Eric Newman - „ľudia od Narcos“. Griselda by proste  mala byť hitom.   

Vládci vesmíru: Revoluce (Masters of the Universe: Revolution) – streda, 25. január, Netflix

USA, 2024, Kevin Smith

Najnovšia inkarnácia slávnej animovanej fantasy značky pre malých aj veľkých divákov. Vládci vesmíru: Revoluce nadväzujú na svojho netflixového seriálového predchodcu – Vládci vesmíru: Odhalení (2021). A pozor, teraz chuťovka! Režisérom je Kevin Smith. Ten istý Kevin Smith, ktorý sa v 90. rokoch preslávil ako autor formálne jednoduchých, ale scenáristicky originálne pointovaných konverzačných komédií ako Clerks (1994), Mallrats (1995) alebo Hľadám Amy (1997). V posledných rokoch Smithova forma poklesla, to je fakt.  Nový Vládcovia vesmíru na tom asi veľa nezmenia, ale cítiť v nich istý autorský potenciál.

Vládcovia nebies (Masters of the Air) – piatok, 26. január, Apple TV+

USA, 2024, John Orloff

Prvý vrchol tohtoročnej televíznej sezóny. Minimálne, čo sa týka ambícií a sebavedomia. 9-dielna séria je priamym a dlho očakávaným nasledovníkom vojnových sérií Bratstvo neohrozenýchThe Pacific, ktoré vzišli z produkčnej spolupráce Toma Hanksa a Stevena Spielberga. Predlohou nového projektu je rovnomenná 700-stranová knižka od amerického historika a experta na 2. svetovú vojnu Donalda L. Millera, autorom scenára je John Orloff (Bratstvo neohrozených, Neznámy Shakespear).  Medzi režisérmi nájdeme mená Caryho Jojiho Fukunagu (Nie je čas zomrieť, Temný prípad) či Timothyho Van Pattena (Impérium - Mafia v Atlantic City, The Pacific) a medzi hercami zas Austina Butlera (Elvis), Barryho Keoghana (Saltburn)  či Calluma Turnera (Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora). Príbeh? Osudy chlapov zo 100. bombardovacej skupiny, ktorá bola dôležitou súčasťou boja pri spojeneckom ťažení proti nacistickému Nemecku. Životy pilotov neohrozovali len nepriateľove delá, ale aj mrazivé podmienky vzduchu vo výške 25 000 stôp nad zemou či nedostatok kyslíka. Dôraz na psychologickú stránku veci je pritom extrémne zásadný. Niektorí chlapi sa z vojny vrátili, niektorí nie, ale každý zaplatil svoju cenu – tým či oným spôsobom. Primárne duševným. 

Lovci z konce světa (Hwang-ya) – piatok, 26. január, Netfllix

Južná Kórea, 2024, Myung Haeng Heo

Dystopický  triler zo spustošeného juhokórejského Soulu. Za deštrukciou mesta a krajiny však (pravdepodobne) nestojí  sladký a dokonalý Kim Čong-un, ale ekologická katastrofa. Nam-san je skúsený a excelentný lovec, ktorý operuje v tamojšom „revíri.“ Väčšina obyvateľov mesta katastrofu neprežila, priestor sa mení na džungľu, v ktorej prestávajú platiť konvenčné pravidlá a víťazom je ten silnejší – vrátane nebezpečných zvierat (a monštier). Frajer Nam-san a jeho parťák Choi ji-wan sa podujmú na extrémne neistú misiu – zachrániť nevinnú dievčinu, na ktorej experimentuje šialený vedec. Hlavnú postavu si zahral skúsený Dong-seok Ma, ktorého medzinárodne preslávila hororová zombie séria Vlak do Pusanu.

Reality – pondelok, 29. január, HBO Max

USA, 2023, Tina Satter

Pôsobivý filmový debut skúsenej 50-ročnej divadelnej režisérky Tiny Satter. Intenzívne, dokumentárne rozprávanie sa odohráva približne počas dvoch hodín reálneho času. Hlavnou postavou je 25-ročná prekladateľka Reality Winner (cool name), ktorú jedného krásneho dňa navštívi vyšetrovací tím FBI a obviní ju z úniku prísne tajných informácií. Satter čaruje s paranoidnou, tak trošku kafkovskou atmosférou, ktorý dokresľuje desivo neistý humor hlavnej postavy. Supertalentovaná Sydney Sweeney podáva svojimi očami a výrazmi tváre hypnotický výkon. Presvedčivá verzia klasického príbehu súboja Dávida s Goliášom. 

Sisu – pondelok, 29. január, HBO Max

Fínsko, Veľká Británia, Jalmari Helander

Všetci poznáme Nehanebných bastardov, ale len málokto pozná fínskeho nehanebného bastarda – Aatamiho Korpiho. Po tomto filme na neho ťažko zabudnete. Fínsko, rok 1944. Nemci sa preháňajú miestnym pláňami ako doma, pretože vlastne sú doma (Fíni sa za vojny s Nemcami priatelili – kvôli Rusom). Vojna však pomaly končí. Korpi je bývalý mimoriadne efektívny vojak špeciálnych jednotiek. Teraz je zlatokop (doslova) pretože dúfa, že vzácna surovina ho vykúpi z vojnových zločinov. Nemci však nemajú pre Korpiho plány pochopenie. On zas nemá pochopenie pre nich. A zľutovanie, to už vôbec nie. Autorský film Jalmariho Helandera je zábavnou a žánrovo vysoko reflexívnou vyvražďovačkou nacistov, ktorá si z korektnosti robí priamy terč.

Medvede tu nie sú (No Bears) - pondelok, 29. január, HBO Max

Irán, 2022, Džafar Panahí

Najnovší film jedného z najznámejších iránskych disidentov Džafara Panahího, ktorému v roku 2009 zakázal tamojší režim natáčať filmy a uvrhol ho do štrnásťročného domáceho väzenia. Panahí sa však filmovania nevzdal a bočnými cestičkami sa vynašiel aj v tak extrémnej situácii. Jeho snímky sú pravidelným účastníkmi veľkých svetových festivalov, Medvede tu nie sú získali v Benátkach veľkú cenu poroty. Režisér stvárňuje fiktívnu verziu samého seba, pričom reflektuje udalosti, ktoré sa diali v jeho vlastnom živote. Slávny režisér sa presťahuje do dediny blízko tureckých hraníc, aby odtiaľ režíroval film prostredníctvom telefonátov. Mimochodom, minulý rok sa skončilo Panahího domáce väzenie a on konečne mohol vycestovať do zahraničia.

Syn (The Son) – pondelok, 29. január, HBO Max

USA, 2022, Florian Zeller

Druhý celovečerný film režiséra Floriana Zellera, ktorý pred dvoma rokmi zaujal pôsobivým a realistickým spracovaním témy stareckej demencie v dráme Otec  s otcom Anthonym Hopkinsom (za rolu získal Oscara) a dcérou Oliviou Colman v hlavných rolách. V Synovi stvárňuje Hugh Jackman úspešného právnika Petera. Nicholas (nováčik Zen McGratch), Peterov syn, trpí ťažkými depresiami. Peter sa snaží syna podporovať, ako sa dá, ale nefunguje to a teeneger sa otcovi vnútorne vzďaľuje čoraz viac. Tak Syn, ako aj Otec, sú adaptáciami Zellerových vlastných divadelných hier. Problémom pri Zellerovych filmoch môže byť preprílišné citové vydieranie a piplanie sa v prílišne krutosti a psychickej bolesti. Veru - aj Syn je taký.

Nejhvězdnější noc popu (The Greatest Night in Pop) – pondelok, 29. január, Netflix

USA, 2024, Bao Nguyen

Los Angeles roku 1985. Najväčšie popové hviezdy doby (Michael Jackson, Ray Charles, Paul Simon, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Sheila E., Tina Turner, La Toya Jackson a ďalší...), jedna noc v štúdiu, jeden song – „We Are the World.“ A zábery, ktoré noc dokladajú spojené so zábermi, ktoré udalosť komentujú – to je Nejhvězdnější noc popu. Paradoxne najväčšou hviezdou nočného nahrávania by mal byť producent, dirigent a významný jazzový trubkár Qiuncy Jones, ktorý dokázal priestor štúdia na niekoľko hodín totálne ovládnuť a vtisnúť mu spoločnú tvár. 

NASCAR: Na plný plyn (NASCAR: Full Speed) – utorok, 30. január, Netflix

USA, 2024

Automobilový pretek NASCAR sa presúva do dokumentárneho cyklu. Päťdielneho. Play off ročníka 2023. 10 pretekov, 16 jazdcov celkovo, 9 jazdcov sledujeme podrobne. Spovedajú sa, odhaľujú svoje motivácie, názory, vášeň pre svoju vášeň. Čo pre nich znamenajú preteky NASCAR? Ako vyzerá príprava na pretek a ako veľmi je intenzívna? Ako prebiehajú preteky z pohľadu jazdcov? Ako funguje psychológia jazdca? Otázok je veľa, odpovedí taktiež. Všetko vo vymakanom audiovizuálnom poňatí, na aké sme u podobných typov dokusérií (F1: Túžba po víťazstve, Dokonalý švih, Break Point...) už zvyknutí.

Vůle (Wil) – streda, 31. január, Netflix

Belgicko, 2023, Tim Mielants

Belgický režisér Tim Mielants zarezonoval na európskom festivalom trhu už svojim celovečerným debutom De Patrick (2019). Absurdný psychologický triler z prostredia naturistického kempu dostal na festivale v Karlových Varoch cenu za najlepšiu réžiu. Mielantsove režijné schopnosti rezonujú aj na medzinárodnej seriálovej scéne (Peaky Blinders, Teror, Legion, Na príjme). Wil rozpráva príbeh policajného dôstojníka z druhej svetovej vojny. Belgické mesto Antverpy je na začiatku druhej svetovej vojny zmietané násilnými demonštráciami, atmosféra v priestore je napätá. Wilfried Wils sa chce predovšetkým vyhnúť problémom, ale tie sa na neho valia z každej strany. Spolu s kolegom čelí Wils životnej výzve: postaviť sa okupantom na odpor alebo s nimi spolupracovať?

Alexandr Veliký: Zrození boha (Alexander: The Making of a God) – streda, 31. január, Netflix

Veľká Británia, 2024, Tony Mitchell

Dokuséria pre fanúšikov histórie. Šesťdielny projekt operuje so zmesou hraných rekonštrukcií, vedeckých postrehov, výskumov  a analýz archeologických nálezov. Ako je možné, že Alexander Macedónsky si v priebehu niekoľkých rokov podmanil Grékom dovtedy nepoznaný a vzdialený svet Perzskej ríše? Alexander porazil, zosadil z trónu veľkráľa Dareiosa III. a posadil sa na jeho miesto. A nielen to. Alexandrove výboje viedli k šíreniu gréckej kultúry a jazyka v jeho ríši. Prekvitá helenizmus. Mieša sa grécka, perzská, egyptská a indická kultúra, ktorá masívne ovplyvňuje umenie, architektúru a literatúru. Alexander založil viac ako 20 miest, Alexandrií, ktoré sa stávajú centrom vzdelania a kultúry v Egypte.

Orion a tma (Orion and the Dark) – piatok, 2. február, Netflix

USA, 2024, Sean Charmatz

Animák, ktorý môže (možno) pomôcť vašim deťom vyliečiť strach zo zhasnutého svetla a tmy. Orion je obyčajný neobyčajný chlapec. A hoci pôsobí na prvý pohľad normálne, jeho život je zahltený úzkosťou. Denne pociťuje iracionálny strach z včiel, psov, oceánu, mobilných telefónov, vražedných klaunov, pádu z útesu, ale zo všetkého najviac z tmy, ktorej musí čeliť každú noc. Počas jednej z nich narazí vydesený chlapec na Darka. Zvláštne stvorenie, priam stelesnenie Orionovho vnútorného strachu. Dark sa však voči chlapcovi správa otvorene až priateľsky. Naučí sa Orion prijať svoj strach bez toho, aby ho pokladal za nepriateľa? Film evokuje kultový animák Monsters, a.s.

Promluvme si o Čchu (Ai Ai Nei Han Kuang) – piatok, 2. február, Netflix

Taiwan, 2024, Remii Huang

Rodina, romantika, sex. Taiwanský komediálny seriál má ambíciou priniesť svieži pohľad na tradičné vzťahové témy. Všetko cez generačný filter rodiny Chu. Najmladšia dcéra Chu-ai je voľnomyšlienkárskou influencerkou, ktorá na sociálnej sieti prevádzkuje kanál so (zdanlivou?) sexuálnou osvetou. Staršia sestra Chu-wei zas čelí výzvam v manželskom zväzku so svojim partnerom. Brácho Yu-sen si zas prechádza rozchodom po pobyte v nie príliš vyváženom vzťahu. No a potom sú tu rodičia, ktorí taktiež nemajú ideálne manželstvo. Sex je pre väčšinovú ázijskú spoločnosť (vrátane pomerne liberálneho Taiwanu) tabu. Režisérka Remii Huang to chce sčasti napraviť a provokatívne nastoľuje odlišný uhoľ pohľadu.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.