Televízny výber na víkend: Scarface, Borg/McEnroe, Tajemství ocelového města

Svojho času jedna z najšpinavších a najdrsnejších gangsteriek, ktorá obrátila dovtedajšiu paradigmu žánru...

pridal Lukáš Šútor 2.6.2023 o 18:30
Televízny výber na víkend: Scarface, Borg/McEnroe, Tajemství ocelového města


Piatok, 2. jún

Daleká cesta (Československo, 1948, Alfréd Radok), CS Film, 12:00
Pomerne málo známy český film, ale veľmi kvalitný. Veľmi rýchlo po svojom uvedení na konci 40. rokov skončil v trezore. Znovuobjavený bol až po revolúcii, televízia ho prvýkrát odvysielala v roku 1991 a do kín sa vrátil v roku 1997. Hlavnou postavou je mladá židovská lekárka, ktorá sa na začiatku nemeckej okupácie vydá za „rasovo čistého“ českého kolegu. Dúfa, že si tak zachráni krk, ale takto jednoduché to nebude...

Ronin (VB, 1998, John Frankenheimer), ČT 2, 20:00
Roninovia boli síce samuraji opustení vlastnými pánmi v Japonsku, ide však aj o pracovnú prezývku nájomných vrahov, ktorí hľadajú svoje miesto na výslní po skončení studenej vojny. Jedna takáto skupinka má malú prácičku vo Francúzsku, všetko sa však pochopiteľne skomplikuje. John Frankenheimer nám dokázal aj v 90-rokoch, že na to stále má a v jeho akčnom thrilleri sa stretla herecká smotánka čítajúca hercov, ako Robert De Niro, Jean Reno Stellan Skarsgard, Sean Bean, Natascha McElhone, Jan Tříska alebo Michael Ironside.

Scarface (USA, 1983, Brian De Palma), Jednotka, 22:00
Svojho času jedna z najšpinavších a najdrsnejších gangsteriek, ktorá obrátila dovtedajšiu paradigmu žánru. Preč sú elegantní mafiáni s klobúkom na hlave z Krstného otca. Preč je ich zločinecká česť, určité zásadovosť či zmysel pre rodinné dobro. De Palmov prístup k látke je antitézou toho Coppolovho. Drogy, štetky, bordel, špina a číre zlo. Vynikajúci, surový a strhujúci film o ceste nuly na mafiánsky vrchol. V hlavnej roli sa predstavil herecký démon Al Pacino.

Televízny výber na víkend: Scarface, Borg/McEnroe, Tajemství ocelového města


Sobota, 3. jún

Dobrodružstvo Poseidona (The Poseidon Adventure, USA, 1972, Ronald Neame, Irwin Allen), ČT 2, 20:00
Hollywoodsky katastrofický film, ktorý sa inšpiruje potopením Titanicu a film, ktorý inšpiroval Jamesa Camerona, režiséra Titanicu (1997). Poseidon je zámorská výletná loď, ktorá sa plaví naprieč Atlantickým oceánom z New Yorku do Atén. Počas silvestrovskej párty na lodi sa však udeje niečo tragické. Obrovská vlna prevráti loď hore dnom. Posádku Poseidona počas nasledujúcich hodín veru nečaká nič dobré. Situáciu najlepší uchopí reverend Frank Scott (Gene Hackman), ktorý má plán, ako zachrániť cestujúcim život.

Borg/McEnroe (Dánsko, Švédsko, 2017, Janus Metz), JOJ Cinema, 20:15
Životopisná dráma sledujúca osudy dvoch tenisových superhviezd sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia. Borg a McEnroe boli na kurte veľkými rivalmi, v súkromí sa ale z nich stali nerozluční kamaráti. Film vrcholí legendárnym finálovým zápasom vo Wimbledone v roku 1980. Borgovi akoby herec Sverrir Gudnason z oka vypadol, kučery Shia La Beoufa a jeho chlapčenský výraz taktiež nemajú ďaleko k svojmu predobrazu. Jeden bol chladný perfekcionista, druhý búrlivák.

Šialený Max: Zbesilá jazda (Mad Max: Fury Road, USA, Austrália, 2015, George Miller), Nova, 23:50
Millerov a Maxov návrat v tom najväčšom štýle. Opäť sa spoločne s charizmatickým hrdinom ocitáme v postapokalyptickej púštnej krajine, kde je benzín všetko. Jeho protivníkmi budú tentokrát Imperátor Furiosa a Immortan Joe. Po boku bude mať síce jednorukú, ale krásnu ženu v podaní Charlize Theron. V úlohe Maxa nahradil už predsa len príliš starého Mela Gibsona Tom Hardy. Prvotriedna akcia, dokonalá výprava, hutný dej a hneď tu máme film, ktorý sa ihneď po premiére stal klasikou žánru.

Televízny výber na víkend: Scarface, Borg/McEnroe, Tajemství ocelového města


Nedeľa, 4. júla

Tajemství ocelového města (1978, Československo, Ludvík Ráža), CS Film, 20.00
Ďalšia vydarená adaptácia románu Julesa Vernea pomocou „zlatých českých ručičiek“. Síce v televíznej produkcii, napriek tomu môžeme Tajemství ocelového města zaradiť aj vo svetovom meradle medzi najpodarenejšie „verneovky“. Rážov film síce nedosahuje vizuálnu inovatívnosť Vynálezu skázy Karela Zemana, ale stvárnenie ocelového mesta a mesta Fortuna v kombinácii s hereckými výkonmi Jaromíra Hanzlíka alebo Josefa Vinklářa ponúkajú mimoriadne silný divácky zážitok.

Sedem statočných (Magnificient Seven, USA, 2016, Antoine Fuqua), Prima Cool, 22:30
Tretia verzia príbehu, ktorý kedysi veľmi dávno vyrozprával Akira Kurosawa v japonských historických kulisách. O niekoľko rokov neskôr vznikla možno ešte slávnejšia verzia zasadená na americký divoký západ a tá dala väčší priestor aj záporným postavám. No a nových Sedem statočných sa čiastočne zameriava aj na rasové a etnické rozdiely medzi pištoľníkmi, čo možno prisúdiť aj režisérovi afroamerického pôvodu Antoinemu Fuquaovi. V hlavnej úlohe sa predstavil Denzel Washington.

Svetová vojna Z (World War Z, USA, Malta, 2013, Marc Forster), Markíza, 22.35
Zombie apokalypsa je ústrednou témou bestselleru Maxa Brooksa. V roku 2013 vytvoril Marc Forster jeho filmové spracovanie, v hlavnej úlohe s Bradom Pittom. Ten hrá krízového experta OSN. V posledných týždňoch má ale práce viac než dosť, keďže ľudstvo globálne gniavi akýsi nový druh pandémie – tá mení nakazených na krvilačných živých mŕtvych. Gerry musí nájsť pôvod nákazy, spolu s ním totiž nájde aj protilátku, ktorá vírus dokáže poraziť.

Televízny výber na víkend: Scarface, Borg/McEnroe, Tajemství ocelového města





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.