Plánované premiéry slovenských a koprodukčných filmov v roku 2023

Moc, Návštevníci, Tak zle ako sa len dá, Budete mi chýbať, Martin Škrtel #37, Smršť, Jej telo, Úsvit ...

pridal kinema 19.4.2023 o 23:40
Plánované premiéry slovenských a koprodukčných filmov v roku 2023


Slovenské a koprodukčné filmy s premiérou od apríla 2023

6.4. Zošalieť – CZ/SK – 2022 (r. Zuzana Piussi, Filmtopia, dráma)  (recenzia)

V nádeji na nový život v novom byte nie je človek sám. Sú tu aj susedia. Prekladateľka Nadia so svojou dcérou nachádza po rozvode novú stabilitu a pokoj, keď konečne získa nový byt. Postupne ale zistí, že susedské vzťahy v dome majú viac než výstredný rozmer. Nadina najbližšia susedka zjavne nie je v poriadku. Nová oáza sa mení na miesto zážitkov, kde sa komédia prelína s nočnou morou a končí groteskným obrazom systému, v ktorom prehliadanie problémov patrí k dôležitej výbave na prežitie.

13.4. Ako som sa naučila lietať (Leto kada sam naučila da letim) – RS/BG/HR/SK – 2022 (r. Radivoje Adrić, CinemArt SK, detský)  (recenzia)

Prázdniny bez priateľov a ešte aj bez wifi – nočná mora každého 12-ročného dievčaťa. Rýchla zmena k lepšiemu však nastane vo chvíli, keď Sofia spozná svojho rovesníka. Podarí sa jej zachrániť letné prázdniny? Čo ak Sofiina prvá láska nie je jediná romanca, ktorú počas prázdnin v Chorvátsku zažije? Sofia, temperamentné, no plaché 12-ročné dievča, napevno odhodlané dostať toto leto svoju prvú ozajstnú pusu, musí neochotne stráviť prázdniny so svojou panovačnou starou mamou Máriou na chorvátskom ostrove.

20.4. Moc – SK/HU/CZ – 2023 (r. Mátyás Prikler, Filmtopia, dráma)  (recenzia)

Dlhometrážny hraný film MOC je druhým hraným filmom režiséra Mátyása Priklera. Zaoberá sa témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik (Jan Kačer) a agent, ktorý má všetko „upratať“ (Szabolcs Hajdu) si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

27.4. KaprKód (KaprKód) – CZ/SK – 2022 (r. Lucie Králová, Filmtopia, dokumentárny)

Film objavuje v Česku takmer neznámeho génia, hudobného skladateľa, inovátora a experimentátora Jana Kapra (1914 – 1988). V 50. rokoch sa natoľko preslávi skladaním budovateľských piesní, že ho ako jediného českého skladateľa ocení priamo Stalin. V auguste 1968 Stalinovu cenu demonštratívne vracia a píše svojmu priateľovi Šostakovičovi otvorený list o sklamaní z invázie. Nasleduje doživotný zákaz tvorby. Zároveň si nakrúca svoj život i seba formou krátkych hraných scénok na 8 mm filmy. Tieto doteraz nikdy nezverejnené materiály ožívajú v hravej rekonštrukcii.

11.5. Návštevníci (Návštevníci) – CZ/NO/SK – 2022 (r. Veronika Lišková, Filmtopia, dokumentárny)

Dokumentárny film českej režisérky Veroniky Liškovej NÁVŠTEVNÍCI rozpráva príbeh o mladej žene Zdenke, ktorá odkrýva nerovné podmienky pre život v naoko bezchybne fungujúcom multikultúrne osídlenom meste na severe planéty. Okrem pozorovania sa rozhodne stav okolo seba zmeniť. Prostredníctvom dokumentárneho pátrania, rozhovorov a postupného odhaľovania skutočnej tváre mesta a jeho obyvateľov vytvára "character-based story" o mieste, ktoré nie je divákom bežne prístupné. Film NÁVŠTEVNÍCI skúma zmysel a dopad snahy jedného človeka pochopiť a ovplyvniť veci zdanlivo vzdialené a neovplyvniteľné.

25.5. Tak zle ako sa len dá – SK 2023 (r. Viktor Csudai, Itafilm, komédia)

Päť lavičiek. Päť rôznych príbehov. Päť dvojíc. Každý rieši to isté - lásku a vzťahy. Päť poviedok odohrávajúcich sa na lavičke. Keď si myslíte, že nemôže byť horšie, tak môže. Presvedčia vás o tom dvaja mladí teenegeri Alica a Kevin, bezdomovci Jano a Zoli, partneri Miška a Karol, dvaja kamoši metalisti Ceco a Kilo a bývalí manželia Kamila a Miro. Aj lavičky majú svoje príbehy o ktorých by nám vedeli rozprávať.

15.6. Smolu nosíš ty, láska – SK – 2023 (r. Samuel Spišák, CinemArt SK, romantický)

Film Smolu nosíš ty, láska je romantickou komédiou inšpirovanú skutočnými postavami a romantickým prostredím hôr a mora, príbeh dvoch ľudí v zrelom veku, ktorí si hľadajú miesto a spôsob života po 50-tke. Zámerne zvolené prostredie predstaví nielen obľúbenú časť Slovenska Vysoké Tatry, ale na pozadí romanticko-dobrodružného príbehu ukáže krásy Chorvátska.

3.8. Nikdy nehovor nikdy (pracovný názov Hlavne veľa lásky) – SK – 2023 (r. Branislav Mišík, Bontonfilm, komédia/romantický)

14.9. Budete mi chýbať (predchádzajúci názov – Konečne máme republiku) – SK/CZ/CA – 2023 (r. Michal Kunes Kováč, Bontonfilm, tragikomédia)

Je rozpad Československa časom na oslavu alebo na smútok? S rovnakou dilemou sa stretáva aj rodina Varchlovcov a ich kanadský hosť, ktorí sa stretávajú na silvestrovskú oslavu roku 1993. Odrazu ale stoja pred oveľa osobnejšou otázkou. Ako sa zmieriť so zradou svojho otca…

28.9. Martin Škrtel #37 – SK – 2023 (r. Petr Větrovský, Continental film, dokumentárny)

O réžiu dokumentárneho portrétu sa postaral Petr Větrovský, autor úspešných športových dokumentov Attila a Jan Koller.

September Šťastný človek - SK/CZ/SE - 2023 (r. Soňa Gyárfáš Lutherová, intímny dokumentárny profil)

Ľudia poznali R ako šťastnú ženu. Tridsiatnička z Brna sa presťahovala do Švédska so svojim slovenským manželom, psychiatrom Ivanom. Kúpili si dom a narodili sa im dve deti. Rozptýlením z každodennej rutiny sa pre R stalo písanie erotických románov pre LGBTQ+ publikum pod mužským alter-egom. Aj keď ju tvorba tešila, vo vnútri cítila prázdno. To mohlo zaplniť len jej skutočné „ja“. Teraz je Marvin. A Marvin je muž. Aby bol Marvin šťastný, musí svoj život rozložiť a postavať nanovo.

September 15x15x5 (minisalon 1984) - SK/CZ - 2023 (r. Janek Q Růžička, kreatívny biografický dokument)

Filmová esej o hraniciach slobody, rámcovaná príbehom unikátneho československého výtvarného experimentu doby normalizácie. V „orwellovskom“ roku 1984 rozoslal výtvarník Joska Skalník po československej výtvarnej scéne drevené krabičky s výzvou na slobodnú umeleckú hru. Diela 244 umelcov tvoria unikátny súbor Minisalon – rozmanitý a ambivalentný obraz doby. Rozmanitosť súboru sa odráža aj vo filmovom rozprávaní, ktoré voľne pracuje s dokumentárnymi postupmi, animáciami a televíznymi archívnymi materiálmi.

5.10. Smršť – SK/CZ – 2023 (r. Peter Bebjak, Bontonfilm, mysteriózny/triler)

Nočná jazda autom, naokolo tma a ľudoprázdna pustina. Za tebou prízrak stareny v pohrebných šatách, ktorý je bližšie zakaždým, keď čo i len na chvíľu zastaneš... Fenomén halného vetra je v Poľsku dobre známy a zdokumentovaný. Keď fúka, stúpa počet násilností, nehôd, vrážd aj samovrážd. Ako však tento vietor súvisí s prekliatym cestným úsekom pri Západných Tatrách a s prízrakom stareny v čiernom, ktorý sa tam zjavuje? Hrdinovia nového Karikovho mysteriózneho trileru zažívajú tú najhoršiu nočnú moru. V pustom regióne poľsko-slovenského pohraničia ich prenasleduje veterný démon, pred ktorým niet úniku.

19.10. Jej telo (Její tělo) – CZ/SK – 2023 (r. Natálie Císařovská, Bontonfilm, dráma/erotický/životopisný)

Jej telo je nástroj výkonu. Andrea, talentovaná skokanka do vody, sa pripravuje na Olympiádu v Atlante, ale potom, čo jej športovú kariéru ukončí vážne zranenie, vrhne sa do nakrúcania porna a stáva sa svetovou hviezdou. Čo se musí stať, aby konečne spomalila?

16.11. Úsvit – SK/CZ – 2023 (r. Matej Chlupáček, Bontonfilm, dráma/historický/kriminálny/psychologický)

Ste pripravení konečne počuť pravdivú verziu príbehu o Jankovi a Marienke? Rozprávka, z ktorej by aj bratom Grimmovcom behal mráz po chrbte.

7.12. Tonda, Slávka & Génius (pracovný názov) – SK/CZ/HU – 2023 (r. Filip Pošivač, Continental film,  animovaný)

Tonda nechce, ale od narodenia svieti. Pretože sa za to hanbí, trávi všetok čas vo svojom bunkri. Do domu, kde býva, sa pred vianočnými prázdninami prisťahuje Slávka, podivné dievča so silnými okuliarmi, ktorá vie baterkou oživiť veci okolo seba. Tonda pred Slávkou uteká, ale vari je možné sa v dome plnom bizarných obyvateľov nespolčiť? Zvlášť keď je treba vypátrať, kto to rozvodom temných škár vťahuje denné svetlo a srká žiarovky. Môže za to „génius Loci“, ktorého vraj stráži.

28.12. Otcom proti svojej vôli (Tátou proti své vůli) – CZ/SK – 2023 (r. Tomáš Dianiška, Bontonfilm, komédia)

Romantická komédia plná zvratov a prekvapení alebo všetko, čo sa môže stať, keď musíte klamať, aby ste splnili mamičkino posledné želanie.


TBA 2023

Na prach (r. Anastasia Hoppanova a Samuel Vičan, Continental film, dráma)

Samozvaná podnikateľka Sofia s vášňou pre dobrú párty a chemik-samouk Peller s vášňou pre ňu, spolu tvoria tím s ambíciou vytrhnúť sa z biedy na úkor tým, ktorí sa rútia nenávratne do záhuby. Keď sa však Sofiina vlastná závislosť na ich produkte začne vymykať spod kontroly, rozhoduje sa nájsť cestu von z drogového sveta. Jej plány komplikuje ruská mafia, ktorá chce využiť Pellerov talent s ponukou, ktorá sa neodmieta. S pomocou polície Sofia rozohráva nebezpečnú partiu proti všetkým, aby zachránila seba, svoju kamarátku a jej nenarodené dieťa.

Perinbaba a dva svety (r. Juraj Jakubisko, Bontonfilm, rozprávka/rodinný)

Lukáš, Alžbetkin syn, sa vyberie do sveta hľadať šťastie. Bdie nad ním jeho krstná mama, nebeská bytosť Perinbaba. Do rozprávkovej krajiny hojnosti, kam ho Perinbaba vedie, prichádza Lukáš neskoro. Kráľovské mesto je prekliate. Zázračný baran zmizol, tam, kde rástli na stromoch koláče, panuje nevedomosť a strach. Nebojácny/Odvážny Lukáš sa zaviaže, že toto prekliatie zlomí. Nakoniec sa však musí rozhodnúť, čo je jeho srdcu bližšie: bohatstvo alebo láska?

 

Filmy, ktoré svoje premiéry v roku 2023 už mali:

2.2. Slúžka  (recenzia)
9.2. Invalid  (recenzia)
9.3. Villa Lucia  (recenzia)
16.3. Banditi pre Baladu  (recenzia)
23.3. Mimi  (recenzia)
23.3. Poznámky z Eremocénu  (recenzia)
30.3. Turnus  (recenzia)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.