Na blu-ray vyšiel najoceňovanejší film Martina Šulíka Záhrada

Záhrada (1995) je tretí film režiséra Martina Šulíka. Spomedzi všetkých jeho diel patrí k najoceňovanejším titulom ...

pridal SFÚ 1.12.2022 o 18:48
Na blu-ray vyšiel najoceňovanejší film Martina Šulíka Záhrada


Záhrada (1995) je tretí film režiséra Martina Šulíka. Spomedzi všetkých jeho diel patrí k najoceňovanejším titulom, zároveň je dodnes najnavštevovanejším Šulíkovým filmom v domácich kinách. Aktuálne prichádza k záujemcom na blu-ray nosiči a v decembri počas Vianočného filmového bazára online na www.klapka.sk bude v ponuke za zvýhodnenú cenu. Aj po rokoch má režisér Martin Šulík k Záhrade kladný vzťah a hovorí, že „každý divák má na filme rád iné veci“.

Hlavným hrdinom filmu Záhrada je tridsaťročný Jakub, ktorý nie je spokojný so svojím životom. Už dlhšie nedokáže vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, neuspokojuje ho učiteľské zamestnanie a nerozumie si s otcom, s ktorým býva v spoločnej domácnosti. Rozhodne sa preto odísť na vidiek do starootcovského opusteného domu, obklopeného veľkou záhradou, ktorý si ho postupne podmaňuje svojím magickým, silne personifikovaným čarom. V zápiskoch svojho deda Jakub znova objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol – učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, páliť slivovicu, piecť chlieb. A keď spozná záhadnú Helenu, celkom to zmení jeho život. Jakub si postupne dokáže vyriešiť konfliktné vzťahy s blízkymi a nájsť svoje miesto v živote.

Šulík nakrútil Záhradu po predchádzajúcich úspešných filmoch Neha (1991) a Všetko čo mám rád (1992). Námet a scenár napísali spolu s Marekom Leščákom, neskôr jeho dvorným scenáristom, do ktorého sa pokúšali pretaviť pocit doby, na scenári spolupracoval aj Ondrej Šulaj. Filmový štáb ďalej tvorili kameraman Martin Štrba, hudbu napísal Vladimír Godár, architektom a výtvarníkom bol František Lipták. Do hlavnej úlohy Jakuba Šulík obsadil herca Romana Luknára, popri ňom vo filme účinkuje viacero známych hercov ako napríklad Marián Labuda, Jana Švandová, Ján Melkovič, František Kovár a Zuzana Šulajová v úlohe Heleny.

Záhrada je tretím Šulíkovým filmom, ktorým definitívne potvrdil svoju cestu autorského filmára,“ hovorí o filme Jana Dudková, filmová teoretička a vedúca oddelenie vedy a výskumu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). „Nielen, že sa aj v nej podieľal na tvorbe scenára, ale aj rozvinul sieť opakujúcich sa motívov a tém. V kontexte súčasnej slovenskej kinematografie má tak Záhrada hneď dvojitý význam. Šulík sa vďaka nej stal jediným debutantom 90. rokov, ktorému sa podarilo vytvoriť už v rámci tejto dekády kontinuálne dielo – jeho vrstovníci po debutoch už žiadne ďalšie šance, aspoň počas tejto dekády, nedostali. Na druhej strane, Záhradou dokázal obohatiť národnú kinematografiu o témy a postupy, aké sa v nej dovtedy a ani potom neobjavili.“

Film po svojom uvedení zaujal odbornú aj divácku verejnosť. Na udeľovaní ocenení Český lev zvíťazil v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepší scenár, najlepší výtvarný počin, najlepší vedľajší mužský herecký výkon, celkovo získal päť Českých levov z jedenástich nominácií. Film získal aj cenu Strieborné hrozno na 26. ročníku festivalu Lubušské filmové leto v Lagowe, Zvláštnu cenu na 30. MFF Karlovy Vary, Cenu divákov na 44. MFF Mannheim-Heidelberg, ale aj Cenu Igric a ceny od českých aj slovenských filmových kritikov. Film je zároveň najnavštevovanejším Šulíkovým dielom a dodnes patrí k filmom, ku ktorým sa diváci radi vracajú. „Neviem prečo,“ reaguje Šulík na otázku, prečo film tak zarezonoval medzi ľuďmi. „Možno preto, lebo hlavný hrdina sa pokúša harmonizovať vzťah so svojím okolím, s prírodou i minulosťou. A po tom asi túži každý človek, hlavne dnes, keď žijeme v nepokojnej turbulentnej dobe. Ale z rozhovorov viem, že každý divák má na filme rád iné veci. Niekto príbeh, iný obraz krajiny, ďalší hudbu. Teší ma, ak si ľudia aj dnes na našom filme nájdu veci, čo sa im páčia, ale nechcem im podsúvať moje videnie,“ hovorí Šulík.

Film Záhrada sa na blu-ray nosiči dostáva k divákom pri príležitosti tohtoročných 60. narodenín Martina Šulíka. V kontexte jeho tvorby má dôležité miesto. Záhrada završuje Šulíkovu pomyselnú trilógiu filmov o vzťahoch otcov a synov. Avšak robí to na pozadí bohatej intertextuálnej hry s odkazmi na dejiny národnej kultúry a svetovej modernity,“ prízvukuje Jana Dudková. „Zdanlivo realistické postavy sa stretávajú s menovcami známych filozofov, mladé dievča koná zázraky, biblické symboly sú integrálnou súčasťou každodenného života. Záhrada však nie je vážna, je vytvorená s výnimočným citom pre prelínanie humoru, absurdného detailu a magična. Keď k tomu pridáme vizuálnu, zvukovú a hudobnú bravúru a stále živú, ale pritom láskavú iróniu v jej hlavnej metafore typicky slovenskej izolovanosti, musíme uznať, že zostáva nielen jedným z najdôležitejších slovenských filmov 90. rokov, ale aj všetkých čias.“

Blu-ray nosič obsahuje digitálne reštaurovaný film Záhrada, titulky má slovenské, anglické, a slovenské pre nepočujúcich, tiež audiokomentár pre nevidiacich. Blu-ray Záhrada aj všetky tohtoročné i staršie publikácie a filmové novinky na DVD a blu-ray nosičoch z edičnej produkcie SFÚ je možné zakúpiť si za zvýhodnenú cenu počas Vianočného filmového bazára, ktorý sa tento rok uskutoční online na stránke predajne www.klapka.sk od 1. decembra 2022 do 6. januára 2023. V ponuke bazára sú všetky dostupné tituly SFÚ so zľavou od 15 percent a tituly iných vydavateľov bez zľavy. Klapka.sk bude mať svoj predajný stánok počas Bratislavského knižného trhu (BRaK) na podujatí Salónka v Starej tržnici v Bratislave od 7. do 9. decembra (prvý turnus) a od 18. do 21. decembra (štvrtý turnus). V predaji bude aj nástenný filmový kalendár na rok 2023 nazvaný 60 rokov Slovenského filmového ústavu so zväčša neznámymi fotografiami zo známych klasických slovenských filmov.


Na blu-ray vyšiel najoceňovanejší film Martina Šulíka Záhrada



Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.